БТА / Българска телеграфна агенция /img/frontend/nomap.png"

БТА / Българска телеграфна агенция

Иване, там всички до един са роднини, но ти се радвай, че не са те взели.:))Пълен шит и няма нито един случаен човек, така че на практика ти си предизвестен аутсайдер.

Като всяка една държавна институция-скапана работа. Преди време се опитах да кандидатствам там за работа в прессфото отдела. Имам един-двама познати които работят там и ми заявиха, че обявеното място за фоторепортер "отдавна е заето". Конкурса който се прави за фотограф е бил само формалност, ей така само да се отчете работа. И накрая какво, взеха на работа един келеш, дето анцуга му е най-официалното облекло, да не говорим, че фотографията му е тъбу. Мама и тати са си изиграли картите.
ТОВА СИ Е ЧИСТА ПОДИГРАВКА ЗА ХОРА С ПО НАД 20-30 ГОДИНИ ОПИТ И СТАЖ В ЗАНАЯТА. СРАМ И ПОЗОР ЗА ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ. ДОКАТО СЕ НАЗНАЧАВАТ ХОРА ПО ПОДОБЕН НАЧИН В ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ, ТАЗИ ПРОСТА ДЪРЖАВА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ. ШУРУБАДЖЕНАЩИНАТА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ НИ ПРОБЛЕМ.

Кореспондент на БТА за гр. Русе
Днес при закрити врата в малката конферентна зала на х. Комсполитън се проведе индивидуално събеседване с всеки един от отговарящите на специфичните изисквания кандидати за заемане на длъжността кореспондент на БТА за дунавския град. Поканените на интервюто наброяваха 30 души, като 5 от... тях не се явиха. Сред присъстващите 25 кандидати освен добре познатите ни личности от медийната среда имаше и добре подготвени скорозавършили студенти, чиито потенциал беше подценен. Редакторите на БТА сметнаха, че липсата на професионален опит е голям минус и въпреки поканата от тяхна страна, най-учтивото си вземха довиждане с фиктивно поканените кандидати с думите “Ще се обадим”.
Въпреки че в някой от CV-та буквално липсваше конкретен трудов стаж, интервюиращите не дадоха възможност на кандидатите да представят личностните си качества. Дали нямаха фаворит от преди това, или пък интервюто беше проформа, това не можа да се разбере, но учудващо беше натякването на въпросите “Защо сте тук като до сега не си влизал в ролята на журналист.”, “Кажете някакъв конкретен опит като кореспондент/журналист.” Разбира се, че кандидатите бяха там по покана на БТА и в CV-тата беше отбелязано, че младежите наистина нямат опит. Младите русенци се опитваха да демонстрират личностните си качества, но буквално комисията ги прекъсваше още с влизането с просторечиви изрази и невербални сигнали с ясно съдържание, че много бързат, че личностите, които влизат в залата наистина не ги интересуват и че амбициозността на кандидатите не е обезпечена с опит, постижения, професионализъм.
Организацията на мероприятието не беше удобна за кандидатите. Някой от тях си чакаха реда с часове. От друга страна като цяло в конферентната зала и в коридора пред нея беше много уютно, все пак разходите за командировка на редакторите се покриваха от части от държавния бюджет.
Кой ще заеме мястото на предишния кореспондент на БТА Стоян Русев все още не е известно. Знае се само, че шанс на младите и перспективни русенци няма да бъде даден от нашата корумпирана според едни, а според други обслужваща правителствени интереси национална медия.

Изключително ниски хонорари, но заради ненормираното работно време длъжността е добър страничен доход от 100-200 лв. на месец за журналисти заети в други медии и децата на общинските представители, които няма нужда да се отглеждат за новини, а необходимите сами пристигат при тях.
Придобитият опит обикновено се оценява положително от частните регионални инфромационни източници. Отношението към кореспондентите е под всякаква критика както това на гражданите така и на ръководството. Заради множеството връзкари на по-високите етажи, липсва възможност за професионално израстване и заемане на ръководна длъжност.
Бенефициенти на фирмените облаги са младите момичета, които обичат да създават контакти с цел намиране на заможен съпруг или приятел. Останалите трябва сериозно да се потрудят за да спечелят приятелството или доверието на висшестоящи личности, от които по-късно да получат допълнителни хонорари с цел реклама и пласиране на техните идеи и виждания.
В момента работя за Дарик радио и смятам, че те са наистина конкурентен работодател. Съветът ми към младите образовани хора е да отстояват исканията си и да не се вържат на дребни шмекерски номера и единствено тогава ще заслужат това, което искат.
Младежи, споделете, по колко пари месечно давате за кафета и за колко пари сте готови да работите? Е, виждате ли? Толкова ли заслужавате? Имайте самочувствие, не падайте духом и ще успеете!
Желая Ви успех в търсенето на работа!
Искрено Ваш Ал. Нинчев

Работата в отдел "Международна информацие" е интересна и увлекателна и може да се върши с удоволствие. Заплащането е прилично, като за държавна агенция, предполагам. Това обаче не значи, че със заплатата може да се издържа семейство или дори един човек, живеещ под наем и правещ нормални разходи. Агенцията е наистина добра школа, но може да се желае още много, по отношение на качеството на работа. Екипът като цяло е чудесен, с едно изключение. уважението към работещите е задоволително, има някои дребни, но приятни привилегии, и по мои наблюдения е оста трудно човек да бъде уволнен. Друг е въпросът, че някои служители сякаш още живеят в 80-те години. Има си нужда от модернизация на инвентара и на мисленето, макар че специално в МИНФ техническата база не е лоша. Ангажираността е добра - по шест часа дневно + съботно-неделни и нощни дежурства. Местоположението е доста добро, от работната среда има какво да се желае, но като цяло става.
Общо взето двата големи минуса са малкото пари и липсата на перспектива за професионално развитие вътре в агенцията (ама то нали затова й викат инкубатор за кадри, така че ако някой иска да се развива, може и трябва да го направи извън БТА).

Заплащане - като цяло за агенцията ниско, с изключение на някои ръководни служители. Уважение - привидно съществува, но в същност никой не се интересува от мнението на колектива. Привилегии - ползват се определени хора. Фирмена сигурност - в България за държавни институции няма никаква сигурност. Работно време - режим на дежурства в събота и неделя и по празници. Потенциал за развитие - за младите служители е добра школа за обучение и основа за намиране на добра работа след това в частните медии. Местоположение - добро. Работна среда - определя се от различни фактори като добра техника, добър софтуер, правене на инвестиции и подобрения - но такива липсват. Колеги - в някои редакции се работи в среда на интриги и подмолни борби. Не са много местата, където има цивилизовани взаимоотношения.

Електонен клипинг - Там има една истерична полуобразована жена, която е набедена за шеф и е много зле - тъй като работата не върви поради злобата й и некъдарността й , тя тормози и изнервя подчинените си, които зо нещастие я превъзхождат в пъти ! Е има си една -две също така полуобразовани подгласнички, които доносничат и сплетнят, а когато нямат какво да доносничат си измислят, за да се покажат верни на шефката . Е , Максим и Борето трябва да се вземат в ръце и да оправят нещата !

АГЕНЦИЯТА