Когато се пишат мнения за фирма с 1000 човека, трудно може да се напише нещо, което важи за всички екипи.
Tова са различни колеги, мениджъри, продукти и много други малки неща.
Затова когато аз кандидатствам за работа търся максимално много информация от познати и приятели, точно за позицията, за която мисля да кандидатствам. Знам, че във фирмата има екипи, които са много натоварени и непрекъснато ги притискат със срокове - в други пък е спокойно и 8 часа са достатъчни и за работата и за кафенца.
Както някой друг беше споменал, вътрешните трансфери са нещо съвсем нормално и никой не гледа на криво колеги, които се местят, търсейки нещо по-добро.
Като човек, работил и в други фирми, мога да потвърдя, че тук има много хаос. Много важни решения се правят гласно между 2-3 човека, който се е случило да стоят на близки бюра, без това да се съгласува с останалите и това често води до загуба на време, скрити бъгове и тн. Мога да кажа, че това е направило впечатление на много хора.
Добри (за някои доста добри) заплати, компенсаторен пакет, доста пъркове и готини колеги. Пари има и се харчат за вас (вероятно за сметка на всичко, което трябва да търпите). Доста колеги ходят на работни трупчета до Щатите, Индия и др. страни. Всичко това е супер, но до тук.
Всичко останало не си заслужава:
- липса на уважение - всеки е поредната бройка
- толкова много политики и игрички, че добрата работа не се забелязва
- липса на добри практики и процедури в работата - всеки се оправя както може
- лизане на задници и лицемерие
- обстановка, която не само убива ентусиазмът и желанието за работа, но те стимулира да скатаваш, да не поемаш отговорност, да си игнорантен и пасивен
- много меринджеи състезаващи се за лаврите, но като трябва да се върши работа всеки се ослушва
- скучна работа, често много под потенциала ви ако сте добър специалист
- ужасна липса на ефикасност и продуктивност
Ако леко ви мързи и искате да вземате добра заплата за малко работа, която пак ще ви пили до крайност нервите, заради всякакви политически игрички, компанията е страхотна за вас.
Ако сте амбициозен, искате да виждате резултати, искате да се развивате и вървите напред, искате да бъдете ценени и уважавани като специалист, работата ви да се цени... определено това не е вашата компания.
Надявам се, че не във всички отдели е така, но така беше в нашия.
П.С.
Максимално се постарах да дам обективно мнение:)
Чета последното мнение и не мога да повярвам, че говорим за една и съща фирма.
Моят мениджър винаги е поставял хората си преди работата. Когато аз имах здравословен проблем ми беше казано да си гледам здравето и че работата ще почака.
Несъмнено във фирмата има много много недостатъци, но откъм отношение и уважение е перфектно.
Нека ви кажа какви "мениджъри" работят в тази компания и как се отнасят към хората.
Представете си, че за няколко години работа нямате нито един ден отсъствие поради болест, редовно работите повече от 8 часа, но за сметка на това не си взимате целия платен отпуск.
И един ден, като си работите, изведнаж усещате че нещо лошо става със зрението ви (примерно). Това може да значи микроинсулт, проблем с кръвното, отлепване на ретината - все хубави работи.
Ставате и казвате на "мениджъра" си, че трябва спешно да отидете на лекар. При което той присвива очички, оглежда ви отдоре до долу и казва: "Защо!". Обяснявате, сякаш подробностите за здравословното ви състояние не са само ваша работа.
Той прави кисела физиономия в стил "що за лигавщини" и казва: "Ама гледай да се върнеш по-бързо и да донесеш болничен!".
Та такива хубави хора са шефчета във VMware.
От другата страна обаче има хора, които си държат на достойнството и професионализма, не си затварят очите пред мениджърската некомпетентност и арогантност, и не са склонни да се занимават с глупости.
Тези хора най-често са преминали трийсетте. Затова фирмата, цитирам, "се освобождава" от такива работници. Ейч-арите са инструктирани да отказват на по-възрастните кандидати за работа с аргумента, че "нямат достатъчно опит".
Няма какво да отговориш, ако имаш примерно 20 години стаж в някаква област и 20-годишна ейч-арка ти заяви, че не те наемат, понеже нямаш достатъчно опит в областта.
Впрочем на 20-годишните хубавички студентки липсата на опит не пречи да бъдат наети. Тях hiring мениджърите ги посрещат с широка мазна усмивка, а не с думите "Ама да знаеш, че не мога да ти предложа много интересна работа"...
Както стана въпрос за интервюта и наемане, ако ще работите във VMware подписвате специален документ, който дава право на фирмата да се рови буквално в целия ви личен живот и лична история, и те наистина го правят.
На практика ви карат да се откажете от правото си на защита на личния живот и личните данни, което имате според документи като GDPR.
