Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Теххъдъл https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,Николай Хайтов 23а&markers=София,Николай Хайтов 23а
5 2 0
2 точки от 87 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 31-40 от общо 87


настоящ служител

39 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
4
Привилегии
5
Фирмена сигурност
5
Натоварване
4
Потенциал
4
Местоположение
5
Колеги
4
Работна среда
4

Повечето от нещата изписани до тук няма нищо общо с истината.
Фирмата не произвежда нищо, това от коеот генерира приход са хората. Няма логика да уволни който и да е без причина - от тях печели.

Уволнения се случват рядко. Преди някой да бъде освободен се опитва да се реши проблема. Ако клиент се откаже на хората им се търсят други екипи или се местят в он деманд екипа. Никога не е имало масови уволнения.

Дори ако клиент се оплаче и откаже от служител пак се опитва да се намери нов клиент за служителя (напомням, че фирмата от това изкарва пари).

Нови клиенти има, както и нови служители.

Мястото е доста по-добро от местата на които повечето хора са работили. За тормоз над служителите не съм чул (Пък и ми е интересно как Мария или Живка могат да тормозят и заплашват когото и да било).

Това дали Ричард знаел или незнаел български е направо смешно.

Много глупости се изписаха, дори и да е имало нещо вярно от негативните неща трудно някой ще повярва на каквото и да е.


-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Честит празник на всички Българи!

Адмирации към Ричърд и написаното от него!

Ще синтезираме неговото мнение тук защото много хора ни писаха че остават леко объркани заради лошите му изразни средства и беден речник. Трудностите които Ричърд изпитва със Шекспировото шпрахе личат още от първото му изречение.
"Several former employees have recently posted a number of lies on this website recently."
Оставаш с впечатлението, че бедния Ричард прави експеримент с използването на думата "recently", може би за да впечатли кралицата? Всичко е въжможно.

Разбира се веднага се натрапва агресивно-защитната позиция която заема. Не ви трябва да сте психолог и експерт за да разберете че зад това не се крие нищо друго освен страх от безспорните разкрития и неприкрита ярост към българския работник в неговия случай той говори за бивши но не бъркайте, той не се ограничава до там, няма българин който Ричърд да не мрази от сърце.

С прискърбие трябва да отбележим факта че Ричърд с нищо не е по различен от англичаните идващи тук на секс и алкохолен туризъм, нещо повече той го е издигнал на ново ниво от което сънародниците му повръщащи по морето могат само да научат.
Shame on you Richard.

На първо място - човек който се храни на гърба на българина повече от десетилетие, не знае и една дума български.

Никъде в неговите писания не срещаме думи като "приятелски", "разговори", "намиране на най-доброто решение". Както виждате обаче има "to correct their behaviour", помните ли поправителните лагери, още познати като "лагерите на смъртта", е ако не - то с тежест в сърцето трябва да ви уведомим че това е бил кошмара на 20 милиона евреи лека им пръст. С кой герой мислите че се асоциира Ричард тук?

Ричърд обича да живее с идеята че е последна инстанция. Човешкия живот няма стойност за него, както веднага забелязваме от написаното. "only have themselves to blame", и дете ще ви каже че няма как в една връзка макар и работна, виновна да е само едната страна. Концепция непозната за него, тъмна, като тъмните времена на Римската инквизиция.

English clients mainly. Бърза справка в речника ни дава значение на думата "mainly" а именно "usually or to a large degree". Когато основната част от клиентите ти са от англия то няма как "mainly" да е "Not true".

"... you get fucked up". Първоначално, лаика, четящ това ще си каже че е просто попаднал на поредния "brain fart" на Ричърд, замислете се обаче присъщо ли е на коч коджа ми ти висш мениджър да използва подобни думи? Дали те не са и нещо обичайно в коридорите на офисите му в България? Do you want to get fucked up from 1st person? Well, come see Richard.

