Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

CallPoint New Europe / КолПoйнт Ню Юръп АД https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,пл. Македония&markers=София,пл. Македония

CallPoint New Europe / КолПoйнт Ню Юръп АД

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 240 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 240


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Проект Прометрик, бивш служител на временен (слава Богу) договор.

Заплатата е стандартна за международна фирма в СФ и неквалифициран персонал, който наемат. Не се получава на конкретна дата, а „от-до“.
Привилегиите за временен договор са ваучери за храна, които закъсняват.

Текучеството е огромно, но има и защо.

Мениджмънтът е под всякаква критика, от неграмотност (варираща между писмен и устен български и английски), през некомпетентност що се отнася до естеството на работата, до липса на всякакви лидерски качества и умения.

По-старите колеги помагат на по-новите, докато мениджмънтът „не разбира въпроса“, „не може“ това и онова или дори не отговаря/игнорира въпросите.

Контролът е едновременно ужасяващ, но в същото време не и за самата работа. Ако излезеш от приложението им буквално 2 минути по-рано от края на смяната, огън и жупел се сипе върху целия екип.

Същевременно, агенти намират начини да се възползват от бъгове в системата и да не работят по десетки минути (а това по стандартите на фирмата се равнява на смъртна присъда).

Казва ти се да направиш нещо, на следващия ден това нещо вече е грешно и ти си в шах. Когато се включи и QA екипът, вече си и мат, защото те винаги имат за какво да се хванат.

Дори и QA да ти е 100% две поредни седмици, мениджърът ти пише да избереш от списък какво точно умение би искал да подобриш, за да се напише в QA формата. Видиш ли, не може да си изряден и да имаш едно просто „Браво“. Кусур винаги трябва да бъде намерен, а ако не - просто измислен.

Ако сте фен на редовното хранене, забравете за това: имаш 2 почивки по 15 минути и една обедна от 30. Звучи прекрасно, ако времето за почивка не беше отпускано и определяно от цербер. При старт на смяната в 10:00, днес може да обядваш в 11:00, а утре - в 17:00. Питаш, молиш и лазиш на колене да излезеш почивка.

Ако Богопомазаният ти разреши в чата да излезеш в 12:00, но ти си с човек и ще забавиш няколко минути, то, когато кажеш, че си взимаш почивката в 12:03, трябва отново да чакаш одобрение и потвърждение от височайша особа. Не изчакаш ли такова, друга височайша особа те кара да съжалиш щом се върнеш.

Не дай боже да решиш да се храниш в 15 минутните почивки, ако са ти около обяд (не всички обичат да обядват за вечеря), то трябва да се научиш да не дъвчеш. 15 минути просто не стигат да обиколиш из етажите и да стигнеш до кухнята, да ядеш, че и да се върнеш. Не, няма кухня на всеки етаж. И не, не можеш да внасяш храна в помещението, в което работиш.

Унизен си като роб, но и си принизен до животно, което трябва да чака да му позволят да излезе. Не по установения график, а когато Богопомазаният реши.

Колегите са супер, но колектив може да създадеш навсякъде.
Както гласи поговорката обаче, „Рибата се вмирисва откъм главата“.

Временна работа - да. Нещо повече - абсурд.


шубе го/я е и не казва!

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
1
Привилегии
1
Фирмена сигурност
1
Натоварване
-3
Потенциал
-4
Местоположение
-1
Колеги
5
Работна среда
1

Здравейте, хора!

Кефи ме опцията, че ме е шубе! Доста е забавно. За протокола - бивш служител с над 2 години опит и заемайки различни длъжности.

Наскоро смених работното си място и реших да поизчакам да утихнат страстите, за да мога да напиша най-обективният коментар (спрямо факта, че колко може да е обективен).

Ще оценя компанията на база и опциите за оценка. Накрая ще добавя липсващите коментари.

1.Заплащане - заплащането се води, че е средната заплата за София, спрямо статистиките за София. В този случай, бих казал, че е адекватно за мястото където живея, но не и за работата, която извършвах. В началото на проекта, бих казал, че парите бяха достатъчни на база на работата, която извършвахме. И това беше. Никакво увеличение на заплата (поне да беше адекватно на инфлацията в държавата). Сиреч, с всяка година взимах по-малко пари. Единственото увеличение на заплатата получих с повишаването на позицията.

2. Уважение - моля?искаш да ме направиш общак? Отношение на мениджмънта беше покъртително. Екипа в който се намирах беше доста голям (700+), а започнахме 60. Уважение виждах от много малко хора или от компанията. Винаги ние трябваше да влизаме в положение на мултинационална корпорация, вместо те на нас като личности. Имам дори и случка, която ме потресе доста, но имах нужда от работата и реших да не напускам.

