Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

VMWare https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,бул. Г.М. Димитров 16А&markers=София,бул. Г.М. Димитров 16А
5 2 0
2 точки от 266 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 201-210 от общо 266


настоящ служител

38 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
4
Привилегии
4
Фирмена сигурност
4
Натоварване
4
Потенциал
3
Местоположение
4
Колеги
5
Работна среда
5

Служител на vmware съм, и прочитайки мнения и виждайки оценката 3/5 реших да напиша и моето мнение. Напълно анонимно го правя, и ще се постарая да бъда обективен.

- VMWare София е подразделение на 5-тата по големина софтуерна фирма в света (14 000 служители, от които няколко стотин са в София). Този размер има сериозен ефект върху всичко. Първо, отражение е на успеха на компанията през годините. Вероятно бюджета, с който тя работи е съизмерим с този на цялата държава България. Това означава реални продукти, с реални клиенти, с реален сериозен бизнес. Не мечти в бъдеще неопределено, не някакви проектчета с малцина клиенти. Подобно на климатичните зони в една голяма държава (примерно Щатите, Русия, Китай), може да имаш различен микро-климат в различните и зони, в зависимост в кой точно екип работиш, по кой точно продукт и какъв характерен стил е наложен от мениджмънта там. Всякакви общи определения носят известни условности заради размера и разнообразието вътре в компанията.

- За разлика от един малък старт-ъп например, където има 1-2 продукта, тук има стотици най-разнообразни продукти и услуги, проекти, екипи, стилове на работа и т.н. и т.н. Вътрешно-фирмените трансфери на инженери и мениджъри от един отдел (проект, продукт) към друг общо-взето се поощтряват и това позволява дори само вътре във фирмата да имаш интересна и разнообразна кариера. Може да се "превключиш" от инженерна към мениджърска кариера (или обратно), ако имаш необходимите данни да се справяш.

- Отношенията между хората са по американски стандарти. Професионалните отношения между хората в софийския офис са подобни, както в офиса в Пало Алто. Типичните бг-характерности, като некомпетентен мениджър-диктатор или "ти си мой човек" за определени фаворити, говоренето зад гърба, "ние лъжем че работим, те ни лъжат че ни плащат" и т.н са натикани в ъгъла. Разбира се, доста рядко и тук-таме се срещат (човешка природа). За мен това е важно, защото те кара да се научиш да работиш по западни стандарти, без да се налага да емигрираш извън България. И ако после кариерата ти завие към друга голяма компания, няма значение дали ще е в България или на Запад, (примерно Майкрософт, Амазон и т.н.), то там ще се чувстваш в напълно познати води. Тези корпоративни стандарти имат, разбира се, своите недостатъци. Но ние, българите, все се имаме за големите умници и разбирачи... но сме най-бедната държава в Европа. Докато по тези стандарти се създават и управляват милиардни бизнеси и те са доказали че работят.

- ти си малко колелце в голямата машина - едно решение за промяна на продукт (примерно) минава през доста хора, и доста нива и дори доста часови зони. Изобщо - не е проста работа. Работи се в сложна плетеница от екипи, има много връзки и зависимости от тях. Често пъти те са подчинени на твоите мениджъри, ами отношенията ти с тях са на партньорски начала - договаряте се взаимно как да си помогнете. В едната такава среда "политици", които по-скоро лавират, отколкото да вършат реална работа, могат лесно да намерят свои си "ниши" на спокойно съществуване.

- Налагат се доста срещи и разговори, и колкото повече се изкачваш нагоре като позиция в компанията, толкова по-важно става да умееш да комуникираш, да презентираш успешно онова, за което се бориш... и да се сработваш добре с най-различни хора от най-различни нива. Тоест, ако искаш да си програмираш и никой да не те закача за нищо, това определено не е твоето място.

- Нивото на инженерите и мениджмънта е много високо. В София явно доста години са селектирали все подходящите хора на интервютата за работа. Крайният резултат е впечатляващ - технически много грамотни колеги, обичащи работата си. Тук-таме се среща и по някой по-чепат характер (е, програмисти сме все пак). Но такива никога не са търпяни случайно, ами обикновено са гуру в нещо си. И активно се работи по това чепатостите им да се "изгладят" до поносими за другите нива.

