Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Creative Assembly Sofia / SEGA Black Sea Ltd. https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,София, Младост 4, Бизнес Парк София, сгр.15, ет.1&markers=София,София, Младост 4, Бизнес Парк София, сгр.15, ет.1

Creative Assembly Sofia / SEGA Black Sea Ltd.

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 10 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 10


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Не се и учудвам от предишния коментар. Аз лично нямах проблем с никой, но да добавя към предишния си коментар от 10.03.2023, който малко не съм структурирал добре и с грешки, но едва ли някой чете, освен разочарован от тях.

Историята продължава: Аз говорих с някои колеги и в последната си работа, която беше близо до тях. Не знам дали исках да говоря с HR госпожата ама явно някои се криеха като мишки, исках малко повече обяснения и най-вече да преосмислят.

Аз съм учил Game Design & Dev в Холандия, 2 години, първата с Concept Art, Programming, Agile, User centered design, проекти сме правили, някакви за мултикултура предмети и т.н. Това дори не се учи в Бг, проверих дали го има поне в НБУ, няма го. Да, има курсове а и много си е на самоучение, това което правя в свободното си време.

За мен по този елементарен начин да отвхърлиш човек с кометари като "щях да взема другия вместо теб, ти нямаш качества"... това говори за мениджмънта. Колко от хората ви са учили и са занимавали НЕ САМО С ИГРАНЕ а с правене на неща за игри??

Опитах се ако искат пак да преосмислят, не знам какво толкова си мислят, че са там.

Последната си работа напуснах и пожелание (освен, че съкращават хора на групи, тоест не само мен), но затова не търся да замествам неща, които искам да правя с аутсорсинг, какъвто не искам. И определено е важно да имаш почивни дни, поне в тази област я има, макар и при тези пари. В аутсорсинга, няма 22 , няма 6 септември работиш без един ден извън работа.

Но в БГ всисчко е наопаки, всяка анти-логика е всъщност логиката за това как се случват нещата.


кандидат за работа

-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Ще се опитам да бъда меко казано учтив, кандидатствах за работа като тестер на една от игрите , които разработват. Направи ми впечетление,че HR-ите са тотално некомпетентни, изобщо не знаят за какво става на въпрос. Дадоха ми няколко теста онлайн, които ги прескочих. Поканиха ме на интервю, там двама млади пичове, с мляко по устата, мякаха като типични селски бекове. Така и не разбрах какви хора търсят? Тотално потресаващо отношение, от тия и чеп за зеле не става. Писах и мейл до централата им в Лондон, да знаят все пак, че тея бай Ганьовци ще закрият тая компания. Айде със здраве, и бъдете спокойни, само назначавайте ваши хора. Нали, да се знае.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

за СЕГА (не СА):
Има доста недоизказани неща, които още не са ми минали, и нека си гледат работодателите, не ме интересува, време е да си получите част от това, което още трябваше да знаете, пък и не съм приключил с вас, не пиша тук, но за първи път ще го направя, така другите да имат впредвид.


За какво става въпрос? Разбира се ако човек не се справи и ако има някакъв обективен начин да се оцени това в крайна сметка да се приеме нормално. Ама това, което видях, е че не само обичате да си сменяте хората (видях книгата на напуснали хора за месец), но и не оценявате, тези които въпреки заплатата (под касиер в хипермаркет, ей такава), но и не ви пука и грам за някой дошъл с желание (това беше водещото при мен) да натрупа опит и разбира се достатъчно време като година 2, пък да си ходи тогава като бързате. (DEJA VU къде ли съм го чел, дали в Юбисофт, дали в друга подобна или пък точно тук - едни и същи истории ето сега ги изпитах).

Първи месец - иска подобрения защото било по-зле от очакваното, ОК в следвашите месеци въпреки досадните през седмица срещи 1 на 1, получавам оценка как е по-добре не като първи месец и общо взето било ОК. Искаше се да работя самостоялтено на въпросния проект направих го. Аз като новак не бях включен в проекти а за позицията ми нямаше много работа, но тя беше нова идея и не знаеха колко ще има, за това ОК но не аз решавам на какво да правя.

