Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Quintiles Branch Bulgara / КУИНТАЙЛС КЛОН БЪЛГАРИЯ / Куинтайлс Гезмбх /img/frontend/nomap.png"

Quintiles Branch Bulgara / КУИНТАЙЛС КЛОН БЪЛГАРИЯ / Куинтайлс Гезмбх

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 17 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 17


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

В Contracts and Proposals натоварването е огромно. За такъв обем работа е нужен два пъти по-голям брой хора. Всички бързат за крайни срокове, изнервени са, а ако някой е в отпуска или болничен (което естествено е нормално да се случва) на колегите му им става още по-тежко като го заместват. Не препоръчвам отдела - няма и минутка спокойствие, ще си съсипете здравето.


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Работя от почти две години тук и имам смесени чувства към компанията.

От една страна е голямо уважавано име, допълнителните придобивки са на ниво (ваучери за храна, допълнително здравно и пенсионно, частично субсидирана спортна карта), а колегите са пичове. Важното е да си изработите 40-те часа на седмица, тоест ако работите до късно единия ден после приключвате по-рано. Е, вероятно зависи и от шефа ви, при мен няма микроменажиране, моя опит до момента е по-скоро положителен. Атмосферата е спокойна и приятелска.


Офисът е приемлив, но нямате лично шкафче или чекмедже, столовете са стари и мръсни. Тоалетните са малко за броя на хората и често имаше опашки докато още работехме от офиса, от март масовото е хоум офисът. Очаквах доста повече предвид бранша и претенциите на компанията, но все пак е ок.
Лаптопите обаче са стари и системите бавни. Два часа от деня ви ще минават в чакане нещо да зареди. Колегите от ИТ съпорта по-добре да не ви трябват, защото са моткави и често само създават още проблеми. Като цяло фирмата пести прекалено в това отношение. Ежегодно има анкета където можете да посочите проблема и ежегодно ще има мейл колко ценна е обратната ви връзка. Висшият мениджмънт е наясно и предпочитат да държат най-евтините съпорт и системи.

Относно заплатата са ми казвали, че преди сливането стартовите заплати са били по-високи и всяка година е имало прилични увеличения, но в момента забравете за нещо над инфлацията, сега в пандемията даже и това няма. Ако идвате от преки конкуренти ще успеете да договорите да получавате по-високи заплати. Внимавайте за колко се съгласите като започвате, защото после трудно ще получите смислено увеличение.

Работата тук ми се струва малко по-спокойно отколкото на други места (вероятно пак зависи от отдела и от самия човек доколко е склонен да се връзва, че всичко е спешно и да прави повече часове, които подчертавам, че не се плащат).

Не ми е направило впечатление да има добре развити практики за повишения в длъжност, макар че имам колеги от други отдели, които биха ми възразили и все пак дори при тях говорим за около 3 години на стъпка дори и непрекъснато да ви хвалят колко добре се справяте, което не е твърде бавно, но не е и особено впечатляващо или мотивиращо.

Най-разнообразни възможности ще имате, ако сте с т.нар. life science (медицина, фармация, биология, психология и т.н.), иначе в редица отдели има таван докъде можете да стигнете, което обаче е очаквано за бранша.

Относно коментарите за ЧР по-долу аз не съм забелязала от тях да зависи нещо, но пък са лишени от емпатия към колеги, на които предават, че са съкратени и по необясними за мен причини твърдят, че в тази компания заплатите са от най-високите, което може и да е било така преди 10 години, когато те са започнали работа тук, но сега определено изостават от конкуренцията.

В заключение е добро място за работа, ако говорим общо, ако се фокусираме върху сектора не изпъква особено и конкретните проблеми са липсата на практика за адекватно увеличение на заплатите и оборудването. Ако това не ви интересува чак толкова, а търсите добри колеги и придобивки, фирмата получава допълнителни точки.
Като цяло в офиса в София няма особено текучество (и аз въпреки оплакванията си все още нямам желание да сменям), така че пробвайте, пък ако не ви хареса, опита тук ще ви отвори други врати.


