Подробна оценка от Минчо Празников
това което мислех да кажа относно веригата Годзила, напълно се препокрива с това което е написал "Прос Шофьор"
въпреки че той говори за Пловдив, а аз за Варна, изглежда положението е огледално и там
във Варна има (поне когато аз работех там) 4 пицарии годзила, работил съм и във четирите за известно време (поради факта че често ни пращаха да работим допълнително като са закъсали за персонал, което е нещо нормално вече)
бях приет за длъжността "Барман" каквото и да значи това според "фирмената им политика"
на плажа, барманите карахме нощни смени като пазачи, понеже е на плажната алея, и е открито
работното време? по принцип в пицария има двама бармани, през седмицата си разделят деня - първа/втора смяна, и накрая на седмицата когато единия почива, другия кара двойна смяна (от 8 до 24+ (понякога до 3, зависи от това колко бързо управителя си брои оборота, и дали няма ревизия))
на практика, почивен ден все едно няма, от работа се връщаш като парцал и колкото и спокоен непукист характер да си - главата ти ще "ври" до края на деня..
регламентирано време за почивка/обяд - няма, имаш право на "безплатно" ядене, но дефакто трябва да питаш управителя дали можеш да излезеш за да си го изядеш, което понякога е много унизително, а след като се върнеш барът ти е задръстен
ако има много работа пък, управителят ще ти прекъсне яденето за да се върнеш зад бара
за цигарите нещата стоят по същият начин, трябва да питаш, и е много трудно.. а обикновено винаги барът е във залата за пушачи, и цял ден гледаш как хората палят цигара след цигара..
естествено в повечето случаи управителят е непушач, и не му дреме
заплащането е направо жалко, плаща се с дебитни карти, мисля че няма закъснения на преводите
заплатата се изчислява на часове НО
пицарията отваря в 9 сутринта, от бармана се изисква да идва в 8 (или 8:30, не помня точно) .. ако закъснее - забележка, втори път = глоба (поне 10лв)
след като колегата ти е дошъл за втора смяна, и на теб ти свърши смяната - трябва да се махнеш, не можеш да останеш 20-30 минути на бара и да запалиш цигара (въпреки че си махнал "униформата" и си цивилен)
втората смяна също е длъжен да дойде по-рано
заведението затваря за клиенти към 24, дефакто последните поръчки от клиентите които са вече седнали се приемат към 23:00 или 23:30, след което кухнята спира, и в повечето случаи барът също
дори да стане 24:00 - клиентите не могат да се изритат, чака се да си тръгнат, което е разтегливо..
дори в най-добрият случай - няма клиенти, като стане 24:00 бармана почва да мие, да бърше, да зарежда, да оправя..
сервитьорите мият залите, и кенефите, предават си оборота на управителя
той брои парите
готвачите вече са си тръгнали, защото те приключват още към 23:30
сервитьорите си тръгват почти веднага след като са измили и управителя е решил че може да си тръгнат
но бармана остава последен заедно с управителя, докато си брои парите, което обикновено значи 01:00 часа (транспортът е труден по това време)
но дефакто, на бармана часовете му се броят от 09:00 сутринта (въпреки че е дошъл по-рано) и на втора смяна до 24:00 (колкото и време след това да остане)
това важи и за другите звена, най-често сервитьорите
по договор работиш на 4 часов работен ден, което направо е подигравка, сметнете колко часа са от 08:00 до 01:00 средно на целодневната смяна (когато колегата ти почива)
и колко свеж отиваш на следващия ден пак в 08:00 (тоест, 7 часа след като си напуснал прага на заведението (влачейки се) трябва да се върнеш)
естествено управителите не зачитат това, трябва да си робот
задълженията ти постоянно стават повече, на бара винаги има стационарен външен телефон (на който всеки простосмъртен може да звънне) както и вътрешен, между самите пицарии
управителя обикновено седи на бара или наоколо за да следи работата, но винаги когато има много работа него го няма, и точно тогава двата телефона започват да звънят, ти трябва да вдигаш... "Пицарии годзила, добър ден?"
