Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА АД / ОББ /img/frontend/nomap.png"

ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА АД / ОББ

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 432 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 432


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Като утвърдена банка на пазара , смятах че ще имат по-компетентни служители .
Моята случка и сблъсък с ОББ беше преди 6-7 месеца и силно се надявам никога повече да нямам срещи с тях ( дори като клиент).
Както някой беше написал по-долу срещата с пушещата бабка на входа на сградата беше също толкова неприятна. Трябваще да чакам вън на студа , като просто можеше да ме допусне да седя на стола м/у етажите. Както и да е...да не издребнявам :)
Срещата с HR мина смятам добре, момичето беше усмихнато и задаваше типични HR-ски въпроси . Даде ми да решавам тест, почувствах се като на изпит в университета, защото всички термини и задачки, които бяха дали се равняваха на тези Банково дело, Счетоводство и Право.
Написах каквото се сещам, защото ако трябва да съм честна си обеснявам термини като "овърдрафт", "банкова гаранция" , " депозит" и тн. по по-прост начин и дългите определения малко ме объркаха ( на 99% съм сигурна, че нито една от служителките им с клоновете не знае и не може да реши този тест, но това е друга тема).
След известно време ( 5-6 дни) ми се обадиха, за да ме поканят на второ интервю с Директор на клон, но не за позицията, която бях кандидаствала "Мениджър екип" , а за специалист " Малки и средни клиенти" ( не помня точното наименование). HR-ката ми обясни, че за мениджърската позиция искали човек с повече опит в банковата сфера и , че на теста не съм се справила много добре.
Въпреки опита си и самочувствието , което имам се съгласих, защото прецених, че наистина теорията не ми е силната страна и може би трябва да започна от по-ниска позиция, за да имам повече увереност и знания.
Та...отидох в един от клоновете им , беше от много малките с 2 каси и 2 бюра работещи с юридически лица и замонжни клиенти. В интерес на истината и Директорката и колегите изглеждаха прекалено усмихнати и ведри ( за банкови служители), което ми допадна.
Интервюто мина добре , харесахме се взаимно.
След още 5-6 дни ми се обади същата HR-ка, за да ми предложи работа, но условията им бяха неудовлетворяващи и не се доближаваха с поставените от мен на срещите . Не мога да разбера защо изообщо си губиме времето след като съм поставила моите искания за заплащане и тн.,а те не могат да го удовлетворят. Както и да е...отказах любезно , колкото и да ми допадна екипа и бъдещата шефка.

HR-ката каза, че ако има друго предложение ще се свърже с мен. Аз не очаквах да го направи, защото много други са обещавали , но.....
Странното е, че ми се обадиха след няколко дни с питане дали искам да се срещна с друга дирекотрка , в друг клон , за друга позиция.
Съгласих се, защото позицията ми допадна.
Отивайки в клона на бул.Ал.Стамболийски ,влизайки вътре и казвайки, че съм за среща ( бях помолена от HR-ката да не споменавам думата "интервю", без да ми обясни защо, не че не се досетих)..бях "прободена" от погледните на всички работещи там бабки ( да, всичките бяха бабки и 100% работят от 20години там за 400лв.).
С голямо недоволство една от тях размърда старите си задни части и отиде до кабината на Директора.
Жената (шефката) беше сравнително година,но с толкова голямо самочувствие, че чак преливаше. Разказа ми целия си опит в банката, както и в другата банка, която е работила... Не разбирах защо говориме повече за нея отколкото за мен, но....
Изслушах я , все пак съм възпитана и имах само един въпрос - защо не трябваше да казвам ,че съм за интервю?Беше болезнено откровенна и си каза, че искат да уволят въпросната служителка, за чиято работа се бях явила на интервю. Така и бях предположила... Приключихме разговора и отново зачаках обаждане от HR. Въпреки срещата аз бях на 100% категорична, че в този клон не искам да работя, защото обстановката и хората там още от сега ме дразнеха ( не ми се занимаваше с бабешки интриги и клюки).
HR-ката ми обади , за да ме покани на финална среща с някаква шефка в Централен офис. Обясних , че не ми е допаднала средата и просто ще загубя времето им , но тя държеше да ида. Съгласих се и отидох на стотно интервю.
Отново редовното чакане и висене - все пак е "Велика" директорка...трябва ние простолюдието да чакаме :)
Жената беше бременна и единственно това я спаси да не я зашамаря по време на срещата ни .
Беше много невъзпитана, неподготвена и задаваща уж провокативни въпроси, но всъщност бяха неуместни . С няколко думи, когато видя , че съм по-млада реши , че може да се прави на интересна ...удари на голям камък, защото аз добре си знам капацитета и мога да защитя знанията си !
И тя като другата г-жа говореше за нейния кариерен път в ОББ и всякакви банки, обясни ми колко е велика и как тя е обучила целия свят. Започна да ми говори как съм нямала опит в обслужването на корпоративни клиенти, което аз ясно бях споменала на HR , клоновата Директорка, в CВ-то си и на целия китайски народ. Аз потвръдих и споменах, че това е ясно видимо най-малко в СВ-то ми, изтъпках опита си в финасова сфера и мениждърския ми стаж , което може би щеше да е добър старт. Няма да влизам в повече подробности ,защото тя през цялото време се заяждаше и не ми е на нивото да преразказвам случилото се.
Така и не ми се обадиха след тази среща, но аз и нямах желание.
Останах с много лошо впечатление поне за "шефовете " и измислените мениджъри, които имах честта да срещна и не бих препоръчака на никога да си губи времето :)