Мръсната тайна на VMware обаче не е че "мениджърите" са задници, ровенето в личния живот на хората, нито възрастовата дискриминация - това са известни неща - мръсната тайна е, че след като минете десетте интервюта, разследват родословното ви дърво, подпишете крайно неизгоден за вас договор и най-после започнете работа ще откриете, че ще се занимавате с глупости, които нямат нищо общо с гръмките им рекламни обещания.
Не случайно България изобщо липсва от сайта с локациите на VMware. Някой беше казал за Гугъл, че е срамота най-блестящите мозъци да се чудят само как хората да кликат повече реклами. Във VMware най-добре платените мозъци в България се чудят как да фикснат малоумните бъгове на малоумни южно-азиатски програмисти от преди 15 години (но трябва да се фикснат за вчера). За толкова стига въображението на "мениджмънта".
VMware България си остава outsourcing компания, просто има само един клиент. Голямата заплата не може да компенсира отровната атмосфера и пилеенето на живот и талант.
То това не е тайна някаква, Докер имат офис в София и дърпат отегчените стари кадри на mothership vmware. Путчепаранийски или както там се казваше, тоя другия дето само говори и нищо не прави - всичките са там. Това преди и с Убер стана преди и кораба майка продължава да си стои стабилно.
Всичко е окей, те във кораба майка съм убеден, че са се чудили как да ги разкарат, те сами са си решили проблема гледам и съм убеден, че всички са доволни така.
Само не ходете в стартъпи или LeanPlum, останалото горе долу е добре.
ДА РАБОТИШ В БЪЛГАРИЯ ЗА БЕЗ ПАРИ И НЕ ОЦЕНЯВАТ ТРУДА ТИ И ЗАЧИТАТ МНЕНИЕТО ТИ
НЕ ЗНАМ КАКЪВ ТРЯБВА ДА СИ?
МАЛОУМЕН ИДИОТ?
ИЛИ УМСТВЕНО ИЗОСТАНАЛ?
ВСЕКИ КОЙТО ВЛАДЕЕ ПОНЕ ДВА ЕЗИКА МОЖЕ ДА СИ ТЪРСИ РАБОТА НАВЪН!
Забавно ми е като чета в някои постове за това, как "мениджърите и директорите нямат никакви технически познания".
Ами то 2/3 от всички мениджъри са хора от техническия трак. Работили като "редови" програмисти, лидери, архитекти, или друг вид старши инженери бая годинки.
Къде в самото vmware, къде в други фирми;
И това е *абсолютен факт* - всичко друго е бош-лаф.
Доколкото знам, на самите интервюта за мениджър имаш минимум един сет който е строго технически - със солидни старши-инженери (нямам лични наблюдения).
Знам обаече, че втекущата организация от около 100 човека където работя, *всичките* 10ина мениджъра, до един, са си солидни програмисти или тест-инженери с години опит. Средна възраст 35-40г. Преминали са къде наскоро, къде по-отдавна в 'меринджейството'.
Но това, че не се заминават day-in/day-out да правят код-ревюта или да коментират последният кул фреймуърк за микро-сървизи, не ги прави "непрограмисти".
Та така - със здраве.
п.п.
Още нещо по въпроса за работата - в момента в София има *най-малко* 3-4 големи проекта, които са:
1) Стартирани в София от нулата
2) Изцяло ръководени от София
Разпитайте, огледайте се, ослушайте се. ИЗобщо не всичко е "спускано от PaloAlto". Може би просто трябва да си смените BU-to ;)
Колко варират заплатите за мид-левъл дев с джава или това вече зависи кое ниво МТС ще те сложат?
Фирмата е добра, тия постове в последно време отдолу са единствено и само защото последната година и нещо се появи достойна конкуренция за хора - което е добре за всички така че не мрънкайте много без значение къде и на каква позиция сте -- и за шефчета има и за пролетариат има.
Ако искат да останат конкурентни малко трябва да пипнат нивата на воловете, което наистина е МТС3 / 4 ниво и може би масово разкарване на Стафф позициите ще е добре малко да се отпуши фирмата. Тези истории със Sciant и кво било преди 15 години също е добре да спрат, няма нищо общо със сега и доста хора се дразнят.
Не че няма да се развива и както и сега, просто ще изтичат качествените хора към други фирми, но както казах и в първия параграф, това са процеси, които са окей за всички и не трябва много много да го взимате вътрешно.
Нямам препоръки към ръководството, освен индексирани на парите на МТС3/4 с 15-20% и че новият офис е на майната си и е доста глупав ход. Леко смешно е електрички коли, зелена компания само със соларен ток и прочие и да карате 1500 човека да карат дизелите 30 километра на ден, ама айде... само гледайте да има 1500 паркоместа, че иначе ще ви напускат хора не само за пари и други фирми, ами и защото сте на майната си и логистиката до този катун който се образува в Младост 4 много хора ги дразни.
Още утре ще напусна. Обещавам!
Нямам оплаквания от компанията, но след като прочетох всичко тук, реших, че повече не може да продължава така!
Ужаст!