Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

SAP Labs Bulgaria / SAP БЪЛГАРИЯ ЕООД https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,бул. Цар Борис III 136А&markers=София,бул. Цар Борис III 136А

SAP Labs Bulgaria / SAP БЪЛГАРИЯ ЕООД

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 112 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 21-30 от общо 112


настоящ служител

40 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
4
Привилегии
5
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
5
Местоположение
3
Колеги
5
Работна среда
4

САП е една от най-добрите фирми на нашия пазар. Положителните неща които могат да се кажат са безброй, но не липсват и отрицателни. Нищо от особеностите на голямата корпорация не е чуждо на САП, а всеки екип си има собствени плюсове и минуси, така че можете да прочетете и добри и лоши отзиви и всичко да е вярно.
Ето и детайли по критериите за моята оценка:

Заплащане
В САП има точно определени граници за всяка дръжност и доброто предположение, че почти няма хора извън тях. Те отдавна изтекоха в интернет, така че можете да ги намерите. Евентуално ще са остарели, но не много. Грешка ще бъде обаче да ги гледате като точна цифра, защото покрай тях има много други неща - гарантиран годишен бонус, различни видове акции, талони, безплатен обяд, автомобил след 3 години служба, медицинско обслужване, спорт и прочее. При по-ниските заплати това може да възлиза на над 50% отгоре на чистата сума.

Уважение
САП е немска фирма, а в Германия шефа, не е с главно Ш. Разбира се всеки екип си е сам за себе си, но като цяло може да се говори свободно, обратната връзка се поощрява и в повечето случаи се взема предвид. Много подобрения в работната среда са дошли след обратна връзка от колеги. При нужда всеки може да си направи среща и да говори свободно и с хората от най-високите позиции.
Дискриминация по полове, етноси, възраст и секуална ориентация няма. Прочетох мнението на станжантката, която смята, че е освободена заради пола си, но не ми се вярва. Обикновено е заради некадърност или не добро сработване с екипа, но много често е и защото няма отворена позиция. Макар много стажанти да се вземат на работа, позициите далеч не са за всички, а и не винаги идват в подхоящото време и в подходящият екип. Жените със сигурност не са дискриминирани, дори има усещането у някои колеги, че жените се издигат по-лесно заради текущата мода в Европа.
За съжаление има и лоши примери - втората сграда на фирмата беше построена далеч от първата, а обещания принцип за доброволно прехвърляне на хора не беше спазен.

Привилегии
Освен финансовите, които вече споменах има 30 дена отпуска. Възможност за работа от къщи от време на време. Частична промяна на работното време при нужда. Излизания от офиса при нужда.
В САП няма нерегламентирани доходи, което вкарва служителите в списъка с желани клиенти на банките и търговците. Оферти за преференциални условия има за всички банкови услуги, застраховки и много други. Стигнали сме до там, че на оферта за автомобил без поне 10% отстъпка се гледа несериозно.

Фирмена сигурност
Това е критерия по който САП са непобедими! В най-голямата криза бяха съкратени десетина души и то по-скоро за успокояване на акционерите. За близо 20 години САП е символ на сигурност.

Натоварване
Това е персонално, зависи и от екипа. Ако не искате да си повишавате заплатата и позицията може да го давате по-лежерно - има и по-лесни задачи, а извън работно време се налага да се стои изключително рядко. Ако пък търсите израстване работа има за целия китайски народ.

Потенциал
В САП има създадено отлично разпределение на позициите, което ви позволява да останете на същия тип работа и да продължите доста нагоре. Обикновен програмист може да бъде на позиция еквивалентна на шеф на отдел от над 100 души. Развитието е в 4 посоки - чисто техническо, архитектурно, продуктово и мениджърско. Възможност има и за израстване във високите корпоративни позиции, но това означава и преместване в централата в Германия.
Проблемите по тази точка са бавно израстване в позиция и заплата на младите, както и лесното виреене на кариеристи запълващи своето и губещи чуждото време в политически инициативи.

Местоположение
Към момента САП има две сгради. Първата е в Паволово - в полите на Витоша и в близост до южните квартали на София, които се водя по-висок клас заради добрата инфраструктура и близостта до планината. За хората живеещи наблизо мястото е страхотно, а за тези които още нямат постоянно жилище това е възможност да си купят такова в хубав квартал.
Втората сграда е на Цариградско в провалилият се с гръм и трясък ТехПарк, почти в Дружба и колкото и да изглежда на картата, че е в централно и комуникативно място - транспорта е лош, в средата на нищото е, а до метрото или хотел Плиска има доста път пеша. Между двете сгради няма никакъв читав транспорт, а колите трябва да минават през най-големите задръствания на София.
Възможност да си избереш в коя сграда ще работиш няма - разпределението е по екипи.

Колеги
Средностатистически е правилната дума за колегите. При 800 души просто няма как да са други. Типичната компания от програмисти, която много ще ви хареса просто, защото и вие сте такива. Тук ще намерите хора и за бира и за пътувания и за спорт и за всичко.

