Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Съдърленд Глобал Сървисиз / Sutherland Global Services https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,бул. Ситняково 48, ет. 4. 1505 София&markers=София,бул. Ситняково 48, ет. 4. 1505 София

Съдърленд Глобал Сървисиз / Sutherland Global Services

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 727 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 727


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте! Искам да изкажа мнение за фирмата и по-конкретно Финеър.

Служител съм от началото на проекта и за толкова дълго време, имам доста събрани впечатления.

Да започна с това, че работата ми харесва, защото е много разнообразна, всеки ден има нещо различно, постоянно се научават нови неща. Това не значи, че е лесна, на моменти даже има доста предизвикателства като всяка друга, но мисля, че точно това носи удоволствие на много от служителите.
В някои от месеците има доста работа, а в други е много спокойно.
Има възможности за онлайн или офлайн, но това е бенефит за служители, които вече имат някакъв опит и са свикнали с работата.

От гледна точка на заплащане, не мога да се оплача, въпреки че за тези години има доста промени в това какво предлагат другите фирми. Една от любимите ми бенефитс е, че всяка година се преразглежда заплатата и на база перформънс от изминалата година се решава дали да бъде повишена. Всеки, който се старае и показва видимо добри резултати, остава доволен. Аз винаги съм се старала да давам най-добротп от себе си и това винаги е било оценявано.

За бонусите мисля, че са сравнително лесно достижими. Всеки получава обратна връзка от супервайзър със съвети как да се справя добре и да си достига таргетите, което директно помага за взимането на въпросният бонус. Това, което ме впечатли е, че таргетите се променят в зависимост от това колко работа има. Има и допълнителни топ бонуси, които достигат стойност от 320 лв, също така милтиспорт, изплащане на интернет, транспорт когато се работи от офис, допълнително здравно осигуряване, корпоративни оферти за заеми, семинари за развитие и понякога намаления в оптики.

Нещо положително, което мисля, че е много важно, е провеждането на акета от компанията 2 пъти годишно. Всеки служител има възможност да изкаже анонимно мнение по определени параметри и след това всеки проект се заема да направи план за подобрения където има нужда и да проследява прогреса от изминали отговорени анкети.

Последното, което искам да спомена от гледна точка на плюсове е, че проекта предлага развитие.
До сега е имало отворени позиции в мениджмънт, куолити, трейнинг, като служители на проекта винаги са били с приоритет пред външни хора. Тук искам да спомена, че ако служител прояви желание пред директен мениджър за някоя от гореспоменатите позиции, ще му бъде отделено време за подготовка когато има възможност да кандидатства.
Също тама има различни типове обучения, които ти помагат да ставаш по-добър в работа на агент.

И един голям минус за завършек, който е доста странен за толкова голяма компания: не се предлага възможност за лаптоп. Въпреки че по време на хоум офис може да се работи от друг град, е доста неудобно е да се разнася техниката. Дори когато просто искаш да я преместиш от една стая в друга.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Търсите нови възможности за финансова независимост, стабилност и просперитет? Попаднахте на точното място! Само тук и сега ще узнаете как да спечелите страхотни допълнителни доходи с работа от вкъщи или което и да е място по света и у нас! Работете колкото си пожелаете и когато си искате! Необходимо Ви е малко свободно време, лаптоп, компютър, таблет или смартфон, връзка с интернет и започвате. Печелете лесно и си харчете паричките със здраве! Как ще се случи това, вижте тук :

WWW.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Надомна работа, допълнителни доходи, работа от вкъщи, работа по интернет, онлайн бизнес


бивш служител

-11 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
-5
Привилегии
2
Фирмена сигурност
2
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-2
Колеги
5
Работна среда
-5

От около 300 човека аз бях 1/около 30 които бяха специалисти в проекта на Google Cloud. Ще сложа неща които са факти и вие всички ще прецените дали това е добре или не. Не съм тук да набивам мнение в нечия глава, тук съм да кажа истината.

Какво вие изваждате от тази истина е изцяло ваше решение, свободни сте да вадите каквито си пожелаете изводи и да отваряте дискусия.

Няма да споменавам дребни проблеми които ми скъсаха нервите. Аз не съм тук да се оплаквам за всичко което се е случило.

Примери: Мениджмънта обвиняваше служителите всеки път когато negative feedback бива пратен от клиент който е крещял на колегата и той се е опитал с всички сили да му говори спокойно и да намери начин да влезе в консенсус с клиента.
Какви оправдания на мениджмънта съм чувал относно "Защо колегата е сбъркал и клиента е прав" няма да повярвате.

Преди да разкажа лошата истина, искам да кажа добрата истина.

