Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Прециз-Ал ЕООД https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=Русе, ул. Тракция, 6&markers=Русе, ул. Тракция, 6

Прециз-Ал ЕООД

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 26 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 11-20 от общо 26


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Прецизно начало с прецакан край
Русенският "Прециз интер холдинг" е обграден от кредитори и прехвърля активи в нови фирми
Всички сме чували онези приказки за надеждите на краля синът му да наследи империята и да я направи още по-силна. Но след смъртта на монарха, вместо да продължи благоденствието, настъпва упадък. Тази история има много световни бизнес аналогии. Тук ще разкажем за един български вариант, при който младият наследник влошава една досега успешна бизнес история.
Примерът е с русенския производител на тръби "Прециз интер холдинг". Създадената от местния предприемач Гено Генов компания постепенно се превръща от малък цех в село Иваново в един от най-големите работодатели в региона и една от големите индустриални фирми в страната. Генов възлага големи надежди на сина си Стоян, който един ден трябва да поеме семейния бизнес. Всичко се преобръща след неочакваната смърт на бизнесмена в началото на 2008 г. Започва мениджърският тест за Генов-младши. Две години по-късно групата е обкръжена от недоволни кредитори, а Генов прехвърля активи в нови фирми.
Началото
е поставено през 1987 г. в село Иваново до Русе, когато е създадена държавната фирма "7 ноември", която има една линия за производство на тръби и 29 служители. Гено Генов е генерален директор и купува предприятието чрез работническо-мениджърско дружество през 1996 г. срещу скромните 22 хил. лева. Той участва като акционер в много други фирми, създава и ново производство на територията на някогашния Комбинат за тежко машиностроене в Русе, който бил обявен в ликвидация. През 2002 г. се явява и на изборите за кмет на града като независим кандидат, подкрепен от БСП, ДПС и НДСВ и лично от бившия кмет и тогавашен министър на държавната администрация Димитър Калчев. Калчев е бил съдружник на Генов във фирмата "Крамс", чиято основна дейност е производство на стоманени тръби. Генов сам финансира кампанията си, а в предизборните си изявления набляга как е върнал сина си от чужбина, за да работи в България. Предприемачът губи от Елеонора Николова и отново съсредоточава усилията си върху бизнеса.
Възходът на "Прециз интер холдинг" през последните години е значителен. Приходите на компанията нарастват от 21 млн. лв. през 2002 г. до 152 млн. през 2008 г. (виж таблицата). Дружеството разраства лавинообразно бизнеса си, а банките отпускат безпроблемно кредити за милиони. През 2007 г. служителите на групата са над 1000 души, а според работили там условията били добри: допълнителна заплата за Коледа, безплатен транспорт и храна в столовете в Иваново и Русе.
След смъртта на Гено Генов през февруари 2008 г. бизнесът е поет от сина му Стоян. По това време холдингът работи на пълни обороти и изнася над 70% от продукцията си. Тогава групата е сред стоте най-големи фирми в страната. Но със задълбочаването на финансовата криза поръчките намаляват, а оттам и приходите. Продажбите на "Прециз интер холдинг" за 2009 г. се сриват с почти 50% спрямо предишната година. Според подадените отчети на компанията в Търговския регистър краткосрочните задължения в края на 2009 г. са скочили от 29 млн. на 78 млн. лв. Банките започват да си търсят вземанията. Отделно доставчици и партньори на групата не получават плащанията си с месеци. Частни съдебни изпълнители започват да описват имуществото на холдинга, за да го продават по искане на кредитори.
Вероятно за да противодейства на тази ситуация, през пролетта на 2010 г. са създадени две нови компании - "ПИХ индъстри" и "ЕМ коммерс 10". И двете са със същия предмет на дейност като "Прециз интер". И в двете са прехвърлени активи от холдинга, вероятно в опит да бъдат
Скрити от кредитори
