Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

капман холдинг /img/frontend/nomap.png"

капман холдинг

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 1 мнение
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-1 от общо 1


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте, бих искал да споделя мнението си за КАПМАН ХОЛДИНГ като бивш служител с директни наблюдения за случващото се в тази компания.
Колебаех се дали въобще да публикувам мнение в нета за фирмата – има ли смисъл и чуваемост? Но, хубаво е, че вече съществуват такива сайтове като БГ РАБОТОДАТЕЛ, със сериозна тежест и авторитет, които да ориентират потенциалните кандидати за работа в дадена фирма. да ги предпазят от неприятни емоции.
Разбира се можех и да премълча и да не споделям мнение, както повечето бивши служители на КАПМАН, които поради една или друга причина – дали поради външен натиск /споделено от бивш колега в разговор/, дали поради притеснение и автоцензура, дали поради споделяне на мненията си основно в специализирани сайтове, не желаят да постват тук. Всеки в края на крайщата си преценява за себе си. За съжаление доколкото разбирам, негативните тенденции и липсата на извличане на поуки от минали грешки продължават в КАПМАН.
Достатъчно оценки в негативна светлина за КАПМАН ХОЛДИНГ и основната му дейност – най-общо инвестиционното посредничество, могат да се намерят във форумите на специализираните икономически сайтове от бивши клиенти и от хора имали досег с тази компания през годините. Там проблемите в мениджмънта, намиращи отзвук във финансовите отчети, текучеството на персонал и т.н са мотивирано отразени. Ето защо тук целта е конкретно потенциалните кандидати за работа да придобият представа относно качеството на мениджмънта, атмосферата на работа социалните придобивки и др. въпроси, предмет на този сайт.
Ето някой от основните въпроси, които вълнуват при постъпване на работа:
1. Мениджмънт – поне на документи фирмата се управлява от Николай Ялъмов, Антон Домозетски и Сибила Грозданова. За целия си трудов стаж до момента, а той е над 13 години, по объркан подход в мениджмънта не бях срещал. Всъщност така и не разбрах каква е ръководната роля на Ялъмов?! По принцип тотална липса на ангажираност и безличност се наблюдава, неумение да се балансира, да се задържат и мотивират служители, липса на ясни критерии за оценка и тежест на вложения труд от служителите, много често липса на обратна връзка и др. Ако трябва да цитирам вътрешнофирмения фолклор – основната функция на Ялъмов е да управлява секретарките, да слуша музичка в кабинета си /все пак е с музикално образование и фамилен интерес към танците/. Казват, че обикновено проблемите в една структура идват от стоящия начело. Вероятно оттук идва и състоянието на фирмата в момента – от водещи позиции на пазара – до сериозен срив и непрестижни места в класациите на бранша.
2. Работна среда. Тук вече основна роля има Сибила Грозданова, като пряк ръководител. Конкретно става въпрос за консултантският бизнес на Капман /Капман консултинг ЕООД/, свързан с изработването и управлението на европейски проекти, тръжни процедури, подготовка на секторни анализи, бизнес планове и др.
Изключително неоринтирано управление, противоречиви насоки за работа, лош подход към клиента, водещи логично до съмнения за некомпетентност в отделни случаи. Бил съм свидетел и са ми се оплаквали клиенти за очевидни неразбории, които са извън обичайната консултантска практика като: даване на консултация от страна на Сибила Грозданова, която се разминава с критерийте за допустимост и нормативните документи по определена европейска програма /все пак клиента не е идиот и в повечето случаи е достатъчно информиран, за да усети, че го подвеждат/, многократно променяне на първоначалните варианти на проектни предложения, без това да касае същността им и значението при одобрение /това води до разходи за клиента, излишна изнервеност, а може да се обясни с липсата на запознаване относно процедурите за кандидатстване или управление, неувереност дали прави точно каквото трябва/, несериозно отношение към клиента относно уговорките за срещи, сроковете за отговор на питане от клиента и др./както казваше Николай Ялъмов на събеседването ми с него – има тук една началничнка дето си идва отвреме, навреме на работа, защото мъжът й не я пуска?!?!?!?!!/. Естествено това води до отлив на клиенти за КАПМАН ХОЛДИНГ. Могат да се посочат разбира се и конкретни фирми, които са се отдръпнали заради това отношение от работа с Капман и реализирали успешни проекти с други консултантски фирми. Води разбира се и до загуба на време за мениджъра проекти да обяснява и убеждава Сибила Грозданова в очевидното - как е правилно да се случат нещата по конкретния проект.
В същото време въпросното лице Сибила Грозданова създава изключително неприятна работна обстановка. Няма да коментирам мнения споделени от колеги за нея, няма да коментирам и нещата в личен план, но казват, че едно от изискванията към добрия мениджър е умението да създава екипи, да е лидер с тежест и авторитет. Бил съм свидетел на неприятно, грубо отношение към колеги, липсата на елементарна въздържаност, дребнава клюкарщина за колеги зад гърба им в негативен план и тенденциозно, липса на култура в отношенията като цяло. И повече няма да коментирам – не би било кавалерско. За това говори и текучеството на персонал, работил с нея – реално от създаването на това звено в холдинга е напуснал целият персонал с успешни проекти. Това би трябвало да значи нещо.
3. Привилегии, социални придобивки – няма такива. Като предимство може да се изтъкне единствено доброто разположение на офиса. Но пък за сметка на това допотопна офис техника, лиспа на консумативи.
4. Заплащане – няма да споменавам конретни цифри, едва ли има и значение. Тук бих се спрял на друго – начина на плащане. Заплащаннето е твърдо възнаграждение на месец плюс бонусна схема за конкретен проект. И тук идва тънкият момент – за периода, който бях в КАПМАН ХОЛДИНГ аз не видях черно на бяло нито един договор с клиент?!?!! Т.е. ако консултанта реши да си сметне какъв му е бонуса – просто няма база за това. А в същото време постъпваха средства от клиенти. В този смисъл нещата са и изключително неприятни и некоректни, водят до загуба на доверие и демотивират служителя.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?