По-късно четем "Only one very small startup..." и само редове по-късно в Ричърдовата глава настъпва объркване за живота вселената и всичко останало и той продължава с "This has happened twice". Не ти трябва да разполагаш с познанията на неговия сънародник, съгражданин и за оргомно наше съжаление само един литературен герой - Шерлок, за да откриеш явното прикритие на факти и събития, както и откровената лъжа.

"This includes and notice / termination costs.", защо тези "termination costs" никога не са предлагани на служителите, а те биват дисциплинарно премахвани при положение че "we don’t profit from them" остава забулено в мъгла за широката публика.

" read the staff newsletters" - отново правим справка с мейлите на любезен наш приятел от он диманд тима (още познат като ОнДимандШвиц - 'Arbaiten Macht Frei'), ни показва че последния нюслетер е със закачливия тайтъл Април-Май. Да изоставим настрана разликата във времето за малко. Колко човека работят за "LIVING MAP" - един от клиентите визиран там?
Със свито сърце откриваме че нови клиенти - ми няма.

Следва най-голямото предизикателство с което дори и ние не можахме да се справим, макар нашите приятели от АЙБИЕМ да ни предоставиха неограничено процесорно време, отново ударихме на камък. А именно:
"We are hiring up to 10 people every month.", Марияна - близък наш приятел и съмишленик в борбата с професионализма, посочва цифрата 5, от нея също така знаем че тя (цифрата) не се е случвала също от месеци. От друга страна в офисите има/няма 120тина човека с администрацията. Ако празнуват 5 години което са си 60 месеца, да са ми живи и здрави, сметката излиза с доста неизвестни. Решенията си изпращайте на посочения адрес.

"You will get regularly messages like “I pay your salary, you will do whatever I say”" Йес ит ис тру!

Посочен бенефит е "gym card" - това което е пропуснато, е че си я плащате, въпреки, че заблуден кандидат ще остане с впечатлението, че не е така. Няма смисъл да продължаваме с тиймбилдингите - тук поне Ричърд, шапки долу, си признава, че му плащат за тях.

"Stealing from a young mother and her baby" - Ричърд не само не отрича твърдението, той дори увеличава бройката, и подобно на магьосник се опитва да ни заблуди, карайки ни да правим избор. Well, Richard, we know ... we do know!

Ричърд завършва така както и започва - беден речник и слаби изразни средства, просто тук е запелтечил на объркващата доста английско говорящи дума - "tell",
"We don't TELL clients we provide training for their Dedicated staff. We TELL clients it's their responsibility to train their Dedicated staff. We TELL clients we run free lectures and they are offered to external and internal people"

Well let we TELL you, there are also "discuss", "inform", "advise" or even "reveal" - learn Richard learn!

И това е само бегъл прочит на написаното, но маркира основните неща за да направите сами извода:
Имаме си работа с лъжец и този big fat liar is Richard YEO!

Време е да разкрия своята самоличност защото ме бъркат с определени индивиди което е най-малкото некоректно.

My name is Legion - for we are many!


-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Представител на ондиманд пожелал да остане анонимен реши да сподели актуална информация от "кухнята"

https://www.vbox7.com/play:08500d2c6e


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

"Аз пък гледах една друга компания понеже си търся работа. Не съжалявам, че попаднах на тази страница"

Това "шубе го/я е и не казва!" малко те издава - вече писа този служител, при това в абсолютно същия стил :))

Едно не разбирам. Всички сигурно сте подписвали, че няма да оронвате името на фирмата, а тука какво пишете - чичо Ричо бил гей, бил крадял храната на млади майки.
Е какви са тия глупости? Майчинските нали ги плаща държавата, чичо Ричо осигурява на реалните заплати и така урежда едни от най-високите майчински в държавата...

Не ви ли минава през акъла, че всичките ви потенциални работодатели го четат това?.
Какво като сте анонимни? В трудовата книжка нали пише Теххъдъл, напуснал е тия месеци.
Представям си като отидеш на интервю:
- Аа, Теххъдъл... ние ако ви наемем на работа как да знаем, че и за нас няма да пишете така след време? Теххъдъл не е лоша фирма, ако там не ви харесва, може и тука да не ви хареса.
- Ама не, то аз не съм писал там, те едни други колеги, ние добре си се разделихме...