Накрая на изпитателния - решил да не ми го продължи. Защо ? питам, има ли нещо от последните месеци или проекти? Последните проекти имаха ли проблеми някой нещо да ми е казал? Той: "Ми първия месец.." и "извинявай, че те накарах да мислиш че е ОК" Аз: :facepalm inside:

А за самоиницатива - предложих да работя аз първи по единия проект, "не колегата, ти следващия път" - следващият път тоест никога. Правил съм бъгове, където никой не ми ги иска, но знам че има тийм за това. За да се уча, специално не поисках да отивам на хоум офис 3 месеца, а можеше, но знам колко щеше да е качеството в някои моменти.

Любо, ти си най-смотаният некомпетентен мениджър, който някога съм имал. Тази дума "мениджър" бих я запазил за големите клечки, повече ти отива думата "супервайзърче", такъв един лъжльо. Ако са те избрали заради Джо Байдън и YES SIR их язък, аз не виждам нищо. И да ми кажеш, че нямам качества, за кое бе миндил? Само в игрите, изключвам другите IT като networking, image quality камери, съм правил и правя, 3D modellling, mods, story, texture, audio remix, пък да като не съм casual да играе всяка възможна игра..

Да тук бях нов, само го казах. Проблем с комукацията и от твоя страна - като стоиш/седиш и на паузи ти продължава мисълта, иначе да, признавам имаше някои неща от моя страна, които избягвах в последните месеци за да не стават такива уж смутове, но пак не видях да има проблеми в последните месеци. Натякване как щял да избере друг. Ами прав ти път, щото аз трябва да обяснявам защо не съм бил повече време, или да благодаря за възможността? Ама накъсания престой на работа не се харесва.

Ама нека и Юлиян да си знае... що не дойде той сам да ми го каже ако има проблем с мен?


А и явно ви трябват зайци, по-лесно такива да се управляват. Аз не съм влизал в конфликт с никой, бях достатъчно тийм плейър за всеки, който поиска и мирен, кротък, само не обичам неточности по мой адрес, което съм споменавал в оценките.

Освен това така съкратиха дните ми, че да не може повече от 1 лев да дадат повече от месечната заплата с изплащането на неизползваните платени отпуски, оставяйки безработен, евала за компенсацията. Та от ЧР също видях неща дето не са ОК. А като ви връщам техниката, да ми се обаждате да давате зор, явно искате чашата да прелее на място Ли? Сега разбра ли защо не щях никой ви да гледам, Пешо?

В крайна сметка всяко зло за добро - явно няма смисъл човек да работи в гейм индустрията в БГ - отрепана и както много пъти е ставало дума -побългарена (нали съм гледал Убисофт и Геймлофт не кипят от просперитет, същото и там дори мислих, че СЕГА поне е по-добре). Пък за студенти фрешмен давайите. Хубавото е останалото - колегите и идеята да играеш тестваш-играеш, и на мен ми хареса ама заради ей такива горе.. няма да ви се размине с тишина това. Нищо противе румънците ама тук румънец, на другата фирма пак румънец отгоре, нещо.,,,? Не знам в един или двама е проблема, щото определено не е само мой. Julian: " I never liked playing games this is buisness" - ами щом такъв слагат за директор.. Kotick wannabe. Пък след това питай дали заради скандал не съм напуснал предишните?? Не, те не ме гониха аз можех и още да си стоя дори на повече пари.
ама ето заради какви дойдох. Сами си заслужихте disrespect а станеш ли ми никой, няма добро.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Фирмата е супер за начинаещи в сферата, провеждат доста задълбочено обучение, през времето на което ти се плаща и постоянно ина кой да ти помага и да те напътства, лийдовете и сийниърите поне на моя проект бяха супер, винаги отзивчиви и готови да помогнат, независимо дали става въпрос за проблем на работа или извън нея, възможностите за разстеж са много, стига да ти се занимава, но заплатата наистина не се увеличава кой знае колко, друг голям проблем е ръководството, меко казано смешно е директора на студиото след 3-4-5 месеца в студиото с прав текст да каже, че изобщо си няма на идея какъв е проекта, по който работят дадени служители. Меко казано демотивиращо за служителите там, доста лаконично и подигравателно е и отношението на колегите от НR-a в Англия, които са наясно, че заплатите са доста под нормалното за сферата в София, камо ли за Англия, но въпреки това редовно те убеждават как са проучили пазара и заплатата е ок.


