Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Гранд Хотел Варна АД /img/frontend/nomap.png"

Гранд Хотел Варна АД

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 167 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 167


бивш служител

-6 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
-1
Привилегии
2
Фирмена сигурност
2
Натоварване
-1
Потенциал
-4
Местоположение
-1
Колеги
4
Работна среда
-4

Работих две пореди лета преди 2 години в два от съседните хотели на гранда(Рубин и Д-Марина) и тъй като те са част от комлекса смятам да оставя едно мнение.
Първо - искам да споделя, че моето мнение е строго свързано с работата ми точно в тия два хотела и точно тия две лета. Второ - до голяма степен мнението ще го разделя на три - първото лято, второто и равносметката(ако те интересува какво ще извлечеш от работата чети само това) от двете лета и какво разбрах като цяло за този комплекс, а може би и за самата сервитьорска( и барманска) работа в тези сезонни хотели.
За работата - Ами това за мен беше първа работа и като такава бях много амбициран поне да си върша работата добре и да съм от "работещите" в хотела. Още първия месец разбрах, че това няма значение защото всеки се правеше, че работи 75% от времето ,с изключение на неколцина, и получаваше някаква минорна забележка за това. Пълна лудница е, хора няма, а ще се случва да ви викат защо не работиш бързо и по-бързо и по-бързо. С напредването на сезона нещата окапват случвало се е специално в час пика вечер или обед да пращат сервитьори от други хотел към нашия после от нас пращат там. Първото лято имах ОТЗ-та който не знаеха къде се намират, често викат за каквото и да е и ти наммират работа само за да не стоиш дори и като си я свършил безупречно. В крайна сметка за цяло лято направо част от теб умира от работа и пренатоварване, да вярно е като свършиш работа между храненията имаш 35-40 минутни почивки, но те минават в това да приготвяш ресторанта за даденото хранене. Последните два часа от работата се превръщат в трилър - бързаш да хвърлиш боклука(човалите кошчетата и тем подобни) докато той ти пуска от черните човали лай*а по целият ти панталон. Трябва да полираш сума ти чиний и прибори защото нека не забравяме че и там трябва сервитьор ама сам човек не може да се оправи и на практика остават всички сервитьори да полират до последно. Черешката на тортата е факта че си тръгваш убит от работа и не изпитваш абсолютно никакво удовлетворение. Накрая минах на 6 работни дни на седмица за да взема поне 500 лева и направих голяма грешка защото се почули нещо като преумора в мен. Често се случваше и да оставям допълнителни часове въпреки, че беше по взаимно съгласие. Едно нещо с което ще запомня лятото беше екипа - с другите сервитьори, а и барманите постоянно ставаше приказката бяхме колектив и много съм се смял с тях определено приятели ми останаха и до днес.
Второто лято беше може би по-добре - Делфин-Марина беше компактен хотел и него лято бяхме повече хора. Работата вървеше и първа и втора смяна имаше време за всичко не знам дали е от това че бяхме почти същите хора от предното лято или просто хотела имаше малък капацитет, но е факт че беше много по-леко.
Равносметката - Тази работа е много добра ако ви е първа работа или ако имате 2-3 месеца да събирате пари,а не ви се почва някаква по сериозна работа. Става и за всякакви хора понеже там "обучението" ви става естествено тоест работите и се учете и няма да има период на адаптация, а пък и като е сезонно го няма този момент с новодошлият....До голяма степен половината ви изживяване там ще бъде определено от това какъв шеф имате, тук е момента да кажа, че съм благодарен на Г-н. Щерев понеже всички допълнителни часове ми бяха платени а даже имах и бонус едното ялто от половин заплата. Ако попаднете на лош шеф горко ви защото той ще ви кара да се бъхтете и като няма работа. Другата половина ще се определи от колектива. Сезоните който аз бачках, може би късмет не знам, бяха с много добър колектив и лятото мина сравнително по-безболезнено, но това е строго индивидуално знам че наемаха цигани и хора от околията, но даже и те вече не искат да бачкат там та минаха на украйнци. Най-големият проблем е че заплатите са малки - това е може би един от малкото комплекси, но не единственият който плаща около 500 лева от който 60 лева ваучер(2017г). И това е както казах по-горе ако попаднете на шеф тоест ако са решили да ви скубят с глоби и такива неща ще отидат 100 лева от тази мижава заплата. Наистина са малко - да работата е лесна и механична почти не се изисква някаква мисъл, но това е обидно в други хотели с ресторанти с обслужване тип блок маса плащат поне 700 лева чисто, а даже съм чувал и за 4-цифрени заплати. Ако вече сте работили нещо и сте въртяли всякакви работи, имате опит в други професии не ви препоръчвам тази работа или ако търсите реализация защото дори и от сервитьор да станете барман а после и ОТЗ заплатата ви ще мръдне с 20 лева. Даже барманите повече взимаха от ОТЗ-та защото поне някакви дребни бакшиши правиха.


