Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

КОБИЛДЪР ИНТЕРНЕШЪНЪЛ https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,бул. Цар Борис ΙΙΙ, № 1&markers=София,бул. Цар Борис ΙΙΙ, № 1

КОБИЛДЪР ИНТЕРНЕШЪНЪЛ

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 15 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-10 от общо 15


настоящ служител

-22 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-3
Потенциал
-5
Местоположение
5
Колеги
2
Работна среда
-1

На пръв поглед фирмата би изглеждала много хубава за всеки, хората са усмихнати и весели, винаги се забавляват...и до там!
Професионализма е равен на -100, повечето служители са току-що завършили студенти без никаква идея от фирма, екип, бизнес и т.н.
Ако стигнете до интервю с уж гуруто на фирмата, която между другото от Х години все една и съща реч навсякъде поства и говори като папагал (толкова и е акъла на женицата), пригответе се да почакате в офисчето и едно 10-20 минути, защото е била "заета" или да ви върне за друг път.
Заплащането е меко казано смешно. Има хора, които работят за под 1000 лв. Но все пак за компенсация има едно момиченце наето като "бариста" за да ви прави кафенце. И да не забравяме банани и ядки, за които всяка седмица орди от хора се струват, като бабите в Била, да грабят и оставят след себе си мизерия.
Бизнеса на фирмата не е лош - БИМ технологии - ново, модерно и т.н. За да се стигне крайния резултат, какво да ви кажа - мъката е на друго измерение - всеки има различно мнение и се опитва да го налага, от Продукт оунъри, през Проджект мениджъри, през дизайнери, през рисърчъри...и накрая решение (най-често и еднолично) взима THE BIG BOSS - лудия всеизвестен Ларс който на всеки тиймбилдинг се напива до състояние в което да скача на колеги и да ги сваля и въргаля по земята.Но не е пробелем, важното е да е FUN!
Позициите във фирмата - болна тема там, ей хора. Има служители на позиции, които и те нямат идея какво правят или какво би трябвало да правят. И всички искат да са мениджъри. Имаше период, преди години, в който, за да си на добра позиция трябва да си старши.Тоест да си над 30, независимо от бекграунда.
Често хората просто изчезват...един ден си на работа на следващия просто стола ти е празен. И никой не смее да пита -ама какво, защо. Без предупреждение, без предизвестие. Сядаш с кака ти "главен HR manager", или както от някакво време го водят HC (Human Capital-що за дебилизъм), и подписваш чинно листята.
Връзките във фирмата (колегиалните отношения): Ами не е като да ги няма. В тази фирма от слухове само коронавируса ще хванат. Кой с кого спал, кой с кого искал да спи, кой от кого не знам си какво, а то какво се оказва - че май не са само слухове :) (тука търсещите такова работно място много ще се зарадват!)
Та, колегиалните отношения ги има, не е шега работата, стига да си траеш и да се съгласяваш - "you are the man/woman!". Но ако си от по-така будните и се дразниш и не си мълчиш - ти не си fit за тях и ти бият шута.
Малко свястни хора останаха там последно време (поне по мои наблюдения).
Потенциал за развитие - няма такова животно!
Работна среда - (като изключим 70% от хората) е супер
Натоварване - някои хора работят като изроди и това НЕ се вижда и отбелязва, други седят по цял ден в ФБ или 9гаг - 50/50 е положението.
Фирмена сигурност - няма таква. Кобилдър е фирма която последно време няма допълнителен доход т.е. харчи се това което се изкара и евентуално правителството на Норвегия благоволява да даде някоя друга крона да не взема да фалира. И така на самотек от доста време. Дано се появят, пожелавам им го, защото бизнеса и сектора в който са е много добър и преспективен.
Привилегии - банани, ядки, партита за рожденниците (фирмата удря финансово рамо - браво за което), здравна застраховка, която ако се обадиш да си запазиш час, най-често ще ти кажат, че не влиза в твоята застаховка, удобно място близо до центъра - няма паркинг или има де ама е пълен.
Уважение - мисля че казах за него.
Заплащане - варира - от доста ниски до доста високи. Определени хора взимат доста пари , докато масата...нямат идея даже за какво иде реч и мислят, че това е нормално - т.е. много ниски заплати за ИТ сектора.


настоящ служител

38 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
5
Привилегии
3
Фирмена сигурност
5
Натоварване
3
Потенциал
5
Местоположение
3
Колеги
5
Работна среда
5

Здравейте,

Благодаря за обратната връзка.