ако е външния - може да чуеш нещо от рода на "амии за вкъщи - едно малка маргарита с шунка, една лазаня, и дрън-дрън.." ти си барман, не си длъжен да познаваш менюто на кухнята, няма как да го запомниш, 2 кафета ти текат на машината и имаш поръчки на бара, хората чакат..
дори когато има разнос (с отделен телефон за поръчване за вкъщи) - хората пак си знаят стария номер и звънят на стационарния, на бара, и направо си изреждат цялата поръчка "..ама едното голямо рамацоти да е без пипер, другото да е с ръжен блат.."
в Г1 имаше една управителка - Здравка, заради нея напусна толкова много народ, и да - тя е селянка, личи си, има акцент, и освен това е много лицемерна, супер комплексирана и злобна, изкарва си завистта и злобата върху персонала
има някои много пекани управители, ама са рядкост, пък и колкото и да са човечни - и тях ги притиска някой от по-горе (примерно мениджърката Човешки Ресурси (а тя какво животно е..))
ако си сервитьор например, заплатата ти изцяло зависи от оборота ти
ако управителя иска, може да те набута на кофти район където има най-малко хора и никакъв шанс за бакшиш (примерно залата за непушачи в събота сутрин)
..там се знае кой ден от седмицата колко хора идват и по кое време, почти винаги е еднакво или прогнозируемо, и винаги може да те набута да останеш без оборот, и ще го направи!
..и "оценките" които са за всички, и минимума от 280 часа..
бачкаш доста време преди да ти направят договор, накрая винаги те урязват, един от барманите (мой бивш колега там) се разболя от жълтеница и направо го вкараха в болницата, та той не можа да пусне нито молба, нито да представи болничен, и го "съкратиха" след което не стига че не му дадоха никакви пари, ами и му пратиха писмо че им дължи "обезщетение от 105лв"
бих могъл да напиша още доста лоши неща (за съжаление) но ще ги спестя, може да се добие представа, а и другите тук са писали достатъчно..
нещо хубаво? да - имаше
въпреки всичко, единственото което ми липсва беше персонала, някои от сервитьорите, кухнярите, барманите, хигиенистките, имаше незабравими емоции, само това.
Подробна оценка от EDIN PROST PICAR
mi mislq 4e ot gore napisanoto vi stava qsno za kakvo stava vapros i ne e laja. az rabotq tam ot tri godini i rabotq po 250 4asa zimata i 300 310 4asa lqtoto .spored vas tova normalno li e //? i edinstveno sedq zaradi osigorovkite koito mi se pla6tat redovno i sa6to taka iskam da spomena 4e za 3 godini zaplatata mi nito edin mesec ne se e zabavila s nito edin den . i za hranata iskam da kaja 4e nikoga ne e namalqna . gramaja na pici ili salati, a dori se uveli4i MOGA SAMO DA KAJA 6EFA E NAISTENA PEKAN 4OVEK,ZA6TOTO HORA KOITO V DNE6NO VREME DAVAT RABOTA NA 200-250 4OVEKA .NE SE SRE6TAT LESNO . SAMO NAPRED GODZILA!!!!!!!!
Подробна оценка от прос шофьор
В Момента работя в Психария Годзила :( Честно да ви кажа, след проведеното интервю с управитлеката останах приятно изненадан, защото малко фирми прилагат свой собствен вътрешен стандарт. ОБАЧЕ! Оказа се, че вътрешния стандарт противоречи на всички световни стандарти за сервиране!!! И наистина е вярно, че управителите се държат с персонала като бивши затворници! Постоянно викат по хората си и влагат доста лични чувства, което е недопустимо при подобна позиция. Доста често злоупотребяват с валстта си и успяват да го правят, защото собствениците и хората, които са над тях не прилагат никакъв контрол.
