Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

CallPoint New Europe / КолПoйнт Ню Юръп АД https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,пл. Македония&markers=София,пл. Македония

CallPoint New Europe / КолПoйнт Ню Юръп АД

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 222 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 222


кандидат за работа

-5 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
-5
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Кандидатствах за агент клиентско обслужване в Телус и ми се обадиха след буквално няколко часа за интервю след като подадох CVто си. Отидох на време в сградата и започнахме интервюто.

Караха ме да напиша есе и си поговорихме за работата, както и да разкажа за себе си и ми даваха различни ситуации и как ще постъпя към тях. Според мен всичко мина добре, интересуваха се от мен и ми казаха че ще ми се обадят до няколко дни за да ми кажат дали продължавам.

Изрично ми казаха че каквото и да стане ще се свържат с мен. Минаха 3 дни - нищо, мина седмица - нищо, минаха 2 седмици - нищо.

Дойдох на крака и на време за интервюто, отделих от времето си, направих тестовете и писах есе и не струвам едно обаждане или e-mail да ми кажат дали продължавам или не?

Много се радвам че ми показаха колко сериозна е всъщност тази фирма към кандидатите си и както виждам коментарите тук - към работниците си.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Какво ви е мнението за работа в офиса в Пловдив като агент с английски език за проекта за доставка на храна?
Интересува ве основно дали е ок за студенти редовно и да се работи на 4ч.


бивш служител

-27 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
-4
Привилегии
-3
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
-4
Потенциал
-4
Местоположение
-1
Колеги
-1
Работна среда
-4

Здравейте, който желае да кандидатства за работа в телъс, нека прочете моя пост, отделям от личното си време, защото не искам други хора да се чувстват така, както в момента се чувствам аз. Бих желал да споделя, че останах изключително разочарован от безобразно наглото и нахално поведение на служители на ръководни позиции в Телъс.

Винаги съм изпълнявал служебните си задължения максимално добре, взимах най-много обаждания от всички в офиса, бях най-любезен и колкото и невъзможно да беше, помагах на клиентите, защото не исках да отбивам номера, исках да съм полезен, да върша добре работата си и защото ми е коствало мнооого време и усилия да достигна, а както и вече 5 години да поддържам C1 ниво на немски език, което остана напълно неоценено от ръководителите ми.

Наложи се да замина за Австрия и съответно да пусна предизвестие (естествено заминаването ми не беше единствената причина да напусна).

Работата е изключително стресова, получавате недостатъчно пари, ужасно несправедливо отношение и огромно натоварване. Ще си кажете, какво толкова, той си е говорил по телефона. На ден се взимат по около 55 - 60 обаждания, като 80 процента са ядосани клиенти, на които няма как да се помогне,защото фирмата която телъс обслужва, която всъщност и вие ще обслужвате, е също изключително некоректна към клиентите си или направо да си го кажа, фирмите, който телъс обслужва са измамници и вие като служители на телъс отнасяте гнева на клиентите на тези фирми.

Също така ще трябва да спазвате редица малоумни процедури, докато говорите с клиентите и които процедури се менят за дни.

Ще умирате от студ, понеже климатикът може наистина да ви причини болки от студ, а да, иии не може да се регулира, духа само студено, тоест или е задушно и се носят всякакви миризми, понеже прозорците в офиса не се отварят, или умирате от студ, освен ако лятото не си носите раничка с яке, шапка и ръкавици, които да обличате, докато сте на работа и после пак да събличате. Носих всеки ден и дрехи за колегите, понеже някои забравяха да си вземат.

Ще трябва да се научите да ядете без да дъвчете, обедната почивка е 30 мин, ако закъснеете малко, по левче на минута ви се удържа от заплатата, както и попринцип ако закъснеете.

Ноооо това са най-малките проблеми, най-много дразни несправедливото и некоректно отношение на ръководителите на отделите. Както и некомпетентността на служителите от payroll (payroll са хората, които ви изплащат заплатите, помислете си дали искате точно те да са некомпетентни), рецепция и акаунт мениджърите.

След като се установих в Австрия, кандидатствах за много хубава позиция в Австрийска фирма, хората там останаха с добро впечатление от мен, но ми поискаха препоръка от предишен работодател, тоест от телъс. Тогава се случи нещо, което още не мога да повярвам.

Веднага седнах и написах препоръката сам, на немски език, изпратих я по имейл на прекия си ръководител, това се случва в понеделник, не получавам никакъв отговор. В имейла си само го молих ако му харесва, да
сложи печат, да се подпише, да я сканира и да ми я прати, работа за максимум един ден. Всеки ден опитвах да се свържа с някого от екипа, в продължение на пет дни - от понеделник до петък, никакъв отговор по имейл, никакво съдействие от служителите на рецепцията, които могат да прехвърлят обаждането към HR, откъдето да изпратят някого до офиса, за да вземе препоръката, накрая след 1000 обаждане повиших тон на некомпетентната служителка от рецепция, след което тя просто затвори телефона и отказа да ме свърже с когото и да било, наложи се да звъня непрекъснато, докато не бъда прехвърлен към някого от ръководителите си, след като това се случи, акаунт мениджърката на проекта ми каза да бъда по мил и заяви, че препоръката още не е готова и се изисква още време, представяте ли си, ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ - 5 работни дни не стигат на ръководството в телъс да сложи печат и подпис на един документ, който е изключително важен за техен бивш служител. В петък ме увериха, че препоръката ми ще е готова до вторник следващата седмица, във въпросния вторник, тоест днес, препоръката още я няма, това увеличава необходимото време от 5 на 7 работни дни, за работа която се върши за максимъм един работен еден, направете си изводи колко им пука за служителите им........


