Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Sutherland Global Services /img/frontend/nomap.png"

Sutherland Global Services

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 299 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 21-30 от общо 299


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте Теам,

Благодаря за подкрепата. Благодаря на колегата с коментар от 05.01.2017. Моля, кажи ми кой си, за да мога да Ви recognize-на в "Extra Mile" ;)

@ Илиане: молба за подкрепа, много ме нахраниха! Action plan?


настоящ служител

-3 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
2
Привилегии
2
Фирмена сигурност
1
Натоварване
-4
Потенциал
-5
Местоположение
3
Колеги
1
Работна среда
-1

Здравейте,

И аз съм един от поредните напуснали Sutherland, и се съгласявам на почти всички от мненията написани тук за тях, независимо дали е за проекта в който работа или не, тъй като изглежда, че бозата е една и съща навсякаде.

За мен началото започна добре, трейнинга беше супер. Както ни го представиха и обещаха, беше почти като по мед и масло. Но в мига в който трейнинга свърши и се качиш горе на телефонната слушалка, нещата се променят малко по малко. Колкото и работата да ви допада отначалото, на 4-тия месец ви гарантирам че ще почнете с всеки изминал ден да се питате дали да напуснете, докато наистина дойде момента, в който си подадете предизвестието.

Причина за това не са само простаците, които звънят и не знаят как да copy-paste-нат текс, но и демотивиращия и деморализиращ маниджмънт. Хора държащи високите позиции са, както всеки каза, гъзолизци. Поне аз не познавам съпорт стаф или мениджър да е станал такъв по честния начин. Когато имаше отворени позиции за мениджър, имаше много потенциални хора в проекта, но уви те не бяха печелившите.

Отно колегите, недай си боже да не отидеш да питаш специалистите за повече техническа помощ. Или ще те изгледат сеедно “какъв си ти мухло, че да идваш да ме питаш а не го знаеш това?” и ще ти кажат какво да направиш с презрение, или ще ти кажат “тфа ти влиза в работата, има си ресурси, ходи си ги чети”.

Най-голямата демотивация обаче е да чувеш някой твой колега, че получава по-голяма заплата, без да има причина защо. Колкото и да е конфиденциално “по договор”, хората споделят и се чува. Така че като съвет за бъдещите кандитати, за независимо какъв проект е, не се подценявайте и искайте възнаграждение на макс. За тези с по 2 езика, да не кажа искайте двойна заплата. Такива BPO-та не заслужават да пестят от нас служителите.


настоящ служител

-15 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
-5
Привилегии
-3
Фирмена сигурност
0
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
3
Колеги
5
Работна среда
-5

До колегата Анонимният от 05.05.2017 - Адски е прав и всичко това, което е написал е така. Само е забравил да допише, че има и машини за кафе - които доста често не работят и машини за солети,вафли... - които ти гълтат парите и не връщат ресто!!!

сами видждате колко негативни коментари има - НЕ Е СЛУЧАЙНИ - НЕ ЗАПОЧВАЙТЕ - НЯМА ЗАНЧЕНИЕ ОТ ПРОЕКТА - МЕНДЖМЪНТА Е ЕДИН И СЪЩ!


