Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

НЕС - Нови Енергийни Системи ООД /img/frontend/nomap.png"

НЕС - Нови Енергийни Системи ООД

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 50 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 11-20 от общо 50


-28 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
2
Колеги
2
Работна среда
-2

Имах "удоволствието" да работя в тази фирма няколко месеца. На интервюто производствения директор с енциклопедични знания по машиностроене и енергетика ми обеща космическа сума за работна заплата, както и невероятни възможности за растеж и развитие в най- добрата фирма в цялата вселена.
Реалността беше друга. Облечен в омазан гащиризон в задимено хале мятах тенекии на 1 счупена щанца. Постоянно правеше брак понеже технолога който с гордост казваше "Тези машини са ми като деца" така и не можеше да и направи настройките. С 2 думи пълен избушеняк.
И накрая като дойде заплатата- изненада вместо обещаната космическа сума- 550 лв.
Също така ме озадачи и политиката им с болничните.
Вземеш ли болничен си аут- така и направих като реших да се махна.
Караха тези които работят на смени да работят допълнително и съботите.
Понеже на обед има 30 мин. почивка и не им се събирал пълен работен ден от 8 часа, а 7 и 30.
За това съботите трябваше да се надработват тези 30 минути.
И за допълнение камери на всяка крачка.

Сега горе долу година след тези събития работата ми е да съм от другата страна.Тоест клиент -подържам търговски взаимоотношения с НЕС.Убедих се, че каквото им е отношението към персонала- такова е и към клиентите. Отново проблеми- неизплащане на фактури на време, некоректно ценообразуване и тн. Някак си не мога да разбера що за фирмена политика е това.


бивш служител

-22 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
5
Потенциал
-2
Местоположение
-1
Колеги
-2
Работна среда
-5

"фитилчо" е невероятно прав! Простака си остава простак до края на живота си....та дори и да си направи офис в столицата....Ама няма лошо - тъкмо и в София ще разберат що за малоумник е собственика на нес-а!! Колкото повече хора минават през тази фирма, толкова повече негативи ще продължава да печели гнусното селяндурче!! Съжалявам всички, които останаха на работа там - и тези в производството, и тези из офисите. Абсурдно е, и неразбираемо за здравомислещ човек, да те обиждат, унизяват, да ти крещят, да те притесняват в малките часове на денонощието, да ти казват в прав текст, че си най-глупавия служител на земята, да ти ръмжат, да не уважават мнението ти като специалист, да не те изслушват по време на разговор, да те глобяват хей така, защото просто шефа не помни какво е разпоредил предния път, и пак ти си прецакал всичко във вселената....и това е частица от мизериите, на които биват подлагани хората по време на работа там. Иначе парадираме за швейцарска точност, хахахаха.... яко, скоро ще си парадира сам, и ще търси на кого да плаща големите си заплати... и отмен - поздрав с песента на Руши Видинлиев "Всичко се връща" :)


бивш служител

-11 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
-3
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
-2
Натоварване
-3
Потенциал
1
Местоположение
-3
Колеги
3
Работна среда
-5

