Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Каргил България https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,бул. Тодор Каблешков 71&markers=София,бул. Тодор Каблешков 71

Каргил България

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 184 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 131-140 от общо 184


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

За офиса във Варна някой можели да сподели впечатление? Много се колебая...


настоящ служител

-35 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-3
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-3
Работна среда
-5

Ако сте се засилили да почвате в тази фирма. Веднага се вземете в ръце и се поправете. 90% от служителите си търсят нова работа, останалите 10% са млад меринджеин със липсващи първи седем години. Отвратителна атмосфера. Бягайте далеч. Ще си опънете нервите още от самите интервюта. После попаднете ли в от дел финанси /FSS/, а и не само също и PMO, CTL, CSSP и т.н. лошо ви се пише.
Хокане викане по вас. Имат си 7 правила които важат, по български стил за всички, но не и за мен. :) голям смях е.

Играта е тук да се позакрепят някакви процеси пренесени от западна Европа и после към Индия.

мениджмънта е под всякаква критика. Наскоро уволниха най-големия мето-схемата, така му е прякора.
Смятайте за какво става въпрос. Мега зле.

БЯГАЙТЕ И СЕ СПАСЯВЯЙТЕ!!!


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

За съжаление и аз ще трябва да добавя един щрих /негативен/ към общата картинка относно ситуацията във фирмата. Както всеки аутсорснат бизнес и Каргил не остава назад, очевидно всичко попаднало в България бива опорочено. Добра компания + побългарен мениджмънт + посредственост и натегачество= отровна бизнес среда. Бих сравнил обстановката единствено с Хеленик...
Заплатите са над средното ниво, опит може да се натрупа само ако туко що сте завършили университет, но за сметка на това похабените нерви са в изобилие. Пиша това, защото наистина вярвах, че офисът в София има потенциал, но уви. И макар да знам, че не казвам нищо съществено различно спрямо предходните коментари, вярвам, че трябва да бъде споделено, за да може повече хора да знаят, че когато поставяш заплатата над ценностната си система резултатът е разочарование и загубено време.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Мен лично фирмата си ме кефеше. На супер далечно място и няма метро, паркинг не дават, но пък си е в мол и не чак толкова зле. Мениджърите бяха ОК, може и да не са с много опит за такива но поне не се крият като мишки в некви зали или офиси. За финансите говоря другите не знам как са.
Идват сума чужденци, ходи се по миграции, знам за някои къде отидоха за по няколко месеца в Щатите, Англия, на други места насам натам, има предлагат се ако ти се ходи.
Шефа на финансите е белгиец, добре е не е някакъв да ходи да следи какво правят хората. Има една руса мацка на админите, супер е яка не знам кой тука от колегите нещо и се е подразнил ама е най-яката шефка къде съм имал не точно на мен де но пак. Супер много се усмихва и си защитава хората.
Има много да се учи и по миграции и от старите колеги, има интересни отдели. Имат едно като състезание помежду си и с отделите за да си поставяш цели всяка седмица. Точно като напусках сложиха бонус система. Като цяло много неща се промениха последната година-две и е ясно че няма как всички да ни повишат така че ги разбирам колегите долу че може да ги е яд малко че не са те ама ще стане те всички ги повишиха тея дето първи почнаха.
Като цяло е стабилна компанията супер е да се научиш и да работиш със всекакви хора.


бивш служител

-13 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
1
Потенциал
-5
Местоположение
1
Колеги
2
Работна среда
1

странно место за работа. има много добри и знаещи колеги, а има и много връзкари и некадърници. Ако не си мениджър, нямаш право на мнение. Работата може да се върши зле, важното е да се отчита като свършена. Докарани са доста хора с връзки и те получават огромни заплати. Ако сте без връзки - 2000 за счетоводител, ако сте с два чужди езика, може да се стигне до 3200. има пътувания, като ако пътувате в извънработно време, това не се заплаща. Очаква се да работите и по време на болнични.
Не знам какви са бонусите, има минимални придобивки. имаше избори за профсъюз които бяха пълен фарс. Човешките ресурси са добри, но са пренатоварени.
Основният проблем са мениджърите. Всичките като изключим Счетоводство са българи, които за злобни, и гледат как да изстискват хората, без елементарно уважение.
Ако сте току - що завършил, е подходящо место, ако имате опит, не си губете времето.


