Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

VMWare https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,бул. Г.М. Димитров 16А&markers=София,бул. Г.М. Димитров 16А
5 2 0
2 точки от 266 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 211-220 от общо 266


шубе го/я е и не казва!

34 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
4
Привилегии
3
Фирмена сигурност
3
Натоварване
3
Потенциал
4
Местоположение
5
Колеги
4
Работна среда
3

всичко си е ток във фирмата.
чета тук и се смея на глас какви комплексирани хора има -
единия супер-велик, ама не го разбрали нещо и отпаднал на интервюто.
другия типичната скатавка, недооценен и с малка заплата.
третия гледа в паничката на другите
веселба!истината е, че който бачка това се ВИЖДА


настоящ служител

-2 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
-3
Привилегии
1
Фирмена сигурност
3
Натоварване
2
Потенциал
-3
Местоположение
2
Колеги
-3
Работна среда
-3

Напълно съгласен с последните коментари. Нещата много се промениха през последните три години. За съжаление, една от основните причини са новоизлюпените мениджъри, които в огромната си част са въздух под налягане, а това демотивира редовите инженери.
Относно пътят за развитие, ще се опитам да го кажа възможно най-деликатно - офисната политика е всичко, професионалните качества - нищо...  Менджърското съсловие са навързани като черва, по роднински и приятелски линии.
Фирмена сигурност - мноого висока. Търпимостта към некадърност - също. Ако искаш да стоиш там, можеш да стоиш вечно, независимо от пърформанса. Трябва радикално да се издъниш, за да те махнат.
За да обобщя, за мен основният недостатък на тази компания, е кофти атмосферата, протежирането, липсата на етика и прозрачност, както и ограничените възможности за развитие и смяна на проектите. Положителните неща са висока сигурност, добро заплащане, а и името VMwаre стои добре в CV-то, когато решите да търсите нова работа навън.


представител на управлението

-7 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-5
Привилегии
2
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
-5
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Не се обиждайте, настоящия служител си върши съвестно работата както виждате :).
А за фирмата - какво да кажа. Да живее шуробаджанащината и натегачеството! Каквото хубаво имаше там:
1. Готини колеги.
2. Акции който се даваха като броика, а не са свързани със заплатата и текущата цена на акциите.
Отдавна го унищожиха хората на високи позиции, с цел да си запазят работата и огромните заплати. Най-тъжното е как виждаш как готини хора, се променят за да си запазят мястото и заплатата...:(


клиент

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

 Настоящия служител, статиите в пресата можеш си ги навря в г..а. Имаш ли ти лично да ни обадиш нещо тука ? Не че не могат 1000 да станат, само дето с това добро име ще се наложи бая свирки на кандидатите да сторят.


настоящ служител

44 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
5
Привилегии
5
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
5
Местоположение
4
Колеги
5
Работна среда
5

Леле, колко глупости са изписани за компанията тук. Ако беше толкова лоша фирма за работа, щеше ли компанията да е 500 човека, с амбиции за 1000?
 
  http://www.economy.bg/business/view/15269/VMware-otkriva-centyr-za-profesionalni-softuerni-uslugi-v-Bylgariya


клиент

13 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
1
Привилегии
1
Фирмена сигурност
2
Натоварване
2
Потенциал
2
Местоположение
1
Колеги
2
Работна среда
1

Здравейте,
търся служители с опит, работили VMWare с java, предлагам работа за тези, които се интересуват.
Пишете ми на [email protected], за да Ви изпратя какви са позициите.
Благодаря Ви....
 
Ще чакам да ми пишете.
:) :) :) :)


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Привет,
Някой има ли информация за PSO екипа - с какво се занимават, както програмистите така и тестерите?
Благодаря


настоящ служител

-4 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
-4
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
4
Натоварване
-3
Потенциал
-4
Местоположение
3
Колеги
1
Работна среда
-1

