Уча.се /img/frontend/nomap.png"

Уча.се е мулти-милионен проект, със много потенциал и възможност за развитие. Уникална платформа направена с много труд, любов и желание. Моят опит в Уча.се беше изпълнен със силни емоции и изживявания, които считам за важни да споделя. Започнах работа като амбициозен професионалист, пълен с ентусиазъм и готов да даде всичко от себе си за каузата - качествено образование в България. И тук някъде се счупи и приключи всичко.

Не знам, чии е коментарът под мен, но усещам, че с колегата сме имали еднакви преживявания.

И да.. аз също искам да коментирам прословутите "мениджъри". Престъпно е, подобни душици да заемат такива позиции и да управляват екипи. Целеусптремени да следват някакви наложени "идеали", наречени ценности и да промиват мозъците на младите, кадърни служители с тях. Време е да се замислят, че те тези ценности дори не ги притежават. В същото време, тези хора са си вирнали носовете до небето - гнус ме е. Подмолни интриганти и подмазвачи, готови да те хвърлят под автобуса, но пък са усмихнати и се правят на твой приятел... колко удобно! Малки жалки душици на чело със двете С.К.! Кралици!

Отделите се преразпределят регулярно между съществуващите "мениджъри" и няма шанс там да попадне нов човек със свежи идеи и да направи промяната. Все пак, нов бардак със стари ... няма как!

Най-отвратителното нещо е, че атмосферата в екипите вече е токсична. Хората не смят да изкажат мнение, защото ги е страх, да не бъдат нарочени. Разбира се, в Уча.се останаха и стойностни хора, както на ниво микро-мениджмънт, така и на ниво обикновен служител. Скоро и те ще си заминат, спокойно!

Заплащането е крайно смешно. 1100-1200 лв... Не съм сигурен, как се предполага да оцелее един млад човек с тези пари в днешно време. В същото време, ти се обяснява как ти работиш за каузата и това трябва да ти даде сили, стимул и мотивация. А мотивацията - БЕЗПЛАТНИ плодове, тук-таме брандирани чорапи, одеала, чаши и прочие. Та какви сме ние да искаме пари - ха-ха-ха! Няма социални придобивки, няма ваучери за храна, няма безплатно ДЗО, няма бонусна система, но пък пици на корем има и партита за замазване на очите на все още вярващите в тази компания. Собствениците си купуват коли за по 200+к лева през 2 години и си гледат кефа на тропически острови, докато служителите гладуват. Пари има много, но не са за служителите. Кофти,а?

Болно ми е да гледам, как толкова силна компания, оперираща с толкова силен продукт, върви към дъното. Скоро кадърните ви хора ще си заминат и ще си останете с великата кръгла маса на мениджърите - подлоги.

Ако ще кандидатвстваш в Уча.се, внимавай! Ако по някаква причина успееш да минеш тестовете и проверките преди самото интервю, по-добре иди директно в НАСА. Ако все пак решиш да се пробваш, желая успех и се пази! Не всички са такива, за каквито се представят!

Учете.се от грешките си!
Желая успех на всички бившки колеги!

Потъващ кораб, който заробва млади таланти.

Да започнем най-отгоре - Дарин и Николай. Сериозно филмирани мъже, които напълно са влезли в ролята на големи и успешни предприемачи. Служат си с думите точно както политиците и почти никога не търсят вина в себе си, че бизнес моделът им не работи. За да завърша този портрет ще добавя, че са почитатели на Юли Тонкин, а знаете ли може и на Кобилкина, те нали са звездно дуо.

Мениджърите са куцо, кьораво и сакато. Група, хора, които нямат достатъчно опит, уважение към себе си и знания, за да си потърсят истинска мениджърска позиция в истинска компания. Разбира се, има и изключенията - читави хора, които всъщност движат цялата работа, докато другите ходят по медиите и се бият в гърдите какви чудеса правят.

И защото мениджърското ниво не е достатъчно пробито, е създадено и микро мениджърското ниво. Макар и сред тях да има объркани, реално те са хората, които организират процесите и движат нещата. Без тях Дарин нямаше да ходи да обяснява колко им била чистата печалба по списанията.

А въпросната чиста печалба, явно чисто влиза по джобовете на управлението, защото простосмъртните работници надолу не виждат нищо. Нито в социални придобивки нито в така и така гадното кафе в офисите. Явно само в уча.се е такава привилегия да работиш, че са решили да не предоставят никакви социални придобивки. Няма да се изненадам, ако накарат служителите да плащат мултиспорт картите на мениджърите, все пак каузата е единственото нещо, за което се работи в тази компания. То добре, че е тя иначе всичко щеше да е за минимална заплата и 2 банана.

