Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Сайтел / Sitel https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,бул. Никола Вапцаров 55&markers=София,бул. Никола Вапцаров 55

Сайтел / Sitel

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 318 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 318


настоящ служител

43 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
5
Привилегии
5
Фирмена сигурност
5
Натоварване
4
Потенциал
5
Местоположение
4
Колеги
5
Работна среда
5

Добро работно място с подходящо съотношение между възнаграждение, социални придобивки, пластичност на работното време и възможност да се развият много ценни качества.


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Реших и аз да изкажа мнението си по въпроса, след дълго наблюдение. Ще се постарая да бъда възможно най-кратка.

Към момента съм настоящa служителка в Sitel Varna, в конкретност английския проект Just Eat.

Работя във фирмата от 3 години и спокойно мога да кажа, че до този момент проблеми съм нямала.
Доволна съм от заплащането, както и от бонусната система.
Не съм чувала която и да е компания да ти предлага допълнително парично възнаграждение ако не закъсняваш (било за работа или от регламентираните почивки).
Били другите лоши и виновни? Дали? По-скоро не бих казала. Когато съм имала запитване или молба( в границите на разумното) не ми се е отказвало.

А какво се изисква от мен, бихте попитали? Да си върша работата.

Раздвижено работно време и още много екстри, а и локацията е супер.

Готини колеги, заплатата не се бави а и те прибират с такси вечер.

Било затвор? Защо? Защото не можете да си цъкате на телефона-ами така е Facebook не спи, а и клюките също! Сигурна съм, че не се умира от това!

За тоалетните - никой не отказва.

Така, че вие си направете сметката- добра заплата, ваучери, покрит обяд, таксита вечер и различни парични поощрения!

Със здраве!

П. С. Няма смисъл от анонимност


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Последният коментар много добре характеризира част от хората, работещи в Сайтел: неграмотни и невъзпитани, но пък с огромни претенции и изключително мръсен език! Ако колегите на 30+ са възпитани и даже симпатични, то контингента до 25 години е съставен предимно от хора, които ги мързи да учат и които са работили като сервитьори и раздавачи на флаери, преди да започнат в Сайтел. За съжаление точно те създават работна атмосфера, която прилича на змиярник, карат се на клиентите, а когато не говорят с тях се карат помежду си. Нулево възпитание и много ниска лична хигиена.
Самата фирма смятам че е на приемливо ниво, все пак става въпрос за кол-център. Хубав кол-център лично на мен ми звучи като хубав затвор, защото всички тези фирми са организирани по един и същи начин.
Тим-ляйтерите като цяло са ок. Мария-много често й липсва такт, но лично аз лошо отношение от нея не съм виждал, смятам, че е разбран човек. Целият отдел човешки ресурси обаче е съставен от много лицемерни и неприятни дами, на които лично аз не бих се доверил.
Заплащането според мен е средно за Варна, заплатите се актуализират, макар и бавно.
Работните условия са ок, но мръсотията в офисите е ужасна. Много рядко се чисти, а и мърлячи сред колегите има доста.
Лично мен Сайтел ме устройва като работодател, на който не му харесва може да пробва другаде, но всички кол-центрове като цяло са еднакви.


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Към колегата с мексиканския затвор - да не са те е*али и били там?


бивш служител

-14 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
-5
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
2
Натоварване
-5
Потенциал
3
Местоположение
5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Ако трябва да опиша Сайтел като фирма с една дума то това би било "блато". Говоря за английският проект в гр. Варна - Just Eat. Сайтел и в частност споменатият от мен проект са най - голямата дупка в Outsourcing средата, в която може да попадне един млад човек. Това е едно изключително негативно, мръсно и неприятно място, където човек може да работи. Това същевременно се подпомага и подхранва от оперейшънс мениджърите Низан и Пьотр, които за жалост нямат никаква представа от работата, която трябва да вършат, отношението им към хората е по - зле от националният отбор по футбол, атмосферата, която създават е като мексикански затвор с постоянните заплахи, които отправят към мениджмънта и към агентите. Заради това тяхно прекрасно представяне като Operations Managers съответно и проекта беше намален от 200 на 100 човека, а кой знае може и след някой друг месец изобщо да го няма, все пак с такива мениджъри сигурно и сняг няма да завали на Еверест.
От друга страна на мениджмънта има още един много зъл и неприятен човек в лицето на Ива (HR manager), която има повече лица от Аря от Game of Thrones, на моменти когато има изгода се прави на супер мила, а когато нещо не е на кеф си изкарва цялата злоба. Изключително непрофесионална почти винаги с двоен стандарт към хората(особено ако са от Аспарухово като нея няма да имат никакви проблеми).
Масово хората плюят Мария , която всъщност не е такава, каквато я изкарват повечето тук. Тя взема решения, които са правилни за бизнеса и не влага лични чувства, така както трябва да бъде по принцип.
Друга важна страна, която бих искал да спомена са хората, които биват наемани и работят там. Има изключително кадърни и приятни хора и всеки може да намери сродна душа и съответно да намери среда, в която да се чувства добре. От друга страна се наемат супер неадекватни, извратени, ниско-интелигентни хора, включително и такива, които може би имат леки психични отклонения като фетишисти, които търсят хора от офиса, които да ги бият в свободното им време и т.н.
Извода, е че не бих препоръчал тази негативна среда на никого дори и за краткосрочен период тъй като няма да има почти никаква полза от престоя в тази фирма.