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Анонимен настоящ служител,Може ли да ми пише на имейл [email protected]


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Много работа, малко служители! Засиват те с клиенти, а ти не знаеш какво да правиш. Колегите нямат време да ти обяснят нищо! Трябва да се самообучаваш! Няма време и за обедна почивка, хапваш набързичко нещо. Заплатите са навреме, но са ниски.


настоящ служител

-44 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-4
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Работя в ЦУ, дирекция МСБ. Мога да кажа само едно - кошмар. Директорката Райна Пенева е най-некадърното и некомпетентно създание, което може да срещнете в банковите среди. За изпълнотелнита директори дй не говорим -Радка Тончева е с манталитет на продавачка на Женски пазар. Бягайте надалеч от тази банка.


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

От скоро съм служител и за сега мога да изкажа само хубаво мнение, с изключение на заплащането би могло да е по-високо но явно във банковата сфера това е...Страхотен колектив,още по страхотен директор,който е уважаван от всички и има защо.Всички се стараят да навляза бързо в материята,много бързо минава деня с усмивка,явно е че добре се забавляват и на служебни банкети,за сега съм доволна


кандидат за работа

-8 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-2
Привилегии
0
Фирмена сигурност
-1
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
-3
Колеги
0
Работна среда
-1

Кандидатствах по обява за специалист електронно банкиране като лошото впечатление започна още преди самото интервю. Бях накарана от охраната- една леличка,пушеща на вратата и говореща си с някаква друга леличка да изчакам, защото съм била много рано дошла - бях дошла приблизително 20 минути по-рано и то защото по моя молба часа за интервюто беше по-късен, аз нямах проблем да изчакам, но винаги чакам във фоайе, този път седях на тротоара на стамболийски 25 минути, докато леличката най-сетне реши да ме пусне - за да седна на един стол пред една стая в коридора между етажите на една стара сграда. Почаках си на стола. Самата дама, която ме интервюира беше любезна, мила, разговорът мина добре. Единственото нещо, което беше проблем, е че исках минимум от 1000 лева нетна заплата, явно беше над бюджета им, но дамата твърдеше, че със социалните си придобивки могат да ме спечелят. Обеща да се свърже с мен след началото на септември, тогава беше 25 август, защото са почивни дни и тем подобни. Аз помолих, независимо какво са сметнали за кандидатурата - да ми се обадят. Днес е 19.9 и все още Ася Красничи не се е свързала с мен. Един съвет към банката - не е сериозно една банкова институция и нейният отдел човешки ресурси да не може да пусне един template мейл на кандидатите си. Оценката ми за местоположението е ниска, защото ако сте шофьори няма къде да си спрете колата в идеален център на стамболийски, но пък, ако пътувате с метро - ще ви е крайно удобно. Сградата е стара, охраната както казах- една стара леличка, която те оставя на тротоара, заплащането явно не е от най-добрите, защото 1000 лева не е висока заплата за мен в сферата на финансите и разбира се, всичко това, нямаше да има значение - ако проявяваха елементарното уважение - да пратят едно писмо на кандидата за развоя на кандидатурата му.


