Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Оскар Рюег България ЕООД https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=Стара Загора,ПТЗ Изгрев №2292&markers=Стара Загора,ПТЗ Изгрев №2292

Оскар Рюег България ЕООД

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 6 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-6 от общо 6


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Когато кандидатствате за работа в Оскар Рюег , моля не се подвеждайте по "гръмките" заглавия на обявите позициите са съвсем посредствени и тривиални.
.Фирмата е на светлинни години от швейцарските стандарти !
На интервюто ще ви говорят за безкомпромисно качество на детайли и изделия-нищо подобно. Работи се каквото дойде . Планирането на практика липсва . Всички производства са в някакъв хаос.

Реалността е трисменен режим на работа , минимална работна заплата , работи се на норма ,ще ви обещаят и бонуси към нея които няма как да достигнете . От години предприятието се устремило надолу .Хората които знаят за какво става въпрос отдавна ги няма , а малкото останали един по един си тръгват .
Дребни началници със съмнително образование скапват работната среда и постигнатото до момента.
Интриги,лицемерие и шуробаджанащина ...


6 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
3
Привилегии
3
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
-4
Потенциал
2
Местоположение
-4
Колеги
4
Работна среда
1

Като работливи пчелички
започват работа всички.
Не след дълго се оказва,
че бонуса всеки наказва.
"Как така?" викат едни,
"Орязахме вашите пари!".
Защо така се насират,
големи загуби компенсират.
Всеки ден грешно решение,
води фирмата към падение.
Администрацията се стреми
всичко да уравновеси,
но лоши шефове крещят,
искат глави да хвърчат.
Всички пишат в JIRA,
но някой чете ли я намира?
Пълно е навсякъде с проблеми,
пък на никой не му дреми.
Важно е бизнеса да върви
и да има за швейцарци пари.
Шефа се усмихва фалшиво,
темето му лъщи плешиво.
Уж всички са доволни,
а jobs.bg проверяват неуморни.
Стига толкоз' черна проза,
пожелавам им успех без невроза.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Ще разкажа малко за позицията ИТ специалист, за която кандидатствах. Няма отдел, бъдещият човек на тази позиция е само той - човекът-оркестър. Изкарва 2 седмично обучение в Швейцария още в началото. ИТ мениджърката също е там и тя провежда интервютата, разбира се на английски. Първото по телефона, следващото e с видеоконферентна връзка. За третото, на което ще се решават някакви тестчета, не се класирах. Поисканата от мен заплата, ме изхвърли зад борда, а както виждам и другите кандидати. Разбира се, не ти казват, какво предлагат като заплащане. Обявата пак върви. В "този" малък град, вече 40 дена не се намира квалифициран кадър ... за без пари .. накъде отива този свят .. :-)


клиент

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Казвате, че отношението към служителите е лошо. Какво точно имате предвид? Може ли да дадете примери?
Каква е натовареността - работи ли се събота и неделя? Ако се работи - кога ви го казват: навреме или късно?
Какви са заплатите за работещите в производството?
Сега май няма мениджър на човешките ресурси - защо?


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Хареса ми коментара - "хората от които зависят нещата,прекаляват с алкохола,държат се като компаньонки и изглеждат като живите мъртви-направо да ги оплачеш"
Става ясно на всички работили и работещи, това е лицето на фирмата, гордостта и просперитет на фирмата господин Ренато. За управленските и културните качества всички знаят, най вече за наклонностите и т.н.т
Има и допълнение към ръководните кадри, най вече към качеството, госпожа Колева вие и вашият съмнителен авторитет, вижте че не сте мениджър а сте представителство. Така че от титла кифла-преводач не може да станеш мениджър качество в автомобилната индустрия, даже и да си изяла всичките норми, само интриги и лукави способи не са достатъчни. Просто не става от тиква - човек. В това число влизат и други малоумник същества на ръководни позиции, слава богум не зависи нищо от тези кифли-хора.
Играта на пионка е леко казана смешна, в интерес е да се знае какъв е мирогледа на фирмата.
Фирмената политика е меко казана Еврейска, все ще е около или точно минималната заплата. Управата от фирмата майка не може да си задържи служителите и да устой на бранша, младия и неопитен бизнесмен ще срине наследеното, след известно време, когато в Мексико поискат в пъти по високи заплати а в България ще се моли и ще плаща но няма на кой. Славата се носи из браншовите фирми. Леко казано ударихте дъното Оскар Рюег : ch, bg, mx


бивш служител

-21 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-3
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
-2
Натоварване
-3
Потенциал
-2
Местоположение
-2
Колеги
-3
Работна среда
-3

швейцарска фирма на местна почва с гръцко управление и родни началници-ХАХААХАХ.администрация увеличаваща се по брой на работниците,само мениджъри и отговорници на хубави заплати с леки задължения.много кадърни и работливи в производството,стриктни и отговорни въпреки мизерното заплащане и унизително отношение.вътрешните интриги се осъществяват от долни същества,целящи да се издигнат чрез подмолни действия.жени с леко поведение получават повишение за качествено внимание към шефовете си.при кратък контакт с администрацията им разбираш,колко са деградирали,лъхащи на пот.отровна среда на работа в цеха,жените се трудят в задъхваща жега,течение или дразнещи миризми.ръководството приема работещите за една нисша класа на обществото,което се труди за под минималното заплащане.големите дипломи и образования на управленския състав са причина за многото проблеми в работата.елементарни неща не могат да им се намери решението,поради трудното раздвижване на дейността на мозъка.хората от които зависят нещата,прекаляват с алкохола,държат се като компаньонки и изглеждат като живите мъртви-направо да ги оплачеш.плаща се почти двойно на временно заети,които нямат интерес и резултата е брак и проблеми.назначават се лица,които да отговарят за доставка на материали за производството,но са некадърни и неспособни за елементарни задачи.сбъркана фирма във всяко отношение,работи се с високи загуби поради некачествените мениджъри.при едно просто вслушване в старите и умни служители,могат да се избегнат много проблеми.за стари работници над 5г няма никакво повишение на заплащането,никакво уважение за коректността им.няма логика в това да се дават високи заплати на тези стоящи на бюро,а работещите и произвеждащи продукция да тънат в мизерия.в административният отдел са с привилегии-безалкохолни,плодове,места за отдих,чести мини почивки и т.н.в производството са истинските хора от народа,които знаят как да се трудят,но не знаят как да си отстояват заслуженото

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?