настоящ служител

38 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
4
Привилегии
3
Фирмена сигурност
5
Натоварване
4
Потенциал
5
Местоположение
3
Колеги
5
Работна среда
5

Едно мнение и за CA студиото, не за тестерите, защото това са две различни неща във фирмата, а мненията до тук са именно за тестерите.

Мога да споделя само позитивни неща след 4 години в компанията. Колегите са позитивни, помагат си и бързо се сприятелихме, излизаме за бири, игри, планини, страхотно е!

Всяка година преразглеждат заплати, разширяват допълнителните придобивки, имаме бонуси. Не мога да се оплача, добре се грижат за нас. Затова и повечето хора работят във фирмата по 5-10-15 години.

Случва се да има драми на моменти, но нищо извън обичайното. В края на деня всеки се старае да ти помогне.
Работата не е много натоварена, даже по-скоро обратното но за това се стараят доста продуцентите. При тях може би има доста работа :D


-29 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-4
Уважение
-5
Привилегии
-3
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
-3
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
2
Работна среда
-3

Колеги и senior тестер всички са супер печени хора.
Някой друг QA Lead също беше печен. Ама бандата мениджъри дето са се събрали нямат абсолютна никаква представа кой каква работа върши включително и те самите. По-добре търсете в буквално която и да е друга фирма свързана с гейм индустрията.
2 години търсиха Studio Director и накрая намериха някакъв екс-служител на Юбисофт да им играе по свирката


шубе го/я е и не казва!

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Някой има ли информация как стоят нещата в 3D art отделите им, че гледам няма много положителни мнения за компанията като цяло


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Некоректен работодател и собственик на фирмите Калдейта Ком ЕООД , ЕМЕНЮ ЕООД и Диджитал Медиа Груп

Останах доста изумена от начина, по който в тази фирма Калдейта Ком ЕООД се отнасят към кандидатите за работа. Първо отидох на интервюто с положителна настройка, защото симпатизирах на това, което съм видяла, че правят - различни сайтове, като www.kaldata.com, uroci.com и т.н. Управителят Калин Карабойчев ми обясни в какво се състои работата и след кратък разговор каза, че е склонен ако искам, да ми предложи работата. Аз казах, че ще си помисля и ще се обадя сутринта, защото заплатата не беше висока, а аз работех на друго място. Трябваше и да проверя дали мога да започна работа без да чакам да мине предизвестието в договора ми. Реших да приема това предложение и се обадих сутринта, след като бях питала работодателя си, дали мога да напусна в по- кратък срок. За мое учудване Калин Карабойчев ми каза, че имат още едно интервю, след което ще ми се обади. След като не се обади, аз звъннах пак и той каза, че все още нямат решение, но ще се обади. И така напълно безотговорно според моето мнение, не изпратиха дори един мейл. Това за мен е тотална липса на уважение към хората и е абсолятно недопустимо поведение на работодател към кандидат за работа. Как смятате, това може ли да е фирма и начин на работа. Така че, скъпи кандидати, ако ви предстои там интервю, не се надявайте на нормално отношение. А доколко коректни са към служителите си, само мога да си представя.


бивш служител

-33 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-4
Потенциал
-5
Местоположение
2
Колеги
-3
Работна среда
-3

Говорим за SEGA
Компанията на вид изглежда като адекватна фирма в която можеш да изградиш кариера,но за жалост това са пълни глупости.
Като бивш дългогодишен работник,мога да кажа,че фирмата е страшно мизерна и свръх побългарена.