настоящ служител

-9 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-5
Привилегии
1
Фирмена сигурност
1
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
4
Колеги
4
Работна среда
-5

Работих за тази фирма близо 4 год. С първият мениджър всичко беше много добре.След известно време ни разпределиха между всички мениджъри и от там започна ада. Господинът,който беше мой мениджър е некоректен,злобен,интригант,поддържа доносниците,прави интриги,но за сметка на това,харесва тези,които може да си легнат с него.Трябва да му се правят четки и да не си срещу него, защото тогава вече си в минус графата му и може да те уволнят. Новата шефка,която замени предишният(който беше уникален) е копие на този,който описах преди малко,та дори и повече. Те са си дупе и гащи! Уж фирмата предлага кариерно развитие,но за такова се радват само дупелизците и тези,които имат връзки, за всички останали това си е мираж!!! Натоварването е ужасно много и никой не се интересува от това. HR отдела е под всякаква критика! Правят се коментари за честото пушене ( през 60-70 мин), но пък самите мениджъри излизат дори по-начесто. Мястото е голям осарник,дори и да не си казал нещо, ще ти го сложат в устата.
Част от колегите са супер яки, но други са само доносници и ти забиват ножа в гърба.Моле те се,да не попаднете под ръководството на един приятно закръглен и рижав мениджър,защото попаднете ли на него-горко Ви и тежко Ви(освен ако не му приклекнете).
За всички бъдещи кандидати, както се казва в Между Звездни Войни- И нека силата да бъде с Вас.


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Набират хора само заради текучество. Грешки в договорите и нито една кауза, в полза за служителя.
ВАЖНО: ако се излъжете да отидете в този концлагер, на интервютата си пускайте диктофона и записвайте всичко. Уважаемата шефка на hr (Борислава Тасева), дошла с дългогодишния си опит в мак доналдс (може да проверите в lin.... и тогава ще разберете как от бургер мейкър се става шеф на hr в компания за клинични проучвания) си мисли, че iqvia е е същото място като мак доналдс и ще ви излъже с няколко от обещанията на интервюто. Това ще го разберете едва след като подпишете договара, което е няколко дни преди започвотате и вече сте напуснали бившата си работа. Лъже дори и за предизвестията.
За хигиената и интелекта на въпросната госпожа няма да коментирам, но е под всякаква критика.
-никаква гъвкавост на работното време, а напротив- госпожата-“шефче” от hr ще направи всичко възможно, за да ви диша във врата и да ви докаже, че тя е шеф на всичко. Което е нормално, все пак е с многогодишен опит в мак доналдс.
-за първи път виждам фирма без никакви ценности
-липса на всякаква информация и процеси
-от 7 годинипсъм във фирмата и ми е трудно да се махна, тъй като в бранша тази фирма е с лошо име.
-унижение през 90% от времето
-уж модерна компания, а дамата т опит в мак доналдс постави пощенска кутия пред вратата си и комуникирате с бележки. Така си пускате и отпуската. Това е така, тъй като тя идва на работа в 11ч и си тръгва в 16ч, но за сметка на това ще прави хроблем на вашето работно време
-офисът смърди и е обзаведен с най-евтините мебели.

По време на интервюто елате с маска и кажете, че се пазите от вируса. Въпросната Борислава не обръща внимание на личната си хигиена, а с нея ще сте затворени в една зала и едва тогава ще разберете защо ви казвам за маската...


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Забелязвам много често, че пускат голямо количество нови обяви. Това текучество ли е или се разширява екипът или какво? Някой вътре може ли да каже?


бивш служител

-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Положението във фирмата е Шуро и Баджо.

Гледайте бързо да се сприятелите с т.н. мениджъри,тъй като ако не го направите,шансовете ви за развитие ги няма.

Като цяло може би фирмата не е лоша и има потенциал, но за съжаление лъскавата фасада бързо пада,когато се сблъскате с приятните прабългарски практики.

Бягайте далеч,освен ако нямате друг избор.


