Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

АДЖИЛОН КОНСУЛТИНГ / Адеко България

Напишете мнение
2 точки от 146 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 146


бивш служител

-10 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-4
Привилегии
-3
Фирмена сигурност
-1
Натоварване
-5
Потенциал
1
Местоположение
2
Колеги
2
Работна среда
3

За предишния коментар само мога да кажа, че е лъжа(може и да е било преди истина, имах колега, който беше стар първо ниво и взимаше 1200 лева, но това е отдавна отминало време). Ако започнете през академия ще взимате дори и по-малко от 900 лева, тоест около 800 лева. И що за изказване е да се почне работа в компанията, защото е добър старт, в трудовият ви документ ще пише Крадеко не HPE!!! По-добре започнете работа в компания на нормални пари и после си намерете работа на добри пари :). Само ще кажа, че като много колеги напуснаха за да ходят в IBM на тези, които останаха, им беше обещано, че ще има увеличение на парите, но като се взеха нови хора така и не беше направено това увеличение!!! ЩО за голяма компания ще лъже така :) В момента се пускат позиция за 1 ниво през HPE, но това е лъжа защото после подписваш с Крадеко.


настоящ служител

34 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
4
Привилегии
3
Фирмена сигурност
3
Натоварване
4
Потенциал
5
Местоположение
4
Колеги
4
Работна среда
4

Здравейте,

Не ми се занимава да чета коментарите до тук, бих искал само да си изразя мнението за Адеко България.

Работя в компанията от 1.5 години, в GSD (Technical Support) отдела.

Интервюто: Онлайн тест по съответния език, 1-2 телефонни разговора с HR, телефонен разговор на съответния език, интервю с HR + Team Leader, писмен технически тест. Целия процес може да отнеме 3 дни, може и 2 седмици - зависи колко спешно търсят човек.

Заплащане: Началното заплащане за Technical Support-а е 1100 с английски, 1300 с немски/френски/италиански/чешки и т.н. - сумита са за НЕТО (чисти). - Като цяло не е най-високото в сектора, но не е и най-ниското. След 1-вата година се прави анализ на представянето ви и заплатата ви се повишава с определен процент (не голям).

Привилегии: Като допълнителни придобивки: допълнително здравно осигуряване към Дженерали, ваучери за храна (70-80 лв/месец), бонус към заплатата (след 6-тия месец), символични отстъпки в разни магазини, коледни партита, тийм билдинги. Има бонуси ако препоръчате приятел/познат. Паркоместата обаче са проблем.

Работната среда: open space, бюрата са достатъчно големи, всеки има своето кътче. Има coffee corner-и с безплатна вода и кафе машина, можете да си носите обяд - има хладилник, микровълнова и масички с диванчета. -

Местоположение: GSD екипите са основно в 9-та сграда, има някои и в бизнес сграда Камбаните. Удобен градски транспорт, метро. В Бизнес парка има всичко като магазини, места за плащане на сметки, места за хранене и т.н.

Натоварване: Зависи от екипа. Някои екипи имат повече работа, други не чак толкова. Разбира се, ако сте само с английски език, работата е повече, но на моменти, не е системно. В началото имате 3-4 седмици трейнинг (разбира се за този период получавате заплата). След това има периодични трейнинги на които можете да се запишете.

Фирмата: Коректни, изплащат се заплати без закъснение. Стандартно първите 6 месеца сте на изпитателен срок, могат да ви освободят през предизвестие (това се случва в много крайни случаи когато не ставате за нищо и не показвате никакво желание за работа и научаване на нови неща). Осигуряват ви на реалната брутна заплата (малко фирми го правят). В някои екипи има възможност и за 4/6 - часов работен ден.

Потенциал: Като навсякъде, понякога стават малко нелогични повишения на неразбиращи хора, но е по-скоро рядкост. Ако работите добре, показвате желание и мотивация и се справяте добре на вътрешните интервюта, има много възможности за развитие. Малко са хората, които са повече от 1.5-2 години във фирмата и не са сменили позицията. Има текучество (все пак навсякъде в кол центровете има), в някои екипи е по-голямо, в други е минимално. Като цяло напускат тези, които са получили един отказ за повишение и са загубили мотивация, а не се стягат за следващата възможност. Напускат също така и мързеливи хора, които очакват нереално заплащане за работата и възможностите си.

Мениджмънт: Зависи от екипа. Като цяло Тийм Лидерите са млади и са готови да помагат с каквото могат (все пак те отговарят за вас/екипа пред по-горния мениджмънт). Има някои, които си придават повече важност от необходимото, но има и хора, които са готини и се отнасят с уважение. Ако сте студенти, има варианти да излизате за изпит например.