Няма развитие под абсолютно никаква форма. Малко наподобява комунистическо предприятие, ако си започнал на една позиция си креташ там поне до пенсия. Или докато не уволнят теб и половината ти екип. Няма да ми очакваш тука ние да те развиваме като кадър, нали получаваш брандиран китайски боклук на всяка годишнина във фирмата. Какво повече може да иска човек?

Работната обстановка е супер. Няма особено напрежение, колегите са супер свежи, само когато не са тъпи и лицемерни. Единственият проблем е, че във въздуха витае едно напрежение всички да се доказваме каква част от организацията сме и как спазваме ценностите на Уча.се. Как да стане като от Уча.се не дава нищо обратно, не знам. Но това нека не обезкуражава онея момичета, които подаряват чорапи всяка Коледа, въпреки че, сто пъти им казахме да спрат. Вие сте момичета, давайте! Хората може да нямат допълнително здравно осигуряване, но пък чорапи в 18 цвята си имат.

И на последно място са парите или по-точно липсата на такива.

Фирмата е добро начало за хора без особен опит, могат да ви обучат и въведат в процеса доста бързо. За съжаление не предлага никакво развитие след това,дори да го обещаят е с ясната представа че никога няма да се случи.
Да се работи оувъртайм, без никаква компенсация, се смята за нещо нормално. Наемат се нови и нови служители, за да се свърши максимално много работа, максимално евтино и бързо, да ги изцедят, пък след това няма проблем , ще ги сменят с нови, тъкмо ще започнат на по-ниска стартова заплата.
Често има очаквания да се върши работа за 10 часа в рамките на 7, но пък ще ви бъде обяснено как няма нужда да се стресирате, просто трябва да оптимизирате процеса.
Групово обсъждане на общи пробеми се смята за "въстание" което да бъде потушено, все пак според тях проблемите трябва да се изговарят на четири очи, за да могат да ви излъжат, че всъщност този проблем не е проблем, защото: "не са го повдигали други хора на въпрос". Основните проблеми са в мениджмънта и управлението на фирмата, иначе има много съвестни, работливи и свестни хора. Фирмата има добра политика за подарци при навършено време, повечето неща са доста практични и полезни, а пък това че рекламирате фирмата междувременно е бонус за тях.
Заплатата отговаря горе долу на заплата в Лидъл, повишенията се отлагат възможно най- дълго, ако поискате - ще измислят как да ви измъчат допълнително, за да оправдаят забавяне с още няколко месеца.

Фирмата няма общо с ценностите, които претендира, че представлява. Те се използват единствено за оказване на влияние върху служителите.
Мениджърите са тотално неадекватни. За всичките им грешки ползват точно тези "ценности", за да си измият ръцете с някой техен подчинен.
Повечето качествени служители напуснаха фирмата, точно заради некадърността на мениджърите, а по адрес на напусналите незаслужено се излива помия пред текущите колеги.
Заплащането е подигравателно, като достига до няколко пъти под средното на пазара за конкретна позиция. Който и да повдигне този въпрос пред ръководството, бива обвиняван, че е против "ценностите" на фирмата.
Развитието във фирмата практически не съществува. Дори на интервюто да ви бъде обещано някакво развитие, накрая ще се окажете в ситуация, като тази със заплатите.
Социалните придобивки просто не съществуват. Няма ваучери за храна и транспорт, ДЗО-то се съфинансира над 50% от служителите, мултиспортът е на пълна цена и не се извършват регулярни прегледи. За сметка на това за всяка година в компанията ще получите подарък, който прилича на закупен от Jumbo и брандиран набързо, колкото да има нещо.
Работи се на много остаряла техника и не се предоставят пари за закупуването на лицензи, когато такива очевидо са необходими.
Обобщено мястото става за човек, който търси първата си работа и няма никакъв опит. Ще добиете добра представа за лошите практики и неспособните мениджъри, които трябва да избягвате във всяка следващата фирма.

Работих като аниматор за „Уча.се“ около година и половина (2020—2021 г.).
Тук срещнах едни от най-готините хора. Наистина подбират много добре служители за криейтив екипа. Сегашният им арт директор ме научи на доста неща. Започнах без предишен опит или знания в анимацията и за около месец той успя да ме въведе в програмата и работния процес. Повечето учители също са доста приятни хора и гледат да те улеснят възможно най-много.

„Уча.се“ е подходяща фирма за студенти или хора, които искат да започнат от някъде, но не знаят къде. Стартовата заплата е ниска и за човек с опит крайно недостатъчна. Повишенията стават рядко и то с малка сума. Таргетът е висок и следователно трябва да се правят компромиси с качеството, развитието е почти невъзможно. Има бонус система, която работи добре за определени училищни предмети, които отнемат по-малко време за изработка на видеото. Тогава наистина могат да се направят доста бонуси, но през останалото време трябва да се полагат много усилия за достигане на таргета и оттам отново се прави компромис с качеството, следователно няма да имате достатъчно готини видеа, които да използвате за портфолиото си.

