Конкурсите за митничар особено в малките населени места са нагласени. Лошото е че все още има хора дето мислят , че ставало без връзки. Тези конкурси са останали още от комунистическо време - всичко е анонимно и няма значение какви резултати давате на изпитите - точния човек винаги има повече от вас :). Стари червени комунистически боклуци са на ръководни позиции и от там идва шуробаджанащината. Митници ,полиция , пожарна - всички са едни и същи. Лошото е , че винаги има глупаци дето ходят по изпити. Моя съвет е да спрете да се излагате защото колкото повече хора има толкова по - лесно си правят техните си номера :).
като те одобрят за работа в АМ и те изпратят на обучение 6м, плаща ли се нещо, ако не издържиш изпита или се откажеш да се обучаваш
Има ли някаква клауза в договора, че трябва да работиш определен брой години там?
Здравейте, ще разкажа как премина конкурсната процедура при мен и нека всеки прецени дали си заслужава да пробва. Позицията беше за инспектор в АМ.
Първи етап: тест - състоеше се от 30 въпроса (за 1ч.) на 6-7 закона свързани с митниците. Нужно е да имате 16 верни, за да преминете. Този етап не ме затрудни и преминах с 23 верни отговора. Още тогава забелязах, че доста от кандидатите се познават със служители на АМ.
Втори етап: психологично изследване - 230 въпроса (няма определено време за решаване) вариантите за отговор са 5 - от напълно невярно до напълно вярно. Въпросите са от личностен характер. Тук важно е да знаете, че резултатът важи за 1г. (ако не преминете - 1г. не можете да се явявате на конкурс, защото няма да се психологически пригодни, ако пък преминете ще можете да пропускате този етап при други конкурси, независимо къде кандидатствате). Преминах успешно и остана само последният етап.
Трети етап:заключително интервю - ПАРОДИЯ. Преди интервюто подписвате проколи, в които ще ви оценят по скала от 1 до 5. Трябва да имате минимум 4, за да преминете. Критериите за оценяване са 7 (от сорта на професионални знания, аналитично мислене, компютърни умения и др.) Членовете на комисията бяха 5, единият от които беше неадекватен според мен и се хилеше през цялото време. Влизайки ми казаха да се представя с 2-3 изречения. След това ми зададоха следния въпрос "Имате ли приятели или роднини в АМ?". Мислех си, че ме питат просто информативно. Цялото "интервю" протече за 3-5мин, като единственият въпрос по критериите за оценяване според мен беше "Какви начини за споделяне на информация в интернет знаете?" Като цяло въпроси нямаше! Казаха ми, че позицията чиновничвеска и скучна - по 8ч на компютър, че ако започна работа, ще трябва да премина 5 месечен курс, който завършва с тест и ако не го премина дължа неустойка. Когато им споделих, че тези неща не ме притесняват и имам стимул за развитие, те се изсмяха.
След няколко дни получих извлечение от протокола. В него бяха описани 6те "задедени" въпроса: 1. Представете накряатко себе си; 2. Какво ви мотивира да кандидатствате в АМ; 3. Имате ли роднини в АМ; 4. Опишете работната среда, в която ще сте най-ефективни; 5. Какви ничини за споделяне на информация познавате; 6. Запознати ли сте с 5 месечният курс, който трябва да преминете.
Двата най-важни въпроса за мотивацията и работната среда НЕ ми бяха зададени! Чудя се как може да се оцени кандидат и да му се постави оценка на въпрос "има ли роднини в АМ", "представи себе си" или пък на "трябва да преминете 5месечен курс". Това за мен е най-скандалното!!! Поне наистина да бяха задавали въпроси, на които да не се представиш добре и да бунат някой друг. В крайна сметка моите оценки бяха малко под 4 и всички почти идентични до стотна. Ако ме бяха оценили с 4 се класирах и измествах техните титуляри. Според мен цялото интервю беше само за протокола, че се е състояло!
Не съм разочарована, че не ме взеха, разочарова ме наглостта, че дори не се стараят да не изглежда нагласено! Нямах надежда че ще започна, защото знаех как се случват нещата. Май всеки знае :) Този конкурс ми беше първи, нямам роднини и познати в АМ, исках да видя каква е процедурата и до къде мога да стигна. Доволна съм от себе си, че успях да премина успешно етапите, които зависеха от мен.
С този коментар се надявам да съм помогнала максимално на бъдещите кандидати. Пожелавам успех на всеки решил да опита! Пробвайте въпреки резултата, може пък и да ви излезне късмета. И се пригответе с търпение, конкурсът продължава повече от 4 месеца. Успех :)
Абсолютно няма случаен човек който да е
заел позицията инспектор в ТД Югозападна на конкурсите през 2021 г.Дебелата зам.директорка си назначава своите хора или хора махнати от НАП.