Наистина една от ролите на HR-а е да бъде медиатор между ръководството и служителите. В тази връзка е съвсем нормално когато хората имат притеснения, предложения или критика, която споделят на HR- а, тази информация да се сведе „отдолу-нагоре“ до ръководството, за да се предприемат мерки за подобрение. Това е накарало много хора да останат в компанията, защото тяхното мнение/ притеснения са били чути.

Относно data input работата, няма как без нея. Все пак основното нещо на нашия бизнес е създаване и обогатяване на база данни за продуктите в строителната индустрия. В същото време колегите имат възможност да създават изцяло нови продукти за строителната индустрия, да дават предложения, да участват в хакатони, да обменят непрекъснато информация и знания, да работят в екип и да се забавляват заедно.

Като цяло в компанията се стремим към отворена комуникация и създаване на култура за обратна връзка във всички пососки. Със сигурност имаме още много неща да подобряваме в това отношение. Затова е много по-полезно, ако някой вижда проблем в комуникацията, да дойде и да сподели директно какъв е и какво очаква, а не да се крие през анонимни профили в бг работодател.

В допълнение, българският мениджмънт усилено работи и се стреми да внесе в компанията част от норвежката култура, а именно равнопоставеност между хората независимо от йерархичното ниво, стимулиране на конструктивни спорове, защото от тях се ражда истината, изслушване на различно мнение дори и да не е най-правилното, екипна работа и колаборация между всички отдели, а не конкуренция. Всички тези неща се постигат трудно, тъй като балканската култура е коренно различна.

Но аз вярвам, че с помощта на хората в компанията и тяхната обратна връзка, може да вървим напред и да решаваме заедно комуникационни, организационни, професионални и дори личностни проблеми.

И още нещо, всяка година правим независимо проучване на ангажираността на служителите, което показва обективни резултати за културата на комуникация и работа в компанията. Ето няколко факта от последното проучване:

• Initiative is encouraged and supported by my company – 85 %
• I am encouraged to share and apply my own experience, even if it differs from the already established approaches – 85%
• I would recommend the company as a good place to work – 85%
• My direct manager listens to my opinion or feedback – 87%


Поздрави,
Цветана


настоящ служител

-6 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
-1
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
1
Натоварване
-2
Потенциал
-3
Местоположение
-2
Колеги
5
Работна среда
1

Работата в компанията има своите плюсове и минуси, като лично за мен минусите преобладават.

Компанията, сама по себе си е страхотна, продуктите са иновативни и в близко бъдеще биха могли да решат част от проблемите на строителната индустрия. Софтуерът се развива трудно и бавно. В повечето случаи се работи итеративно и с много повторения на едни и същи операции, които биха били скучни на по-активните хора(механично повтаряема дейност като data input).
Екипите и колегите в повечето отдели са страхотни и си заслужава да се работи с тях.
Бонуси няма.

Норвежкият мениджмънт е опитен и като хора са изключително приятни за комуникация и работа. За съжаление, колегите от БГ офиса работещи с тях се броят на пръсти.

И както в повечето международни компании, основният проблем е т. нар. БГ мениджмънт. Като най-често срещаните проблеми са следните:
-Трудна и недиректна(хлъзгава) комуникация. Като цяло, нещата се комуникират по един начин, а в края са коренно различни. Пр.("централна локация на офиса", "плоска структура" и др.)
-HR отдел, който е изцяло на страната на работодателя и не работи като медиатор, а по-скоро като проводник на информация "от долу-нагоре". Повечето колеги имаме лош опит и разбираме, че когато се сподели нещо с HR, веднага споделеното се свежда до знанието на СЕО-то.
-Съответно тези проблеми водят до сериозно текучество на опитен човешки ресурс от фирмата в последните година-година и половина и несигурна обстановка(за справка от около година се комуникира, че фирмата скоро ще бъде 110 човека, а бройката постоянно се връща в изходна позиция 95-100 служители - данни НОИ).
В този ред на мисли, не се толерира собствено мнение и ако не си в "любимците" на СЕО-то, трудно се израства.

Мнението е изцяло информативно и служи по-скоро за хората които се колебаят дали да започнат работа в компанията. Написано е така, че да удовлетвори моите питания, ако кандидатствам за работа в нова компания.


