Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Нуридент ЕООД https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,Златовръх 52&markers=София,Златовръх 52

Нуридент ЕООД

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 3 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-3 от общо 3


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

За съжаление това е от работните места, които на интервюто казват едно а в процеса на работа става друго!


настоящ служител

45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
5
Привилегии
5
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
5
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
5

Нуридент е динамично развиваща се компания, която е удвоила персонала си през последната година и нейната ефекивност и стабилност се дължи на липсата на компромиси при назначаване и задържане на работа на неефекивни и неотговарящи на очакванията служители! Уважаеми кандидати за работа, предложенията за финансово възнаграждение на компанията към вас се определя най-често от вашите умения, познания и положителен опит! Фокусирайте се върху вашето развитие - това ще ви помогне повече!


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Кандидатствах за позицията Специалист маркетинг и реклама! На интервюто, д-р Нури ми каза, че се нуждае от екип в тази сфера и това е причината поради която търси няколко човека за тази длъжност. Каза ми също, че е важно да науча ОСНОВНИ неща за регистратурата: да записвам пациенти, да отговарям на писма и обаждания, след което постепенно като навляза в нещата ще работим по маркетинга! Бяхме се разбрали в продължение на 2 седмици всеки ден да ходя за 1/2 часа до клиниката за да свиквам с начина на работа, след което да започна работа на пълен работен ден и междувременно да се запиша на уроци по френски, защото ще ми трябва!
Като цяло за тези две седмици обстановката изглеждаше спокойна и на професионално ниво. Успях да науча ОСНОВНИТЕ неща на регистратура, бях научила някои термини, имената на всички зъболекари и специалисти и в двете клиники и естествено учих термини на френски( по мое осмотрение)!
Мина и този период и дойде деня в който трябваше да ме назначат и съответно аз да работя на пълен работен ден! Отидох половин час по-рано и още с влизането ме започнаха с въпросите "Къде са документите?", "Къде е това?", "Как не знаеш?". Междувременно ме оставиха сама на рецепция за около 2/3 часа да записвам пациенти, нямаше кой да отвори касата и съответно беше трудно с приемането и връщането на пари, всеки идва и търси някакви неща, взима, после не ги връща ... ПЪЛЕН ХАУС! Стана голям проблем, че объркахме една пациентка с друга и й предложихме да й направим панорамна снимка, а тя не била за това! Беше ми казано да се консултирам със стоматолога по този въпрос и след като тя потвърди, че пациентката е тази - какво трябваше да направя според вас!?? Това е първия ми ден!!! Естествено скандала го отнесох аз.. дори и не ме изчакаха да се обоснова и да кажа защо стана това недоразумение!! Това е недопустимо, защото монетата има две страни! Не може на напълно нов служител да се крещи на първия ден, при положение, че цяла сутрин някак си се мъчи да работи без отворена каса!!! Това никой не го отрази, а иначе за скандала веднага се чу!!!
Направи ми се забележка защо като е влязла ивестна личност не съм станала на крака да я посрещна и да я изпратя!
Цял ден никой не ми потърси документите за назначаване!
Никой не седна да ми обясни аз за какво ще отговарям и кои от всичките документи ме касаят мен - и накрая аз виновна защо не знам! Доктора е адски нервен и отношението му беше потресаващо! На рецепция бяхме 3 момичета, 2 те като по-старши естествено си разместват документи, папки и не ме информират за тези неща, защото не им е казано, че трябва!! И после защо това е преместено- а ТИ не знаеш, ти си безотговорна и т.н.
Мисля,че е излишно да казвам че дори и не издържах пълен втори ден!
И се радвам, че не подписах договор!
За съжаление това е от работните места, които на интервюто казват едно а в процеса на работа става друго!
Професионалисти са относно клиентите, но спрямо служителите - са под всякаква критика!

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?