Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Бг Трейд Център /img/frontend/nomap.png"

Бг Трейд Център

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 6 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-6 от общо 6


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Работих във фирмата повече от 4г. Видях много професионално и адекватно отношение от мениджмънта. Отношение, което на много малко места може да се види във фирмите в България. Винаги се стараят да помогнат, интересуват се служителите си, да за могат всички да са доволни. Разбира се много трудно може да се угоди на всички, особено в такъв голям екип, но те винаги са се опитвали да постигат баланс.
Заплатата е по-скоро средна за стандарта във Варна, но в крайна сметка ни плащаха за сключените сделки. Не веднъж са ми давали по-висока от изкараната заплата, за да ме стимулират.
В момента работя в екип, за който мениджъра "пет пари не дава", не се интересува как работим, а само изисква. По ирония на съдбата сега често се сещам за бившите ми мениджъри и стигам до извода, че настоящия не може да им стъпи на малкия пръст!
Общо взето в момента не мога да кажа нищо лошо за тях.


бивш служител

35 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
5
Привилегии
2
Фирмена сигурност
4
Натоварване
5
Потенциал
3
Местоположение
2
Колеги
5
Работна среда
4

До Анонимната жена, която смята че трябва да се хареса на хората.
Аз работих в тази фирма в продължение на 4 години и никога не съм че чувствал ощетен от който и да е от супервайзорите.
Да заплатата не е чак толкова голяма за стандарта на живот във Варна, но все пак е една прилична.
А вие като имате проблеми със супервайзорката,зощо не се оплакахте на по-високо ниво и защо не застанете с името си както аз заставам.
Отношението на всички мениджъри във фирмата са на високо ниво и винаги те поставят на първо място преди себе си.Явно вие сте си заслужила това уважение от супервайзорката си,защото смея да твърдя че тя е една спокойна и уравновесена жена, която може да изтърпи всичко и всеки, но вие явно сте била прекалено нагла жена за да ви изгони.


-8 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
1
Фирмена сигурност
2
Натоварване
-3
Потенциал
-5
Местоположение
1
Колеги
3
Работна среда
3

Поредната бг фирма в която ако не си приятен на мениджърката си, тя прави така че да си отидеш. На интервюто ти сваля звезди и ти обещават едни неща, а в действителност са съвсем други. Говорим за едни пари, а в договора съвсем други.
Наложи се да отсъствам 3 дни, защото бях болна, мениджърката ми казва "ако ще е за 2-3 дни не си взимай болничен". После отивам на работа и ми бута под ръката лист да се разписвам, че си ползвам платената отпуска.
Изключително нагло и грубо отношение от нейна страна. Прави ти проблем ако закъснееш за 1 мин, работно време от 9 до 5/6 и 30, сутрин трябва да си там най-късно 8:50, в обедната 30 мин, от 12:30 до 13:00 пак трябва да се върнеш най-късно 12:50 и реално не можеш да я ползваш цялата. Но в същото време тези които се смеят на шегите и и лижат достатъчно гъза нямат проблем. Приключих си последния разговор 2 мин. преди края на работното време и реших, че няма смисъл да започвам друг, и веднага бях порицана за въпросните 2 мин., а в същото време не веднъж се е случвало да стоя по 15-20 мин след края на работния ден и да си тръгвам последна, но това разбира се не е никакъв проблем.
Явно е честа практика мениджърите да си вартят хора докато не намерят някой, който не задава въпроси и достатъчно повдига егото им, за да остане на работа за дълго.
За натоварването ето как стоят нещата- нейните шефове серат на нейната глава, тя сере на нашите по пътя на йерархичната стълбица ние го отнасяме. Даже ни караше да работим извънредно защото изоставахме от графика и съответно ни залъгваше, че било за нашите сделки.
Имаше момиче което започна, но мениджърката не я хареса защото жената задава неудобни въпроси явно и я махна.Документите и даже не са стигнали до шефовете, през цялото време са били на бюрото и. Уж обучението било платено, но на нея отказаха да и платят.
Оплака се в инспекцията по труда и веднага и платиха.


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Интересна работа, но много натоварваща. Не е за всеки. Хареса ми, че се работи в млад и задружен екип. Доволен съм включително и от супервайзорката ни. Не съм имал проблем с нея. Винаги е била до нас, когато има нужда.А аз съм студент и ми се налагаше да отсъствам често. Както и на много други. Винаги срещахме разбиране от нейна страна.
Помагаше ни да нямаме проблеми с отсъствията(като моите), смените, които сменяхме в последния момент, издънките в разговорите, за които имаше и предвидени глоби, но разбира се никой не беше глобяван, защото все ни оправдаваше. На мен лично ми направи добро впечатление. Общо взето атмосверата в офиса беше спокойно. Не мога да кажа нищо лошо и за останалите от ръководството. Винаги съм получавал точни отговори на въпросите си и на време от всички включитеоно и от супервайзорката си. Това, което не ми хареса е, че наистина много от сделките не влизаха. Наистин много неприятно. Няма как да ги засечеш и това е нещото, което много ме ядосваше. И една от причините да напусна. Заплатата е сравнително добра като за студент. Разбира се имаше хора, които изкарваха и много над моята, но за мен лично не беше задоволителна. Напуснах, защото много се натоварвах и не можех да съчетая работата с ученето, а то ми е на първо място.


