Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Скаптобара /img/frontend/nomap.png"

Скаптобара

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 2 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-2 от общо 2


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Нямам думи да опиша, какво разочарование е тази фирма.. Управителите и отговорниците на обекти са ненадминати в обещанията - розови думи от 1001 нощи. Бях назначен за отговорник смяна на 12 часа, на обект само за доставки (в мазето на един хотел) където започнаха всички проблеми.. Обучението беше разходка по другите обекти общо 4 дни, след това ме хвърлиха в мазето без да знам как се приключва касата, без да зная основни неща от които ми зависи смяната. В отговор получих че нямало достатъчно персонал който да ме обучи и да ми обърне внимание... Защо ли? За фирма, която има големи претенции, че е от най-добрите в сферата си, използват някаква тъпа екселска таблица за отчет придружена с обслужваща бар система дръпната от... замунда предполагам. Няма адекватен начин да си отчетеш касата нормално...Комуникацията се случва предимно по месинджър. Никой не те ебава за жив... Все липсваха някакви пари, а и смятам, че и доставчиците си взимаха когато идват за оборота.. Получаваш глоба, плащаш си я, докато не дойде следващата и така се заформя някакъв затворен кръг в който ти си работиш за тях и едва ли не си плащаш за да работиш при тях... Тая фирма е пълен цирк с неоправдано високи цени, експлоатация на труд и ниско заплащане! Ооо забравих - работи се на час


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте, не се лъжете да работите за тази фирма. Най-големите използвачи са. Започнах работа в Скапто преди да обявят извънредното положение. Позицията беше Касиер/Отговорник смяна. Обещаха ми заплата над 1000лв. Първият ми работен ден беше на 13.03.2020 г. При обявяване на извънредното положение ми казаха, че ме пускат в неплатен отпуск без да подпиша документ за това. Една част от служителите обаче останаха на работа, тъй като заведенията работеха с доставки през Тейкауей, Фуудпанда и таксита. Минаха 2 седмици, през които ни вест, ни кост. Реших да ги потърся и пожелах да работя. Съгласиха и ми казаха, че мога да взема 3 смени в обекта им в Бизнес парка. Накрая на първия ден получих съобщение, че останалите две смени ще вземат други колеги и ще ми се обадят когато имат готов график за април. Минаха около 10 дни, но никой не се обаждаше. Когато аз ги потърсих отново ми казаха, че графика им готов, но нямат нужда от мен за момента. След няколко дни получих съобщение, че могат да ме включат в графика на обекта на Шишман. Смените ми бяха само за два-три дни в седмицата, въпреки че договорът ми е на пълен работен ден. Съгласих се все пак ми трябваха пари. Работата се оказа под всякаква критика. Нямах никакво обучение и почти никаква помощ. Работата като касиер означава, че трябваше да разплащам сметките, да маркирам всичко. Да слагам бургерите и картофките по торби, да взимам поръчки от хора на улицата и тн. За капак на всичко една от колежките в кухнята Габриела, нарочно не слагаше бургерите в кутии и аз нямаше как да знам кой бургер какъв е. Цялата комуникация с управата става в чатове в месенджер. Съответно стават обърквания. Всички кутии сгъвах сама, през това време колежките Габриела и Полина обикаляха улицата или си ровеха в телефоните. Най-голямата наглост беше, когато без да искам не съм сложила бургер в торабата, а вече я бях дала на таксиджията. Реагирах веднага, писах им и помолих да се обадят на таксиджията да се върне, при което ми казаха, че аз (която от месец не съм взимала заплата) трябва да платя доставката, която беше 10лв. Собственика дори беше толкова нагъл, че реши, за да не губи пари, при всяка една грешка от страна на служител да бъде заплащана цялата стойност на поръчката. Съответно работиш и ако сгафиш цялата ти надница отива в неговия джоб. При всичко тези условия реших да подам сигнал към Инспекцията по труда за неизплатена заплата. Също така пожелах да напусна. Най-накрая успях да напусна, като те прекратиха договора ми, и изплатиха дължащото ми възнаграждение. Не се лъжете да работите за тези. За двата месеца в които бях техен служител освен да ми отровят нервите друго не получих. Най-долната фирма е тази.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?