1. Заплащането беше прилично, не е най-доброто, но е прилично. 1750лв. нето без бонуси (които трудно се взимат)независимо, че след това със същите знания правех по 2.5 нето.

2. Убожавах моите колеги от все сърце. Всички бяха така уникални хора (в буквалният смисъл на думата) и аз се забавлявах около тях.

3. Не сме потъвали в мръсотия, нови мощни (i7 Intel) компютри които се подновяват редовно, носеха ни плодове което е мило, безплатно кафенце, топъл шоколад, чай. Малки гъделчета които независимо колко мънички, са сладки.

История номер 1
Споменава се в hangouts чата, че ако ние искаме да си сменим шкафчето, трябва да пишем на АЛЕКСАНДЪР, един от главните мениджъри относно смяната на шкафчето, като напишем старият и новият номер на шкафчето. Пределно ясно е описано, че това може да се упомене в чата или чрез имейл.
Аз решавам да си сменя шкафчето, както много други колеги които се местят в друга зала. Аз описвам пределно ясно на мениджъра АЛЕКСАНДЪР в кое шкфаче съм си слагал нещата и в кое ще продължавам от сега нататък. Тогава бяхме в добри отношения, но той реши да не отговори, и беше ясно, че е прочел чата. След определено време аз намирам моето шкафче разбито. Хуквам да си търся чантата защото вътре имам ценни вещи! Намирам я на средата на залата, хвърлена на земята. Веднага я отварям да видя дали нещата са ми вътре.

Аз разбирам, че МИХАЕЛА РАДОЕВА, една от тренерките е разбила шкафчето ми по команда на МЕНИДЖЪР защото това шкафче би трябвало да бъде свободно а не да бъде назначено на мен.

Аз решавам да питам защо. Трима мениджъри ме викат в стая, аз седя на стол и ги питам какво се е случило и те с кръстени ръце ме гледат все едно съм заплашил сградата с терористичен атентат.

Те ми обясниха, че когато съм упоменал, че сменям шкафчето не е трябвало да го направя по чат защото такива request-и се правят само и единствено чрез имейл. Аз не можах да повярвам какво чувам и им казах "Даже и това да е истина, вие не се ли досещате, че би било добре да ми промените информацията с номерата на шкафчетата, защото сме колеги и работим заедно? Сещате се... човещина. После може да ми кажете, че съм сбъркал метода на уведомяване"

Като им го казах, че просто продължиха да ме гледат в очите все едно чакат полицията да дойде защото аз съм най-лошият човек на света.
Аз решавам да покажа на мениджъра какво е написал, че упоменяването на номера на шкафчето може да стане чрез чат или имейл, не само имейл. Мениджъра поглежда това доказателство и казва, че тогава е било така ама после не. Аз не знам за тази промяна и той това не го слага под внимание.

Тук не става дума за това, кое къде е написано. Става дума за най-просто колегиално поведение.

МИХАЕЛА РАДОЕВА, човека който ми разби шкафа беше бясна, че аз съм и направил забележка, че ми е разбила шкафа и ми е метнала раницата като парцал. Те се опитаха да ме направят престъпник, при положение, че аз направих всичко както те казаха, че трябва и се опитаха да ме успорят, че не са казали така даже след като им дадох доказателство, че са!

История номер 2
Идва нов мениджър на нашият екип който е от Турция, не говори Немски (Езика на екипа ни), не е работил никога в IT сферата и даже не говори правилен български език.

Той си няма на идея какво правим в Google. Как го сложиха там, идея си нямам. Той си няма и понятие от най-простите неща. Терминала за него е черен екран с бели шарки. Той вижда протокол за връзка, вижда msg-hdr и все едно индианец отваря китайската азбука.

Този чужденец дойде тук и се метна в дълбокото без никаква екипировка.

Говоря с клиентка в продължителност (часове!) опитвайки да оправя сложен проблем. Този човек се смее до мен на глас силно което е стриктно против правилата. Повтаряно, потретвано и така нататък. Голямо no-no!

Аз решавам да се обърна към него и да му кажа "Може ли да спреш да се смееш силно?" и той ме поглежда, поглежда мониторите ми и казва "Работи"

И аз му казвам "Казва се "извинявай" а не работи"

Този човек пише протокол как аз съм се държал агресивно и съм развалил дисциплината на работното място. Този документ бива подписан от един мениджър който тепърва го повишаваха - ПЕТЪР

Аз писах на големите шефове колко добър служител е ПЕТЪР. Хвалех го какъв пич е. Колко е стабилен и лоялен.