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Некомпетентни мениджъри! Хора, назначени с обаждане! Срам за позициите, които заемат масовата част от ръководството! Най-трагичното е че точно такива хора управляват екипи от хора! А още по-трагичното е високо заплащане,което получават за некомпетентността си! И начина по който си позволяват да се държат с всички останали редови служители в компанията!
Уважаеми управители на Съдърланд няма да е никак лошо да проверявате уменията на вашите бъдещи колеги. Искам да Ви припомня че дипломата работа не върши! И точно заради тези ваши назначения служителите ви пишат в този форум! Няма да е лошо да преразгледате всички заемащи ръководни постове и да проверите дали те заслужават постовете и заплатите си.
А сега към всички желаещи да кандидатстват в компанията....заплатите са от 1300 бруто до около 2000 в зависимост дали сте съпорт или на телефон....но колкото повече поискате, толкова повече ще Ви дадат. Предвид глада за адекватни служители....нямат много варианти да не се съгласят. Но да си знаете че обемът от работа е смазващ и работата на смени също. Всички социални пакети, които ви обещават....не винаги ще ви ги дават. Най-важното е трудовото възнаграждение описано в трудовият договор.Останалото е постоянна променлива, както беше споменал един колега малко по-долу. При първа възможност ще ви ги намалят или одрежат. Бонусът е разработен по същия начин, направен е максимално да ви дестимулира и много трудно да го вземете. Дори и 220 лева им се струват много за вашия труд. Скъперници! Товарят ви на 100000% и накрая дори не ви дават обещаното. Режат от ваучерите, ако боледуване повече от 2 дни в месеца със смешната сума от 6 лева. Според тях вие нямате нужда да се храните, когато сте болни. Поздравления за страхотната вътрешна политика! Министерство на труда и социалната политика позволява на всеки работодател да пести по около 3000 лв на година от работник, като позволява на всяка фирма да предоставя ваучери до 60 лв за тази цел. Кожодерите Съдърланд освен че не ви предоставят пълния размер на ваучери, които в началото ви обещават/така нареченият социален пакет/ви взимат и целият огромен бонус от 220 лева, когато боледуване повече от 2 дни. И така за 1 месец равносметката за вас е минус 226 лева, само защото сте си позволили да боледувате повече от 2 дни. Искам да помоля всички кекави хора да внимават много и да не се разболяват за дълги периоди от време, може пък и без работа да останете заради това. Интересното е че по никакъв начин не можете да изискате от тях да ви изплащат социалните придобивки, защото като не са ги включили в трудовият договор са си измили ръцете. Въпросният бонус от 220 е на база % от които присъствие, отношение към колегите, обработка на обем от работа и разни други подробности! Пак да повторя че ако боледуване повече от 2 дни в месеца ви взимат целият бонус! И тази сума 220 е без удръжките.
Офисите са безумни място за работа. Макар да има наложени вътрешни правила. Не се спазва нищо! Под вътрешни правила разбирайте да не се внася храна, телефони..., но всеки внася каквото си пожелая. Това са едни огромни прашни халета със по 70-100 човека вътре.
Другото което ще Ви бъде спестено, но ще го разберете когато наближи лятото, е че няма да Ви позволят да почивате повече от 5 дни във всеки един от летните месеци. Т.е ако сте решили да почивате 2 седмици например в края на юли 5 дни и началото на август 5 дни, просто забравете, няма да Ви дадат такава отпуска. Макар, противно на всякаква логика да са по 5 дни в месец, както вече казах е възможно, на практика не е. ...В тази ред на мисликолегите перманентно излизат по 2 дни болничен всеки месец.
За графиците само ще потвърдя, че има проекти, в който се работи след 22 часа и за щастие се заплаща нощен труд, който е доста минимален 0,75 ст на час. Относно работата на смени, да има такава и тя е точно за всички новопостъпили. Разделят Ви и почивните дни и сякаш сте на работа 24/7. Работите 3 дни почивате 1 ден...и така 15 дни поредни с 1 почивен. По-старите колеги обаче си почиват само събота и неделя за ваша сметка разбира се. Междувременно Ви обясняват да не пишете всяка седмица кога искате да почивате и каква смяна да сте, и точно защото не пишете Ви слагат какви ли не смени и почивни дни. Очакват от вас да отмятате същия обем от работа, какъвто и хора, които работят там повече от 2,3 години. ?!?!! Напълно дестимулираща политика на фирмата. "Arbeit macht frei" е пишело на вратите на концлагерите, този надпис напълно може да се напише и тук в офисите! Просто масовата част от ръководството не знаят как да управляват хора и как да ги стимулират, и точно поради тази причина хората които са започнали и имат нещо повече в главата си не издържат дълго време.

Това е резюмирано от мен. Лошото е когато започнете там с идеята за едно страхотно място с млади, умни и готини хора, но съвсем бързо се окаже че всичко е един параван. Хвърлили са Ви прах в очите, а реалността е доста по-сурова. И именно за да не останете дълбоко разочаровани като мен, съветът ми е да не започвате изобщо. Привилегиите, заплатата и социалните придобивки ще Ви се сторят буквално жълти стотинки след първия месец, когато си дадете сметка какъв труд полагате срещу 600€ например. Няма нищо случайно казват хората и наистина е така, от както започнах там повече от 20 човека напуснаха проекта. Голямо текучество, надявам се Ви стана ясно защо. Аз лично съм в процес на търсене на нова работа. Поради всичките причини които изброих и още толкова, които ще спестя, защото са дребни подробности.
Успех на всички, объркали се че могат да бъдат оценени в тази фирма....


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте,много бих се радвала ,ако някой от настоящите служители на фирмата сподели ,дали английския език е задължително условие за кандидатстване за работа в немско - говорящите проекти,тъй като владея само немски език?