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Бистра Папазова:
- Изпълнихме петилетката за три години!!! Пазара все още не е узрял за продуктите ни!!!
(Аплодисменти)
Да живее другаря Ларш!!!
(публиката става на крака и скандира бурно с ръкопляскания "Вечна дружба")
(5 минути)
КОНЕЦ

17 мига от пролетта


представител на управлението

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Здравейте,

Бих искала да предоставя малко повече информация към визираните проблеми в коментара по-долу:

1. Кобилдър има ясна мисия и цели, които се комуникират от CEO-то на компанията към всички служители лично и на всеки 3 месеца. Компанията е поела в ясна и добре обоснована посока на развитие, изискваща разработването на софтуерни продукти без съответствие на пазара. Този факт налага модел на работа, изискващ дискусии с колеги от различни отдели и международни звена на всеки етап от вземането на решения. В тази връзка компанията държи на мнението на специалисти в конкретните области, за да се дискутират начините, по които нещо да се направи, както и да се фиксира очаквания краен резултат. Също така моделът на комуникация, който е в основата на норвежката култура за управление на една компания изисква екипна работа и дискусии, които дават възможност на различни страни да участват и изложат аргументите си с цел оптимални резултати. В допълнение, именно защото експертите в България разбират достатъчно от работата си и участват във взимането на решения, държим на това проблемите да се решават в екип и чрез дискусия, а не чрез еднолично взети решения.

Тъй като вървим една крачка пред реалните клиентски нужди, итеративният начин на работа, който е в основата на дейността ни, налага промени в нашия софтуер, които са с цел да отговорим по-добре на нуждите на пазара. За компанията това е търсен и управляван процес на работа, който се наблюдава при много компании, разработващи иновативни продукти.

2. Софтуерът, който е визиран в коментара е платформа, регулирана и призната в Норвегия от целия строителен сектор и наложила се като „браншова“ платформа. Тя предоставя на строителните компании сигурност при използването и документирането на химикали, което доказано има връзка със сигурността и човешкото здраве на строителните обекти. Този продукт ни осигурява стабилни приходи, които дават възможност на компанията да инвестира в нови работни места и развойна дейност в България. Откакто Кобилдър България е създадена през 2013 г., компанията запазва стабилен и устойчив ръст, който без допълнителни инвестиции от трети страни осигурява необходимия капитал на компанията, за да расте с по 100 % нови работни места в България на година и да инвестира в иновативното си портфолио от продукти, базирани на BIM технологиите.

3. Този коментар е базиран на субективно мнение, което всеки има право свободно да изрази.

Благодарим за обратната връзка, публикувана тук. За нас е важно всяко едно мнение, тъй като ни дава насоки как да се усъвършенстваме при толкова бързо разрастване на компанията.


настоящ служител

-17 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-2
Натоварване
2
Потенциал
-5
Местоположение
3
Колеги
-1
Работна среда
-5

Не препоръчвам компанията на никого. Мнението е лично разбира се, причините са по-долу.

Заплатите са на сравнително нормални нива, но определено не са особено високи. Офисът е на прилично място в центъра и е удобен по отношение на транспорта. Колегите са както на всяко друго място - има такива, с които се разбираш, такива с които не много, но в общи линии екипът не е лош.

Основните проблеми обаче са следните:
1. Никой в компанията няма идея какво се случва и защо. Каква е ползата от това, което се прави, за какво служи. Водят се безкрайни разговори без да има резултат, защото никой няма идея каква точно е целта, какво се търси като резултат и дали изобщо може да се направи.
2. Продуктите на компанията нямат клиенти. Единственият продукт, който издържа компанията е по европейска програма и практически фирмите в Норвегия до голяма степен са задължени да го ползват. Всичко останало е пълен провал до такава степен, че има SaaS платформи с по 4-5 клиента.
3. Отношението на ръководството в София е изключително непрофесионално и цялостната атмосфера в офиса е тежка и неприятна. В комбинация с факта, че хората не виждат особена полза от работата си офисът не е едно от най-щастливите места в града.

В резултат на това основната част от хората, които имат качества се оглеждат за друга работа и някакъв момент напускат.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Кандидатствах за junior c# dev. Интервюто продължи точно час - представяне на фирмата, представяне от моя страна и техническа част - code review на извадки код, която беше доста интересна. В кода имаше както синтактични грешки, така и много възможности за оптимизации. Единственият бонус, който фирмата предлага е допълнително здравно осигуряване. Като цяло останах с добро впечатление, единственият минус - изрично попитах дали ще получа обратна връзка, но това не се случи.