- Заплащането е между най-високите. Освен желязното идване на заплатите точно по график два пъти в месеца (нещо, което не ми се случваше точно така в по-малките компании, за които съм работил в миналото), има редовни бонуси (разбира се, зависят от това колко си си дал зор да работиш) и има stock-options (сериозни суми).

- Работното време е гъвкаво, важното е да си свършиш работата в обещания срок, а кога точно ще работиш - въпрос на избор, стига с този избор да не възпрепятстваш работата на екипа ти където се налага да има комуникации. VPN (work from home) също е възможна опция, но без да се прекалява. Поощтрява се работата от офиса, за да се достигне максимална ефективност на екипите, без да се залита в свободия. Работните места са окей, има беплатно фрешове, ядки, плодови млека, най-различни безалкохолни и енерджи напитки, тенис-маса, джаги, голям градински шах и редовни социализиращи събития от най-различен вид и характер.

Ами това е, надявам се да съм бил полезен с тази информация. Като обобщение - спокойно бих препоръчал тази фирма на свои приятели, като бих им обяснил всичките плюсове и минуси. Защото дали ще ти хареса в компанията и дали ще просперираш, зависи от много фактори. Да не забравяме, че и хората не сме еднакви. Някои обичат свободата и креативността и са готови да "заплатят" за тях жертвайки планираността и сигурността. За други пък последните две може да се окажат най-важни. Вътре във VMWare има къде да се впишат и едните, и другите. Важно е да си попаднеш на точното място.


кандидат за работа

5 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
5
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Аз пък останах с добро впечатление от процеса там - кандидатствах за HR позиция и въпреки, че мина известно време, получих отговор от тях, и макар и да не бях одобрена все пак получих уважение, което малко фирми предоставят на кандидатите си.


настоящ служител

41 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
5
Привилегии
4
Фирмена сигурност
4
Натоварване
4
Потенциал
4
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
5

Настоящ служител съм. Работя в компанията от 4 години. Пиша това ревю, защото смятам, че настоящата оценка на компанията (3 от 5 звезди) е НЕСПРАВЕДЛИВА и също така, четейки старите коментари, виждам, че са изписани доста неистини.

ПОТЕНЦИАЛ ЗА РАСТЕЖ (4/5)
Започнах в компанията като Developer на MTS-2 ниво. За 4 години бях повишен 3 пъти - разбира се, бях си скъсал задника от бачкане през това време. Ако работите с манталитет 9-до-6, повишенията ще идват по-бавно. Но пък никой няма да ви тормози, че сте избрали по-лекия път. Като цяло се повишават ~30% от служители всяка година. Т.е. средно човек стои на позиция по 3 години. Позициите съответно са MTS-1, MTS-2, MTS-3, Sr. MTS, Staff, Staff, Sr. Staff, Principal (последните две позиции все още са непознати за българския офис).

ЗАПЛАЩАНЕ (5/5)
Работел съм в 2 други ИТ фирми преди да се присъединя към екипа на VMware. Имам също така познати в почти всички големи ИТ компании и съответно нелоши наблюдения над пазара на труда. VMware предлага едни от най-високите заплати в сектора. Нямам право да споделям конкретни цифри, но спокойно мога да заявя, че от 100 ИТ фирми в страната, VMware е в топ 5 по заплащане (ако не и в топ 3).
Тук нека се има предвид, че на 6 месеца се дават сравнително високи бонуси. Също така има 2 канала за печалба от VMware акции. Като се агрегира всичко това, финансовият пакет на VMware излиза един от най-добрите в страната. Категорично!