Сигурност: Ако даден екип се закрие, фирмата има политиката да не освобождава служителите си, а да им намери място в други екипи. (Важно нещо ако имате кредити). Като натрупате стаж и кандидатствате в HP, Адеко не ви прави спънки (с малки изключения за които съм чувал).

Колеги: Палитра от личности - има работливи и знаещи(от които можете да научите много), има и мързеливи и мрънкащи. Като цяло колегите са млади(средна възраст 25 г.). Има хора с които можете да е сприятелите и да излизате, има и хора които няма да ви допадат. Като навсякъде има и леки интриги, подмазвачи.

Заключение: Адеко е добро място за работа (особено за начинаещи). Има възможности за развитие (и предимство когато кандидатствате за ХП). Заплащането не е най-високото за сектора, но ако сте мотивиран можете да научите много неща, които да ви бъдат полезни ако кандидатствате след време в друга фирма.

Поздрави!


-8 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
-4
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
1
Натоварване
-5
Потенциал
-1
Местоположение
3
Колеги
2
Работна среда
1

Здравейте,

Не започвайте работа в Крадеко на IT позиции за ХП(вече първото ниво във всеки технически отдел е наето през Крадеко), защото там натоварването много голямо и чисто се дават 900 лева(смешното е, че преди 2 години беше 1200 лева :) ), което не супер лошо, но спрямо IT търсенето на специалисти момента е доста ниско. В Интеруут за начална позиция се дават поне 1100 лева (пак е лоша компания, но бие Крадеко :) ). Някои хора започваха IT кариерата си в Крадеко/ХП с надеждата да имат в трудовата си книжка, че са работили за ХП, но там ще пише Крадеко така, че е безсмислено да започвате работа поради тази причина. Второ и трето ниво още са директно назначени под ХП, но това е за хора с 2-3 години опит в IT областта и там заплащането не е толкова високо, спрямо другите IT компании(за второ ниво е между 1600-2000 лева, но това за хора с опит и сертификати). ХП - Хюлет Пакард.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Чета, чета и не мога да си намеря място от смях :D Тук е пълно с адските критици и с тези, които работят в компанията и пишат позитивни мнения за нея , хахах :) Съмнявам се, че доволните служители ще се сетят да влезнат и да пишат ...

Аз лично работя в HP - нямам никаква връзка с Адеко и не съм и имал. Имам две приятелчета, които започнаха в техния Кол Център към HP. Това, което исках да споделя е, че единият работи в някакъв огромен екип и само недоволства от разни Супервайзъри и тем подобни, а другият бачка в малък екип и е на обратния полюс - само хвали колеги, мениджъри - само дето не е започнал чистачките да хвали там, хахах .

Работата ми е ясна - всичко е на пълен късмет ( както се беше изказал някой по-надолу) . Или ще попаднеш на хора, или не - то навсякъде е така. Единия ми работил почти 3 години и се сетил да храни сега :D хахаха- смеех.

Съвет от мен - ако имате мангизи - вървете в Щатите ! Майната им на всички БГ работодатели !!!


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Не съм работил в Адеко, само чета коментарите на хората, за да гледам за мнения, но няма как да не коментирам изказването на Raven !

Ако е наистина толкова зле, както го казваш, аджеба за чий Х*Й си седял 2 години и половина ???


бивш служител

-38 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-4
Уважение
-4
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
-4
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-3
Колеги
-5
Работна среда
-4

Като вече бивш служител с 2 години и половина мога с чиста душа да ви разкажа каква пародия се случва в ГСД. ХР олигофрените, според мен, наемат хора директно от улицата, с един въпрос и той е - искате ли работа. Аз поне не си обяснявам по друг начин хората, които постоянно прииждат на талази. На никой ен му дреме какво се случва и ситуацията е точно мижи да те лъжем. Никой не работи, абсолютно всички, които имат някакъв теxнически опит напускат по най-бързият начин, за минаване към НР изобщо и не се замисляйте. Ако останеш повече от 6 месеца се превръщаш в робот, по цял ден правиш едно и също,а именно да се бориш с олигофрените колеги и олигофрените юзъри. Абсолютно никаква организация, повечето тулчета за съпорта не работят, техниката е на много много години, и повечето време се бориш и с това да си включиш компютъра. Постоянно се сменят процедури, за какво никой не знае. Шифт лийдове и Супервайзърите са хора, прекалено мързеливи и малоумни че да им дреме. В десковете се напуска масово по 10-12 човека и жална ти майка ако си от оставащите защото поемаш работата и на тези, които са си тръгнали. Бонуси се режат с малоумни причини, понякога и не се превеждат. Като цяло, бягайте от тази фирма, ако имате нещо между ушите, иначе рискувате да останете прекалено дълго и да се слеете с овцете.