настоящ служител

43 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
5
Привилегии
4
Фирмена сигурност
5
Натоварване
5
Потенциал
5
Местоположение
4
Колеги
5
Работна среда
5

Здравейте,

Според мен компанията може да е пример не само за коректен работодател, но и за иновативен бизнес.

Много често попадам на различни статии и публикации за свободата за лично развитие и колко важна е тя на работното място, но рядко съм виждала тези идеи приложени на практика. Най-хубавото нещо в "Кобилдър" е именно, това че тук, независимо от позицията, която заемата, добрите идеи се поощряват ако можете да защитите свое предложение със знания и ентусиазъм, Развитие в "Кобилдър" има и ще има докато хората тук се кефят на това, което правят. Локалният, а и норвежкият мениджмънт е по-скоро лидерски, отколкото контролиращи, което е приятна глътка въздух, поне за мен.

Относно самия бизнес, софтуерните продукти на "Кобилдър" са истинска иновация в строителството. СИМ или "Строително-информационното моделиране", с което се занимаваме тук, е доста нова тема в България и следователно ще Ви дъде възможност да станете тесни специалисти. Предизвикателно е да се работи в среда, в която всичко се прави или измисля за първи път, но това позволява и много свобода.

Колегите са супер готини, а средната им възраст е към 28 години. Когато стане въпрос за тийм-билдинг тук правим запомнящи се партита с перуки, мустаци и с какъв ли не друг реквизит. Екипната работа при нас е супер важна и ако се притеснявате да досаждате на колегите с много въпроси и назначаване на срещи, то тук няма да се чувствате добре, пък и няма да можете да наваксате, защото има много за питане.

Работя в "Кобилдър" от близо година и съм много доволна от компанията. Много искам да видя тук хора, на които истински им харесва да работят и да се развиват, а не placeholder-и.


настоящ служител

39 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
5
Привилегии
3
Фирмена сигурност
5
Натоварване
3
Потенциал
5
Местоположение
5
Колеги
4
Работна среда
5

Лично за мен компанията е повече от добър и коректен работодател.
Условията на труд са чудесни, работното време е регламентирано и ако някой остава след края на работния му ден, то е по негово собствено желание. Офисът е в нова сграда и се намира разстояние 5 минути както от метро-станция Сердика, така и метро-станция Опълченска, което е доста по-добър вариант от офис до летището примерно. Относно работещите там, екипът е изцяло от професионалисти, за които най-важното е да си свършиш работата и то добре. Ако някой не е одобрен и недоволен, то просто най-вероятно просто не отговаря на необходимите критерии, тъй като фирмата държи на служителите си и техните професионални умения.
Характерът на работата е далеч от аутосорсинг, тъй като работата е свързана с продуктите на компанията, които са доста специфични.
Част съм от екипа вече почти година и се радвам, че имам възможността да работя и да се развивам точно там.


настоящ служител

40 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
5
Привилегии
3
Фирмена сигурност
5
Натоварване
4
Потенциал
4
Местоположение
5
Колеги
5
Работна среда
5

Като служител на компанията в момента по-скоро не мога да се съглася с толкова крайно отрицателни коментари. Разбира се, както всяко друго място за работа си има своите плюсове и минуси, но като цяло е едно от най-добрите места, на които съм работил, както и доста над средното ниво за пазара в България.

Продуктите са специфични, но това по-скоро прави работата интересна, а не ограничава възможностите за развитие. Един добър търговец може да продава както тези продукти, така и нещо друго. Един добър програмист може да пише на C# в случая за всякаква произволна система. Опитът от компанията не е неприложим другаде.

Офисът е в центъра, което за мен лично е доста удобно място като се има предвид, че е на 5 минути от метрото. За колегите с коли има варианти за пакиране наоколо.

Относно сигурността - колегите в Норвегия имат доста големи и дългосрочни планове за офиса тук. Когато започвах миналата година бяхме 10 човека, сега сме над 30. Поне доколкото аз имам видимост нещата изглеждат достатъчно сигурни.

На мен доста ми харесва, че в различните отдели хората са с доста разнообразни профили - строителни инженери, скандинавски филолози, програмисти, търговци... интересно е да се работи и има какво да се научи от хора с различни професии и опит.

За момента съм много доволен. Има огромна разлика между продуктова компания като Кобилдър и комапния, която прави чист аутсорсинг във всеки един аспект на работата.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?