Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

EGT и Comstream /img/frontend/nomap.png"
5 2 0
2 точки от 15 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 11-15 от общо 15


0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Уважаеми колеги,
Опитали сте се да подходите безпристрастно - но поне според мен не се получава, и ще Ви кажа защо: защото пропускате факта, че интервюто освен тест за кандидата е тест и за работодателя.Не са много хората, които мислят така, но все пак започва такъв процес.
Когато един работодател си позволява да вика хора както казвам аз "на килограм" без да е в състояние да се свърже с всеки един кандидат след края на тестовете или интервюто, или най- малко да му изпрати резултата от тестовете, да ме извинявате но това е запълване на работния ден на човешките ресурси и крайно неуважение към всеки от онези, които са повикани.
Когато имате претенции към някого, към начина му на мислене при сложни задачи, както твърдите, имайте доблестта и честта да му кажете как се е справил  защо не е нает. С какво онези, които му дават задачата са толкова добри? Защото неспособността да се аргументираш говори за ниска квалификация, и неграмотност. Нищо лично към никой от Вас, не Ви познавам. Но независимо как се казва компанията при подобен резултат остава неприятнотно чувство както в онзи еврейски виц  - абе парите ми ги върнаха, ама чувството остана. От опит знам, че някой от мениджърите не би взел човек, който знае и може повече от него, и това се вижда на тестовете, и реално е заплаха за него.
Най- малкото може да се даде пример - ние очаквахме такова или такова решение, то работи по дадените изисквания, докато вашето решение се издъни еди къде си... Тогава вече никой нищо няма да каже. Но да извикаш хора "на килограм", и да ги оставиш да чакат в нищото ... обидно е. Поради тази причина аз съм прекратил взаймодействие с псевдочуждестранни работодатели, мениджмънта на които е изцяло побългарен.
Ще допълня нещо от собствен опит - кандидатствах в компания, която има изключителни права за България за лиценза на определен вид сим  карти. Имаше тестове, задачи, дискусия... Накрая имаше и презентация.  Инженерите и програмистите по време на презентацията твърдяха, че тези карти не могат да бъдат клонирани... След интервюто ми казаха, че не съм одобрен, но не казаха защо. Не бяха в състояние да ми покажат нито резултата от тестовете, нито пожелаха да кажат какво като цяло не ми е достигнало. Поисках да говоря с някого от инженерите в компанията, тъй като от момиченцата от човешките ресурси освен да си покажат краката и гърдите по време на интервюто за друго не стават, и това ми отказаха... 
Съвсем "случайно" аз намерих някой пропуск и им изпратих няколко такива карти....които всъщност бяха една и съща, но на различни носители. Изпратих им по пощата тези карти, и се оказа, че те ме потърсиха ми, за да  ми "предложат  работа"  - късно е либе за китка. Вече аз не искам.  Виж, ако приготвят определена сума, може и да си спомня как точно клонирах картите :)


бивш служител

27 точки

виж подробна оценка
Заплащане
4
Уважение
3
Привилегии
2
Фирмена сигурност
2
Натоварване
3
Потенциал
4
Местоположение
3
Колеги
3
Работна среда
3

Даване такива задачи на  интервю, че да им свършиш безплатно работа е просто несериозно.Аз лично не бих работил във фирма, която не дава на кандидатите си някаква задачка за програмиране преди да ги наеме. Това че не са ти се обадили след интервюто и задачата е неприятно, но от личнитя си опит мога да кажа, че 90% от фирмите не си правят труда да се свържат с теб ако не си одобрен, което не е оправдание, но си е факт. 


настоящ служител

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Длъжен съм да се включа като настоящ служител в Comstream и един от хората, които измислят задачите във фирмата. Ние нямаме интерес към "обичайни прости задачи", които всеки може да види как се решават в Google за няколко минути. Не търсим такъв тип хора.
Задачите, които даваме на кандидатите си, са измислени с една единствена цел - да са достатъчно сложни, за да видим как разсъждава в детайли кандидатът, дали е наясно с технологиите, които за нужни за въпросната позиция и дали след това може да обясни аргументирано какво и как е направил. Не е нужно решението да е перфектно или пълно, а сложността понякога може да се възпреме като висока, за да можем да определим адекватно нивото на повече кандидати с една и съща задача.
Решения на задачи, които могат да бъдат използвани в комерсиален продукт звучи несериозно, защото времето за изчакване на отговор от кандидата и интеграция на самото решение в наш продукт би било безкрайно по-голямо от времето, нужно на наш колега да реализира нужната функционалност като част от всекидневния работен процес.
Оставям неутрална оценка на всички критерии за фирмата в сайта, за да не оказвам влияние на средния резултат. 


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

По повод изказването на колегата kgb12...
Това са пълни глупости. Не само за въпросните две фирми, а и по принцип. 
Колега, даваш ли си сметка какво означава това на практика - да ръководиш екип от хора, които виждаш за първи път, не знаеш на какво са способни, нито какъв стил на писане имат и им даваш само по една задача и после ги сменяш... и така до безкрай? Който може да менажира подобен "екип" трябва да е такъв гений, че никога не би си губил времето с тая глупост, а би вършил много по-смислени неща...
Защото това изисква такива усилия, че просто е крайно нерентабилно.
Ами че то само да им валидираш решенията и отделно да ги напаснеш към проекта (нали не очакваш че ще се компилират в него и че ще работят там) е по-трудоемко от това да си ги решиш сам.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

Уважаеми колеги програмисти.
Чувствам се длъжен да ви уведомя,че има фирми които използват безплатно  труда ни чрез т.нар. тестове за работа.
Две от тях са ЕГТ и Комстрийм.
Правят го по съвсем прост начин-на интервюто за работа ви дават задачки които ви пращат да си решавате вкъщи и  които трябва да решите за ден-два.
Обикновено това не са обичайни прости задачи ,а неща които после им вършат работа в комерсиалните им проекти.
След като предадете решените задачи повече никой не ви търси.
ПАЗЕТЕ СЕ!

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?