ФИРМЕНА СИГУРНОСТ (4/5)
Казват, че VMware е компания за хора със семейства, които вече търсят сигурност. Съгласен съм с това твърдение по следните причини:
1) VMware е голяма компания и като такава няма шанс днес/утре да фалира (за разлика от един стартъп например).
2) Във VMware много рядко има уволнения. Всъщност досега не съм чул за нито една такова. Веднъж на 2-3 години се случват разни "фокусирания", при които определени единици могат да бъдат освободени по взаимно съгласие (като освободените служители получават мега голям compensation package - затова и напускането е по "взаимно съгласие").

Тук искам да отбележа, че като цяло VMware има МНОГО нисък attrition rate. Нещо от сорта на под 3-5% на година. Това демонстрира както стабилност, така и че служителите им харесва работата във VMware и не желаят да сменят работното си място.

КОЛЕГИ (5/5)
Това за мен е най-силното качество на компанията. Не смятам, че има друга организация в България, която да е концентрирала такъв талант на едно място. 500 служителя, кой от кой по-голям гийк и ИТ гуру. Трудно се влиза в компанията, но това е целенасочено - именно, за да се поддържа този силен екип от таланти.

ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗРАСТВАНЕ (3/5)
Това е най-слабото място на VMware според мен. Много екипи използват свои frameworks и свои продукти. Съответно опитът от тази работа в голяма степен не може да се пренесе в други компании. Също така като всяка голяма корпорация и във VMware сравнително бавно се усвояват нови технологии, тъй като се търси стабилност на продуктите. Иначе казано, ако човек е Junior и търси бързо да се развие като технолигичен опит, по-скоро е добре да си избере малък стартъп за начало на кариерата - там един служител е всичко от Dev, през QE, през Build инженер, през Product Manager и там се учи много и бързо. Във VMware идват по-опитни кадри, които вече имат достатъчно самочувствие и технологичен опит.
Все пак, ако сте решили да започнете професионалната си кариера във VMware и сте достатъчно голяма нинджа, за да минете през всичките технически интервюта, то бих ви посъветвал да сменяте екипа, проекта, по който работите на 2-3 години - така ще се въвличате в различни технологии постоянно.

НАТОВАРВАНЕ (4/5)
Натоварването е както сами си го направите. Никой няма да ви каже бъкел, ако просто си свършвате задачите, за които сте се ангажирал (някои ги вършат за 30 часа, други за 40 часа на седмица).
Ако искате да растете кариерно обаче, най-вероятно ще се товарите допълнително. В този случай няма горна граница. За 4 години ми се е случвало 3 пъти да идвам през уикенда. Някои колеги правят по 50-55ч/седмица.

ГЪВКАВО РАБОТНО ВРЕМЕ (5/5)
За инженери работното време е изключително гъвкаво. Имаме колеги, които работят от 07 до 15ч. Други работят от 14 до 22ч. Не съм видял никой да им каже копче за това! Стига да си свършват работата, която са взели. Имаме и опция WFH (Work from home), когато се налага да останем у дома (болнави сме, правят ни ремонт и т.н.).
За студенти подобна гъвкавост е изключително полезна.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ (5/5)
Локацията е добра - на 3-4 мин от метростанция, точно на спирка на 280. Близо до Цариградско. Единствено имаме малко грижи с паркинга в момента (единият паркинг е на 3 мин от офиса, но се надявам този проблем в най-скоро време да се разреши).


Като цяло VMware е топ компания в страната. Има си своите кусури, разбира се, като всяка друга организация, но да имаш VMware като име в своето СВ е голяма привилегия, до която малцина стигат.


За хората, които планират да идват на интервюта, само ще им препоръчам да се сцепят да се готвят за техническите интервюта, вместо после да се оплакват, че не били наети. Аз лично тренирах с 5 интервюта в 5 други компании и чак тогава се явих на интервю във VMware. Това е добър начин да се подготвите! ;)


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Изключително некоректно отношение към кандидатите за работа.


