Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Брайт Маркетинг Рисърч /img/frontend/nomap.png"

Брайт Маркетинг Рисърч

Напишете мнение
5 3 0
3 точки от 9 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 1-9 от общо 9


настоящ служител

32 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
3
Привилегии
2
Фирмена сигурност
5
Натоварване
4
Потенциал
4
Местоположение
0
Колеги
5
Работна среда
5

До "настоящия служител" долу:

Ако за 2 месеца не се научиш да правиш сървита, какъв е смисълът да те държат?
Според мен 2 месеца са достатъчни да се разбере ставаш или не.

Относно заплатата не съм много съгласен. Главно варира между 1000 и 2000 за QD, но може и повече да е - зависи си от теб.

Че е натоварено - натоварено е. Че трябва по-високо заплащане - трябва. Че ползваш повече ексел от python - жалко.

В крайна сметка текучеството е леко преувеличено, тъй като не всеки ден идват нови хора, а ако "освобождават" по човек на ден, би трябвало да изчезне отдела.


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Продължение...
Колегите са супер - поне тези, които работят като програмисти и IT поддръжка. Въпреки това, често се ругае, че нещо се е счупило и не работи както трябва или защото имат лоша комуникация с хора от други отдели. Боклуците са в мениджмънта на фирмата – очакват раболепно към тях поведение и ако не го получат, винаги намират проблеми в работата ви, за да го изтъкнат като аргумент за освобождаването ви.
Говорят за това, колко много имат нужда от програмисти (визирам двуличната Лабрина Макриду), а всъщност отказват да актуализират заплатите дори на хора, които се справят изключително добре и цитираните напускат. Целта е да привлекат хора с максимални опит и умения за бърза работа, които да се справят с поставените задачи при възможно най-ниско заплащане, и за възможно най-кратко време, което е в основата на outsourcing експлоатационната им стратегия.
Не препоръчвам фирмата на никой, който се колебае дали да кандидатства за програмист при тях.
Работното време е изключително неподходящо за семейни хора, тъй като се налага да оставаш след работа, да работиш някои съботи и недели в месеца, и дори на официални празници. В обявите се споменава „flexible working time”. Няма такова нещо. Flexible е само за тях, защото по всяко време могат да те принудят да работиш извънредно по спешни задачи. Опитай да те няма в работно време или просто да си вземеш по-дълга обедна, въпреки че си дошъл по-рано или оставаш до по-късно на работа…
Работната среда е много неподходяща за тип работа, която изисква висока концентрация. Наели са няколко апартамента в жилищна сграда и са наблъскали по 20-25 човека в един апартамент, които се редят на една тоалетна. Тъкмо дойде и твоето време, когато забелязваш, че един двуметров кретен преди теб, от съседната стая е забравил да си пусне водата.
Тестовете при постъпване са елементарни. Имаш есе на английски, тест за интелигентност, а ако си програмист, допълнително полагаш тестове по HTML, CSS, JavaScript, jQuery (представете си!). Взимат се сравнително лесно, но нямат връзка с нивото, което ще изискват впоследствие от вас. Ако ви наемат, преминавате обучение по Decipher и Python. Следват пак тестове (изготвяне на surveys). Дори и да ги преминете успешно, като ви разпределят по екипи, се оказва, че въпросниците, които трябва да изработвате, са далеч над нивото, което можете да постигнете за 2 седмици обучение и е много вероятно да ви освободят, тъй като не сте exceptionally good programmer, willing to work for pocket money. Просто се пробват докъде могат да стигнат с вас и ако не ги устройва резултатът, ви освобождават като ненужен аксесоар, а почти винаги се случва точно това. В основата на тези нереалистични очаквания, чести уволнения, и човекът, който продължава да харчи неоправдани пари на фирмата за обучения на новопостъпилите е Ламбрина Макриду – най-слабото звено на Bright от мениджмънта на фирмата.
Всичките тези мероприятия за сплотяване на колектива, купони за храна, карти за фитнес и събиране на пари за рождени дни са камуфлаж на една анти-човешка и напрегната среда. Тези дни засилиха и освобождаването на персонал във връзка с Covid-19. В същото време, във Фейсбук групата на фирмата се посочва, че са дали пари за борба с болестта.
Шуробаджанащината в тази outsourcing фирма също е на ниво, както във всяка българска фирма от не особено голям размер (7-8 апартамента в жилищна сграда). Повечето назначени вече познават някого от фирмата. Това е и причината много от назначаваните да са съгласни да подписват договори за доста по-ниска сума от предварително договорената. Както вече бе споменато, системата работи на доверие и нищо не може да ги спре да не изплатят договорения размер на заплатата, макар да не знам за такива случаи.
В апартаментите доставят минерална вода, но кафето си го плащаш сам.
Ако трябва да класифицирам позицията Questionnaire programmer при тях, то бих я определил като нещо средно между data entry specialist, programmer и customer relations employee в едно. Заплащането е като на junior programmer в София или под него – между 1000 и 2000 лева чисто и зависи от това каква сума ще успееш да договориш в този range.
Много слабо представяне на Лабрина Макриду като един от директорите на фирмата. Поради факта, че не могат да намерят хора за позицията Senior Questionnaire Programmer, за която имат постоянна обява на сайта си, се пускат още такива в jobs.bg за по-ниско ниво, като се изисква някакъв опит с програмиране, цитирам, „Experience in programming – Python, HTML, CSS, JavaScript is an advantage“. Впоследствие обаче се оказва, че съответните хора биват подготвяни в много кратък срок (до 2 месеца) да се справят със surveys от средна и по-висока трудност, на която съответния обучаващ се няма как да отговори, и съответно бива освободен с обяснението, че не отговарял на очакванията в цитирания срок, както вече се случи с някои наши колеги. В резултат от подобни лоши за фирмата решения на Лабрина и компания, тя губи средства и ресурси за обучение на нов персонал и се проваля с поредната „партида“ от програмисти, които имат желание и способности да работят.
Текучеството е голямо. Рядко минава ден без някой да е освободен или да напуска, а често се случва да са по двама в един ден.