3. Привилегии - карта за транспорт (50 лева), намален мултиспорт, намаления в избрани магазини, ваучери за храна (60) лева. Супер, предлагате това, което предлагат всички други. В този случай, бих казал, че това е част от самата работна оферта, от колкото като привилегии на компанията. Нищо специално. (Още си чакам наградата за 2 години стаж в компанията)

4. Фирмена сигурност - няма такава. Клиента за който работим ясно ни даде да разберем, че предпочита другата фирма, и не се знае дали няма да бъде преместен съпорта другаде. Това което предлагаме и ни държи е, че имаме доста много работна ръка и можем да намерим желаните бройки. Нищо повече.

5. Натоварване - тук си ебало майката. В много от случаите, ние сме виновни за грешните бизнес решения на клиента. По-високото ниво от мениджмънта предпочита да се мазнят на клиента, пред това да работят с клиента и да предлагат идеи. Ще ви дам пример - клиента закупи система, защото идваше с оферта за безплатно време. Прекарме ужасно много време в борба с тази система. Продукта не беше готов, но се очакваше ние да го оправим някак си.... Dixaout.

6. Потенциал - тука давам най-голямата нула. Потенциала за развитие е нула. Много се радвам, че имаше 3-ма адекватни човека в целият екип, които да дадът шанс на можещите и искащите. Все пак се стигна до късмет, а не до уменията ми. Ако не бяха тези хора, аз нямаше да мога да се развия. Но това е заради самите хора, а не заради компанията.

7. Местоположение - в София е накрая на града. Супер майна, добре че работя от 7, за да трябва да пътувам час и половина да стигна до офиса (живеейки на центъра).

8. Колеги - колегите в екипа ми бяха уникални, и научих страшно много от тях. Преживяхме доста личностно развитие. Смяхме, плакахме, пихме и ядохме заедно. С много от тези хора съм и колега на новото ми работно място. Екипа към който бях, са най-стойносттните и мили хора. Думите не могат да опишат, колко се радвам от този факт. Пожелавам на всеки такива колеги, защото те правят работата поносима, и да искам да не си прережа вените.

9. Работна среда - токсична. Доста интриги се пускаха, и доста се криеха. Взимаха се решения за позиции на хора, спрямо личното им мнение, а не на база уменията ти. Промотираше се съперничество между различните локации. Вместо да работим заедно, ние се състезавахме кой е по-по-най. Това ще ме издаде кой съм, но вече ми е все тая. Преди да се преместя от офиса в Пловдив в София, последните ми 15 мин от смяната бяха прекарани да ме настройват срещу новите ми колеги и как аз съм представлявал офиса. Как те си били сложили името с цел да ме преместят. Интересно, как на новото си място, успях да постигна дости над-средните резултати и няколко повишения, а в старият офис - не.

Ако сте студенти - моля ви, не се пускайте. Има много по-адекватни места за вас. В момента телъс не се отличава с нищо повече от всички low места. Всички ги знаем, и за това бих ви казал просто да почакате. Разбирам, че заплатата е нужна и всеки има сметки да плаща и деца да изхранва, но менталното ви здраве е по-важно. След време ще си благодарите, че сте го запазили.

Само ще ви разкажа, следната случка - вие сами си правете преценката.

По време на мийтинг, се беше повдигнал въпроса за заплатите. Беше ни обяснено, че ще получим увеличение и трябва да сме доволни, че ще влезе от по-късно, понеже другите ни конкуренти на трудовият пазар, официално обявили, че няма да повишават заплатите.

Едно от момчетата, не издържа и си каза истината, а тя е - бих се съгласъл с горе-споменатото, ако те не взимаха с 1000 лева повече от нас.

Сами си преценете, опитаха се да ни продадът идеята за ниска заплата, защото другите не били взимали. Top notch soft skills ;)

Благодаря за вниманието!


бивш служител

-15 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
1
Местоположение
3
Колеги
5
Работна среда
-5

Ето ви сега отново една "не лъжа/лъжа" за Телъс да напиша и аз, като реплика на предишния хвалебствен оратор. Аз ще си напиша мнението, пък всеки, който чете, да прецени сам дали моите думи са лъжа или напротив, имат смисъл и аргументация, а също така, подкрепени с дедукция и логика. И за да е лесно четенето, ще разделя текста на точки:

1. Предишния оратор хвали компанията, но пък обмисля да напуска. Защо напуска, като я хвали? Защо да не остане? Има опит в компанията, над 35 години е, и щом е толкова добра компанията, значи този господин има всички шансове за едно върховно кариерно израстване! Но я напуска. Значи нещо не е наред с компанията. Наблюдаваме първо противоречие.