Второто нещо е, че се плаща на час и никога не знаеш колко точно ще вземеш на края на месеца!!! От всяка заплата се удържа сума, докато не ти съберат 260лв., за да ти гарантират, че няма да офейкаш! Парите се връщат като напускаш, но естествено е, че те няма да се минат и изискват предизвестие от 2 МЕСЕЦА! ОСИГУРЯВАТ НА 4 ЧАСА! Работните смени са над 12 часа, като почиваш 1 ден и то обикновено е след нощтна смяна.Дефакто няма почевин ден и не можеш да отидеш където и да е. Нощните часове се плащат само с 0.10лв. отгоре, а извънредни часове се плащат по нормалната тарифа, т.е., ако работиш повече от 8 часа на ден ти плащат същите пари.
Винаги свободните позиции са както следва: СЕРВИТЬОР-ХИГИЕНИСТ- тоалетните се мият през 15 минути от сервитьорите, които после сервита храната ВИ!!!
КУРИЕР- МОНТЬОР- МОМЧЕ ЗА ВСИЧКО- Ако управителят не е на кеф? Веднага ви праща да пазарувате всякакви небивали неща. Всеки следващ ден задълженията ви се разширяват поне с едно, а забраните растат по няколко пъти на ден! Основно задължение на колата ви е да се ремонтира сама, особено ако е възможно без пари и ако е възможно да не гори избщо гориво, защото ви се карат като искате да я заредите!!! Няма значение дали ще се пребиете на пътя, но трябва да карате поне 12 часа на ден неизпарвни коли, за да си заслужите мизерните пари.
Диспечер- Подмазвач - няма значение колко изнервени са готвачите, куриерите, барманите или клиентите, ВИЕ постоянно сте връзката между всички тях оставете въбражението си да работи, за да си представите как е да се сработваш с всички, най- вече с вечно недоволните управители.
Барман- диспечер - Когато Барът Ви е отрупан с поръчки е най- подходящото време да приемате и порчки по телефона!!! И после ви се карат ако не го провите правилно, защотото това не е вашето задължение!
Много е важно всички управители да се правят на важни, а в същото време да затварят заведения поради липсата на персонал!
ГОТВАЧ- НОСАЧ- Идва стока? Няма значение дали сте готвач, пом.- готвач или главен готвач- важното е веднага да се отзовете на доставчика, който е спрял на другия край на града, за да приемете стоката му, а после той на свой ред да чака управителя на смяна поне 20 минути, защото последният е зает да се прави на важен. И без значение от цвета на косата ви, винаги изтърпявате конското за мазния рус косъм в салатата.
С риск да припаднете от жега е забранено да пиете вода пред клиентите, на които така или иначе не им пука за вас, защото дори не ви познават.
Единстен шанс в тези пицарии имат студентите и учениците, защото единствени те имат отчайваща нужда от пари, за да търпят униженията. Кой норамлен човек работи по 250-270 часа на месец за 1.30-1.40 на час?
Време е да спомена и "бонусите" към заплатата, без които така или иначе сте загубени! По вътрешно-фирмения стандарт се определят оценки от управителите на база лична симпатия и в зависимост от тях получавате 60-80 лв. на месец върху парите си.
Ако подраните с 5-10 минути за работа ви се чете конско или ако се повтори ви глобяват, защото трябва да сте на работа 15 минути преди началото на смяната, които естествено не ви се плащат!
Служебното облекло в зависимост от позцицията ви обикновено е една тениска, която са носили поне 3-ма преди вас и имате право на максимум една такава :)!
Ставките на час са както следва -
за готвачи 2.50 на час- за бармани- 2.15, за куриери - 1.40, за сервитьори - 1.30, а "Хигиенистките", дето всъщтост само мият чинии - около 200 лв. на месец.
Както вече споменах ви осигурявт на 4 часа, а работите по 14!
Време е да споделя и добрите страни на фирмата- "безплатното ядене"- за смЕни над 9 часа е два пъти на ден на крак! Обедна почивка не ви се полага! Вярно е, че има колеги, заради които си заслужава, но в общия случяй са "БОМ БОК" или "ЗЛЕ" :)
Извода от цялата ситуация е - Ако не сте студент или ученик, намерете си работа за 40 часа на седмица за 400лв. на месец и ще сте по- добре от всякога! Ако ли пък не, оставете се в ръцете на управители- провинциалисти, които избиват невъзможни комплекси, за да разберете, че мястото ви не е в тази фирма!!!
