Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Уча.се /img/frontend/nomap.png"
5 2 0
2 точки от 1 мнение
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-1 от общо 1


бивш служител

-13 точки

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
-4
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
-5
Потенциал
3
Местоположение
4
Колеги
-5
Работна среда
-5

Здравейте!

Публикувам мнението си за Уча.се като бивш случжител на фирмата с идеята да се види от хора, интересуващи се от тази фирма.

Известно време се колебаех дали да напиша публикацията, тъй като съм със смесени чувства към Уча.се, но реших да го направя и да се постаря да съм максимално обективен, защото в крайна сметка всяка информация е ценен ресурс.

Работих в Уча.се няколко месеца, като те ми предложиха позиция на пълен работен ден, с добро заплащане и обучение в движение във фирма с добра кауза и много потенциал. Когато започвах бях кадър без опит, така че това предложение беше добро.

Част от колегите, които имах са супер - твърдя го и до ден днешен, като това за съжаление изключва обаче тримата души, с които ми се налагаще да работя. След няколко вяли опита да се опознаем от тяхна страна те съвсем се отказаха, като това си личеше от сухите поздрави сутрин чак до... ежедневните приятелски разговори в почивките и по време на работа, от които аз обаче не бях част. Отявлено ме игнорираха поради някаква причина, която така и не разбрах. С течение на времето забелязах очевидно да се проявява различно отношение и към други служители от страна на Уча.се служителите, които са на мениджърско ниво (макар официално да се твърди, че няма йерархия, аз говоря за мениджърско ниво, защото йерархия имаше).

Казвам го тук, защото мисля, че това засяга фирмата като цяло поради следната причина: имах разговор с колежката си (която имаше ролята на мой супервайзър), която, докато обсъждахме задачите ми, подметна, че е забелязала как често разговарям и дружа с наш колега, който "е много готин и няма лошо да си говориш с него, но имай предвид, че той най-малко от всички ни има у себе си ценностите на Уча.се; просто да го имаш предвид". Стана ми много грозно и бързо разбрах, че ценностите на бранда, които прокламират въпросните служители на мениджърско ниво, както ги наричам, са ценности, които те самите нямат като личности.

Имаше лоша комуникация при предаването на задачи и проверката на изпълнението им. Имапше и недобра организация административно. Причините за това не са в никакъв случай некомпетентност, а фактът, че един човек върши работа като за двама. Разбира се, оувъртаймът не се заплащаше допълнително, а такъв имаше! Всъщност се поощряваше индиректно тази култура и това не ми харесваше - колеги, които оувъртаймваха биваха публично хвалени, а това не се наричаше оувъртайм, а "да примеш предизвикателството и да дадеш всичко от себе си за казуата, в която вярваш".

Макар фирмата да съществува от 4 г., тя още е на ниво start up в някои отношения. Това дали е добро или лошо нещо, зависи от това какъв човек си и дали ти харесва такава среда, според мен.

Мисля, че мнението ми клони към негативното.

Все пак, макар и накрая и макар и в няколко реда, ще опитам да внеса баланс с нещо положително: повечето колеги са добри, заплащането като цяло не знам, но моето беше добро стартово, офисът е хубав и на комуникативно място, а каузата и продуктът са добри, като по последният има какво да се работи.

С това приключвам. Дано съм полезен на някого и напомням в завършек, че се опитах да изкажа обективно мнение, което колкото и да е истинно, не е пък меродавно. Имайте го наум все пак.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?