Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Sutherland Global Services /img/frontend/nomap.png"

Sutherland Global Services

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 257 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 11-20 от общо 257


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Ми първото интервю ще ти е по телефона. Обаждат се и почват да ти плямпат на езика с който кандидатсваш. После, ако преценят че ставаш те викат в техния офис, където HR стои и в продължение на половин час ти говори същото, само че на английски. Накрая за капак ти дават и тест да ти видят писменото ниво на езика с есе на тема „Защо кандидастваш“ или нещо подобно (аз имах и технически, щото кандидатсвах за проект към Google). после те викат ОЩЕ ВЕДНЪЖ за финална среща с мениджър от екипа за който ще говориш и още един час в приказки.....
Ама кат гледам и в други компания е същата шитня. Дано поне те земат ;)


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте! Интересувам се през колко интервюта се преминава,както и всякаква информация относно тях ще бъде полезна.


шубе го/я е и не казва!

24 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
3
Привилегии
5
Фирмена сигурност
5
Натоварване
-5
Потенциал
1
Местоположение
4
Колеги
5
Работна среда
2

Здравейте кандидати за работа, настоящи и бивши служители,

Като увод, накратко, изградете си конкретно мнение за фирмата САМИ. Работила съм на доста места, това за мен е трети кол център, да не каже четвърти, ако броим и работата ми като Forex Sales Agent*който знае какво е това - се смее в момента..
Хареса ми мнението на някакъв младеж от Юли 2016-та, което започваше с "Съдърланд е кол център, собственост на индуси". Хах, не бих се изразила точно така, но казаното е 1:1 с реалността.

По-долу основните МОТИВАТОРИ на 90 % от хората да започнат работа/работят.

*Заплащане*
На стандортното "Какво заплаще очаквате?" ви съветвам добре да помислите какво ще отговорите. Взимат се в предвид: опита/квалификации , но ако усещате, че ги имате, повярвайте ми - HR се НУЖДАЯТ от вас. В кол център, НЕтехнически проект, за стандартните френски, немски, испански, италиански, таванът е 1600 лв чисти. Повече няма да ви дадат, за това, кожата си залагам, освен ако не сте native speaker. Привилегиите са готини да, бих споменала най-вече Compliment's Card, което си е Master Card с по 60 BGN на месец.

*Тип дейност, придобиване на нови умения*

Кол център, надявам се това да ви е ясно, ако по принцип не сте добри в работата с хора и дори да ви бива, стресът е нвероятен, все пак ти трябва да решиш проблем на клиента Х. Силно съветвам хора с по-слаба еоционална устойчивост, да кандидатстват, за проект, като Spotify, където се комуникира изключително по имейл. Нови "умения" или по-добрата чуждица хоухау - да всеки ден, проектите се развиват изключително динамично и ако си любознателен и обичаш да ровичкаш и да знаеш пръв всичко, с ръка на сърцето, аз научих доста. Кога и дали повечето от тези неща ще са ви полезни, извън проекта, не се знае.

* Обем *

Обемът е ПРЕМАЗВАЩ. Ще говоря с числа - минимален направен брой контакти на ден 30-35(говорим за обаждания). Какво ще ви кажат на интервюто - то е една лека приятна заигравка с истината. За един ден съм виждала да бъдат затворени от моя колежка 56 кейса. За Amazon, в който се мишат мейли съм чувала 80 имейла на ден. Всеки ден, откакто започнах, след работа трудно си казвам името, но се връщам на точка 1 и ми става по-леко.

*Колеги, ръководители и организационна структура*

Колегите бих описала като преобладащо млади (до 35 години) хора, с над средното за среда културно и интелектуално ниво. Ръководителите бих описала по същия начин, като те за голямо съжаление са главно неоптни мениджъри, в които "индусите" :Д тоест топ мениджмънта на Sutherland не инвестира, явно няма и да инвестира и една стотинка за тренинг в soft skills, което фирми, да кажем Mars, лидери в своята пазарна ниша, отдавна правят. Soft skills или people skills, държа да уточня, развива качества като как да мотивираш, дори в напрегната работна среда, как да се отнасяш с различните типове служители (в предвид са взети доста принципи от Психология и Икономика и са вкарани в рамката на съвремената офис среда) и тн, и тн. Липсата на опит, досегашен или придобит в Sutherland, се комбинира със стреса, на който ръководителите са подложени, наравно с обикнвения служител, резултират в на моменти доста неадекватно поведение, а дори и в наранено лично достойнство на агенти. Което от свой ред води до де-мотивация, липса на уважение и принадлежност към тази фирма.