Не ми се коментира, че от Payroll не искаха да ми изплатят полагаемия неизползван отпуск от 11 работни дни, и трябваше да звъня по телефона, след което казаха с половин уста, без дори да се извинят, че е станало грешка, и че трябва да чакам до следващия месец, представяте ли си що са наглост, разбирам че в процеса на работа стават грешки, но би следвало след установяването на такъв тип грешка, незабавно да бъде направен превод по сметката на служителя, а не същият да се налага да чака още един месец. Също така при напускането си аз, а както и много мои колеги и приятели, бяхме ощетени с по един ден платен годишен отпуск, явно това е практика и да кажем, че ако на всеки напуснал служител(всеки ден напускат хора) не му се изплаща един ден неползван отпуск, то на годишна база фирмата телъс печели доста голяма сума пари на гърба на служителите си.


Също така хора с един и същ стаж и на една и съща позиция взимат различни заплати. Стана ми изключително неприятно, когато една моя много добра приятелка, без да иска ми сподели заплатата си и установих че аз взимам с 400 лева по-висока заплата, а имахме еднакъв опит и стаж в проекта, в който работихме, повръщаше ми се от тази случка.


Мога да говоря още много, но има ограничение за текст, хора, наистина ви моля, не работете там, не си го причинявайте.


Като обобщение на написаното мога само да кажа, че работата е много стресова, заплащането е ниско, експлоатацията е пълна и отношението към вас е под всякаква критика.

Телъс е фирма, която може да си позволи да изплаща много по-високи заплати на служителите си, но предпочита да ги експлоатира, не работете за жълти стотинки, вярвайте в себе си, можете да бъдете нещо много повече


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Бих искала да си изкажа мнението за "великата" фирма Телъс. На първо място, бих отбелязала че самото отношение към служителите беше на много ниско ниво. Бях в проекта Supercell 6 месеца и слава на бога, не продължих в тая смрадна фирма. Обучението беше горе долу добре, като изключим че треньорите правеха разни физиономии по време на самото обучение. Заплащането - ниско за работа с испански+ английски език. Имаше някаква измислена бонусна система, която в крайна сметка работеше по следния начин:стараеш се, режат ти бонуса, правиш по 60/70 тикета на ден, режат ти бонуса, идваш половин час по рано, те ти казват че имаш закъснения и следователно НЯМА БОНУС. Сега където работя, получавам ваучери и всеки месец са на стойност 60 лв, докато в Телъс беше всеки месец беше различно. Не помня с точност колко процента беше NPS-а, но за тези 6 месеца, мойте клиенти и както на мойте колеги, никога не бяха доволни. Разбираемо е, повечето клиенти бяха деца и в игрите постоянно пускаха бъгове или фалшиви новини от сорта "всички получавате безплатна Х карта", която в крайна сметка трябваше да се заплати. Нека малко обърнем внимание на тийм лидерката. Чесно казано, аз даже и не знаех коя е, докато не стана време да преместят проекта в Латино Америка. Тази жена с абсолютно никой не разговоряше. В сегашната ми работа, отношението от страна на шефовете, винаги е било нормално и се стараят да влезнат в твойте обувки, няма нищо такова от сорта на "аз съм ти шеф, ти си ми под нивото". Освен фирмените партита, се събираме след работа за по бира. Не казвам че навсякъде трябва да е така, просто искам да изтъкна че в Телъс аз не можех дори да разговарям с supervisor- a. Помня все още, че един ден бях отишла на работа и нещо се беше случило с моя компютър. Извиках SME-то, не успя тя да ми разреши проблема и тя извика Supervisor-a. Цялата тази сценка се случва на мойто бюро и когато въпросният тип задаваш въпроси като какво е станало, аз трябваше да обяснявам на SME-то и оттам, тя да предава всяка една моя дума на него. Аз тогава се почувствах доста зле, защото той дори не искаше да ме слуша мен, а беше над главата ми и за даваше въпроси свързани с моя компютър. В крайна сметка, 2 месеца преди да ни преместят проекта, ни извикаха всички на среща в която да ни уведомят че имало нов проект (с по ниска заплата). Естествено, всеки отказа предложението им и 2 седмици по- късно ни обявяват че проекта се мести. Понеже повечето хора щяха да напуснат преди да се премести проекта, казаха че ще има работа за всички. На мен ми бяха предложили, аз отидох и странното беше че още същия ден получих отговор че не ме взимат. Казвам странно, защото при първоначално ми кандидатстване, аз трябва да решавам тестове който са се пращали в Европа и получих отговор след 1 седмица. Тестовете ги реших, обаче няколко часа по късно получих отрицателен отговор. Как ли за няколко часа, тестовете са стигнали до централния офис и даже и отговор са изпратили. За мен това е пълна измислица където стана, те ми предложиха работа само и само да не си съсипят имиджа и колко да отбият номера че са ми предложили работа, като беше ясен отговора.Team-lidera направи събиране на всички където бяхме на непостоянен договор за да каже че няма да преподписва договора, защото ние не сме се справяли добре с работата. Още нещо странно, как не се справям добре с работата при положение че самите те обявяваха топ агентите и аз, за това кратко време успях да влезна няколко пъти. Без значение, изключително разочароващо беше това преживяване и абсолютно много се радвам че вече не съм "част от екипа". Това цялото писане беше за тези хора решили да кандидатстват там.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте! Някой запознат ли е с позицията Scheduling Analyst https://www.jobs.bg/job/5176054 и ако да - може ли да ми даде адекватен отговор - СТРУВА ЛИ СИ? :)