бивш служител

-1 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
0
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
0
Натоварване
5
Потенциал
-5
Местоположение
0
Колеги
5
Работна среда
0

       Работих във фирмата в продължение на около година и съм изключително възмутена от няколко неща:
       1. Системата на заплащане. На интервюто те убеждават, че според изготвената система възнаграждението ти зависи изцяло и само от теб, т. е. колкото повече сделки правиш месечно, толкова повече пари би следвало да получиш, тъй като заплащането освен твърдо (което е крайно малко и недостатъчно) е и на принципа бонусна система. Съответно това ти действа мотивиращо, започваш да продаваш, правиш си и някаква що-годе груба сметка на база на сделките, които имаш за заплатата, която ще получиш. Тъй като обаче ти се изплащат само реализираните сделки в последствие се оказва, че около 50% от сключените половината са ти нереализирани все още, които уж би трябвало да влязат за следващия месец. И за да съм конкретна-между 450 и 550лв. се връзва заплатата, независимо как си се представил.
       2. Супервайзорката. Може би трябваше да поставя тази точка първа, тъй като съм крайно потресена как е възможно човек, който би следвало да управлява контактен център, работещ с Виваком и продаващ освен мобилни и интернет услуги, да не знае каква е разликата между мегабит и мегабайт, да не знае как да си инсталира скайп и когато се наложи да му зададеш въпрос, да гледа разсеяно през прозореца, тъй като няма представа какво да ти отговори. Като цяло-изключително некомпетентен в областта, в която работи човек. Ако ти заръча да направиш нещо, което ти струва абсолютно безсмислено и евентуално имаш неблагоразумието да я попиташ най-човешки за причината поради която те кара да го правиш, тя просто ти отговаря на ямболски: "Ми защото аз така съм казала, а аз съм шеф.", което за мен е израз на беден речник, невъзможност да се обосновеш и невъзможност да респектираш хората, тъй като лично за мен този отговор е крайно НЕреспектиращ. Ако евентуално влезеш в някякъв спор с нея, той се води по служебния чат, независимо от това, че офиса е 3 х 3 м., тъй като така има повече време да обмисля отговорите си. Прави ти се забележка буквало за 30 сек. закъснение при първи и еднократен случай за месеци наред и при отговор, че въпросното "закъснение" ще се отработи с 10 мин., ако е нужно ти се казва, че въпросът е принципен, не било до отработването.
 
       Хубавото, което мога да кажа за фирмата:
       1. Екипът - страхотни хора, лично аз се сработих идеално с всички, изключайки споменатата по-горе.
       2. Шефът, намиращ се в йерархията над-въпросната госпожица. При проблеми и въпроси повечето хора се обръщат обикновено към него, тъй като така няма опасност да получиш отговор от типа на: "Не знам", започващ с: "Ами май ... ама не съм много сигурна" и пр.
 
       Та в общи линии ако сте завършили основно образование и искате да сте по-умни от "шефката си", това е вашето място !


бивш служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
0
Натоварване
5
Потенциал
-5
Местоположение
0
Колеги
5
Работна среда
0

       Работих във фирмата в продължение на около година и съм изключително възмутена от няколко неща:       1. Системата на заплащане. На интервюто те убеждават, че според изготвената система възнаграждението ти зависи изцяло и само от теб, т. е. колкото повече сделки правиш месечно, толкова повече пари би следвало да получиш, тъй като заплащането освен твърдо (което е крайно малко и недостатъчно) е и на принципа бонусна система. Съответно това ти действа мотивиращо, започваш да продаваш, правиш си и някаква що-годе груба сметка на база на сделките, които имаш за заплатата, която ще получиш. Тъй като обаче ти се изплащат само реализираните сделки в последствие се оказва, че около 50% от сключените половината са ти нереализирани все още, които уж би трябвало да влязат за следващия месец. И за да съм конкретна-между 450 и 550лв. се връзва заплатата, независимо как си се представил.       2. Супервайзорката. Може би трябваше да поставя тази точка първа, тъй като съм крайно потресена как е възможно човек, който би следвало да управлява контактен център, работещ с Виваком и продаващ освен мобилни и интернет услуги, да не знае каква е разликата между мегабит и мегабайт, да не знае как да си инсталира скайп и когато се наложи да му зададеш въпрос, да гледа разсеяно през прозореца, тъй като няма представа какво да ти отговори. Като цяло-изключително некомпетентен в областта, в която работи човек. Ако ти заръча да направиш нещо, което ти струва абсолютно безсмислено и евентуално имаш неблагоразумието да я попиташ най-човешки за причината поради която те кара да го правиш, тя просто ти отговаря на ямболски: "Ми защото аз така съм казала, а аз съм шеф.", което за мен е израз на беден речник, невъзможност да се обосновеш и невъзможност да респектираш хората, тъй като лично за мен този отговор е крайно НЕреспектиращ. Ако евентуално влезеш в някякъв спор с нея, той се води по служебния чат, независимо от това, че офиса е 3 х 3 м., тъй като така има повече време да обмисля отговорите си. Прави ти се забележка буквало за 30 сек. закъснение при първи и еднократен случай за месеци наред и при отговор, че въпросното "закъснение" ще се отработи с 10 мин., ако е нужно ти се казва, че въпросът е принципен, не било до отработването.
       Хубавото, което мога да кажа за фирмата:      1. Екипът - страхотни хора, лично аз се сработих идеално с всички,  изключайки споменатата по-горе.       2. Шефът, намиращ се в йерархията над-въпросната госпожица. При проблеми и въпроси повечето хора се обръщат обикновено към него, тъй като така няма опасност да получиш отговор от типа на: "Не знам", започващ с: "Ами май ... ама не съм много сигурна" и пр.
       Та в общи линии ако сте завършили основно образование и искате да сте по-умни от "шефката си", това е вашето място !

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?