бивш служител

-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Преди 2 години започнах работа като спасител в комплекса, по точно на хотел "Рубин". Мнението ми е негативно предимно заради шефа- някакъв Боби. Започнах работа с уговорката, че заплатата ще е 600 лева- 540 чисти и 60 лева ваучер, за работно време 2 на 2, по 12 часа на ден. Не ми дадоха инструктаж, а саме ме накараха да подпиша, че съм преминал такъв. Бяхме 3-ма спасители, като 2-ма бяха на поста, под сянка, а мен ме пратиха на някакъв измислен пост, с чадър, през който минаваше слъчевата светлина. Още на втория ден започнаха да ме заплашват с всякакви глоби. 50 лева за това, 50 за онова. Идвах най-рано на работа и си тръгвах най-късно(другите спасители си правеха каквото поискат безнаказано). Не беше проблем другите спасители да си водят приятели и приятелки. Мен веднъж ме посети приятелката ми след смяна, която работеше в същия хотел и веднага се започна със заплахите: 50 лева глоба, защото си ял санвич(12 часа смяна е, нормално), 50 лева защото тая(така нарече приятелката ми) е тука, 15 лева щото е седнала на шезлонга(на който по принцип стоя аз и го отстъпих), без надник(40 лева се падаше на работен ден) и "На тая да и кажеш да се разкара веднага!". В крайна сметка от 540 лева заплата(60 са ваучер) се налага глоба от 165 лева. Просто не издържах и напуснах. Докато си подавах молбата за напускане, почна шефът (Боби) да ме заплашва, че нямало никога да си намеря работа там, че съм бил идиот, че щял да намери приятелката ми и нея да уволни. Когато се обадих за запратата, същия този Боби ми вдигна и се изсмя и ми каза"че ти и заплата ли искаш ха ха". В крайнасметка получих само половината от изработеното.
Та обобщено:
1.Казват ти, че ще работиш за дадена заплата, а те карат да подпишеш за минимална работна.
2.Не ти правят никакъв инструктаж, а те карат да подпишеш, че си минал такъв.
3.Преди да започнеш работа се държат много добре, но после се гаврят с теб.
4.Измислят си всевъзможни глоби, от които няма как да се предпазиш, защото те карат да подпишеш минимална. 5.Шефовете се държат крайно грубо.
6.Определено лъжат за заплатата.
7.Не осигуряват храна за спасителите.
8.Няма достатъчно оборудване за спасителите(само за единия пост).
9.Работата е много натоварваща.


бивш служител

28 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
4
Привилегии
3
Фирмена сигурност
2
Натоварване
5
Потенциал
2
Местоположение
2
Колеги
3
Работна среда
3

Гледам мненията тук са малко поостарели и исках да напиша своето като бивш служител там. За престоя ми разбрах, че голямо значение има къде точно в комплекса работиш, ако си в някой от хотелчетата т.е. не в самия Гранд Хотел е пълна мизерия, на сервитьорите им даваха не повече от 350 лева заплата и съответно работеха предимно цигани или хора събрани от околията. В самия Гранд положението е малко по-добре. Но все пак зависи в кой отдел си. Лично аз бях на бар където на бар мениджъра му беше предимно през кура, цял ден седеше и си цъкаше на телефона, но пък проблеми нямаше с него, дори показваше нужното уважение към персонала си и беше пекан. Имахме си свободата да правим предимно каквото и както искаме, имаше си йерархия естествено по-опитните служители не бяха натоварвани с по-тежки задачи, които оставяха на по-новите.
Заплащането беше учудващо добро, поне за мен с твърди 650 лв в края на месеца минаваха 1000 с проценти и бакшиши.
Най-лошото беше храната, даваха ни буквално пумии, които ядяха и гостите. Не веднъж гостите и дори персонала са се оплаквали от хранителни натравяния.
След като се оплаках в кухнята защо ни дават само пумии спряха да ни дават дори зеленчуци - единственото нещо ставащо за ядене.
Но ако си разбираш от работата и си знаеш правата главните шефове се държат съвсем различно с теб въпреки че бяха предимно заядливи с вечните им забележки върху маловажни неща без да виждат реалните проблеми.
Но въпреки всичко останах доволен в края на сезона.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Продавам дипломи за средно и висше образование. За повече подробности ми пишете на и-мейл KAMEN.STOYANOV @ MAIL.RU ( без интервалите между знаците )
 