В заключение - една работа, която, в предвид предлагането на българския пазар на труда, ще оцения с ★★★★☆.


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

За Airline reservation specialist мога да кажа, че се изисква добро владеене на съответният език, както и на английски език. Натоварено е, но колегите са строхотни. Бонусите се постигат сравнително лесно, често може да се дава "overtime" събота и неделя и винаги се заплаща. Работата не е лесна, но и заплащането е добро. Мениджмънта влиза в положение и дори да се наложи да закъснееш или да си тръгнеш по-рано винаги се намира начин да компенсираш или отработиш, но разбира се трябва да е предварително уговорено. За компанията нямам никакви забележки, има възможност за развитие и голям избор от проекти в различни сфери!


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Хубаво е когато се дава негативно мнение, то да отразява ИСТИНАТА, а не да е плод на нечия фантазия. Визирам мнението на писалия анонимен от 2 януари относно позицията Airline agent support.

Започвам първо от типа работа. По принцип, работата в колцентър е тежка и не е за всяка уста лъжица. В случая - самата материя е достатъчно тегава и трудна и към това се добавят високите обеми. Не е лесно да обслужиш БЕЗ СТРЕС някой, който е на летището и си е изтървал полета по негова вина,като при това нещата трябва да се случат веднага и на момента. Ясно е, има моменти на сериозен стрес и натиск, такова е естеството на работа.

Относно НЕзаплащането на извънредния труд - никога и никой не е карал никого да работи извънредно, освен ако последният не прояви сам желание. Винаги при извънредна работа, след съгласуване с тийм лидери и мениджмънт, заплащане за оувъртайм е имало.

Като сигурност и социални придобивки нямам никакви забележки към Съдърленд. Карта за спорт с намаление, здравни осигуровки луксозна опция , ваучери, подаръчна карта. С всички колеги съм се разбирал, поддържам контакт дори и с тези, с които вече не сме заедно.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте! Интересувам се от заплащането за позиция Airline Services Specialist with English и Technical Support for Business Applications with English, както и Social Media Consultant with English. Всякаква допълнителна информация също ще е полезна. Благодаря много предварително. Приятна вечер!


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте!
Конкретно за кандидатстващите за Airline reservation specialist и най-вече с немски, мога да ви кажа само едно - НЕДЕЙТЕ! Дори не мога да ви обясня за какво текучество става въпрос, правете си сметката защо е така.
Немският тим е с най-голямо натоварване, на края на смяната не могат да си кажат името. За да има що годе нормални условия и темпове на работа, екипът трябва да се разшири с поне още 3-4 човека.
Смените се правят идиотски и в някои часови диапазони има само един човек (да, един), който трябва да поеме всички обаждания. Мениджмънтът е ужасно некомпетентен и единственото, което може да прави, е да крещи като на селския пазар колко обаждания на изчаквания има и да стои до теб, да пляска с ръце като третодивизионен футболен тренер и да ти казва "Хайде, по-бързо!"
От тийм лидерката уважение няма да получите, нито похвала. Единственото, в което я бива, е да събира екипите на оперативки и да ги хока защо не са достигнали еди кой си таргет и защо са били взели само 80% от обажданията.
На всеки с малко повече мозък е ясно, че за този обем от обаждания, тази квота от служители не е достатъчна и дори всички да работят на пълни обороти, все ще бъдат порицавани и недооценени.
Имах колежки, които най-редовно стояха по един час след работно време (оувъртайм в такъв случай не ти се плаща) за да могат да приключат с мейлите от деня.
Ще бъдете публично порицани ако закъснеете с 3 минути от обедна, но иначе ви искат всеки ден десет минути преди началото на работния ден.
Бонус - пълна подигравка. Таргетите се вдигат нарочно едва ли не всеки месец, за да може само богопомазаните да вземат заветната сума от 150лева. Но иначе ако им е кеф могат да ти режат и по толкова от заплатата, без никой да ти казва защо.
Заплата - нормалната за кол център, на много места дават и повече. За натоварването и унижението, което ще преживеете и 3000 чисто не са достатъчни.
Социалните придобивки обаче са готини - имате здравно осигуряване, ваучери за храна и комплиментна карта с 60 лв. на месец.
Естество на работа - взимаш обаждания като луд, едновременно с това отговаряш на мейли, когато намериш 30 свободни секунди. Много често се случва да правиш чат, мейли и да взимаш обаждания едновременно, когато тийм лидерката се развика.
Въобще, ако искате да се чувствате като безлика работна единица без грам уважение и признание и винаги недостатъчно добра - давайте.
Мога да ви кажа още много неща, ако имате въпроси, но ако имате дори малко самоуважение - теглете им една майна и не се занимавайте с глупости.