Подробна оценка от Кандидат инспектор
Здравейте бъдещи кандидати за работа в Агенция Митници.
Потребителят Чавдар Чавдаров е описал всичко в детайли 1:1.
Конкурсите в АМ са абсолютно наредени, предварително се знае кой ще бъде нает. И да си скъсате г*за да учите и да вземете теста без грешка, на интервюто ще ви порежат независимо дали сте отговорили правилно на въпросите или не. Пред мен кандидатите стояха по 5-8 мин. Кой работодател прави интервюта за толкова време? Аз знаех, че няма смисъл да се занимавам въобще, но реших да опитам подведена от коментари в нета, че имало и наети без връзки, коментари главно в бг мама. Висшето ми е право, отличен англйски практикуван в САЩ, Канада,Кралството и Австралия, ИТ умения над средното ниво, нямаше къде да ме пипнат и да не им отговоря или да обясня. Но, явно не беше достатъчо за комисията, липсваше нещо и това нещо беше " връзки". Пращат само извлечение от резултата но не паращат протоколите с оценките на всеки член на комисията. Няма и предвидено в ЗДСл да се показват на кандидата тези протоколи, защо ли? Защото ще им лъснат керливите ризи. не си правете илюзии, никакъв шанс нямате!!!!
Успех в бъдещите ви начинания!
Заплатите са ниски. Работи се нощни смени на отдалечени граници, спи се при плъхове. Ако не си в "схеми" няма да си покриеш сметките.
Подробна оценка от Чавдар Чавдаров
Здравейте - реших да споделя, приключенията си свързани с кандидатстване за работа в Агенция "Митници" !!!
Като всяка друга държавна работа, конкурса за заемане на длъжност в АМ се състои от 2 части - тест по закони свързани с дейността на АМ и интервю пред избрана комисия, най-често от 5 члена, според наредбата за провеждане на конкурси за държавни служители, като тук има и един междинен етап - психо-тест ! Като оставим настрана, сериозната доза секретност във всички етапи (нямате достъп до резултатите на другите кандидати за сравнение … защо ли ?!!! ) от която, човек остава с впечатлението, че кандидатства за таен агент, цялото приключение протича, така :
- горе споменатата комисия от избрани видни представители на АМ, провежда тест с определен брой въпроси с максимални 30 точки или оценка 5, като минимума е 15 точки !
- ако преминете успешно теста - отивате до София за централизиран психотест от 240 въпроса - връх на мисълта в науката "Психология" !
- и тук ако се справите успешно, като не е ясно, как точно се оценява този тест, достигате до най-важната част - срещата-интервю с евентуалните ви бъдещи началници !!!
Да добавя хитрата свра..., ъ-ъ-ъ - комисия, удобно е поставила коефициенти на тежест - 3 на обективния тест, показващ знания и 5 - на субективното интервю, показващо отношение !
И достигаме до най-интересният момент - за да преминете субективното интервю, трябва да получите минимална оценка 4.00 ! Подписвате предварително ПРАЗНИ !!! бланки, в които в последствие всеки член на комисията поставя личната си оценка по няколко (5-7) критерия (целта, най-вероятно, е да НЕ можете да оспорвате поставената субективна оценка)
Какво се получава от цялата тая, леко воняща на корупция процедура - не много умен кандидат, успява трудно да премине теста с оценка 1.50 !!!!!!!!! , и същия способен и достоен, получава оценка 4.00 или повече на интервюто !
И за да завършим с усмивка - въпрос на самото интервю от председателя на комисията - Дончо Трашлиев :
" - Можете ли да ми кажете, кои са стоките които подлежат на акциз според ЗАДС ?
- Ами, доколкото се сещам - цигари, алкохол и … горива !
- Значи ! - тютюн и тютюневи изделия, алкохол и спиртни напитки и - посочи с пръст нагоре, поглеждайки многозначително към луминисцентната лампа, господин Трашлиев - ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА !!!
Успех на всички умни хора в борбата им с коварната болест "Наш човек" !!!
Моля, споделете как протича последният етап от конкурса в Агенция Митници, а именно интервюто. Спешно се интересувам за мен. От София съм и ми предстои скоро. Благодаря.
Здравей! Може ли да споделиш малко информация относно теста? Чета законите но бих се радвал човек, който е минал през теста да сподели как е протекъл.
Интересува ме обикновенно след колко време излизат резултатите от теста, за да се премине на следващ етап от конкурсната процедура? Благодаря