настоящ служител

34 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
4
Привилегии
4
Фирмена сигурност
4
Натоварване
2
Потенциал
4
Местоположение
4
Колеги
4
Работна среда
4

Четейки последните коментари се чудя дали тук наистина става дума за IQVIA, в която работя от над 4 години. Коментарите относно жертване на личен живот, клюки и междуличностни войни, глоби и некоректност при заплащането са ми напълно непонятни.
Натоварването е голямо. Заплащането е добро на фона на българската действителност, особено, когато става въпрос за служители, които нямат опит в областта и тепърва прохождат на по-ниски, стартови позиции. Определено не е работа за всеки: ако нямате лични механизми за справяне със стреса и големите обеми работа, това не е вашето място. Саможертвите с овъртайм и ущърб на личния живот не са наложени от никого, освен самите вас, въпрос на самодисциплина и мироглед.
Относно долуспоменатото различно отношение на мениджмънта към различните служители, мисля, че това важи за всяка фирма.
Усърдието и добрата работа се възнаграждават с повишения и прилични годишни бонуси. Заплатите за 4 години са закъснявали веднъж с 1-2 дни поради технически проблем. Допълнителните придобивки са 25 дни годишен отпуск, спортна карта и допълнително здравно осигуряване.


настоящ служител

-26 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
-5
Привилегии
-3
Фирмена сигурност
-4
Натоварване
-3
Потенциал
-5
Местоположение
4
Колеги
-2
Работна среда
-5

Въпреки,че повечето от коментарите в този сайт,за която и да било фирма са доста негативни и не ти се иска да е вярно, за съжаление всичко изписано до тук за тази е. Обещават се големи възможности,големи облаги,а в крайна сметка те не са за всеки.
Подборът уж е голям – няколко инетрвюта,тестове, а работят и хора без висше образование и с неадекватно за офис среда поведение.
Отношението на мениджърите към подчинените е различно в зависимост от служителя,но в повечето случаи то не е каквото трябва да бъде или се показва пристрастие,което е адски непрофесионално.Никаква заинтересованост и високомерно поведение спрямо служителя.
Основната догма за тази фирма е че важното е не колко работа си свършил, а колко работа изглежда,че е свършена.
Обещават големи възможности за развитие,а най-често те се предоставят на определени хора,което се подстрекава от системата за препоръчване на хора.
Попълват се безумни критерии за оценка на работата,които в крайна сметка независимо от резултатите на служителя се оценяват еднакво с по-мързеливите.
Обещава се възможност за работа от вкъщи,но когато дойде такъв момент се оказва,че това се определя отново от мениджъра,който решава друго.
Правила има,но те не са за всички,а само за определени хора.
Изисква се про-активност,а тя както и доброто представяне се оценяват само и единствено чрез имейл,в който същия този ваш мениджър ви пише хвалебствия и ви подтиква да продължавате.Но мотивация от типа на паричен израз, по-добро отношение или повишение не са познати.
Най-лошото е не, че хора като мен стоят и търпят това - лошото идва когато напуснете компанията.Тогава клюките и приказките по ваш адрес започват. Лошото е, че тези махленски похвати се владеят на мениджърско ниво.
Мнението за Милена Чиликова,написано по-долу също е вярно. За съжаление някои от мениджърите също споменати в по-долни редове ги няма,но за сметка на тях има далеч,не по-малко некомпетентни и неадеквтни за средата хора.
С две думи ако не вярвате на коментарите до тук – пробвайте и ще разберете сами. Просто ако имате друго предложение определено приемете него 
Всички качествени кадри си тръгват от фирмата и не случайно. Всичко изглежда много добре когато ти предоставят офертата за работа,но след като мине известно време се вижда,че всичко е параван за нескопостно менажиране, шуробаджанашки прояви и огромна пропаст между обещаното и действителността.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Най некоректната фирма. Измислени тяхни правила, измислени клаузи в договорите с които се обвързваш с тях и ставаш роб. Некоректно заплащане. Удръжки и глоби за измислени неща. Неспазване датата на превеждане на заплати и най вече хората които са мениджър екип не правят нищо за да се застъпят за подчинените си. Жалка и измислена фирма крадяща от възнаграждението полагащо се за извършената работа. НЕ ХОДЕТЕ В ТАЗИ ФИРМА ЗА ДА НЕ КРАДЪТ И ВАС.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Добре, а все пак някой може ли да каже поне приблизителни цифри, поне някакъв примерен интервал, в който се движат заплатите за позиции като Associate Site Manager?

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?