Абсолютно подигравателни заплати за сферата,а поискаш ли си по голяма ти казват,че това ти е достатъчно и че даже трябва да се радваш на тия пари.
Почваш като QA за 1100лв и след 1-2 години си горе долу + максимум 100-тина лева. А работа не е като да няма. Празен ден няма, работиш на макс и никой не те оценява по абсолютно никаква критерия. Естествено,нещо ако вземе да намалиш производството,тогава те забелязват, иначе си фантома на плантацията в Софтуерните полета на гейминг индустрията.

Същевременно HR се е провъзгласил за Божество и въпреки некадърността и неопитността си като башибозук размахва пръст по работника! Нищо,че един Email не може да сглоби като хората,да не говорим за грамотността.
Свестните работници един по един се изнизват ,защото фирмата не може да ги задържи,а и не иска да ги задържа за компанията е по-добре да има поток от невежи работници които на 2 на 3 да се научават и да берат памук. Текучество и ниско качество.

Условията на работа са гадни, на пръв поглед изглежда всичко ново и лъскаво,но реално отвътре е гнило.

От към колегиална гледна точка над 60% са нагаждачи и гъзолизци, сформирала се е една групичка "наши" хора дето те са богопомазаните... или разбирай лизнали са задника на който трябва. Успех да пробиеш, а и да пробиеш от QA до Senior QA разликата е 200лв и двойно повече работа и мениджмънт .а от Senior QA до Team Leader разликата е пак г/д 300лв, само дето вече си на дръвника за всичко.
Или така де при средна работна заплата 2000лв за QA в нормалните фирми, можеш да си QA Team Leader в SEGA

QA мениджърите са полу-директори. Никога не знаят какво правят Team-овете, но са много вежливи по бюрократичните въпроси. Не са запознати грам с проектите,нито дизайните на проектите,нито как се изпълняват, те си имат Excel.

От последните 3 години фирмата е организирала 1 Team Building и е почерпила 2-3 пъти със сладки и торта,но това е преди пандемията, през пандемията нищо.

Няма коледни бонуси, няма великденски бонуси, един път в годината евентуално се пуска някакъв скромен мърч и то дори не е от официалните сайтовете и магазини на SEGA, а са напечатани тениски от някоя рекламна агенция с възможно най-евтината оферта.

Никой не знае по каква работа е там,но се напъва да се работи на максимум !

Студията дето програмират игрите също не знаят какво се случва.Като изтерясали лелички дето бързат да натрупат някой лев и с изгризаните нокти дават зор и дават да се пускат пачове и хот фиксове.


Не на последно място: Има брутален двоен стандарт между SEGA и Creative Assembly , разбирай,че в SEGA е много,много,много по зле!

Единствените адекватни хора в SEGA са неколцина стари работници дето и те се чудят,защо са се хванали на това хоро , и IT отдела, те са пичове!


Ооо щях да забравя. Директор фирмата няма от 1 година,
чудно защо ли ?


Като заключение: Ако нямаш хал хабер от QA и си цъкал доста игри с малко по благ език можеш да влезеш в SEGA без проблем, натрупаш ли година опит сам ще разбереш,че е време да си ходиш. Фирмата е перфектна за инкубатор на QA таланти които могат да си намерят добре платена работа в друга фирма след това.
Уважение, няма такова нещо,а само лицемерни усмивки.
Има шанс да намериш добри приятели,но зависи в кой отдел отидеш.Пази се от шуробаджанаците и мнозинството дето ще те натопи и наклевети най-безцеремонно,ако нещо ги поздразниш, особено в Total War екипа.


кандидат за работа

-33 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-1
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-1
Работна среда
-5

Постоянно търсят хора и същевременнo с това, не наемат никого, нон стоп обяви по сaйтовете и няма наети, даже не се обаждат по телефон или по е-майл да известят че не сте нает.

Иначе са много велики, трябва да сте огромен фен на жалките им заглавия ( игри ) за да имате шанс даже за интервю.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?