На листа хартия пише как аз съм се държал безобразно, мениджъра ПЕТЪР подписва този документ срещу "Аз съм свидетел на случилото се и това е вярно" макар, че той не е бил в залата когато това се е случило.
И ми казват "Трябва да се съгласиш с това което пише на листа (бил съм агресивен, развалил съм дисциплината...) и ако не го направиш, ще се счита, че се съгласяваш с това което е написано.

А ако не си съгласен с написаното, се подписваш и ние ти даваме лист хартия на който обясняваш какво е станало. (Аз нямам гаранция, че този лист няма да се приземи в коша след това)

Казват ми "Викнали сме адвокат и преглежда случая". Колеги дискутират и се чудят какво става защото тези хора ме познават и много от тях са били там докато това се е случвало.

И след това реших да преглътна.

Мерси,
- А. Иванов
Frontline TSR Specialist
Google Cloud


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте. Някой има ли информация относно Телеком проекта в София? Каква стартова заплата може да очаква човек и наистина ли бонусите, които се правят, са понякога доста високи?
Благодаря много!


бивш служител

-2 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-1
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
1
Натоварване
-1
Потенциал
-3
Местоположение
2
Колеги
1
Работна среда
1

За Съдерланд и по-конкретно за проекта Финеър посветих почти 4 години от живота си. В началото изглеждаше перпективно място за работа, но за съжаление, както и други бивши служители са писали, нещата бързо се развалят най-вече от калпав мениджмънт на самия проект. Не искам да коментирам как някои " личности" близки на мениджърката на проекта от обикновени агенти бързо напреднаха до позиции на трейнъри и други благи позиции без още да са изчистили провинциалния си диалект, камо ли да имат качества да заслужат тези позиции. Заплащането също е под нивото на нормален кол център, отрязаха всякакви допълнителни придобивки, дават смешни 20 лв за нет, при положение че няма вече такава тарифа за високоскоростен трафик. Клиентите на проекта са долнопробна пасмина от ця свят, която звъни на бг робите по всяко време на деня и нощта. С две думи, не избирайте Съдерланд и не вярвайте на сладките им приказки, всичко е лъжа....


настоящ служител

37 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
5
Привилегии
3
Фирмена сигурност
5
Натоварване
4
Потенциал
4
Местоположение
4
Колеги
4
Работна среда
4

Жалко как идеята на този хубав сайт се загуби безследно преди години, сега е поле за изява на комплексари и некадърници.

Почти всичко написано за Съдърланд е абсолютна лъжа, но най ме шокира мнението на човека от "06.03.2021". Говорим за хомофоб, расист и провинциалист без бъдеще в живота. Как въобще хомофоб и расист ще говори, че е против мачкане на работници? Не виждате ли иронията? Жалка история...


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Не е лоша фирмата за нашите стандарти. Някога работех там после се преместих другъде но условията са си пак същите, няма голяма разлика тук - там или където и да е в БГ . Като цяло в България е така трябва да бачкаш 40 години, да плащаш осигуровки, и накрая ако доживееш до 67г. ти дават пенсия колкото да имаш за храна и лекарства.
Ето защо преди 3 години реших да напрявя нещо с оглед на моето бъдеще, като започнах всеки месец да отделям малък процент от скромната се заплата и депозирам в Bitcoin тъй като цената на тази валута откакто е създадена винаги върви на горе. Идеята ми беше че някой ден като стана на 50г. ще съм спестил достатъчно средства в Bitcoin за да не е нужно да чакам мизерната си пенсия.
Приятели не искам да изглежда самохвално . В момента съм на 31г и май няма да трябва да чакам 50 за да се пенсионирам тъй – като дори не съм и санувал че цената на Bitcoin ще нрасне толкова бързо.
Биткойн е най-доброто решение за съхранение на стойност Вие също може да направите така в зависимост от това какъв процент от месечните си доходи може да отделяте.
Ето линк как може да си купите https://www.binance.com/en/register?ref=L7SKVPD1


бивш служител

-37 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-1
Работна среда
-5

Мниението от 27.02.2021 е абсолютната истина и аз го подкрепям на 100% - само истини.

Искам да добавя още няколко неща за проекта Спотифай, явно колегата ги е забравил или нарочно спестил.

Рибата се вмирисва от към главата.

Лили шефката да започнем - абсолютна профанка, невъзпитана, набор 87 а изглежда на 50 плюс. Не се научи за над година да поздравява колегите си, камо ли нормално отношение да покаже. Нищо не разбира от проекта, ясно е че е сложена там за да е послушна, не от знание и кадърност.