С Уважение към собствениците на марката, но не ги познавам и МОЕТО ЛИЧНО МНЕНИЕ Е ТАКОВА!!! До сега съм бил управител на какви ли не заведения, но животът е такъв, че ми се наложи да работя като "простолюдието" и впечатлението ми е, че никъде в света няма такова управление и унижине на персонала от страна на управителя. Пожелавам успех на Собствениците и скоро да осъзнаят какви некадърници имат за управители!!! Заради тях затвори едното заведение в Пловдив, сега е на път да затвори и другото!!!!
Подробна оценка от
osven intrigi i kritiki drugo ot tam ne polu4ava6 a upravitelskiq savet vkl i 6efa sa gola voda
Подробна оценка от Фани
Здравейте!Мога да кажа само следното-това е най-яката пицария във Варна. Аз съм работила там като сервитьорка и съм много доволна от отношението на хора като Пл.Пенков, Пл.Христов(управители). Създадох много приятелства там и успявах да съчетавам работата с учене и забавления. Заплащането беше много добро, привилегиите-също. Незнам защо има хора които оплюват заведението-на тях искам да кажа следното-не сте взимали пари защото ви е мързяло да работите! Безплатен обяд няма! Пожелавам на всеки поне веднъж в живота си да работи в такава атмосфера :)
Подробна оценка от Майната
Последните изказвания са нагласени (мижитурки)!!!
Досега не съм видял някого да похвали веригата,управата,заплатите или каквото и да било свързано с годзила.Много са зле !!!
Не започвайте работа там,ако искате да водите нормален,социален живот !!!
Не убивайте детското в себеси !!!
Подробна оценка от мама мия
Здравеите искам да кажа на всички които са писали четова което твърдят не отговаря на истината аз работя там и въпреки всичко работата ми харесва работодателят ми г-н ...... ми плащта много редовно и коректно бил сум в фирми където още имам да получам някакви пари
има разбира с много нещта има за усъваршенстване но каде не е така
в българия сме бе хора.
ето някои от плосовете:
безплатна храна
възможност за допълнителни доходи /повече часове/
Оченачна сисстема
и тн .
Подробна оценка от Таня
Аз също съм работила в тази верига от пицарии и искам да си изкажа мнението.Бях сервитьорка там доста дълго време,доволна бях от заплащането,от работата,от разбирателството с колегите си,създадох много приятелства!Пицария "Годзила" на мен,както и на много други хора от фирмата даваше възможността да работим и учим,защото повечето от нас бяха студенти и те отлично ни разбираха,когато се налагаше да се ходи на лекци или изпити.Благодарение на тях работих и учих едновременно.За мен беше много важно да го правя,за да завърша образованието си.А сега вече моята работа е по специалността и искам да кажа колко много съм доволна от пицария "Годзила".Не знам защо има такива лоши изказвания против пицарията.Може би тези "мои бивши" колеги не знаят какво искат или може би искат да вземат пари без да работят....
Подробна оценка от anonimen
az sy6to sym rabotil tam i moga da kaja 4e ne6tata tam otivat na mn zle! Vseki den izmisqt vse pove4e gluposti i gonqt sami personala si, pri tova hora, koito naistina sa mn dobri kadri, samo za6toto dyrjat nekadyrnici, koito se mislqt za golqma rabota i si pozvolqvat da se dyrjat s horata otolo tqh kato s otrepki! Sprete da pravite taka gubite mn pove4e otkolkoto si mislite!
Подробна оценка от ех-служител
Съгласна съм с всички по-горе посочени мнения на служители в Пицария"Годзила".Пълна експлоатация си е и не смятам,че си струва тровенето на нервите, което съпътства работата там.Просто няма еквивалент между работата и заплащането.Скапваш си здравето и нищо повече...