настоящ служител

19 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
3
Привилегии
1
Фирмена сигурност
3
Натоварване
-1
Потенциал
1
Местоположение
4
Колеги
4
Работна среда
3

Настоящ служител съм в офиса във Варна и по-специално в проекта с английски - Just Eat от година.

Работата е подходяща за първа или втора работа, за студенти и хора, които не плащат наем.

Ще си позволя да направя коментар по темите, които най-много се коментират тук.

-Заплата - Естествено, че не е конкурентна, но пък получавате оферта още преди да почнете. Като са ви малко, отказвате. Толкова е просто. Осигуряват ви на пълна заплата, която НИКОГА не закъснява.

-Бонуси - Твърде често има грешки. Това е несерозно, но пък имате подробен фиш, преглеждате си го, анализирате го и ако има грешки, отивате при мениджър, който няма да откаже да ви помогне и да репортне на когото трябва.

-Мръсотия - Ми чистете след себе си, бе! Мийте си чиниите, уцелвайте кошчетата за боклук, момичета. Не е гот да видиш кървясала превръзка на пода. Мъже, целете си и вие тоалетните чинии, не опикавайте навсякъде. Съгласна съм, че често няма тоалетна хартия. Това е проблем. Подът в офиса е добре да се почиства по-често.

-Не те пускат да си налееш вода или да отидеш до тоалетна - Нито веднъж не ми се е случвало да ми се откаже да отида до тоалетна, ако наиситина е наложително. Не съм ставала и свидетел на подобна сцена. Чувала съм истории за хора, на които им е било отказвано лично от Мария. Не знам каква е причината, но явно човекът не е бил от най-послушните служители, за да се стигне до там.

-Тийм лидери - Отзивчиви. Една дума. Много ясно, че ако си леке и си играеш с търпението им, ще получиш огледално отношение. Били необразовани. Абсолютно всеки един тийм лидер е започнал като агент. Знае за какво иде реч и за да стане лидер, значи е показал някакви качества. В последствие си личи кой струва и кой не, много ясно, че не всички са цветя за мирисане. Освен това човек, завършил мениджмънт, едва ли ще се навие да работи за такава заплата. Моят мениджър винаги е откликвал на молби и запитвания и изключително много държи на тийма си.

-Виното - Аре бе, сериозно ли? Егати генералния проблем. Отиваш в HR и си го искаш. Ревеш им малко и сигурно ще ти го дадат.

-Здравната карта - Била пародия. Наиситна това не го разбирам. Обадих се на номера на картата, казах за какъв лекар искам час (трябва да имаш реални оплаквания), казаха ми с кои клиники работят, избрах си, записах си час и не съм платила една стотинка за няколко прегледа при различни специалисти.

ПЛЮСОВЕ - Таксита, ваучери за храна всеки ден за ресторантите в мола, отстъпки в повечето магазини в мола, безплатно кафе (за нашия проект), безплатна вода, никой не те кара да идваш по-рано на работа или да оставаш след работа, мега яки и слънчеви млади колеги (повечето), удобно работно време за студенти.

МИНУСИ - Неконкурентна заплата, отпуските са проблемни често заради ограничен капацитет, работи се на Нова година и Бъдни вечер, мръсен под, тоалетни, кухня (чистоата зависи до голяма степен от културата на служителите), грешки с бонусите, стрес (това е много относително, предметът на работа изисква донякъде да си психолог и да умееш да контролираш емоциите си, защото има хора, които са се разплаквали на обаждания), нови идеи са рядко добре дошли, ама не ми пука особено, няма да се пенсионирам там.

