Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

SiteGround Ltd / Сайтграунд ООД /img/frontend/nomap.png"

SiteGround Ltd / Сайтграунд ООД

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 113 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 113


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Страхотно място с хубави офиси и чудесно отношение към кадрите. Не разбирам защо и какво хейтите.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Бездарна дружинка, нацелила, че съпорта в България с интелигентни хора е 1/4 от цената в други държави. Вече и други хора се усетиха и ще им е по-трудно.

Пълни клуони като "Хакман" педала с розова шапка и предполагам подобно дилдо отзад, Ценов, Тенко не знаех, че Тенията му е прякор, но му отива на физиономията, Рене лесбийката и прочие.

Значи тази история да плащаш малко на хората и да ги ебаваш явно работи толкова добре, че даже си помислиха, че могат да напишат CPanel. Естествено не могат, но...

Елементарен хостинг на огромна скала с евтина работна ръка, една идея по-зле от индийските офиси в Бангалоре и супер по-ниско платено.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Всеки може да се развие според възможностите, начина на мислене, отношението и желанието към работата. Можеш да получиш в пъти повече от другите компании, работещи в този сектор. Хората, които са доволни от работата си рядко се занимават да пишат по такива сайтове, нормално е тук да се намират 90% мнения от хора, които най-вероятно са били уволнени или изгонени по обясними причини.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Като човек, обмислящ дали да кандидатства за работа в компанията, съм доста раздвоен между мненията на познати, които работят там и мненията на хората тук.
В момента уча право и съм страшно разочарован от специалността и възможностите за реализация, затова обмислям да започна работа в Сайтграунд преди още да съм завършил, като се консултирах с познати, работещи там като съпорт и ми дадоха положително мнение. Четейки мненията тук се обезкуражавам страшно много и не мога да получа реална преценка за нещата. Предполагам, че истината е някъде по средата, но все пак искам да получа още някаква обратна връзка.
Най-силно ме вълнува дали има наистина възможност за развитие вътре в компанията, започвайки от позицията на съпорт?


шубе го/я е и не казва!

-30 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
1
Местоположение
-3
Колеги
-4
Работна среда
-5

Тия са тотални дебили на толкова нива, че ми е слабо познанието по балкански езици да го опиша. Миналата година бориха Let's Encrypt, тъй като искаха да са "уникални", барабар с 10 хиляди по-малки изцепки, ама тази година ще надскочат себе си. От известно време се чудят как да не плащат пари за cPanel лицензи (че да може и Ценов да си вземе една Tesla, няма само Тенко да се шири, я) и са хванали най-големите олигофрени да пишат собствен аналог на cPanel. При това въпросните си нямат идея част от нещата как работят. Не е нужно да казвам, че тоя аналог след 5 вътрешни теста и един платен клиентски тест (тъй като не знам как да нарека клиенти, които си плащат за да са на непълно тествам продукт) работи на под 50%. Хората са необучени как да работят с него и работят успоредно и с cPanel, и с тяхната си измишльотина. Тренинг за това няма - всеки се учи от записки, които са повече sales/marketing shit, отколкото някакъв обучителен материал. Съпорт отделът се оплакват че им режат достъп и са полуосакатени. Единствено най-големите темерути (на които просто не им дреме) или некадърници (които просто толкова си могат на каквото и да ги сложиш) са ОК с това.

Забавен куриоз - тази седмица трябваше да почнат да местят хората на новата платформа, но тъй като програмистите им са на "световно ниво" не успяха да преместят и половината от един от най-малките сървъри, преди процесът им да се издъни с гръм и трясък. Замазаха го като "имаме нужда от допълнителни тестове", а не като "ние сме дебили", при което не знам дали има човек който да може каже "миграция към новия панел" със сериозно изражение.

Така, след като установихме, че за програмисти не стават да минаваме на другите точки:

Заплащане: добро за средния българин (не вземаш 400 лева на месец, и то невинаги), но на фона на глобалните фирми е смешно. Не говорим за другите пловдивски смешници, които са още по-трагични - ТМД, Kометата - те дават доста по-ниски заплати, но примерно remote позиции или дори за GoDaddy е доста по-доходоносно. Заплатата, естествено, е строга тайна, но след 2-3-4 години можеш да вземаш едно 2000 лева, което те слага горе-долу в средната класа. Има "стълбица" за мотивация на персонала, но след нея е предимно годишния процент увеличение, който реално е компенсация за инфлацията така че - излизаш със съвсем малко отгоре. От това което се чува - малко хора вземат над 2800 чисто. Общо-взето - взимат те на задна прашка по цял ден (ама мъжката) за цената, която една проститука взема за половин час.

Уважение: никакво. Абсолютна лицемерщина. Ще те изядат с парцалите, сдъвчат, изплюят и ще забравят че някога си съществувал. Болно е да се вижда как ги обхваща джендъризъм, след като години наред са имали доста правилна идея за това какво трябва да се случи.