Bottomline. Фирмата се освобождава от повечето хора, които наема, в първите няколко месеца от назначаването им. Често това става и в рамките на седмици. Ето защо, както бе написано и в друго мнение тук, се виждат уплашени погледи. Ето защо и фирмата не е коректен работодател, а гледа на новопостъпилите като евтин ресурс, който или трябва да е раболепен и в кратък срок да „влезе в релси“, и да започне да генерира повече средства, отколкото влагат в него, или бива освободен.


настоящ служител

-14 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-1
Уважение
-3
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
-2
Натоварване
-2
Потенциал
-3
Местоположение
-1
Колеги
2
Работна среда
-2

Прекарах достатъчно време във фирмата, за да мога да напиша доста, особено за позицията Survey/Questionnaire programmer.
Първо искам да доуточня, че да се нарича човек работещ на тази длъжност програмист, е нелепо. Ползва се основно Python за логиката на въпросниците, но на много елементарно ниво, което се свежда до това да завъртиш един for цикъл или да сравниш стойността на две променливи – неща, който дори човек да не се е занимавал с програмиране, но да има логическо мислене, може да научи сравнително бързо. Версията на Python, която ползват, е стара, и не смеят да минат към нова, за да не счупят нещо. С JavaScript трагедията е още по-пълна. Ползва се рядко, но когато опрат до него, „мажат“ с античното jQuery.
Втора причина поради която програмист трябва много сериозно да се замисли дали иска да работи на тази позиция, е фактът, че Excel се ползва в много по-голяма степен от горецитираните програмни езици. „Въртят“ се едни огромни Excel „чаршафи“ и ако не сте свикнали или не искате да работите с него, това би било сериозен проблем за вас. Дори самият факт, че Excel се ползва много по-често, отколкото езиците асоциирани с програмиране, трябва да ви наведе на факта, че за един програмист с опит, работата на тази позиция, в тази фирма, е substantial downgrade.
Друг голям минус, който забелязах вследствие на работата си в Брайт Маркетинг Рисърч, е ниското качество на кода. QA-ите са пълна скръб - особено малоумната, вечно кикотеща се Айлин. Често чувах изрази от типа „Намери ми някой качествен QA”, защото явно липсват. Гони се бързина на изработка на проучванията, а не качество, което създава напрежение. На „програмист“ се дава по-малко време за изработка на survey, отколкото на няколко QA-я след това да го проверят. „Маже“ се в едни XML темлейти под норматив и е по-важно колко бързо ти „играят“ пръстите по клавиатурата, отколкото дали влагаш някаква мисъл в това, което правиш. Усещането е като в шивашки цех за data entry персонал.
Пореден голям минус е фактът, че документацията на Decipher, програмата, с която се изработват проучванията, е оскъдна. Не се ъпдейтва често, трудно се намира това, което се търси, а и съдържа неточности, и грешки. Имат и вътрешна библиотека за стиловете, които ползват във въпросниците. Тя пък е без документация. Нахвърлили някакъв код, за който казват, че никой няма време да опише как работи и кога се ползва, но пък изискват от теб да можеш да работиш без грешка с библиотеката! Често се псува, че нещо се е счупило и с нея. Явно толкова е добра и поддръжката…
Почти забравих да спомена комуникацията с клиенти. Да, „програмистите“, колкото и да е странно, че ги наричам така, комуникират и с клиенти. Имат две пощи – една вътрешна и една с клиенти, които трябва да се следят ежеминутно.
Ама как така щях да забравя и за целия version control, който се “върти” във фирмата. Тук нещата плавно, но сигурно преминават от трагедия в трагикомедия. Прехвърлят се едни Word и Excel файлове по мейл и Slack, като в името на файлове пише версията на промените от клиентите. Та да си знаете, че 29394923finalfinal.xls е след 29394923final.xls.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Илия, само не разбирам защо наемате хора, които смятате, че не стават за тази работа?