Работна среда
В САП се работи с най-модерна техника - сменя се на 3 години. Всеки разполага с по два монитора, висок клас ергономичен стол и бюро което се движи автоматично във височина.
Офиса в Павлово е от затворен тип. Стаите са по 4-6 души, което във времето е доказало своята ефективност. Има добра климатизация и всички работни места имат достъп до дневна светлина.
Офиса в Дружба е от отворен тип което го прави значително по-лош във всички отношения. Все пак като за отворен офис е доста добър, вложили са доста пари в него и повечето работни места имат дневна светлина.

Много изписах, свършват ми вече буквичките, така че стига толкова. Надявам се да съм ви бил полезен.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

От протекло интервю за позицията Test automation engeneer, мога да кажа само позитиви,макар и да не бях удобрена. Интервюиращите задаваха много разнообразни въпроси,а не само заучени,умеят да поставят кандидата в различни ситуации и най-важното е,че самият team lead ми се обади,за да ми съобщи,че не съм удобрена, което беше наистина признак на учтивост и уважение. За вътрешната обстановка във фирмата,не знам,но първоначалните ми впечатления са положителни.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Крадат коли

https://itleaksbg.wordpress.com/2017/02/09/%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b2-%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b0/


-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

sap = shit


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Ето какво се случи на мен като кандидат.
Попаднах на интересна обява на САП. Регистрирах се на сайта, дадох си всичките лични данни, качих си CV, съгласих се да получавам спам и зачаках обратна връзка и покана за интервю. Чаках един месец - ни вест ни кост. Казах си - не ме искат, но беше хубаво да се обадят все пак - не са някоя мижава фирмичка, но здраве да е. Отписах САП и кандидатствах на друго място. Там интервютата се проточиха, но в крайна сметка ме одобриха и ми направиха оферта. Това отне два месеца. И точно тогава, 3 (три!?) месеца след като бях кандидатствал в САП ми се обади по телефона изключително любезна... чехкиня и ме попита на английски дали мога да отида на интервю в САП на другия ден (?!). Изненадах се, зарадвах се и помолих да отложа отговора на другата оферта, за да дам шанс на САП.

Отидох на другия ден, посрещна ме с известно закъснение делова HR-ка и ме заведе в някакво мазе. Там се оказа, че човекът който трябваше да ме интервюира бил зает (?!), но пък ще има трима други. HR-ката ме попита "защо съм там" и един-два други тривиални HR въпроса. След кето, 5 минути след като започнахме, тя каза че имала друго интервю и си излезе(!?). Не обясни нищо за позицията, за фирмата, за това какво предлагат - нищичко. Другите (с изключение на един, който почти спеше) продължиха да ме разпитват, без да казват нищо в замяна. Накрая все пак стигнахме и до позицията. Оказа се, че не била за това, за което е обявена, а за нещо друго, което изобщо не беше споменто в обявата (?!). Все пак беше интересно и изискванията бяха същите, така че пак подчертах интереса си.

Накрая имаше писмен тест. Въпросите в него бяха изключително НЕсвързани с изискванията за позицията. Затова не отговорих на около 10% от тях, които просто бяха от съвсем друга област, в която не съм специалист (и не беше споменато, че трябва да бъда). Предполагам, че просто не им е пукало и са ми дали произволен тест.
Както и да е - отговорих на 90% от въпросите и вярвам, че отговорих правилно. По-късно проверих тези, в които се съмнявах и се убедих, че съм се справил. Този, който провеждаше теста каза, че ще ми се обадят до две седмици с резултата. Помолих го изрично, особено ако резултата е отрицателен да не чакат две седмици, а да ми се обадят колкото може по-скоро защото имам и друга оферта, като подчертах, че САП има приоритет за мен. За същото помолих и HR-ката преди това. Той каза, че ще опитат, обаче било отпускарски сезон и нещата можело да се забавят. Това след като чаках три месеца да ме извикат на интервю.

Минаха двете седмици. Мина един месец... От другата фирма непрекъснато ми се обаждаха и вече търсеха друг човек, а мен ме беше срам че така ги мотая, но си казвах - това е САП, сигурно има причина да се бавят, ще им дам шанс. Накрая се обадих аз на HR-ката. Тя не се извини, не каза защо не са ми се обадили за резултата, каза че не съм се справил на теста (?!).
Още когато тя си излезе след първите 5 минути подозирах че ще ме отрежат, но не очаквах толкова нечестно отношение. Помолих я да предаде на оценяващите теста да се свържат с мен и поне да ми пишат какво съм сбъркал, не за да се разправям, а ако има нещо което съм пропуснал - да го науча. Мисля, че имам право на това, след като съм положил известни усилия. Не ми писаха. Каква изненада. Няма да се учудя, ако изобщо не са погледнали теста.
Чух, че са имали вече кой да заеме позицията, но понеже не е от ЕС е трябвало да се престорят, че се опитват да наемат човек от ЕС най-напред.

С две думи "българска работа" - фалшиви конкурси, неуважение и непрофесионализъм.