2. Някой бил се е*авал с труда му чрез сайта Работодател.бг? И хората нямат идея как се спазва дисциплината? Щом този господин поставя на първо и основно място това, то значи той е мениджър, тийм лидер, началник, демек. Човекът, който знае как може да се израства кариерно във компанията, следователно ще му е по-лесно да продължи да израства още по-нагоре вътре в компанията. А щом е така, то значи смея да предположа, че думите за напускане са лъжа, за да не се разбере кой именно стои зад този "Адвокат на Телъс". Бившите и настоящите колеги да не се усетят, кой е написал това. А не на последно място - защо не се споменават други качества на служителите? Или компанията не търси наистина кадърни кадри, а търси изпълнителни роби?

3. Личало си, че нямало нищо побългарено във Телъс. И веднага след това говори "за недоволни, негативни, провалени хорица", "нескопосана сган, ненужна на обществото", "жалък народ и паплач" и за "некачествената маса в БГ"... Тоест господинът унижава своя народ, унижава българите и служителите на компанията, разделя ги на "достойни" и "не достойни". Това е един красноречив пример за "българска работа": когато си началник и трябва да носиш отговорност за подчинените си, ти всъщност, не я носиш, а я прехвърляш на подчинените. "Аз съм началник, значи моята задача е да командвам и да обвинявам другите". Така ли се получава? Едно егоистично и арогантно отношение към колегите и подчинените. А, като знаем, рибата се вмирисва от главата. В една наистина уважавана и "непобългарена" компания такова отношение към подчинение няма. И аз имам примери, но тук не става въпрос за други компании, а за Телъс.

4. Последната, четвърта точка произлиза от третата и от думите, че го освобождават от проект поради съкращение на екипа. Разбрахме вече, че господина е началник на "не достойните хорица", написали лошо за компанията. И екипът му се съкращавал бил. А не е ли по негова вина става съкращението на екипа? Поради арогантноста на тим лидера, поради отношението към подчинените като към хора "второ качество", поради изискванията за строга дисциплина и ред, и бачкане яко до дупка, вместо отношение с грижа, отговорност и човечност? И, може би също така и заради репутацията на такъв мениджър и тийма му, а оттам и на цялата компания хората просто напускат сами, става едно текучество и нови не искат да идват.

Разбрахме вече кой е господинът "адвокат" (бих исползвал друга дума, но сами ще се сетите с кой австрийски художник правя сравнение) - това е е най-вероятно един вид "таен клиент" - човек, който испълнява задачата на компанията да избели името й защото се натрупа прекалено много негатавни коментари на Работодател.бг. Защото именно той е един тийм лидер на един такъв екип, който очевидно има проблеми с текучеството на персонала именно поради лошото ръководство на екипа.

Но това писъмце фактически е един празен изстрел, защото вместо да очисти името на компанията (а по-скоро, своето) прави точно обратното! Той показва реалната атмосфера, която преобладава в компанията. И съпоставяйки всичко, което е написано от други хора тук досега, мога да направя извод, че става дума за един господин, с който имах нещастието да работя, репутацията на който се разпространи далеч извън Телъс и името му стана нарицателно на лош мениджър в една лоша компания - Юлиан.


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Предыдущий огромный комментарий очевидно написал сам Юлиан Кременски


настоящ служител

30 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
5
Привилегии
4
Фирмена сигурност
5
Натоварване
-4
Потенциал
2
Местоположение
5
Колеги
4
Работна среда
5

Чудесна Меджународна Компания! Скоро ще сменя може би Фирмата до дни, но е възможно и да остана, макар че имам добри предложения и от други места и обмислям. Искам да кажа истината и само ИСТИНАТА за ТЕЛЪС.Не обичам и нямаше да пиша коментар,но останах стъписан от безумниа брой лъжливи и негативни коментари. Пълен абсурд. Аз не съм зависим и не се притеснявам да кажа ,ако имаше нещо нередно,даже щях първи да реагирам ,защото не позволявам някой да се е*ава с труда ми. Но мога да кажа 90% положителни неща и тук таме някакво дребно негативно, което като цяло няма как да го няма в която и да е фирма по света и то бе породено от някои колеги,а не от самата фирма или служители на ръководни позиции.

Има професионализъм ,има добро отношение и са много коректни! Винаги с емпатия ти обръщат внимание!Всичко е безупречно точно и се работи буквално като международна фирма.Личи си,че няма нищо побългарено и нищо общо с БГ фирмите.Просто друга система и отношение.Нямам идея защо има толкова лоши и даже гнусни коментари,но поне се уверих,че не трябва да вярвам на тях.Защото влязох тук да прочета коментарите за една друга компания и пак беше бъкано с негативни коментари.Затова реших да проверя достоверността чрез форума за Телъс,защото поне знам от личен опит истината тук.