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

До коминтара относно Ева Шейтанова на 26.03.17 този коментар е написан от доста завиждащ служител защото всичко това е пълна измислица настоящ служител съм и мога на кратко да кажа че нашият тийм лидер Ева е една много професионална и мотивирана жена никога не съм чул някой да бъде нагрубен или да се скара на някой напротив тази жена ни мотивира към нашите цели и е много колективна винаги усмихната и винаги ще ти помогне когато имаш нужда както и останалите тийм мениджъри затова няма смисъл да лъжете хората и да градят фалшиво мнение за този човек стига завист никой не ви държи на сила знаете го а относно за фирмата мога да кажа че всичко е много коректно и точно не се влияйте по коментарите опитайте и се уверете сами както аз направих и грам не съжалявам Това е от мен и повтарям стига злоба гледайте малко реално на нещата.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте,

Пиша по повод опита ми със Съфърланд и това негативно мнение не е на база,че не ме взеха на работа.Просто се опитвам да бъда обективен.

Няколко факти:
1.Работих си съпорт в друга фирма и ми звънят от Съфърланд през 2015 , някъв нов проект и ми говорят техните индийско-български измекярски HR човешки глупости.Викам,кой проект , те-Cisco.Хмм,странно,този проект маи е от доста по-рано.
2.Извод - типично в техен стил , лъжат и мажат,човешките ресурси са им компот.

3. След време кандидаствам за technical support.След 1 месец ми звъннят за съвсем друга позиция ,за която нямам никакъв опит.Викам им , аз не съм работил никога това, те,елате на интервю.Отивам на интервю,имаше трима човека,една от HR,някъв дебел чичко с един Iphone и поне 25 % bodyfat,който постоянно си гледаше телефона,което е супер професионално , и един човек от проекта.Не ми тестваха езиците,което ми се стори странно.Мене ми беше ясно,че нямам нужните познания и че няма да ме вземат ,така и стана.

4.Изводи-опитват се да се възползват максимално от хората и гледат да ги ескплоатират.Нямат никва логика и тактичност.Опитват се да сплашат хора

Не работя в BPO вече и никога не бих искал да кандидаствам при тези измекяри.Само ще кажа,че всичко се връща.

Желаям им неуспех wholeheartedly :).


бивш служител

-18 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
1
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
1
Колеги
4
Работна среда
-5

Здравейте,

Пиша този коментар като вече бивш служител на фирма Sutherland.

В началото всичко започва хубажо, обещания много, надежди, прекрасно, като в училище по време на training.

С течение на времето се оказва, че това е поредната чуждестранна фирма, обляна в българския мениджмънт. Това не са Мениджъри, които зная как да ръковядат екип, камоли да го мотивирът, за да си вършиш работата.

Лицемерието е на ниво, играе е се по преференции, ако не си им угоден те набелязават и се започва една пасивна игра срещу теб. Когато говориш с Човешки ресурси, те отричат и по никакъв начин не могат да помогнат.

Ако искащ да се развиваш и да те повишават, трябва да си близък с мениджърите, да им се подмазваш, да играеш на тяхната музика и чак тогава евнтуално можеш да очакваш повишение.

А ако имаш мнение и се опитваш да го отстоиш, никой не те чува и гледат как да ти подлеят вода.

Хора, които са с лоши резултати се толерират, тъй като са любимци или роднини на някого, а всички останали са под ножа.

Много съм разочарован от фирмата, поведението и наглото лицемерничене в очите!

Един семпъл кол център, напудрен и украсен на интервюто за работа и накрая като си теглиш чертата виждат, че даваш много повече, от колкото си получил.

За съжаление не прочетох никакви коментари преди да започна, но го разбрах по трудния начин!

НЕ КАНДИДАТСТВАЙТЕ!!!


клиент

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

В обявата им за работа във Варна пише, че поддържат една от водещите световноизвестни онлайн платформи за пазаруване.Някой ще сподели ли коя е тя и какво точно е естеството на работа?


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Като бивш служител в офиса в Бургас мога единствено да потвърдя отрицателните коментари: некомпетентни тийм лидери и тотална експлоатация над служителите.
Заплащането е добро, но на каква цена???
Стресът е огромен, а мениджърите явно са обучени да дават единствено негативен feedback, което само може да доведе до демотивация на служителя.
Отпуск можеш да заявиш до 5 дена и то през студените месеци.
За получаване на бонус критериите са непостижими. Смените би трябвало да са на ротационен принцип, но уви, може да караш само нощна седмици наред и да не почиваш нито един уикенд.
И това са само една малка част от кошмарите в тази фирма. В началото те оплитат като в паяжина с обещания, които после не изпълняват. С една дума: голямо разочарование.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?