бивш служител

-4 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-2
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
0
Натоварване
3
Потенциал
-5
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

И тук, както и на повечето места персона никога не стига, а ако изобщо наемът такъв, той задължително е ниско квалифициран и в повечето случай е по-добре изобщо да нямаш колеги, отколкото да влачиш и тях на гърба си.
За съжаление славата на хотела изветря с годините и имам чувството, че се работи по-скоро за прогонването на туристите, отколкото за привличането им.
Ръководството на хотела изключително куца, може би предвид факта, че господин Портних вече се занимава и "работи" повече в община Варна.
Естествено "висшите кръгове" на българския "елит" трудно биха разбрали и кочината, в която повечето туристи са принудени  да се хранят, понеже за "елита", разбира се има отделен ресторант, както и единствените модернизирани стаи в комплекса се предоставят на вечните "ВИП" клиенти.
Като цяло, ако не си слагаш работата много присърце и не ти пука от постоянно разместване на мебели за бъдещи събития (за което естествено се остава извън работно време, без заплащане, разбира се) това е идеално място за работа. Заплатата не е кой знае каква, но поне я дават в дните, отредени за това.
За развитие във фирмата вече и не може да се мисли, предвид факта, че вече даже и зимно време не си пазят кадрите. Преди това се налагаше да се мажат яко филии, защото, както повечето хора знает, от работа само гърбав се става :)


бивш служител

-25 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-3
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
-4
Потенциал
-5
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте,незнам дали някой чете тук мненията,но дори и един да предпазя ще съм доволен.Има обява в jobs.bg  за масажисти.........ако някой уважава труда си и себе си да не се връзва на ДОПЪЛНИТЕЛНОТО ИМ ЗАПЛАЩАНЕ,зашото просто не го дават......лъжат и се държат нагло.Ако някой се интересува от повече инфо да пише тук.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте,
 
Виждам,че ГХВ търсят Мениджър Човешки ресурси.Някой може ли да ми каже как е управлението в хотела и защо си търсят нов HR.
Какви са нивата на заплащане в хотела?
 
 


клиент

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

До автора на последния пост!
За 60 лв. можеш да получиш инклузив във всяка една точка на българското черноморие. Ако платиш малко повече можеш да получиш и ултра.
Шведския вече не е 5 звезди- нито храната, обслужването и прочие отговарят. Във всички международни сайтове/напр.- www.holidaycheck.de/ самият хотел е оценен на 3.5- 4 звезди.
Мен като клиент не ме интересува колко хора работят и дали им стига персонала. Интересува ме да получа това, за което си плащам, а там не го получавам и затова вече не съм техен клиент.
 


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

До автора на предпоследния пост:
Вие за 60лв какво искате? Осъзнавате ли изобщо, че за 60лв получавате денонощно ядене и пиене на корем?! Каква очаквате да е храната за тези пари ?! просто гледайте обективно на нещата, явно не сте запознати с цените като цяло и си мислите, че давайки 60лв на ден в пет-звезден хотел всичко ще е пет-звездно - ами няма как да стане!
Относно работодателят ГХВ - какво да кажа - не се цени персонала и това си е! Работа има за целия китайски народ, а персонала е дефицит или е толкова некадърен, че 5 човека трябва да опъват като за 15, понеже останалите като са ги избирали явно са търсели възможно най-калпавите. И уж шефовете са голяма работа и пълни професионалисти не могат да видят реално кой си върши работата и кой не.


клиент

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

СЕГА СЕ ВЪРНАХМЕ ОТ ТАМ И МИСЛЯ ЧЕ ТОВА Е ПЕРФЕКТНОТО МЯСТО ЗА СЕМЕЙНА ВАКАНЦИЯ
ОБСУЖВАНЕ ТО Е НА НИВО И ЗА ДЕЦАТА Е СТРАХОТНО ХОДИМ ДВЕ ГОДИНИ ПОДРЕД ТАМ И ДОГОДИНА ПАК ЩЕ ОТИДЕМ
ПРАВИ МИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЧЕ ХОРАТА КОЙТО МРЪНКАТ ЧЕ НЕ Е ХУБАВО ОБИКНОВЕННО НАЧИНА И НА ЖИВОТ НЯМА  И ЕДНА ЗВЕЗДА АМА ТАМ КАТО ОТИДАТ СТАВАТ МНОГО ПРЕТЕНЦИОЗНИ

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?