Едни от по-главните проблеми идват от ценностите на „Уча.се“. На теория те са като напътствия за поведене, така че хората да се чувстат добре в екипите, но на практика нещата стоят по-различно. Те се използват за манипулация и вменяване на вина. Когато отправяте критика към главния мениджър, той борави с тях умело, така че да ви накара да се почувстате нелепо, че въобще сте повдигнали въпрос по належащ проблем, който е само във вашата глава, защото никой друг не го е споделял (в повечето случаи това не е вярно). Когато се почувства уязвим, става пасивно агресивен, противно на ценностите на „Уча.се“. Общо взето, ако не сте съгласни с управлението и някои решения, не притежавете ценностите.

Докато работех там, беше започнал процесът на превръщане на монтажисти индиректно в аниматори, но разбира се, на доста по-ниско заплащне. Наемаха се хора кандидатствали за монтажисти, на които не им беше обяснено, че ще правят видеа, следователно някои от тях не успяха да се справят с работата.

Като цяло, ако попаднете в готин екип, е ок да се задържите за известно време, но ако имате други възможности за работа, вървета там. Фирмата има ценности наподобяващи на секта, които ще се използват срещу вас за „поправление на поведението“.

Два пъти съм кандидатствала при тях, веднъж през 2021 и през Юни, 2023. Моят съвет е да не си губите времето, а причините са следните: процесът за кандидатстване е дълъг, изтощителен и демотивиращ (има няколко теста, които трябва да правите плюс допълнителни задачи, които ще отнемат ПОНЕ 5-6 часа от времето ви), всичко това трябва да направите, за да стигнете изобщо до интервю без да знаете за каква заплата и работни часове се борите. Екипът им за набиране на кадри прави всичко в последния момент и ви карат да чакате по 2 седмици за отговор след интервюто, което е допълнително загубено време. Типичната фирма от корпоративния свят, в която всеки служител е просто цифра, но се хвалят в LinkedIn колко са сплотени и задружни екипите им. Доколкото чета тук лицемерието и фарсът са част от ежедневието в офисите им. Пари не им се дават, това мисля че вече е ясно на всички. Само като видя че имат 20 активни обяви в Jobs.bg и ми е ясно, че не се разрастват (както вероятно се пропагандира вътрешнофирмено), а имат поне 35% текучество. По-добре инвестирайте времето си другаде.

Всичко се представя като ценности на фирмата. Ако решиш да изкажеш различно мнение от това на мениджърите - ти вървиш срещу ценностите и почват да ти набиват канчето.
Заплатите са много зле, вместо бонуси покрай празниците се поръчва пица, козунаци или се подаряват чорапи и тениски. А във фирмата работят млади хора и е нормално да очакват по-добро заплащане.
Привилегиите не са особено добри. Единствената хубава е, че има програма за награди при постигнати години, ама ако издържиш толкова си е похвално наистина.
Не случайно обявите висят с месеци и напускат постоянно хора.
Ако търсите работодател, с който просто да се биете в гърдите, че е социално-отговорен за образованието в България, а вас ви гледа като евтин инструмент - Уча.се е вашето място.

Бягайте далече!
Хората се лъжат по лъскавата обвивка и безбройните награди без никакво покритие на фирмата, но действителността е друга.
Ниски заплати, некомпетентни мениджъри и внушаване, че трябва да работиш за каузата и доброто на българското образование. Когато поискаш увеличение на заплатата(което не е имало от поне година-две) започват увъртания и намеквания че ти си там само заради парите и не си отдаден на каузата и нямаш щеностите на фирмата, особенно ако такъв разговор се води с един от мениджърите Стелина Кемчева. За нея може да се каже много, на пръв поглед приветлива и лъчезарна жена но ако поработите малко с нея започвате да виждаде за какво става въпрос, как манипулира и увърта обстоятелствата в нейна полза.
Всеки от колегите с които говоря не е доволен от запшлащането и всички си търсим нова работа. Потърсете и вие някъде другаде! Успехи!