-2 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
-5
Привилегии
1
Фирмена сигурност
-1
Натоварване
1
Потенциал
-2
Местоположение
1
Колеги
4
Работна среда
-5

От началото на годината не работя вече в Телъс. Работех в компанията четири години и видях доста. Първо ще кажа хубавите неща, защото обективно погледнато, такива има. Заплащане. Може би не е най-високото от подобните фирми в бранша в България и в София, но е едно от най-високите. Също има допълнителни социални придобивки, като карта за градски транспорт, ваучери за такси, мултиспорт карта, ваучери храна, допълнително здравно осигуряване. Също не мога да не спомена колегите си. Много приятели намерих, работейки в компанията.

Но добрите неща свършват дотук. Понеже всичките проблеми на всяка една компания е в хората, и не само в колегите, но и в мениджмънта. Освен добрите хора, в компанията има и доста гадни лекета, които успяха по някакъв начин да заемат ръководящи длъжности. Тези хора обикалят себе си със също такива некомпететни лицемери и гъзолизци, и, понеже рибата се вмирисва от главата, то на добре нещата в една такава работна среда не могат да вървят. Особено ако имаш собствено мнение и виждаш очевидните грешки на ръководството. И то, вместо да ги решава, започва по всякакъв начин да те мачка и изтласква.

В един момент ти усещаш, че ставаш виновен за абсолютно всичко, дори към такива неща, към които обективно нямаш отношение. И разбираш, че нямаш вече бъдеще в компанията. Именно заради това аз вече работя в друга компания, където наистина уважават своите служители и (поне засега) не съм срещнал такива некомпетентни ръководители, като Юлиан Кременски, който е абсолютно некомпетентен, арогантен, не умее да слуша, говори със заучени шаблони, не знае що е компромис или консенсус, но пък знае, как да заплашва, да командва и да заповядва. Да, това е тийм лидъра на руски екип на един проект в Телъс, когото никой не обича, но никой нищо не може да му направи, защото той чувства абсолютна увереност и безнаказаност поради своите връзки във висшето ръководство на компанията. Да шуробаджанащината, българската работа, лицемерието, арогантността и некомпетентността са кредото на такива хора, като него, които достигат своите цели на всяка цена, дори ако им се наложи да върви по главите на хората. Такива хора не знаят що е съвест.

Адиос, рижав боклук!


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Guys, it became known that Supercell will soon refuse the services of Telus like as from Teleperformance. That is why the Russian team actively removes all those who are on probation and who ends their contract. Start now to look for another job, everyone will not be able to offer other projects. The information is accurate, but for obvious reasons it is hidden and will be hidden.


шубе го/я е и не казва!

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Добре де, много от вас казаха колко по-добри алтернативи има от Телус и никой не назова имена? Кои фирми предлагат повече уважение към персонала и по-добро заплащане?
Тамън ми стана интересно, но никой не довършва изречението си. Дайте алтернативи.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

От известно време ме "бомбардират" с ананимни имейли да направя теста им на английски език.
Ами не искам!!! Написах имейл на някаква "СПЕЦИАЛИСТКА ЧР", че не проявявам интерес.
Ултра-нахалните имейли продължават ...
И това ако е фирмена политика, култура и пр. - здраве му кажи :(


кандидат за работа

1 точка

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
3
Привилегии
-3
Фирмена сигурност
1
Натоварване
1
Потенциал
1
Местоположение
1
Колеги
1
Работна среда
1

Пиша като родител на един млад и ентусиазиран човек,който издържа тестовете по интернет и интрвюто от час и половина с HR-те на TELUS на испански и английски.Няма да описвам разочарованието му след като му предложиха договор със заплата от 520 лв след удръжки и с тримесечно предизвестие,ако реши да напусне.Искам да напомня,че България е членка на Европейския,а не на Африканския съюз и сме 2019 г.След като им отказа по телефона,синът ми получи мейл,че не бил издържал изпитите.Смешно и трагично оправдание за HR-те в Пловдив.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?