Това са ми наблюденията като сравнително добър и съвестен служител. Ако даваш това, което се изисква от теб и ако не си леке и скатавка, нямаш проблеми с почти никого.


П.С.

Не съм Мария Димитрова, заклевам се.


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Според резултатите от допитването на Сайтел България до служителите, едва 20 процента от тях биха препоръчали компанията като работодател на приятел и едва 10 процента биха препоръчали услугите и продуктите, по които фирмата работи. Това говори достатъчно добре, що за работодател и фирма е Сайтел.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте,
някой има ли представа, какви са условията при дистанционната работа "Специалист обслужване на клиенти с НЕМСКИ език"?
Наемат ли наистина кандидати и/или си пускат обявата периодично? Питам защото вече незнам за кой път в продължение на няколко месеца получавам обявата в е-мейла.


Поздрави


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Всъщност, аз съм бивш кандидат за работа в Сайтел, който беше принуден от външни обстоятелства да откаже офертата за работа, получена от тази компания. Нямам преки впечатления от работата в офиса. Останах с добри впечатления от разговора си с тийм-лидера, със служителката от човешки ресурси и служителите по проекта от чужбина. Сториха ми се точни хора, които са наясно къде работят и какви са спецификите на трудовия пазар и икономическата среда в страната ни. Отправиха ми нормално и очаквано предложение и бяха открити.
Впоследствие започнах работа в друга голяма аутсорсинг компания, от която впечатленията ми са отвратителни. За щастие, вече не съм служител там.
Коментарът на човека преди мен е 100% ИСТИНА. Защо трябва да сме принудени да продаваме знанията си на чужденци, на които им е по-евтино да наемат работна ръка тук, а не в страните си? Но, това бих могъл да го разбера. Все пак и аз бях тласнат да си търся работа с дипломата, която имам в колцентър.
И все пак, щом искат да купуват времето, знанията и опита ни, трябва да предлагат заплати, които са еквивалентни на това, което дават в собствените си държави. Не сме мат'рял второ качество.
Но, да се върна на другото — на работната среда.
Необясними за мен са злобата, амбициите и пълната липса на качества на всичките "телефонни оператори"... цялостната среда, която се създава в тези колцентрове. Клетите деца си мислят, че са голямата работа и си правят един на друг мръсни номера. Не проявяват никакво уважение към околните, не полагат усилия, да не говорим, че 80-90 % от тях не покриват и езиковите критерии, които се изискват за длъжността. Нямат трудови навици, липсва им дисциплина и възпитание, не притежават конкретни познания и нямат никакъв стремеж да се усъвършенстват или да постигнат нещо стойностно и ЗАСЛУЖЕНО в живота. Това ли са младите хора и бъдещето. И аз съм млад, но не съм такъв. И бих се борил за по-стойностно и смислено бъдеще от това.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Един приятел дал телефона ми за контакт на една госпожа, за да се свърже с мен , защото поназнайвам един език...
Говорихме, обясни ми женицата подробно и реално как стоят нещата конкретно в тази фирма, за което и стискам ръката.До сега не бях чувал подобно нещо да съществува, освен телефонистките, нали...

Пиша тук, защото се смачках като разбрах какво представлява естеството на такава работа . Тъжно ми е за младите, интелигентни младежи, стартиращи своя път в живота сега , като телефонистки. Наистина ли е ок и мислите за престижна работа това някакви малоумни да ви унижават, да ви обиждат и нервно да ви трескат слушалката?! WTF, ве, хора?!?!? Страх ви е от физическа работа, че търсите подобна позиция или какво?!?
Ако причината да учите език е да ставате слуги и ратаи на чужденците , вярно ще е по-добре направо да сменяме флага и да се приключва. Бих разбрал тези фанатици, които искат да упражняват езика, но то какво упражнение има в това да дрънкаш едни и същи неща. Да не говорим разни (проекти ли се казва сега,лелееее колко европейско звучи) в които пък трябва да се натрапвате на хората и да им продавате нещо.

Хора, склушайте кво ви казва старото. На тоя свят няма магазини нито за години и време, нито за дфостойнство и затова не разменяйте и двете за никакви пари! Не позволявайте на никой да Ви мачка и унижава , камо ли някакви кафяви хора с чалми да купуват гордостта ви за някакви късове хартия.
Знам, че не се познаваме, но....просто ми се довертете

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?