Работих във фирмата само три месеца. Започнах с големи очаквания, очаквах, че работата като търговски сътрудник е перспективна и доходоносна. За съжаление, бързо ми се изпариха добрите впечатления. Обучението ми беше в Шумен, но търговската директорка почти никога нямаше време да ми обърне внимание. В началото на август ни накараха всички да излезем в отпуска, въпреки че аз не исках, понеже нямах пари, впоследствие се оказа, че часто от тях бяха неплатен отпуск.
Работата беше доста стресова, трябваше да водя кореспонденцията с немски корпоративни клиенти, които поръчваха различни видове бойлери и котли, които фирмата произвежда. За съжаление, редовно се разминаваха поръчаната стока от доставената, трябваше постоянно да лъжем клиентите си, което е в противоречие с моите разбирания. Лошо планиране на производството, незадоволително качество на продукцията, лош мениджмънт, постоянни скандали във фирмата, лоша комуникация между отделите. За складова програма се използва един допотопен Ажур, който го има само на един лаптоп в целия офис в София. Трябваше да редим и камионите (а по принцип това трябва да правят в Логистика), като смятахме на лист хартия, с калкулатор и химикалка...
Шефът на фирмата Мартин Павлов смятайки, че разбира от всичко, се месеше в работата на всички отдели, често заповедите му се различаваха от тези на търговския директор. Една от причините фирмата да не се развива добре е именно в него, тъй като той провали сключването на договор с голяма немска компания, с присъщия си селски тарикатлък. Показателно е, че не знае дори английски език, но за сметка на това обижда всички, както намери за добре. Камери и микрофони има навсякъде, той си пуска камерата в твоята стая и те гледа и слуша със звук и като чуе нещо неугодно за него, те привиква да даваш обяснение. Скайпа и мейлите също се следяха. За някои колеги това си беше нормално, аз лично не смятам, че е правилно да се действа по този начин. Държеше всяка седмица да изнасяме камион за дъщерната фирма, а то нямаше с какво да го товарим, нямаше нужната стока... В най-натоварения момент, когато немските клиенти поръчват най-много, беше спрян за преоборудване един от цеховете за производство на бойлери, и ние увиснахме с доставките.
Търговската директорка - г-жа Станчева, е такъв работохолик, че е в състояние денонощно на работи без почивка, постоянно й звънят трите телефона. Редовно получавах мейли и инструкции от нея в 4, 5 сутринта. Самата тя ми се похвали, че за 10 години във фирмата има над 100 дни невзета отпуска. И за благодарност беше обиждана и глобявана редовно от г-н Павлов. И когато той каже нещо, тя никога не защитаваше себе си и подчинените си. Вероятно страда от форма на Стокхолмски синдром, и благодарение на нейния работохолизъм и въпреки г-н Павлов фирмата все пак прогресира.
Бях уволнен, защото ми предложиха да замина в командировка към дъщерната фирма в Германия, като щях да получавам почти същата заплата, която за БГ е добре, но там стандартът е съвсем друг, а тук текущите ми разходи не спират. Бяха ми отказани командировъчните в размер на 35 евро на ден, както е по наредба, аз отказах да замина при това положение и бях съкратен, като г-н Павлов не посмя да ми го каже лично.
Лошото е, че това е една от добрите фирми в България, трудовото законодателство в общи линии се спазваше обедни и малки почивки, заплатата беше добра и на реални осигуровки, въпреки че закъсня веднъж, имаше от време на време ваучери за храна. Бонуси по принцип има, но аз такива не видях. Но командировъчни не се плащаха, а шефката ми веднъж беше готова да пътуваме за Шумен в 3 през нощта, за да сме в 8 там...
Локацията в София не е удобна - на изхода на София, на Челопешко шосе към Кремиковци, ако нямаш кола, си обречен. На колегите ми, повечето от Шумен, не можеше да се разчита, тъй като те не познаваха София и трудно се навиваха да ме карат.
Не препоръчвам на никого да почва работа, освен ако смята, че е нормално да бъде следен, обиждан и унижаван. С такива "бизнесмени" като г-н Павлов трудно икономиката ни ще расте...


1 точка

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
-5
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
5
Потенциал
2
Местоположение
1
Колеги
2
Работна среда
2

То само в търговския отдел да беше така, с мед да го намажеш.... във всички отдели е така! Иначе собственика с претенции на лидер... лидерите дават пример за добро поведение, а не те унизяват публично и не ти се кискат после самодоволно... думата е ясна - парвеню без подход и ясна стратегия. Никой вече не желае да работи за такива селяндури. Поне не младите хора с виждания за друг начин съществуване, работа и кариера.И е вярно, че лъже относно заплащането и личното пространство и време на работещите. Гнилоч е всичко и докато има подобни типове в БГ, нищо няма да се промени!


настоящ служител

-2 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
-5
Привилегии
1
Фирмена сигурност
1
Натоварване
5
Потенциал
2
Местоположение
-1
Колеги
1
Работна среда
-3

Това е много анти-социална, анти-работна, анти-коректна и още много анти-та фирма. Всеки контрагент на фирмата ще го потвърди без да се замисли. В търговски отдел е ужасно! Няма установени стандарти на работа. Търговците са третирани като кретени и невежи, вечно виновни за нещо, почти всеки месец са глобявани от шефа, ей така просто - без обяснение. Не съм срещал никъде такава измислена фирма.... няма работно време, винаги трябва да си онлайн, и в събота, и в неделя ,и на скайп, и на телефон.... кошмарно е всичко....и накрая с орязана заплата.


-20 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
-5
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-3
Колеги
5
Работна среда
5

В тая фирма е пълен леш! в администрацията работят хубави хора, но тъй като собственика е кух селски интригант никой не се задържа дълго. Лъже си хората със заплатите най-спокойно като че ли това е естествено природно явление. има си няколко кученца, които му припкат и мърдат с опашчица. останалите биват унизявани, овиквани и обиждани съвсем безочливо, така както правят в европейските фирми... хахахах...нещастен тип е тоя ... мазохистите, които си търсят работа, ще си намерят мястото в порнофирмата НЕС.