Да пестите от компютри и чипове за входната врата е много измекярско поведение.


шубе го/я е и не казва!

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Колегите са страхотни освен главния мениджър Виктор, чието самочувствие е абсолютно без покритие. Той не показва нищо, не обяснява нищо, а за сметка на това прави само забележки. Иска да му се задават въпроси, а когато ги задаваш отговаря, че това са прекалено тъпи въпроси. Facepalm. Там има хора с по няколко висши образования, които търпят той да им шеф, когато той има само средно. Лошо впечатление прави, че много хора закъсняват за работа постоянно. Работи се на 10часа за 1000лв нето ( 10-8), като се работи и една събота в месеца. Тя не е допълнително платена. Виктор е арогантен и си избива комплексите върху хората, като постоянно се заяжда. Няма компютри за всички и някои служители само се местят. Няма и чип за входната врата за всички. Някой все трябва да слиза да отваря на другите. Върхът е, че в договорът сумата не е записана 1000лв, а 550лв+бонуси. Осигуровки се изплащат на цялата сума - 1000лв, но има уловка. А тя е, че така записана (550 + бонуси), значи, че фирмата не е длъжна да плаща на служителите повече от 550лв. Тези бонуси са по "преценка" на работодателя. По принцип, фирмата е етична и изплаща цялата сума - 1000лв, но, при фалит или просто конфликт служител/работодател, служителят по закон има право да изиска само 550лв за своя труд, ако ще да е работил 23ч всеки ден в продължение на месец. За това съветвам, да си търсите по-коректни работодатели и наистина по-добър шеф. Според мен Виктор е комплексиран, че единствен той няма образование и затова така си го изкарва на другите. По мое скромно мнение, човек само със средно някакси не е редно да командори хора с по няколко висши. Но това си е лично мнение. Колегите са супер и се притичват на помощ, ако имаш проблеми. За Деси съм съгласна, че е злобна и не помага, но тя е изключение.Локацията е също супер.


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

До некадърника по-долу, като ти покажат 3 пъти как се генерират линкове, а ти си бъркаш в носа ще ти е трудно. Отделно ти си първият дето е напуснал на 2-рата седмица, щото е емеа все още е фул със същите хора. 3-ма души съм уредил на работа в емеа един от тях е Валентин и те всички са минали същото обучение, но знаеш ли защо са се справили? Защото повечето от нас почнахме работа на 14 разнасяхме листовки в жега и студ, продавахме карти за театър по улицата, работехме в магазини като Пикадили и приемахме стока на -20 градуса и направо ни замръзваха сополите. А е такива като тебе анонимници вчера завършили средно и днес искат да са президенти на мулти-милионна компания само на такива им се вижда тегаво. Отделно к'во ревеш, че се псува, голям аристократ ще дойдеш. Няма компания, в която ако ти дреме за работата да не псуваш. Щото работата и заплата са много тясно свързани, а като не се получават нещата на края на месеца вместо заплата получаваш шут в гъза и хвърчиш да продаваш хляб на село.