Виктор шефа е абсолютен наркоман на кокаин, когато свърши парите към края на месеца минава на амфетамин. Хващали сме го не веднъж да смърка в кенефа, отделно има постоянни тикове с носа и главата. Тотална утрепка, хомосексуалист.

Нели мирише на алкохол от километри, бедният льохман Трифон не знам как я търпи - пияна постоянно и с цигара в устата.

Делян е уж нормален а е много коварно момче - не му вярвайте и дума, по-хлъзгав е и от гол охлюв в летен дъжд. Винаги готов да ви удари нож в гърба, не случайно е на този пост във фирмата. Това важи и за другите там - щом се е издигнал значи не е читав. Гарван гарвану око не вади ;)

Наградите се раздават ВИНАГИ на едни и същи подлоги, верни до смърт на фирмата, абсолютни сектанти. Нормален работещ да вземе - по-добре играйте на тото 6/49.

Във фирмата се толерират само хора с обратна наклонност или чужденци, за да си Българин и да се изкачиш трябва да си тотален негодяй, гаден и лош човек.

Та така драги ми хора, не си и помисляйте да почнете работа там, е естествено ако сте наркомани, обратни, безскрупулни кариеристи и/или хора, които обичат да мачкат и се подиграват с другите.

п.п. сега искат и ваксина след като се върнете в офиса. Напомням - прочетете чл. 29 т.2 от Конституцията - няма как да ви накарат да се боцнете и да станете зомбита зорлем. Освен ако само не го искате. То каквото сам си направиш.. знаете останалото!

Опичайте си акъла и бягайте далеч от тази фирма като цяло - тотален индийски кенеф.


бивш служител

-10 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-1
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
-1
Натоварване
-5
Потенциал
-1
Местоположение
-3
Колеги
2
Работна среда
-1

Както вече е споменато в много от коментарите долу, това са абсолютни дебили. Работиш повече от роб и няма дори един бонус за целия ти труд или поне някой да ти каже "Браво, свърши чудесна работа". Мениджърите са всичко друго, не и адекватни. Ако им зададеш въпрос в 90% от случаите не знаят какво да ти кажат или редовният отговор е с надсмешка, едва ли не "Ти тъп ли си, че не знаеш това" при положение, че самия мениджър идея си няма за какво иде реч. Графиците се сменят както им е удобно, ваучерите се изпращат по куриер за ваша сметка, дават ви мизерни клавиатури и неработещи слушалки като най-нагло ви заявяват "Купи си други", пак за твоя сметка. Ако си в болничен, ваучерите за храна веднага намаляват, явно когато си болен не ядеш. Натоварването е огромно, нищо общо с това, което ви се обещава, а за изискванията за позицията, таргет и тн заплащането не е никак адекватно. Половината от служителите говорят съответния език като аборигени, дори част от клиентите се оплакват, че не ги разбират, иначе същите тези дебили ви пишат оценки как ви била липсвала запетайка или имало два спейса по време на чат (ти си на 2 чата, понякога на 3 и ти се дава зор). А техните правописни грешки на съответния език или неадекватно поведение с клиентите, издаване на конфиденциална информация във ФБ/чат/телефон не се коментира, забранено е. Самочувствие до небесата, отвратително отношение към новите колеги, вместо да се помага.
Тук таме ще срещнете готини колеги, но те бързо ще се махнат от тази компания (разбираемо).

После, след като приключиш работа ти пращат анкета, за да изразиш мнението си, искат разрешение, за да се свържат с теб за други подходящи за умения позиции и тн. Ако си маркирал да не го правят, си ти звънят без притеснене и ти предлагат най-нагло някакви позиции. Дори може и интервю да ти направят, тестове, глупости и накрая да не получиш отговор от тях.

Още мноооого мога да разказвам, но мисля, че и това е достатъчно, за да придобиете представа за тях. Общо взето са пълна пародия.


бивш служител

-16 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
-5
Привилегии
-3
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
-1
Потенциал
-5
Местоположение
-3
Колеги
4
Работна среда
-3

Ще се опитам възможно най-кратко да обясня каква е ситуацията в тази лайняна дупка Sufferland и по-конкретно в проекта Спотифай. Първо ще започна с хубавите неща:
- заплащането не е лошо и работата като цяло не е трудна, дори мога да кажа, че за няколко месеца се свиква с всичко и е изключително лесно;
- не са малко свестните и печени колеги, които работят там, ще се запознаете с доста готини хора;
- като цяло са коректни и се плаща навреме, всякакви други срокове, които дава ръководството, също се спазват;