кандидат за работа

-3 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
-3
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Аз съм много разочарована от кандидатстването за работа там. Всичко върви много мудно, никой нищо не ти казва и организацията е много зле...
След телефонното ми интервю минаха няколко седмици докато ме поканят в офиса си, там след 3-часово интервю никой не ми каза какво следва по процес. След като сама си попитах, с половин уста ми "обещаха" да ми се обадят "до 10-тина дена", независимо от решението си. Естествено нищо такова не се случи. След месец и нещо ми звъннаха (след като аз им напомних, разбира се) да ми кажат, че са ме харесали за позиция, която скоро ще се отвори и след месец-два ще говорим пак.... Минаха доста повече и нищо, дори HR-ката не ми отговори на последният мейл.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

За juniors и за кодери, е идеално. Заплатите са добри, атмосферата е идеална за такива каквито в училище наричахме зубъри и задръстеняци, т.е. силно потискаща. Развитие забравете, ако не сте готови да чакате мноооого години, лошото е, че и колегите ви отдавна това чакат. Всеки те гледа в ръцете, кога си ходил до тоалетна, кога си ходил до кафето, кога си ходил да пушиш. Ходих до КАТ един ден, трябваше да си подновя книжката, колегите ти те накисват при първа възможност за всяко нещо и то на висок глас пред всички. Лицемерието и слугинажа, играта "прецакай другарчето" са ежедневие. Абсолютно задължително е да правите 1-2 часа overtime всеки ден, и ако не го правите, колегите и мениджмънта го приемат като нелоялност. Сърдене, цупене, подмятания, все едно човек е попаднал в детска градина..


бивш служител

-20 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
-5
Привилегии
0
Фирмена сигурност
3
Натоварване
-1
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

За juniors и за кодери, е идеално. Заплатите са добри, атмосферата е идеална за такива каквито в училище наричахме зубъри и задръстеняци, т.е. силно потискаща. Развитие забравете, ако не сте готови да чакате мноооого години, лошото е, че и колегите ви отдавна това чакат. Всеки те гледа в ръцете, кога си ходил до тоалетна, кога си ходил до кафето, кога си ходил да пушиш. Ходих до КАТ един ден, трябваше да си подновя книжката, колегите ти те накисват при първа възможност за всяко нещо и то на висок глас пред всички. Лицемерието и слугинажа, играта "прецакай другарчето" са ежедневие. Абсолютно задължително е да правите 1-2 часа overtime всеки ден, и ако не го правите, колегите и мениджмънта го приемат като нелоялност. Сърдене, цупене, подмятания, все едно човек е попаднал в детска градина..


кандидат за работа

-7 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
-4
Привилегии
2
Фирмена сигурност
1
Натоварване
3
Потенциал
-3
Местоположение
-3
Колеги
-3
Работна среда
-3

Имам доста бегли впечатления от ВмУаре, които са по скоро негативни. Кандидатствах за работа преди 1-2 години и ме интересува дали нещо се е променило или е все така. Направи ми неприятно впечатление че не се цени професионализма а личните контакти, подмазвачеството и слагачеството. Ако имаш човек от фирмата ще те назначат а тия интервюта ги пускат колкото да се убие номера и даже им е странно как така някой се явява без да се познава и да е баджанак на някой от шефовете. Това една от двете фирми които до сега за 15 години не са ми отговорили изобщо след интервюто. Трябваше да пиша до централата за да благоволи HR-ката накрая да ми се обади че съм отхвърлен. Явно си мисли че понеже е атрактивна и няма нужда да си мръдне пръста да свърши нещо.Правят си гаври с хората които ксндидатстват.Двама от интетвюиращите не се явиха изобщо! Очаквах да са по сериозни.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

за тази позиция някой може ли да даде мнение? Благодаря предварително
 PSO Consultant Developer


шубе го/я е и не казва!

-1 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
-1
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Пич, хората дават факти - ти само плюеш...Ще ме прощаваш, но като искаш да звучиш сериозно, не обиждай хората по-долу на комплекси, ами кажи нещо смислено. Аз имам 3-4 години стаж във фирмата, и по мое лично мнение 50% от хората който си скъсват дупето от работа СА недооценени, за сметка на послушните и удобните, който правят шеметни кариери за 1-2 години. И на мен ми се иска да не е така - но това са фактите...

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?