-6 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
-4
Привилегии
0
Фирмена сигурност
3
Натоварване
3
Потенциал
-3
Местоположение
1
Колеги
-4
Работна среда
-4

5. Мнение за заплащането и социалните придобивки – ако 2000 лв нето Ви е по вкуса и Ви стига да покриете ипочетния кредит, комуналните услуги, оглеждането на детето Ви и бензина за колата, то това е идеалното място за Вас. Предлагат допълнително здравно осигуряване към ЗАД България Здраве (300 лв покритие на медикаменти от списъка на регламентираните такива, стоматологични процедури до 300 лв годишно, вкл. почистване на зъбен камък, псевдо годишни профилактични прегледи в частна клиника в една от преките на бул. „Ал. Стамболийски“). Работи се на сумирано работно време от август 2016 г. с идеята да не се заплаща извънредния труд (който по закон си е забранен, но се случва да се акумулира някой и друг час такъв). Преди го плащаха х4, но се усетиха, че като няма други придобивки, служителите предпочитаха да работят на националните български празници, далеч от семейсто и приятели, или извънредно с идеята да припечелят малко още. Та, да могат да си позволят почивка или да зарадват детето си/половинката си с подарък. *ИМА: 3-месечна карта Мултиспорт покривана 50-50 между работодател и служител; допълнителни 5 дена ученически платен отпуск; малко пресни плодове в понеделник сутрин, хубава панорамна гледка към Витоша планина от кафетерията на 19. етаж; някое и друго зле планирано и организирано парти в ресторант Сохо (в МОЛ-а) по случай визитата на някой чужденец или псевдо коледно празнинство. **НЯМА: ваучери за храна; транспортна карта или пари за гориво; бонусна система; парко място (има лимитиран и платен борй в паркинга на МОЛ-а, нива -3 и -4); курсове по чужд език, професионални квалификационни курсове и техните такси/комисионни (ACCA, CIMA, 6Σ, ИДЕС); тийм билдинг-и. Ако не сте от хората, посочени в първата ми фраза, то заявете Вашата кандидатура още днес като изпратите актуална автобиография и снимка в цял ръст (за предимство се счита, ако е заснета в някой нощен столичн клуб). Пожелава Ви се успех! ... Край на част 3


бивш служител

-6 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
-4
Привилегии
0
Фирмена сигурност
3
Натоварване
3
Потенциал
-3
Местоположение
1
Колеги
-4
Работна среда
-4