20 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
2
Привилегии
3
Фирмена сигурност
3
Натоварване
-1
Потенциал
2
Местоположение
4
Колеги
4
Работна среда
1

Съдърленд като голяма фирма има и готини проекти има и скапани,нормално!Ще се фокусирам върху проекта за резарвации за Хилтън,тъй като имам поглед върху нещата.Принципно това,че го продадоха на Съдърленд не трябва да притеснява хората,които си вършат работата и са съвестни.Обаче не...комплексираните селски принцески,дошли в Столицата с претенциите си без покритие и изконния си мързел,който в комбинация с вечното мрънкане прави тези същсетва по-гнусни от хлебарки ,омазани с фекалии!при положение,че по-голямата част от хората взимат над 1,7 чисто е нормално да се следи за абюзи,които са напълно нормални за селските принцески ,за който е нормално да са аут от линията по 20-30 часа на месец ей така просто,да си закъсняват през ден,да си сливат отпуски с болнични и после разбираш ли били недооценени...ами да ви напълним по 2 туби бензин и да си ходите по родните села и паланки да риете обора!


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

И аз днес пуснах за Airline Reservations Specialist with German и звъннах днес на телефона от уебсайта. Вдигна ми някаква много приятна мацка, която ми каза, че работата е на смени, но няма нощни, което ме устройва, ма за заплата не ми казаха нищо. Казаха, че ще се обадят до края на седмицата, пък ше видим....


настоящ служител

-28 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
-3
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
-3
Потенциал
-5
Местоположение
-2
Колеги
-3
Работна среда
-5

Аз съм служител в проекта Хилтън - продажби на резервации. В този проект съм от С 3 и вече няколко години. Има супервайзори, които са гротеска и подигравка с човека, като цяло. Има и един двама, които стават и имат прилично държание. Отпуски не дават, няма и да дават, ако дадат - ще ти го натякват..
Немците ги сцепват от работа.
графиците не ги съобразяват с екипа..
Всеки ден, едно и също, развитие няма.
За мен поне, отношението и взаимоотношенията са най-важни, работа се намира, пари се изкарват, но с колкото по-малко гадове работиш, толкова по-добре..Тези тук...са ниски твари.. проблеми с какво ли не правят. А това, което трябва да бъде променено, не се променя и не го пипат - страшно криво е да случиш за бонус, ама зор заман като на ролетка... и симпатии. ненавиждам една от женските мениджърки - това е ходещ мамут, с много злоба и комплекси, горките хорица..вече няколко пътя ч чувам да казва как " ще разбие муцуната на служители, защото я ядосвали", че не знаят нещо си.. Отделно прави забележки кога да ставаш за вода и тоалетна, нещо хич не мисли, a има и други като тази. Не се очудвам, че вече няколко пъти от Съдърланд наемат хора с чужди езици за проекта и започват, но тези с френски не искали да започват.. Нея и други не ги слуша главата въобще, но пък не Съдърланд ги е наел - което е още по-жалко. Заплащането не мога да коментирам, защото е индивидуално. офисът и бюрата са ок, пейролът са ок, но като работиш с малоумни хорица по телефона, влизат ти грешни обаждания и не ти дават да си ползваш личните вещи, да трябва да се обясняваш къде отиваш и какво ще правиш като не си в почивка - това е проектът Хилтън - заповядайте :-))) НЕ се знае дали ще оцелее, защото има текучество, малко стари и обучени хора и е нов.
Успех на мазохистите - ще ви е скучно, а на оптимистите - ще станете мазохисти..!

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?