Явно България наистина има много недоволни,негативни,провалени хорица,които си нямат на идея как се спазва дисциплина,как се работи на високо ниво и разбира се се утешават като пиша гнусните си коментари.Ако все пак някой интелигентен човек чете моя коментар ви съветвам най-горещо да пробвате късмета си тук и няма да останете разочарован,ако ви вземат.Относно възрастовата граница-няма такава.Аз съм 35+ и си ме взеха на мига.

Хора недейте да четете коментари в бгработодател,азащото очевидно провалената нескопосана сган пише за всяка фирма нечистите си коментари.Жал ми е за тях и нека Бог да пази България и тях,защото не им мисля лошото,но са си ненужни за обществото.Това е онази паплач която чете жълта преса и се хилят на простотиите на Краси Радков. Жалък народ.Ясно е ,че повечето коментари ще са негативни,защото масата в БГ не е качествена.Качествения материал е много малко и съответно сигурно дори не си губят времето да пишат коментари тук.

Успех на който чете и се интересува от Телъс.Аз може да напусна до дни,но няма никога да ИЗЛЪЖА и да напиша нещо против след като видях главно хубаво от компанията.Даже може би не 90%,а 97/8% е положителното.Освобождават ме от проект,но пак няма да напиша лошо,защото се държат прекрасно и се налага да съкратят в моя проект екипа.Ще остана с достойнство и няма да излъжа!

Телъс си е чудесна компания.Даже се опитват да ми предложат други проекти и да ме задържат и се отнасят със страхотно поведение и загриженост. Четейки коментарите тук,всъщност не видях нито един положителен коментар -излиза,че съм психично болен може би.Но мразя неправдата и лъжата! Разбира се ,ако някой си мисли,че отива в голяма компания като Телъс за да си лежи и да му се плаща,то нещо се е объркал!Да ходи в Бабилон да проституира !Прост народ,слаба Държава! Всички в БГ явно искат да печелят от схеми и лежане!

Който иска да ми вярва,който не иска -нека с мръсните си коментари написаното от мене да над*иска...


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Работих около 4 месеца за фирмата (Пловдив). Всичко си беше както трябва, като се започне от обучението, през работния процес, до напускането. Всички мениджъри и тийм лийдъри са изключително коректни, съобразяват се с всички служители за графика и желаните почивни дни. Съотношението работни часове - заплащане е много добро. Всяка минута оувъртайм се заплаща. Подходяща работа за студенти, особено за непълен работен ден.


клиент

-26 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-5
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
1
Колеги
-3
Работна среда
-2

Не вярвам да има фирмена култура с толкова нисък морал. В Телус работят над 200 човека по проект на ФЕЙСБУК, и се изживяват като последна инстанция и велики инквизитори.
Блокират за по 30 дни всеки един, когото не харесват и не можеш да се оплачеш дори и на арменския поп.
От Телус тръгва края на Обществото ни, такова каквото го познаваме. Те са тези, които превръщат Свободата на Словото в страх да не кажеш грешна дума. Защото Фейсбук вече не е някакво забавление, а особено по нашите ширини се беше превърнал в единствения инструмент за споделяне на мнения. Те го превърнаха в каторга.


бивш служител

9 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-2
Уважение
-5
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
5
Потенциал
1
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
5

Огромна компания, команда, със никакъв мениджмент. Почвайки от Юлиан до SMI, които бяха на 100% със предразсъдъци. В компанията всичко е ок, освен това, че служителя и нищо и към него се отнасят съответно.
Единственните плюсове са- 4,6 часов работен ден и възможност за 1 работа с чужд език, останалото пълен абсурд


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

If you have heard rumors that Yulian Kremenski slept not only with Nastya Shevchenko (former SME), but also, by an amazing coincidence, with Marina Shevchenko (current SME), then know that these are not rumors at all and not a mistake, this idiot really fucks in exchange for help in getting leadership positions.
Yulian is simply a disgusting layman and moral monster who, using his position, does disgusting things, collects all the gossip about himself and achieved the worst results in the Russian team in the entire history of the project. Supercell and Telus should also pay attention to this chaos and finally remove this fool. He dishonors the good name of Telus.
I sincerely hope that soon I will personally see his dismissal and will observe how all employees of all departments who intersect with him breathe a sigh of relief. Literally everyone hates him for his unprofessionalism, negative behavior, hypocrisy, arrogance.


-13 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
-5
Привилегии
-3
Фирмена сигурност
-1
Натоварване
0
Потенциал
-4
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Адски непрофесионална среда. Персонала и колегите са толкова некомпетентни, че просто нямам думи. HR отдела са мудни и се имат за богове, правят се на интересни и бавят целият процес. Ако мислите, че ще имате някакви облаги "benefits", жестоко се лъжете. HR отдела работи по 3 часа на ден и не можеш да разчиташ, че ще ти свършат работа. Абе провинциалисти с хъс. Пълни жалкари.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?