2. Мнение за служителите – До 2018 година очакванията са да наброяват над 1000 души. Постоянно търсят хора, но тъй като на пазара на труда няма толкова квалифицирани кадри с икономическо образование, наемат се всички, които могат да завържат (що-годе) разговор на английски език. За да се впишеш в колектива трябва да: вирнеш нос, да надуеш и изпъчиш гърди, да се присмиваш на тези, които задават въпроса „Защо?“/“Може ли да ми покажеш?“, да симулираш работа по 8 часа на ден, да нервничиш, да се държиш арогантно с колегите си от един и същи екип, да не проявяваш човечност и такт, да сплитничиш зад гърба на другите без да ги познаваш, да фамилиарничиш и да се мазни на всеки с пост по-висок от твоя. Т.е. да се въплатиш в кожата на Бай Ганьо. Не се учудвайте, над 70% от служителите са от женски пол, а от 30% мъже едва 12% са такива в истинския и пълен смисъл на тази дума.
3. Мнение за работата – Тя, за разлика от всичко останало, е динамична и интересна. Можеш много да научиш. Но за жалост сам и на базата на взаимовръзката „опит-грешка“. Ако си адаптивен, имаш желанието да научиш нещо ново, да се дообогатиш в работен план, то това ще стане. Ако попаднеш на някой ерудиран и по-опитен от теб колега (което е изключителна рядкост), то той също може да те доразвие ментално и знанийно. Доста често се отварят и позиции в други държави, където има Каргил бизнес – с краткосрочна или безсрочна ангажираност (уловката е да минеш на допълнителни интервюта и тестове през гореупоменатия управленски апарат; разбирате за какво иде реч). Да, за някои екипи заетостта е различна – от целомесечна до двуседмична само. Но до това води прекаленото раздробяване на процеси, задължения и отговорности по длъжности. Като постъпиш НЕ ПОЛУЧАВАШ надлежното встъпително обучение (което са упоменали в частта „Задължения на работодателя“ в трудовия договор на всеки служител) по системите, които ще използваш ежедневно. Учиш се сам. Дори и да питаш и някой да знае, не винаги ще ти отговори, помогне и покаже. Все пак е нисшо да бъдеш учител за някого.
4. Мнение за работното място – Каргил смени офиса през есента на 2015 г. и текущо се помещава в Инфинити Бизнес Център (високата 19-етажна сграда до МОЛ България, етажи 17.-19.). Паралелно остана и офисът на ул. „Осогово“ за някои отдели. Но от декември 2016 г. ще го затворят и пренесат отново до МОЛ-а, но в другата по-ниска кула (етажи 8.-12.). Текущо персоналът наброява малко над 500 души и мястото не стига. Не ми се мисли къде ще се пренесат, когато се удвоят – може би в строящата се бизнес сграда на пл. „Македония“, в Бизнес центъра в „Младост 4“ или някъде по бул. „Цариградско шосе“? Кой знае!? Може би „компетентните“ управленски глави са го измислили подобаващо и практично.
... Край част 2 ...


бивш служител

-4 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
-4
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
3
Натоварване
3
Потенциал
0
Местоположение
1
Колеги
-3
Работна среда
-4

До всички, които възнамеряват да започнат работа в Каргил България ЕООД – ако сте образовани, интелигентни и амбициозни хора – не го правете!
1. Мнение за мениджърите – Това е една пародийна театрална трупа. Управленският апарат (ако въобще може да се каже, че съществува такъв) е сформиран от хора, които са били уволнени, изгонени и със заведени дела за финансови злоупотреби. Почти всички идват от други фирми за изнесени услуги в София – Кока Кола Хеленик, Кока Кола Ентърпрайз, Ай Би Ем и прочие (като внедряват и приближените си/половинките си от там в новата компания). Почнали в бившите си работодатели като счетоводители (AP или AR, твърде рядко GL), но отишли в Каргил и станали ръководители отдели (Team Lead/Supervisor). Без надлежно образование (Социология, Психология или в най-добрия случай псевдо икономически специалности от УНСС/ИУВ/СА като икономика на туризма например), без възпитание и култура (поздравяваш с „Добро утро!“/“Довиждане!“ и все едно го правиш на гробището – безмълвна тишина следва ...), без умение за работа в екип и ръководенето на такъв. Обичат да вдигат шум и врява около себе си, видиш ли само те работят и нямат време да отдъхнат от ангажименти и работа, всъщност пушат цигари, пият кафенце, скалъпват 10-15 помпозни електронни писма на ден и това е. Абе, просто обичат да се тупат по гърдите, да се мислят за велики и ненадминати, в същото време да не усещат колко са смешни и нелепи в очите на подчинените си. Напомня ми много на „Тартюф“ на Молиер – сатирична, на моменти жлъчна комедия. Когато пристигне някой чужденец на визита в Каргил България ЕООД, тези хора го следват като малка глутница вълчета с махащи опашчици, готови да оближат многократно задните му части. Организират срещи, за да го представят на всичките служители (тези срещи наричат Таун Хол). А когато някой служително зададе директен въпрос по темата – типично по български манталитет, отговора се размива, бива завоалиран, изказват се общи приказки. Дори във НАТФИЗ не преподават такова актьорско майсторство! ... Край част 1 ...


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Компанията предлага ли годишен бонус?


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Носи се слух из офиса, че "русата бамбина", с помощта на интимни отношения с човек от централата, който наскоро бе в София, е издействала повишение на "нейния супервайзор".
Нищо не е потвърдено още, но както се казва, ще поживеем и ще видим.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?