Привилегии: прогресивно намаляващи. Орязани нива на достъп, орязани бонуси (ваучери и почивки), орязани мероприятия, орязани правомощия. Колеги от съпорт отдела скоро споделиха, че са им орязали правото за работа от домашни условия на под 50% от седмицата. Щом видях хора, които не са били в офиса от поне година - най-вероятно е така. Дори нещо базово - седмичната закуска в София е далеч по-обилна и разнообразна от тази в другите градове. Малко, ама - забелязва се. Още - в София си организират фирмени турнирчета, мероприятия, събирания вътре във фирмата. Сплотяване на екипа, ама само на паричковците. Голяма работа, че има билярд, конзола и тенис на маса, когато си скапан и не можеш да гледаш, какво остава да ги ползваш...

Фирмена сигурност: повече от отрицателна. Нарочат ли те и станеш ли неудобен - ще те изхвърлят като мръсно коте от млекарница. Водете си записки и поддържайте всичко под формата на електронна кореспонденция. Важните неща ги искайте в писмен вид за да не останете изненадани. Предвид факта, че бившата директорка на Sales/Customer Service я изхвърлиха позорно заедно с един от мениджърите им (това, че сигурно бяха преспали с двуцифрено количество хора, които намазаха от това, освен една от телефонистките, която забременя, го пропускаме. Просто последната след това беше пребита като животно от големия "мъж" и "мениджър" и бе изоставена, но - тихо!) просто е жокер, че никой не е застрахован.
Има преференциално отношение - всичко зависи от това на кого си човек. Ако не си човек и не участваш в мелачката - ще те свалят на земята и ще те "ритат" до посиняване.

Натоварване: Доста, но то идва от алчност, некадърност, несъобразителност и тъпи промоции, за които половината маркетинг трябва да бъдат разстреляни. Също така - с таргетиране на олигофрените (предимно) се образува грозно количество работа. Отделно вътрешните "иновативни" технологии са толкова бъгави, че хората се радват и изненадват, когато те работят безпроблемно. Иначе е редовна практика да се обвиняват клиентските сайтове, бившите им хостинг компании и господ за всички простотии.

Потенциал: плачевен. Хората на супервайзърски позиции като цяло са нещастни от това и проклинат съдбата, че са показали качества. Пукат ги от работа - ушите им свистят направо. А в последните година и половина-две какви хора повишиха - трагедия. Неслучайно за последните 4 години напуснаха хора, някои от които с повече от 4-5 години стаж.

Местоположение: всеки офис на различно място. В София е на околовръстното, в Пловдив - до мол пловдив, в Стара Загора - там е без значение, тъй като си на 10 минути пеша. В София обаче е щета...

Колеги: Класните хора напуснаха. Останах основно натегачите, педалите (без майтап - вече явни педерасти почнаха да наемат), чалгарите и тези, които са тотално безполезни за каквото и да било. Има едно 20-30 човека макс, които са повече от читави и част от тях дори си вършат работата с необяснимо желание и мотивация. Част от тях са бая преебани от живота и финансово, така че ги разбирам. Другите просто не са си намерили поле за реализация и едновременно с това са непоправими идеалисти. Трети просто не са се осъзнали още.

Работна среда: Ако мога да дам по-малко от -5 бих дал. Абсолютна помийна яма. Пазете се


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Да бе, верно, на тия малки уродчета как им се разминава? 2 милиона клиента е почти 20 милиона на месец, как не са им клъцнали пишките на тия неприятни типчета? Айде, Ценов така и така не си го вижда от шкембака, на Тенко Тенията като му гледат физиономията, сигурно малкия тенко е доста грозен и си заслужава клъцване.

Тия от съпорта дето ги издържат тия грозници не знам как не са им извили вратовете досега. Аз бих.


шубе го/я е и не казва!

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Минавам само да кажа, че колкото повече товариш 1 РОБОТник, толкова повече той ще е изморен, непродуктивен, отегчен и без желание за работа. А уж казват, че приоритета на фирмата е служителите да са хепи ...билярдчета, тенис маси...хубаво, но от толкова работа не остава време дори и за това:) Важи за всички фирми като цяло.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте, бих искал да попитам какво е нивото на работа в маркетинг отдела?

Изчетох всички мнения и доста лоша онлайн репутация има компанията, но винаги трябва да се дава шанс.


настоящ служител

43 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
5
Привилегии
5
Фирмена сигурност
5
Натоварване
4
Потенциал
5
Местоположение
4
Колеги
5
Работна среда
5

Работя от скоро, но съм впечатлен от добрата среда и професионализма. В съпорта имаме много добри специалисти като Светльо Юникса (Свекса), които имат огромен опит, с много знания и за разлика от други места не се страхуват да ги споделят с по-младите колеги.


кандидат за работа

-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Хайде пак почнаха мениджърчета и ХР-ки да пишат положителни коментари в БГРаботодател.
Хора, не ставате за нищо. Селски манталинтет, ниска култура, интелигентност, умения за мениджмънт и фирмен дух.
Български терикати искат да правят пари като намат маймуни на ниски заплати за работа.
Кой ви вярва още? Продавайте се на големите риби за някакви пари, каквито ви дадат, после отивайте да ги друсате и пиете и готово.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?