настоящ служител

38 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
5
Привилегии
3
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
5
Местоположение
2
Колеги
4
Работна среда
4

Фирмата се развива с всеки изминал ден и на фона на останалите работодатели в региона мога да потвърдя, че нивото съвсем не е такова ,каквото го представят по-долу. Заплатите не  са ниски, получаваме ги абсолютно и точно на датата, имаме и ваучери за храна, служебен транспорт... Работните услловия са много добри и се подобряват постоянно. Ако някой има амбиции за развитие, има наистина възможност да му се отвори парашута, стига да му се бачка разбира се...


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

здр.,изчетах вс.мнения и не ми ареса мн.,искам да разбера как е сега там.Гледам мн.обещания,но надали е така.????


бивш служител

6 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
3
Привилегии
1
Фирмена сигурност
-4
Натоварване
-1
Потенциал
-2
Местоположение
1
Колеги
4
Работна среда
3

Ами дами и господа, разбира се, че трябва да сме обективни, нали целта на сайта е да информира правдоподобно тези след нас, които ще проявят интерес към въпросната компания.
Коментирам само за търговския отдел. За другите департаменти не бих могъл да бъда достатъчно точен в оценката си, но ми хареса професионализма на главната счетоводителка. Има доста истини в предните коментари, може би някои са преувеличени, а може би просто всеки се е сблъскал с различни проблеми. За мен компанията е ок на регионално ниво на фона на българската действителност, но с доста резерви. Вярно е, заплатите не закъсняват, стартиращите възнаграждения за търговските представители с два западни езика са около 1000лв (което за Шумен, според мен е много добре) плюс процент. Разбира се, всеки има право да си потърси повече и ако има нещо с което да подплъти исканията си, защо не и да получи по-добра оферта. Търговската директорка е умна, амбициозна, добре управлява, анализира и планира, но има и редица неща, върху които трябва все още да работи. Има какво да научите. Оргомен минус е, липсата на достатъчно ръководни кадри, обучението ти е меко казано никакво, но ако си проактивен, все пак ще успееш да научиш портфолиото на компанията и може да станеш добър Sales Representative. Много важно: Винаги уточнявайте преди да сте започнали работа, какви са точно условията, кога започвате, колко време ще ви обучават, какъв ще е процента, конткеризирайте когато казвате исканията си за заплатата, дали нетно или брутно говорите. За да не се окаже, както колегата е писал по-доло, че нещо сте недоразбрали още на втория ден:) Друг голям минус е налагането на "related to the owner" хора на мениджърски позиции. Не искам да влизам в подробности, но недорасли мамини синчета, не можещи дори да водят преговори на елементарно ниво, как ще водят на мениджърско такова! А какво остава да менажират, да управляват?! Друг минус е работното време - 9 часа, но за някои хора това не е проблем, понеже ако искате да сте добър в това, което правите е най-добре да оставате дори след работно време, или събота и неделя (от вскъщи) да прекарвате известно време в research and targeting на потенциални нови клиенти. Тогава може и да си донесете един бонус на месец колкото заплатата ви. Липсва яснота, много често една команда се дава от управителя, друга от търговския директор. Получава се малко всевластие, на което угодия няма.  Плюс е, че често се провеждат обучения за допълнителна квалификация на търговските представители. Компанията заплаща, вярно не издават сертификат, но пък обученията са свестни. Командировките са чести и също се заплащат както си му е реда. Осигуряват ви на реалните пари. За мен пак ще кажа за БГ стандартите, компанията е ок, разбира се, има върху какво да се работи. Като напуснах - за съжаление, а това е и най-грозното, поне за мен, ми се забави заплатата с близо два месеца, но благодарение на някои наистина професионалисти в компанията, си получих всичко. Съвет, ако сте от населено място далеч от Шумен и имате опит в продажбите, не бих ви посъветвал да започнете работа там. Но ако сте от областта - район с висока безработица, защо не!


бивш служител

37 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
4
Привилегии
4
Фирмена сигурност
4
Натоварване
4
Потенциал
5
Местоположение
3
Колеги
4
Работна среда
5

Аз вече не работя във фирмата, но по лични причини.. Какво толкова не ви херсва там не мога да разбера... Естествено, че мнението на собственика е от значение! Странни хора сте вие, ами направете си фирма, развийте си бизнес и тогава вече ще управлявате вие. Мога да уверя всеки, че предложенияята и инициативите на всеки бяха добре дошли, винаги се е толерирало иновативното мислене. Тези очернящи изказвания са от хора, които са били или сезонни работници, или трудно справящи се със задачите си. Общо взето като на всякъде, идеална работа няма. Освен това заплащането беше много добро и редовно.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?