бивш служител

-8 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
-5
Привилегии
3
Фирмена сигурност
5
Натоварване
1
Потенциал
-2
Местоположение
-3
Колеги
-5
Работна среда
1

В САП има и свестни хора (все пак са над 600 души), но като цяло е токсична среда!

Не препоръчвам на никого!!!

Е, може би ако искате да се пенсионирате - можете да изкютате там!

Ако все пак сте тръгнали натам - бъдете готови да сте заобиколени от "задници" и "лизачи" (на на същите)!


настоящ служител

-2 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-2
Привилегии
3
Фирмена сигурност
1
Натоварване
1
Потенциал
1
Местоположение
1
Колеги
-3
Работна среда
-3

SAP e super firma, ne znam kakvo iskate poveche - kolegite sa pichove, rabotata e lejerna, firmenata sigurnost e super - ima mnogo hora koito ne myrdat ot tam po 5 i 10 godini, koeto e pokazatelno kolko e gotino da se raboti za SAP. Za otricatelnite mneniq - kakto e pisal kolegata po-doly - parite sa si pari - nedovolntie qvno ne sa rabotili v billa i kaufland i mcdonalds za sravnenie. Alkohol v staite naistina ima, koeto pokazva che slujitelite sa shtastlivi - ako poiskash moje i da ne rabotish a da si kajete nazdrave.

Firmata ima mnogo pari i osigurqva team building i kokteil za slujitelite vednyj v godinata, teniska, tefter, skara vednyj v godinata v dvora na firmata, kakto i firmen parking i mnogo drugi benefiti. Za podobni neshta moje samo da mechtaete ako ne ste v SAP. Daje ima i bezplatni obqdi, vypreki che nqkoi kazvat, che "bezplaten obqd nqma".

V SAP sled 3-4-5 godini davat i specialen bonus ot 400 leva kym zaplatata , no samo ako go harchite za zakupuvane na nova kola koeto stiga za da si kupish chisto nova Skoda primerno, koeto e super!

Edno ot nai-gotinite raboti e che imash pravo da rabotish edin den ot vkyshti koeto si e pochiven den i go nqma drugade. Kakvo poveche vi trqbva, za da mechtaete da rabotite v SAP?

кандидат за работа

-5 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
-5
Привилегии
2
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
-2
Колеги
0
Работна среда
0

За съжаление, въпреки високите претенции и сравнително положителните коментари - крайно разочарована от подбора на персонал и от самото интервю. Явно за фирмата и хората на интервюто "Да, след интервюто ще предам на HR-a да ви прати мейл веднага, за да имате обратна връзка, но така и така ще се свържем с вас до края на месеца, независимо от резултата" - означава, че повече никога няма да чуете от тях. И това без дори аз самата още да съм питала за последващите стъпки. За мен това е нещо крайно непрофесионално и отблъскващо


настоящ служител

2 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
-4
Привилегии
-3
Фирмена сигурност
4
Натоварване
2
Потенциал
-5
Местоположение
1
Колеги
5
Работна среда
5

Мнението ми е, че работата си е работа... парите са си пари. Трябва да се работи, за да се изкарват пари!
Работил съм в Кауфланд и Билла, и мога да кажа, че това е най-приятното място за работа от всички други. Другото което разбрах наскоро е, че това е изцяло Немска компания, което ме мотивира допълнително.
Управителя, XXXX, е супер пич и мисля, че доста добре ще се разбирам и с колегите.
Доста негативни коментари прочетох тук, преди да кандидатсвам. Е... явно не са ми попречили, пък след 1-2 месеца ще ви кажа дали са вярни :)
П.П
Има алкохол в стаите, но не се толелира използването му.
Лек ден


настоящ служител

30 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
2
Привилегии
4
Фирмена сигурност
5
Натоварване
3
Потенциал
5
Местоположение
5
Колеги
1
Работна среда
1

САП е голяма компания и опитът на всеки може да е различен, но аз лично забелязах няколко конкретни неща, за конкретните хора, с които работих:

Въпреки претенциите за голям професионализъм, съм свидетел как компанията си позволява да "краде" чужд код и да го представя за своя свършена работа - със санкцията на менъджмънт-а.

В офисните отношения има политика, преминаваща в интриганство, стигащо до говорене на лъжи на шефа отностно другарчето зад гърба му.

Шефове, който си избират любимци (не задължително на базата на работа) в екипите а с останалите служители усилено избягват визуален контакт.

Хората не се ценят особено - нулеви усилия да се задържат 15-те напуснали служителя за една година от моя екип.

Толерират се и се издигат хора, които наблягат на soft skills, интриганство и всякакви други похвати.

Имат някаква home office политика - не се връзвайте да се възползвате от нея - има вероятност да ви бъде изкарано през носа.

В САП можете да видите как човек, който не може и не пише код, а се занимава само със странични задачи, бива повишен до "senior developer".

Като цяло фирмата е пълна с парашутисти, които претендират, че работят в IT сферата, но нито знаят от къде, нито къде са паднали.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?