В новите фирми са преназначени и служителите на групата. В "ПИХ индъстри" директори са Стоян Генов и сестра му Иванка, както и производственият директор на "Прециз интер" Валентин Ботев. Втората е собственост на австриеца Роберт Михаел Шрам, който е представляван от Венелин Стоянов Василев, като и двамата не са свързани лица със Стоян Генов. В първата фирма са апортирани имоти на "Прециз интер холдинг" за 48 млн. лв. Отскоро австриецът е и основен акционер в "ПИХ индъстри". Неудовлетворени кредитори твърдят, че Шрам е свързан с дъщерята Иванка Генова, но такива доказателства липсват.
И двете новосъздадени дружества договорят с две от банките кредитори - Уникредит Булбанк и Райфайзенбанк, преструктуриране на задълженията на "Прециз интер". Става въпроса дълг от над 24 млн. евро. Солидарни длъжници по договора с банките са и свързаните с "Прециз интер" фирми "Прециз интер алуминиум", "БГ стийл", "Крамс", "Прециз интер 97" и "Прециз агро". Залог за преструктурирания дълг е цялото дружество "ПИХ индъстри".
Тези 24 млн. евро обаче не са единствените задължения на "Прециз интер". Други банки вече са започнали разпродажба на имущество на холдинга, сочи справка в регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители. В момента съдия-изпълнител Иван Хаджииванов е обявил за продажба термичния цех на компанията, разположен на площадката на бившия Комбинат за тежко машиностроене в Русе. Началната цена е определена на близо 1 млн. лева без терена. Имотът е ипотекиран в полза на Банка ДСК за сумата от 1.7 млн. евро, става ясно от обявлението за продажбата. Технологична линия за производство на алуминиеви тръби и профили МТМ също е сред обявеното за разпродажба имущество на "Прециз интер холдинг" от същия съдия-изпълнител. Тя пак е заложена в полза на Банка ДСК. Стартовата цена за продажбата на линията е 1.2 млн. лева.
Заради дълговете на холдинга към Алфа банк се продават и моторни превозни средства – стари леки автомобили Ford и Volkswagen, "Лада Нива", Оpel Cadet, а също и камиони и автобус. Сред колите е и Аudi S8, произведено през 2006 г., с начална цена 26 хил. лева, което според близки до фирмата е на Стоян Генов. Продава се и земеделска земя. Чрез съдия-изпълнителя Милкана Македонска пък се прави публична продажба на 400 акции от "Прециз интер холдинг" с начална цена 300 хил. лева, или единична цена на акция от 750 лева.
Все още не се знае какво ще стане с многобройните доставчици и партньори на "Прециз интер холдинг", които по неофициални данни си търсят задължения за няколко милиона евро. Някои от тях са започнали съдебни процедури срещу фирмата. Пожелали анонимност представители на дружества с вземания заявиха, че "са се уморили да търсят Стоян Генов през последните месеци, той да не отговаря на обаждания и те да не получават дори стотинка от парите си".
Ако част от кредиторите имат различни обезпечения за кредитите си, обикновените контрагенти трудно ще успеят да съберат парите си. Особено след изпразването от съдържание на "Прециз интер холдинг" и прехвърлянето на бизнеса към нови дружества.
"Фирмата дълго време беше структуроопределяща за нашия регион, един от големите работодатели", коментира за "Капитал" съдия-изпълнителят Иван Хаджииванов. Той допълни, че познава създателя на холдинга Гено Генов още от годините, когато двамата са били общински съветници в Русе и макар от различни политически сили, работели много добре. Хаджииванов бил много изненадан от започналите да пристигат изпълнителни листи от банкови институции, което наложило възбрани и запори на движимо и недвижимо имущество. Междувременно бивши служители в цеха на "Прециз интер холдинг" на терена на КТМ Русе разказват, че напуснали по собствено желание, изнервени от работната среда. За разлика от баща си Стоян Генов бил трудно достъпен, което било в пълен противовес на поведението на Генов-старши, който винаги бил отзивчив към служителите си и отговарял на телефона си по всяко време.
"Изобщо не искам да коментирам състоянието на холдинга", заяви пред "Капитал" Стоян Генов. Затова и в тази статия липсва неговото обяснение за състоянието и бъдещето на предприятието. Но данните от Търговския регистър и действията на частните съдебни изпълнители показват, че проблем има. А вината вероятно е комбинация от лошо стечение на обстоятелствата - силно ударения пазар заради икономическата криза и неопитността на младия мениджър.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