Или па пишат си тука името и "вече ще си уреждаме отношенията в съда". Е браво, много умно. Респектира всички.
Ама явно пропусна факта, че това го прочете целия бранш и следващата ти работа ще е в магазин за алкохол и цигари.
Заплата 1000 лева, осигуровки върху 500. А с такива осигуровки майчинските са колкото вечеря в "Таван".
Ще има рев тогава в "Господари на ефира" - "уникална държава, уникални политици" :)


-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Благодарение на стеснените ни отношения с ондиманд тима вече не е нужно да ходите до офиса, разполагаме с видео от #recentlyRecent среща с привкус към атмосферата

https://www.vbox7.com/play:9ede587876


шубе го/я е и не казва!

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Аз пък гледах една друга компания понеже си търся работа.

Не съжалявам, че попаднах на тази страница, вярно може и един човек да ви храни, но като гледам отчаяния damage control който се опитват да правят служители, че даже и въпросният Ричард който вече чувствам като близък приятел, трябва да ви кажа, че съвсем не изглеждат добре нещата от страни.

Професионално отношение щеше да е да игнорирате тези неща, най-големия минус в цялата мелодрама е жалките опити да си дадете мнението.

На всеки средно интелигентен човек му е ясно, че тук се идва само да се храни и могат да преценят мненията дали са само от един. Но когато се намесят всякакви други индивиди работещи в момента в компанията става ясно, най-малко че управлението на компанията не е на ниво.

Ако видя обява за която съм подходящ бих кандидатствал, с надеждата да видя на живо някое от главните действащи лица в сапунката.

Хайде лека ви седмица и не се впрягайте толкова и от двете страни - това е само работа.


представител на управлението

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Several former employees have recently posted a number of lies on this website recently.

It is amazing they know so little about the company they worked for!

Don’t believe the nonsense written here. You are welcome to visit our offices and speak to our staff and form your own opinion!

It is important to understand that we have two services, i.e. Dedicated and On-Demand. Under the Dedicated service we help clients find staff and employ them on their behalf. The client ultimately chooses the staff. On a few occasions clients have asked us to hire people they regret hiring. They then ask us to terminate the employment of these people. The people who have had their employment terminated (typically after months of trying to correct their behaviour) only have themselves to blame. They have either underperformed and/or behaved unprofessionally. Given some of the comments they have posted here you can see this for yourself!

Very rarely a client might want to downsize its Dedicated team. It has only happened a few times in the history of the company. In this very rare event, we try and find these staff jobs with our existing clients or within the On-Demand department. This happened to one of the people who posted a comment here. He has failed 3 interviews with existing clients. That’s right failed 3 interviews! It makes you wonder if he is not trying! We then technically assessed him to see if he was good enough to join the On-Demand department. We gave him 3 programming tasks. He didn’t perform well in any of them because he didn’t follow the specs. When we provided him with the feedback / evidence he became aggressive and abusive via email. Imagine if he did this with one of our clients!

So do not believe the lies written in their posts come visit and form your own opinion.


Responding to the lies post here…

UK / English company
---
Not true. All staff are employed by a Bulgarian company.

Richard owns the company
---
Not true. The company is owned by Richard and Ivailo.

It is an outsourcing company with English clients mainly
---
Not true. We have clients in US, Canada, Germany, Holland, Luxembourg, Belgium, Switzerland, Dubai, etc. Our international client base is constantly expanding.

Most of its clients are startups
---
Not true. The vast majority of our clients are many years old and not startups. Several are over 30 yrs old. Many are global leaders!

Startups, that are unstable and go bankrupt and you get fucked up.
---
Not true. Only one very small startup in the history of our company has gone bankrupt. We employed one person for that client.
If on the very rare occasion a client goes bankrupt we continue to pay the salaries of the staff even though we have not been paid!
This has happened twice in the history of the company. This is lower than the norm for the industry.
So staff are in a better position than if they were employed directly.
If a client goes bust we try to find the staff a job with one of our existing clients.
Some staff chose this option some chose to look for jobs elsewhere.