клиент

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Дъщеря ми започна работа и още первите дни разочарование и бехаберие на служители и обучаващи злоба гордост надменност и т .н.как да се свържа с директор от София за да дам мнение и сигнал за текучеството което ги чака защото то е факт моля някой ако може да ме свържи с накой благодаря.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте, бих искала да изкажа мнението си към тази банка. И въпреки, че си тръгнах афектирана поради дребни неуредици, мога да кажа,че институцията ми даде много. Да натоварването е голямо, да целите са високи, но когато вложиш цялата си емоция в работата, означава, че е била достатъчно добра, за да я обикнеш. И въпреки че съществуват хора , които нямат корпоративно поведение и никога няма да имат, искам да кажа, че тази Банка може да развие много личностни и професионални качества. Все пак всичко зависи от конкретния служител и качествата,които има. Процеса е двустранен служител-работодател. Това,което наистина е хубаво да се развие е обратната връзка на УЧР със служителите. Едва ли ще се задържат качествени служители на места, където има непрекъснато текучество и не се намира адекватно решение на проблема. Това е, който иска може да пробва и ако прояви достатъчното търпение може да научи много


бивш служител

-8 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
-5
Привилегии
3
Фирмена сигурност
1
Натоварване
-4
Потенциал
-2
Местоположение
2
Колеги
1
Работна среда
-2

За да не бъде коментарът ми изцяло негативен ще започна първо с положителните страни на работата в ОББ, а именно:
- редовно изплащане на заплатите(или както им казвахме "социална помощ")
- адекватно и на добро ниво въвеждащо обучение за новоназначените служители
- ясни правила и процедури, които улесняват работата

До тук се изчерпва всичко хубаво, което мога да кажа за банката като работодател. Работата е много, персоналът никога не достига. Трудно е да си вземеш обедната почивка, а когато това в възможно, вече може да е станало и 3ч следобед, което не пречи на мениджъра да те извика 5 мин, след като си излязъл. Плановете са амбициозни, не непостижими, но на цената на "кухи" продажби, изнудване на служителите да теглят малки кредити, които после погасяват, или тормоз над роднини да ползват продуктите на банката. Отношението на мениджмънта - мениджър екип и директор, е повече от ужасно. Не проявяват никакво уважение към служителите, като дори си позволяват да вдигат скандали и да обиждат пред клиентите. При положение, че клона, в който работих, винаги е изпълнявал таргетите на над 100%, не сме имали и секунда спокойствие, да не говорим за поощрение или благодарност за добре свършената работа. На фона на всичко това, мениджмънта не си помръдва пръста да помогне с плана или да потърси нови клиенти, а вместо това водят лични разговори по телефона или пък постоянно идват техни приятели/роднини, с които пият кафе часове наред.
Категорично не препоръчвам ОББ като работодател, тъй като от отдел Човешки ресурси изцяло неглижират проблемите на персонала, дори и след оплакване от служителите относно отношението на мениджъра.
Напуснах работата, която обичах и вършех с удоволствие, защото имам достойнство и самоуважение. Жалко за някои служители, които притиснати от обстоятелствата, търпят това ужасно отношение, биват подлагани на тормоз и обиди всекидневно.
Ако някой си помисли, че това ми е било първа работа или първа банка, работил съм и в други банки - таргети винаги е имало, но такъв стрес не бях преживявал.
Надявам се мнението ми да е от ползва за всички, които обмислят да започнат работа в банката.


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте ,служител съм от година и половина. Започнах без връзки на най ниската позиция в банката -касиер! Относно предния коментар да кажа моето мнение и опит.. Без да имам чичо Владика ме повишиха,не веднъж а два пъти за времето което работя. Всичко зависи от директора на клона дали е точен човек и дали оценява усилията и уменията на служителя. Немога да разбера какво си мислите всички..образуванието не праеи човека кадърен... Аз показах умения в общуване с клиенти и най -вече продажбите. Оцениха ме и съм доволна. Да има минуси ,но плюсовете са повече..стига човек да е способен и да не се отказв . Работата е страшно много по клоновете,но и развитието поне за мен не е малко... Знанията който ми даде работата и контактите с толкова много хора. Служителите имат и превилегий за продуктите на банката.Товане е никък малко!
Проблема на младите хора е ,че бързо без да полагат мн усилия и без да изпъкнат да взимат добри пари. Е няма как да де случи това!!! Да ако си връькяр може и да стане ... Затова имайте търпение ,изпъкнете с умението и хъс за работа,бъдете лоялни и харесвайте работата си. Така нещата за вас ще бъдат ок и ще оцените ползите които ви предоставя Обб!

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?