град Русе, 10.09.2010 година
 
В ИМЕТО НА НАРОДА
 
Русенският окръжен съд, търговско отделение, в закрито заседание на десети септември през две хиляди и десета година в състав:
Председател: ХРИСТО ЛАЗАРОВ
като разгледа докладваното от председателя т. дело по несъстоятелност № 249 по описа на РОС за 2010 год., за се произнесе, съобрази следното:
 
Производството е по реда на чл. 621 от ТЗ във връзка с чл. 129, ал. 3 ГПК.
.........................................
С оглед изложеното и на основание чл. 129, ал. 3, ГПК, Русенският окръжен съд
 
О П Р Е Д Е Л И :
 
ВРЪЩА подадената молба от „ПРЕЦИЗ ИНТЕР-ХОЛДИНГ” АД, ЕИК ******* със седалище и адрес на управление село Иваново, община Иваново, област Русе, **** за откриване на производство по несъстоятелност заедно с приложенията към нея на молителя.
 
Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ВТАС в едноседмичен срок от връчването на препис от него на страните.
 
ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:


бивш служител

37 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
5
Привилегии
3
Фирмена сигурност
5
Натоварване
4
Потенциал
2
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
5

Много съм доволен от фирмата и ме е яд че се наложи да напусна понеже работата започна да намалява


настоящ служител

-32 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-4
Уважение
-4
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
-3
Потенциал
-3
Местоположение
-4
Колеги
-4
Работна среда
-3

чисто връзкарска фирма в която липсва стратегия и изтича много информация.Защо са ни толкова пенсионерите и каките в администрацията.


бивш служител

-35 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
-5

Ас съм бивш служител на фирмата докато беше жив Г.Генов фирмата просперираше
след като той почина тя (фирмата) върви стремглаво към фалит днешните управници май хал хабер си нямат от управление но имат доста добър вкус за коли и имоти неможе работниците ти да вземат средната заплата за страната и ти да се оправдаваш с финансовата криза а пък да караш последен модел БМВ ...


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Оооо! Я споко! Не е единствената фирма, в която плащат средна заплата!Вземам много повече, отколкото там! Плащат ми всякакви префенции, дето даже не може6 да си ги представи6!Плюс тва работният ми ден е изпълнен с динамика и приятни моменти, с готини колеги и колежки!И не работя на 12 часа!Тъй, че като искаш си работи, щом толкова се забавлява6, НО факт е, че има голямо текучество и повечето хора не са доволни!Не може всичко да е ок, а хората да са в гре6ка, нали?!


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Скучни сте беее. Това е фирма не каторга. Който има проблем може веднага да си подаде молбичката и да си ходи. Никой никого не държат на сила. Аз съм доволен от фирмата. Работя вече много години. Заплащането е на доста добро ниво, имайки предвид другите фирми какво предлагат. Работното време е нормално с регламентирани почивки, осигурен транспорт, осигурена храна. Я вървете да работите някъде на 12 часов расов работен ден без почивка и за 300 лева. Замислете се


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Благодаря за подкрепата! Жалко, че я получавам доста късно, от човек във фирмата! Докато работех там, всички бяха съгласни с мен, но нали "преклонена главица, сабя не я коси", си останах глас в пустиня! Никой не застана зад гърба ми, от някакъв не знаен страх!
Иначе и аз знам, че съм добър човек и имам качества, няма нужда някой друг да потвърждава, достатъчно са го направили! Много по кадърни от тесногръдите личности, които ме мачкаха мен, са ми признали качествата! Така, че благодаря все пак, ама вече няма нужда, дет се вика, коуега!:)


настоящ служител

24 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
3
Привилегии
4
Фирмена сигурност
4
Натоварване
3
Потенциал
1
Местоположение
5
Колеги
3
Работна среда
-1

dobar den....obra6tam se kam Borqna,az rabotq tam 6-ta godina...teb sam te vijdal..i naistina izglejda6 svestno momi4e....
zaradvah se mnogo na tova koeto napisa...tui govori mnogo za teb.za koeto ti se vazhi6tavam...no izglejda drugite ne sa go razbrali...i samo sa izgubili.takiva hora kato teb sa neobhodimi navsqkade,za6toto licemerieto i podlostta i fal6a sa pove4e v dne6no,vreme..a takiva kakto teb,6te badat zapalha za tqh...za tui se polu4ava taka...no ti si silna znam...i nqma da ima problemi...radvam se 4e sega si na po hubava rabota..naistina...


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Ей, най-после някои да се престраши! Браво на теб, който и да си! Истината е хубаво нещо, макар понякога да боли!
Весели празници на всички :)

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?