Client pays them and they pocket the money
---
Not true. Under our Dedicated model the client is responsible for paying our fees. Any salary costs we incur are charged to the client and we don’t profit from them. This includes and notice / termination costs.

Many of the old clients are giving up because of the Brexit.
---
Not true. No client has given up because of Brexit.

TechHuddle don’t have new clients 
---
Not true. Clearly this person doesn't read the staff newsletters!
We are winning new clients every month. In the last few months alone we have won clients in UK, US, Luxembourg, Germany and Dubai!

Last few months they don’t have new hires
---
Not true. We are hiring up to 10 people every month.

Their open roles which are more than 10
---
Our open head count has not been this low since 2014!
It is completely normal for a fast growing company to have open positions because new positions are being opened every month by existing clients and new clients.

The projects of the clients are old and inherited.
---
Not true. Whilst we take on some clients/projects with legacy code the vast majority of developers are working with the latest tech, e.g. Angular, React, Laravel, Symfony, Node, Micro-services, Docker, AWS, Azure, etc.

Sitting for months without a job is also normal.
---
Not true. Nobody is sitting without work. If they run out of work they should have raised with their manager before they ran out of work and/or escalated with HR.

You will get regularly messages like “I pay your salary, you will do whatever I say”
---
Not true.

Performance Action Plan
---
It is simply a form that shows current behaviour and expected behaviour for people who need to correct their performance so we can avoid having to take disciplinary action, e.g.

Current behaviour = Turns up to work at 10:30am.
Expected behaviour = Needs to turn up on time agreed with client.

Current behaviour = Aggressive attitude.
Expected behaviour = Needs to behave professionally.

The only benefit is that they pay you on time and also the food coupons
---
We also organise lots of social events, weekend team building events, gym card, private health, lectures, etc

He sacked 40 people, while searching for people.
---
Not true. We have not fired anywhere near 40 people in the entire history of the company!

Teambuilding twice a year, which the clients pay for
---
We are upfront and tell clients that this is included in our fee. There is nothing wrong with this.

Stealing from a young mother and her baby
--
Not true. We currently employ 3 women with babies. Two of which are currently on maternity leave. Who are you mistakenly referring to?

Charged his clients for free lectures
---
Not true. We don't tell clients we provide training for their Dedicated staff. We tell clients it's their responsibility to train their Dedicated staff. We tell clients we run free lectures and they are offered to external and internal people


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Уволнява 40 души, пък в същото време търси хора. Това какво означава?
Тия за които съм чувал, клиента е казал че са "underachievers" и не ги иска. Е може ли да взимаш заплата 7-8 пъти над средната за България и да не се стегнеш малко? 8 часа на ден е, не е кой знае какво.

40 човека струват 300 000лв месечно на клиента с данъците и тн. Всеки ще фалира за година, те тия пари не растат по дърветата.
Ако всички си вършехме работата така, аутсорсинг индустрия нямаше да съществува. А допреди това програмистите взимаха 700лв бруто, пък професия QA почти не съществуваше.

И съдейки по коментарите тука, като се загледаш надолу има някои толкова долнопробни изказвания, че... направо си потдърждава това, дето писах долу за хората.

Сори ама това е истината.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Who is Richard Yeo? Founder and CTO of the "fuck Bulgarians" company TechHuddle with Ivailo Radev, as his right hand, they rule the realm of how to bully Bulgarian workers and English IT companies.

Well in every way possible - Richard Yeo, starts with stealing from young mothers, discriminating the rights of his own workers and the whole way down to screw over his English customers as well, he has no shame whatsoever to cross everyone for a single penny.

Here is how the scheme is put in action.

Firstly Richard Yeo finds English companies (startups are perfect), kindly offers them to work with him and his Bulgarian partner, outsourcing their developing in Bulgaria. They sign a contract and the whole shit begins.