Ще започна с това че естествено и аз си нося вина за случилото се. Ето я и гледната ми точка:

Бях освободен от длъжността си преди 3 дни.
Причината беше "несъответствие между моите ценности и тези на фирмата", за което съм съгласен.
За мен заплащането беше ниско, започнах от *4**лв нето, бяха ми обещали че след 2 месечното обучение, ще ми бъде вдигната заплатата, но не казаха кога точно и ме смотаха, че ще ми вдигнат заплатата като направя 6 месеца (+- седмица).
Първо заради това недоразумение останах с лошо впечатление, че не споделят конкретна информация.
А на тях направих лоши впечатление, защото повдигах темата с мениджъра си няколко пъти (за парите).
Зависимост от уроците някои видеа стават по трудно от други и Август месец не беше най-добрият за мен.
На всичкото отгоре се старах да направя бонуси за да взема повече пари.
На фирмата това не се хареса отново, защото фокусът ми беше върху парите, а не работата.
Септември месец удължих едно видео с 20 секунди, за да стане по дълго и отново да направя бонус.
Тук чашата преля и тогава ме освободиха.
Казаха ми че техният фокус са клиентите и тук нашите ценности се разминават.

В моя защита мога да кажа, че винаги съм се старал с видеата ми.. имам над 10 години опит с програмата и анимирането. Добър съм. Но дори за мен беше трудно да наваксам на таргета, който имаме аниматорите.
Въпреки че бързах смятам че видеата ми са добри, достатъчно за да бъдат качени в сайта със сигурност, особено тези преди и след Август нямат грешка.
Бях хвален многократно заради уменията ми от учители и обучаващи аниматори.

Ценя труда си повече, съответно и исках повече. Никой не ме е карал да работя там, но заради някои "недоразумения" останах с впечатлението, че заплащането ми ще е друго.

Именно затова се случи така, но това не означава че не съм се старал по видеата и не означава че не съм си свършил работата - пробрах да взема повече пари, вършейки повече работа.

Ако таргета беше по-нисък или заплащането повече щеше да си струва.
Супер недоволен съм от цялото ми преживяване във фирмата.
Много стрес и напрежение.
Стоял съм от сутрин до вечер да наваксам с работата.
Таргета е изчислен до секундата и за да се справиш там трябва да работиш като машина за пари за месеца и да нямаш проблеми с това.

За колегите няма да говоря. Имаше готини и имаше такива, които ме добавяха и махаха от групи все едно съм в училище, иронично.

Един огромен плюс да кажа за фирмата и най-вече ако си аниматор във Варна - няма мениджър на аниматорите там. Ходиш на работа, когато си искаш и си тръгваш когато си искаш. И не те следят.

Всичко останало леш. Фирмата е на 10 години, а понякога се усеща все едно е направена преди месец.

Който знае че може и вярва в себе си да пробва другаде, където ще е адекватно оценен.

Мислил съм да напускам многократно, но накрая взеха решението вместо мен.
Те търсят хора да им вършат работата за без пари и ето тук нашите ценности се разминават.

Аз влязох с мисълта, че Уча.се ще е стъпало в тази кариера, но по-скоро беше урок.

Научих.се

Здравейте!

Аз съм бивш служител на Уча.се и ще напиша няколко неща, които вярвам, че са важни за всеки един, който търси работа и попада на обява от сайта.
- Заплащането е в зависимост от позицията и може да варира много. В общи линии, в повечето отдели е валидно правилото много работа, за малко пари и поставяне на таргети (трудни за постигане) с цел да се "мотивират" служителите.
- За добрите ви идеи, не очаквайте заплащане, най-много да получите едно "браво", което в редки случаи се казва, за да не си поискате нещо, особено пари.
- Много се упражняват с думата "кауза", особено ръководните кадри.
- Колегите, в повечето случаи се представят като много учтиви, сплотени и приветливи, но не се заблуждавайте и не се доверявайте! Разбира се има хора, които наистина са такива.
- Социални придобивки се водят карта за спорт и допълнително здравно, които се поемат само частично от работодателя. И абонамент за сайта се води за придобивка.
- Бонуси за празници, за рождени дни, за края на годината - НЯМА!
- Правилна е позицията само на мениджъра над вас и трябва знаете, че отстояването на мнението ви е просто отправна точка към търсенето на нова работа.
- Основателите не държат на хората, които работят за тях, въпреки че ще се опитат да ви заблудят в началото, демонстрирайки ценностите на Уча.се, но само на хартия. На практика единствената ценност, от която се ръководят са парите, които печелят от труда ви, а вие сте просто един от многото хора, които без проблем могат да бъдат заменени, независимо от приноса ви.
- Ако нямате опит и това е първата ви работа, можете да научите много и след това да си потърсите по-добра работа.
- Ако сте човек с опит и цените труда си, по-добре не си губете времето.
И аз като вас търсех информация тук (преди да започна работа в Уча.се) и видях негативните коментари и донякъде съжалявам, че не им обърнах внимание.
Имайте предвид, че средата там е доста манипулативна, започвайки работа в Уча.се, ви се създава излюзията, че сте на перфектната работа, но това е само фасада, която бързо ще се разпадне с течение на времето.
Успех на всеки, който е решил да се пробва!