Ами това бяха хубавите неща, малко, но от сърце, продължавам с негативните страни:
- мнението ви НЯМА да се зачита за нищо и с вас ще се държат като предмет, а не като човек (да не кажа като с лайно);
- графиците се правят по малоумен начин и понякога е възможно вашите почивни дни или часове за начало и край на смяната да бъдат сменени без предупреждение;
- за да се вземе отпуска тя трябва да бъде заявена по възможност 17 години преди това;
- възможностите за отпуска се изчисляват по абсолютно кретенски начин -> има общ брой дни, които могат да се ползват за целия месец, следователно ако има 30 дни дадени за отпуска в рамките на въпросния месец, да кажем трима души взимат отпуска по 10 дена по едно и също време, вие искате да вземете ЕДИН ден в различен период от време, АМИ НЕ СТАВА, защото се изчислява обща сума дни, а не дали има хора на работа;
- без право на отказ можете да бъдете преместени на друг тип съпорт (примерно от имейл на чат или обратното), разбира се, аргументите ви и мнението ви нямат никакво значение за мениджърите, които си плямпат едни и същи глупости;
- като заговорихме за мениджъри, както вие ще имате готови съобщения, които да изпращате на клиентите, така и те имат заучени фрази как да ви режат за всевъзможни неща, които изискате от тях. В един момент просто ще почувствате, че ви правят на клоун и ще им теглите една майна :)
- почивките през работния ден са ви СТРОГО ФИКСИРАНИ, което е абсолютен абсурд. Един вид ядете, когато ви е отредено, пикаете, когато ви е отредено и тн. Нямате право да си ги определяте сами.
- чужденците, които в повечето случаи са брутално прости и мързеливи, взимат повече пари от българите, които се стараят (не казвам, че няма подобни българи), което не е никак честно
- както казах по-горе, повечето колеги са готини, но има такива, които могат да ти скъсат нервите със своя мързел и с невъзможността си да помислят с мозъка, който сигурно е най-гладкото нещо в тялото им. Най-лошото е, че такива хора продължават да се наемат и не се гонят. На всичкото отгоре, подобни олигофрени се хвалят по общи срещи, че са се справили много добре, получават награди и тн. Абсолютна гавра с труда на хората, които наистина се стараят;
- таргетите са достижими само ако сте абсолютен ненормалник и се изнасилвате от работа всеки ден, след което ви боли глава цяла вечер
- когато си подадете предизвестие и имате останала отпуска, задължително отпуската ви се пуска в последните ви работни дни, за да не ви я платят случайно;
- когато сте студент редовно обучение и искате да напуснете без предизвестие (да, можете да го направите според чл. 327, ал. 1, т.6 от Кодекса на труда), боклуците от HR ще се опитат да ви блъфират, че това не е възможно и, че ще трябва да платите неустойка ... абсолютни глупости са това, просто им цитирайте посоченото по-горе от мен;

Аз напуснах, защото ме преместиха насилствено от имейл на чат и ми смениха почивните дни както и часовете за започване и приключване на смените. Говорих много пъти с мениджъра, обяснявайки му причините, поради които не желая да мина на чат, но той не вдяваше нищо и ми отговаряше като робот. Имаше още поне 4-ма души, които може да избере пред мен (такива, които не учат и работят едновременно), но той така и така си продължи с кретенските обяснения как само аз съм бил годен за тази позиция. Продължи да ме лъже, че е много хубаво на чат и как никой не е искал от чат да минава на имейл (това са абсолютни лъжи). Щял съм да уча и да чета книга между чатовете ... Само че не знам как това е възможно като в 80% от времето агентите там са на двойни чатове (пишат си с 2-ма души едновременно)... Отново гнусна лъжа. На хората в тази продънена фирма не им пука ГРАМ дали ще напуснете днес, утре или когато и да било. Вие за тях сте НИЩО. Никой няма да ви оцени и затова в тези сфери работят пълни идиоти, защото свестните хора бързо разбират за какво става въпрос и се махат.

Като цяло работата е добра за студенти, които искат да спестят пари, но не и за нещо по-дългосрочно. Можете да се изкачите в йерархията само ако лижете гъзове адски дълбоко. Не мислете обаче, че заплащането ще ви се увеличи. Задачите стават повече, парите са същите. Ако сте мазохист и обичате да ви мачкат, да ви унижават и да ви правят на тъпак, това е вашето място. Ако имате малко уважение към себе си, отидете за максимум една година и работете на минимума на възможностите си, така че да не ви изгонят, съберете си пари и се махайте много далече от този индийски катун! Прочетох повечето от коментарите в секцията и напълно заставам зад 90% от плюенето по този цирк наречен Съдърленд. Надявам се да съм помогнал.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?