бивш служител

31 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
2
Привилегии
2
Фирмена сигурност
4
Натоварване
3
Потенциал
5
Местоположение
3
Колеги
5
Работна среда
4

До Анонимния служител, по-долу, който е седял 3 месеца в компанията!

Имайки предвид периода на работа и това, което аз видях за месеците, през които работих в компанията е, чe за да напуснеш на 3-тия месец е твърде вероятно да са те уволнили, защото си клатиш краката или си кръгъл идиот. 90% от хората, на които не им харесваше напускаха на 2рия месец, тъй като по време на обучението си пускат 1-месечечното предизвестие и си заминават на 2рия месец. При теб 3-ти - малко ме съмнява, че си искрен в думите си.

Аз лично, не напуснах компанията, ами успях да премина към HP директно, което е нещо, в което Адеко доста помага. Ако искате да работите за HP, но нямате късмет на интервюта и т.н. Адеко е идеален трамплин - аз и още 5ма колеги и колежки си литнахме към HP за само 9 месеца в Адеко.

Относно обучението в GSD - Global Service Desk-a - няма толкова общо с работата, но те подготвя за нея - ако си идиот или мързел - нищо няма да схванеш, то е ясно! След това работата си е работа - аз лично се занимавах с доста имейли, по-малко работех по телефон, щом се свикне с процедурите, работата не е никак тежка. Има един единствен екип, в който се работи много - всеки, който е работил в Адеко, знае кой е той. Аз не бях в него, но имах доста приятели, които работеха там.! Проблемът е не в многото работа, ами в управлението и то конкретно в този екип. Супер възможности за развитие, които обаче се дават на гаджето или познатия на някой, бившата на тоя или оня, а тези, които заслужават повишение или чакат години или си тръгват макар обстановката и колегите да са на 6. Една приятелка си тръгна от там с горчилка, че оставя страхотен екип и приятели, само защото по никакъв начин не са я развили в някаква насока в йерархията. Голяма част от ТЛите са пълни дупки като хора и тийм лидери, имат късмета, че са ме възпитавали и няма да им кажа имената. Не малко хора си тръгват заради тях без даже и да са си намерили работа! Колкото и гадно да звучи се радвах, че не са ме управлявали тези тийм лидери! Моите си бяха супер - никакви проблеми за отпуски или ходене да университета при нужда. Всичко е до късмет - къде ще попаднеш. Аз лично съм доволна от престоя си в Адеко. Когато имаше шанс да отида в HP не само, че не ми направиха проблем, но и ми помогнаха! Екипа, в който попаднах беше жесток - на море, на планина, даже в чужбина ходихме заедно. Никога няма да съжалявам, за времето прекарано там!

Съвет от мен - независимо, че си направих труда да си напиша мнението, според мен е пълна глупост и грешка да четеш за компаниите тук, защото масата от хора, които влизат са озлобени от бол причини и праскат обвинения и ругатни без да се аргументират. Работата в България си е на късмет ...


бивш служител

-31 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
2
Работна среда
-5

Бивш служител съм на фирмата и дълго време се чудих дали да напиша коментар или не, тъй като работих там 3 месеца само. Ако си човек, завършил само средно и знаеш езика - парите са перфектни, повече няма какво да искаш, но ако имаш образование и се стремиш към нещо, определено заплащането там няма да те задоволи. Обучението е абсолютно недостатъчно, а тези, които те обучават го правят супер повърхностно. Обучението няма нищо общо с работата, която действително вършиш и проблемите, които разрешаваш по телефона. Супер натоварено е , защото хората не им стигат, а обажданията са много. Тийм лидерите разчитат на новите, които не разбират нищо, предвид факта че обучението не става за нищо. Когато поискаш отпуск започват да се правят на интересни, че хора не им достигали. Казват ви на интервюто, че работата не е техническа, което въобще не е така. Ако имате възможност да работите другаде, никога не започвайте там.


бивш служител

-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

БУКВАЛНО СА УБИЙЦИ!
REMOTE CONTROL....BQGAITE OTTAM AKO ISKATE DA MISLITE SAMI! INACHE RISKUVATE DA VI KONTROLIRAT KATO IDIOTI! IZRODI SA!


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Е, простете ми господин Неизвестен... Очевидно неграмотният съм аз, понеже от коментара Ви грам не разбрах какво искате да кажете и къде точно е проблемът.
Извинявам се още веднъж и помнете - от чуждите мнения и коментари се обижда онзи, който се съмнява в себе си.
 
Желая успех :)

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?