He charges all his clients for absolutely everything he does, including any way possible to promote his firm. For example, he organises a teambuilding twice a year, which the clients pay for, as he charges them big. Of course, he will welcome everyone in 5 star hotels, as he doesn't pay for anything. Also, some clients decide that they will reduce their work in Bulgaria, therefore have to lay off some of their staff. In the contract between them and TechHuddle they are obliged to pay for each employee 3 salaries. Well guess what? The employee doesn't receive a penny. Everything is collected in Richard's pocket. After the employee has been left without a client he/she is then offered to join the on-demand team, which is led by Richard. The employee is asked to sign a new contract. Why, is this you ask since he/she is already a TechHuddle employee? Well this is because a new probation period is given. This of course is totally absurd, but is done to the benefit of Richard so that he can make up some faulty shit about the employee being unprofessional and that he/she doesn’t acquire the necessary skills, even after years of working for Richard Yeo, thus he/she is fired and receives no money whatsoever. He does this, because the employees are no longer convenient and needed by him so he must get rid of them without paying any money. However, if by any chance the employee knows his rights from the beginning and he refuses to sign the new contract he is forced to leave the company by signing a mutual agreement and is offered 2 net salaries, Bulgarian levs, (another absurd thing - its only 1/3 of what the client actually pays, everyone should make a profit but 300%+? and on the backs of dedicated/hard working employees ?!?) and everything else goes into Richard's pockets once again. In both ways he wins and collects money that does not belong to him. What is more, there is a third scenario, if the employee disagrees to sign the mutual agreement he/she is sent on the disciplinary road. He/she is accused of coming to work late or not coming at all. The employee must then in writing explain his tardiness/absence. Also, he/she is harassed by Richard's right hand and other administrative staff assigned to do so. Moreover, there have been cases where employees were blamed of having psychological problems and mental illnesses in order to be released, in a disciplinary way.

Another example of Richard disrespecting his clients and staff is by stealing from a young mother and her baby. The client decided to honour his employee, young mother, by giving her a bonus and a salary raise. What Richard did was to not inform the employee of this generosity and to instead keep all the money for himself!!! While at the same time he portrays himself as a caring individual by participating/running different charity campaigns to help orphans. How is this so when he steals from babies? His kindhearted behaviour is total bullshit as he does not actually care about the children, but only wants to promote/advertise his company.

Yet another good example is when an employee decides to switch teams and goes to an interview for a higher position, and passes his interview. He/she of course asks for a salary raise, which is normal, and was told that this would be further communicated to the client by HR, but never was. Instead it turns out that HR told the client that the employee has decided not to continue with the offer. On the other hand, the employee was informed (by the HR department) that the client decided not to continue with his/her application. The employee has the motivation to grow in his career, but he/she rather gets demotivated.

Let me also inform you of the fact that Richard has a common practice of renting out office space to his clients. Of course another one of his scams! One of his clients decided to rent 3 office spaces in the new building of Este. After a few months the client reduced his staff and only used up one of the office spaces. But guess what? He continues to pay for the other 2 spaces while at the same time Richard uses them for his own sake.

Also, all the lectures which Richard organises in order to show off his possession of minimal knowledge and of course by providing the benefit of offering knowledge for free, well it's free for the attendees, but not for the clients. He charged his clients for these 'free lectures' by telling them that he is providing training sessions to the employees.

Everything which Richard does, is for his own benefit. He does not care about his employees or his clients. He has no respect for either. However, what he doesn't understand is the fact that without his employees and clients he is going to be a CTO of NOBODY tm. He has been scamming so many people in Bulgaria and in England for over a decade in order to make profit in every way possible. He is capable of going all the way without taking into consideration the lives of others just as long as he is making profit.

Richard has counted on the fact that everyone will keep their mouths shut and the truth will never be revealed.


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Абе брат тва искаш ли да го помислиш малко и да го напишеш пак че нищо не ти се разбира освен
- познаваш само некадърници които уреждаш на работа защото имаш дебели връзки с рекрутмънта
- в ит бранша си от четри години
- друсаш само ефтино
- обичаш да си клатиш краката и да напускаш

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?