Когато постъпвах във VMware, фирмата беше символ на качество и добри кадри. Предполагам почти за никого вече не е тайна че нещата са се променили драстично за последните години.
Основният проблем, който виждам аз (в подкрепа и на предишни коментари) е шуро-баджанащината. Мениджмънтът е под всякаква критика. Чудите се защо търсят мениджъри от 5 години насам? Много просто - желанието на хората на по-високи нива е да растат, а единстеният начин това да се осъществи е да имат кого да "мениджват". Напоследък се навъдиха доста некадърни хора - не само в мениджмънт, а и в R&D. И докато преди години кадри се наемаха трудно, в момента всеки мениджър си наема свои хора - послушни и удобни. Ако не лижеш нечии задник или не си човек на някого, много трудно ще пораснеш.
Нова политика на фирмата е и да наема чужденци, понеже амбициите за 1000 човека офис няма как да се осъществят по друг начин. За да дойдат тези чужденци обаче, скришно им предлагаме чувствитлно по-висока заплата от тези на българите - не е доказуемо естествено, но хората си говорим помежду си. Дискриминацията е залегнала в основата на подбора на персонал и това личи и от целите спуснати директно от баш шефката на фирмата - 20% от наетите хора да са чужденци.
Заплащането не е лошо, но в последно време с нищо не се отличава от това на останалите фирми, а новите такива, навлизащи на пазара просто ни отвяват. В дългосрочен план, акциите са добро преимущество, но трябва да ги почакаш 4 години, а и цената е доста нестабилна от 3 години насам. 
Уважението е нещо оставащо в миналото. Забелязвам нарастваща критична маса от безочливи и алчни хорица и (както споменах), да лижеш задници и да правиш мили очички е единствено с което можеш да растеш. Няма значение колко работа си свършил, колко код си написал и т.н. Повече се забелязва колко wiki страници си сътворил и колко много безсмислени мейла си изпратил.
Привилегии - има чат-пат. Храни и напитки в кафетерията, намаления за доста салони, магазини и т.н.
Фирмена сигурност - не мога да си представя какво трябва да се случи че да те отстранят от работа - може би да осакатиш някого или да стреляш с пистолет в коридора. Имаше заповед за намаляване на персонала преди година - в цял свят. Това засегна и нашия офис - съкратиха 15 човека, смея да кажа едни от най-добрите. Никой не каза истината защо точно тези хора избраха, но дори съкратените си знаят, че просто бяха трън в очите на разни пишман-мениджъри.
Ангажираност - работа има доста, можеш да не ставаш от компютъра цяла седмица и пак ще си заринат. Основната политика (отново дирижирана от "висшия" мениджмънт) в момента в т.нар. "bug fixing", понеже се доказваме пред щатския офис и уж печелим доверието им по този начин. Ако смятате че това ще ви развие професионално - заповядайте при нас.
Потенциал за развитие - ще се потретя, но държа да подчертая дебело - лизане на задници...с извинение и без извинение :) Трябва да си изключително добър кадър, за да не се налага някой да те дърпа или бута в посока развитие. Това е за QE и R&D track-a. В мениджмънт хората растат сравнително лесно, тъй като целта на висшия мениджмънт е да стават директори и VP-та, а за целта трябва да запълнят квотата от мениджърчета и послушковци. Както обаче споменах, там трябва да си нечии човек.
Местоположение - сградата се намира на 4ти километър, има 3 паркинга, метрото е на 10 минути. Наскоро взехме втора сграда, която се намира точно на кръговото. 
Колеги - имам привилегията и шанса да работя със страшно кадърни хора. За съжаление, тенденцията е те да се оттеглят от водещите си позиции и да отстъпват на политическите изгъзици на мениджмънта. Тъй както обясняваме, че директните мениджъри не трябва да са технически грамотни (политика на разни пишман мениджъри за да вкарат малоумните си дружки в йерархията), така и в дадени моменти се случва да дойде шефа ти и да ти обясни как да имплементираш нещо. Ще забележете доста мазни и лицемерни хора наоколо. Разбира се не всички са такива, но съм виждал ужасяващи екстремуми. Има и такива, които не се поколебават да лъжат безкомпромисно. Представете си типичен "enterprise" - това е то.
Работна среда - в зависимост от екипа, може да е доста шумна, доста тиха и т.н. В някои екипи и busines unit-и, по цял ден обикаляш по мийтинги за да осигуриш т.нар. visibility пред мениджмънта (за да могат да демонстрират красиви графики пред шефовете в щатите) и работата си я вържиш буквално в свободното време. В по-сериозни проекти, свързани пряко с печалбата на фирмата (ESX, vSphere) nещата са малко по-добре и не се отделя толкова значение на процеса, но и от там се чуват недоволни гласове - предимно от мениджмънт.
Във финансовия отдел, нещата са по-различни. За там има страшно много кандидатури и шансовете да те вземат на работа са малки. До скоро, директните им шефове бяха извън България, но се чува че ще им наемат тартор в офиса. Дали ще е нечии човек - оставям на вашето въображение ;)
Имаме си и нова организация за т.нар. консултанти, които обаче само по наименование са такива. Те по-скоро се явяват калфи на истинските консултанти в германия, швейцария и т.н. Ако питате мен, бих ги окачествил по-скоро като съпорт.
Ако мога да обобщя, политиката на фирмата е да имаме богато разнообразие от длъжности и етноси с които да имаме претенции пред Palo Alto за равностоен офис. Това което обаче никой не казва (а и мениджмънта вероятно отрича да осъзнае) е, че в щатите никой не се интересува от това, а от качеството на кода и продуктите. В някои екипи е добро, в други е доста ниско, но е факт, че само проекти с ниско ниво на възвръщаемост се ръководят тук.
Ако искате да имате известна фирма в резюмето си или започвате на висока позиция - може би си заслужава. Но ако смятате, че вземайки ви на MTS 2, тутакси ще израстете до Sr., може би ще почакате 4-5 години.


шубе го/я е и не казва!

45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
5
Привилегии
5
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
5
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
5

Здравейте на всички.
 
Преди броени седмици се разминах с добро предложение за стаж във фирмата поради лично моя грешка, но това на страна.
 
Личните ми впечатления са само позитивни. Хората които ме интерюираха порявиха висок професионализъм (и друг път съм бил на интервюта из корпоративните среди). Получих обратна връзка от отдела човешки ресурси и като цяло, макар и леко огорчен от моя личен неуспех с компанията, мога само да изкажа позитивни неща от моя контакт със служителите и'.
Кандидатурата ми беше свързана с поддръжка на мрежовата инфраструктура за това наблюденията са ми само върху този отдел. 


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

В момента по една зала на всеки етаж е превърната в детска градина за децата на служителите и в офиса е някаква лудница. Ако исках да работя в такива условия, щях да стана детска учителка.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?