бивш служител

-11 точки

виж подробна оценка
Заплащане
1
Уважение
-5
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
1
Потенциал
-2
Местоположение
3
Колеги
-4
Работна среда
-1

Тази фирма е уникална-прекарах невероятни 2 седмици там!
Бях в самплинг отдела (екип ЕMEA).
На интервюто всичко бе ОК- вярно –получаваш покана само по имейл, тест за интелигентност, да нашишеш есе на англ.
Парите са както си ги договориш(но пак не е супер много, смятам).
Има карта за фитнес, второ здравно, и май още нещо там - ама трябва да мине време(да се докажеш, преди да ти се полагат).
Откъм документи- работата куца. Бях на някакъв договор, който реално те води на мин. работна заплата, но останалото се добавя –и пак си получвавш парите...на доверие е тази система - както и каза счетоводителката Ева( която също ми добави, че данъчните и от трудовия инспекторат, им правели проверки, за мн неща, които не трябвало да са така.....мн объркано ми беше тогава, изобщо не си спомням подробностите).
Като влязох първия ден на работа-осъзнах че няма да се задържа дълго. Намусени(по-скоро наплашени) погледи.
Нямах нито предоставено бюро/нито входен чип(трябваше да звъня накой да слиза, да ми отваря вратата, всеки път, когато идвах/излизах), местех се от комп на комп. Имам голям диоптър (късоглед съм), и постоянно трябваше да променям настройките на компютрите на които работех и се местех, и после да рисетвам настройките -този факт бе пренебрегнат.
„Обучаващите“ ме (Десислава Л. и Валентин ) друго освен :“това вече ти е показвано“, не разбрах от тях-агресивни и ограничени хора ,нямащи подход да обучават, и търпение.
Допълнително, самата техника – беше бая бъгава-постоянно всичко лагваше,крашваше и само се викаше /псуваше , всякаш сме на мач- много невъзпитана среда, като цяло.
Тийм лидера –Виктор- само се подхилваше, когато Десислава/Валентин ми викаха( за неща от сорта на - как може от първият път това да не съм го схванал-)достра „добро мениджърско“ отношение и подход.
На много пъти (още през първата седмица) ми идваше да стане и да си тръгна, но „удържах“ героично.
Когато казах, че си давам предизвестието- стори ми се че ги шашнах...как така си тръгва някой- сякаш е нормално човек да стои и да търпи такъв тип отношение.
Шефката –Нели, въпреки че й описах същото, като споменатото горе, в имейл- предизвестието си, по никаквтъ начин ,не ме потърси( да ме извика поне) да пита какво става, защо напускам само след 2 седмици. Просто, Ева(счетоводителката) оформи документите ми, шефката ми разписала трудовата книжка, и си тръгнах. Силно съм убеден ,че това е добър пример за пародия на офис( или по-добре казано- стандартната „байганьовска“ фирма)


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Написаното преди мен е абсолютно вярно,само с допълнението,че може да кандидатствате за една дадена позиция,но всъщтност за нея да няма места и след като изкарате 2 седмици обучение,което не се заплаща,може да ви кажат,че са съгласни да почнете да работите за тях,но за съвсем друга позиция,която примерно е по-ниско платена и с по-гадни работни часове и един вид да си изгубите времето.
Плащането е на час,като се работи на смени по 10 часа - включително и нощни смени,които са задължителни,събота,неделя..
Ако се почне на 3,5лв на час пак е добре :) 
Успех :)


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

За кандидатстващите за работа: покана за интервю получавате по имейл, не по телефона.
Предварително си заделете два часа и половина от работното/свободното време - това не включва времето за пътуване до там и обратно. Подгответе се за тест за интелигентност, есе на английски език и още няколко теста и задачи според позицията, за която кандидатствате, и уменията, които се изискват за нея.
Накрая се състои събеседване за заплатата. Обещанието за обаждане по телефона в едноседмичен срок естествено няма как да се осъществи при положение, че поканата за интервю е била по мейл.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?