Личен профил Смяна на парола Имейл известявания

Успешно се абонирахте.

За да управлявате известията си, изберете "Личен профил" и после меню "Имейл известявания"

Скейл Фокус АД https://www.google.com/maps/api/staticmap?key=AIzaSyDTo5pSNCbE0DW8tvZj8hGdttXLKd2WO4M&size=255x160&zoom=13¢er=София,бул. Цариградско шосе 90, сграда А, етаж 24&markers=София,бул. Цариградско шосе 90, сграда А, етаж 24

Скейл Фокус АД

Напишете мнение
5 2 0
2 точки от 95 мнения
Подробна информация за фирмата
Виж подробна оценка
Редакция

Показани резултати 81-90 от общо 95


кандидат за работа

-6 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
1
Привилегии
0
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
0
Потенциал
-1
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
-1

Не съм служител на Scalefocus.

От около 6 месеца търсят хора от моята сфера, дори продължават и към този момент, но бях кандидатсвал.
Те ме потърсиха. Някакво момиче, HR, се свърза с мен.
Пита проявявам ли интерес, отговорх, че проявявам, нямам против да ги изслушам, не съм чак толкоз зает.
Да ми разкажела повече за тях, знаел ли съм кои са.
Отговорих и че знам кои са, но все пак тя ми разказа - прочете ми целият маркетинги реклама, съдържащ се на страницата им в еквивалента на About Us.
Изслушах я. Маркетинг и реклама, ама ... ОК.
Зададе ми под някаква форма въпросът, дали аз самият, нямам въпроси.
Зададох и известно количество - брой на хората от моят вид, в евентуалният ми бъдещ екип, формулирах нещо за перспективи и още едно - две, дребни неща, но нищо свързано с Бенефити (така да го наречем).
Момичето отговаря дълго и ... нищо не каза, освен две неща:
- всичко ще ми го разясни съответният ТЛ, на интервюто
- че трябва да получа одобрение и от клиента им, мисля думите и бяха "да ме хареса"
- по телефон не можела да коментира, подобни неща
Не ми допадна особено, но се съгласих да се разходя до Capital Fort, да се видим.
Разходих се.
Видяхме се.
Разговорът го започна момичето от HR-а. Същият маркетинг и реклама от секцията About Us. Ичаках я, любезно, да си ги изговори нещата. Изговори ги и ме попита - Да ни разкажете нещо повече за Вас?
Не го обичам тоя въпрос. На кръгло 20 години стаж в IT сферата. При положение, че и изпратих CV, в него има линк и LinkedIn профилът ми.
Както и да е, преглътнах и им дадох възможност леко да конкретизират.
Нулев ефект. Наложи се пак да преглътна.
Поразказах отгоре, отгоре за последните две позиции в последните две компании и пак започнах аз да и питам екип, визия това онова ...., обаче нищо свързано с Benefit-и, само за работа и това как си ги представят нещата в бъдеще.
Затрудниха се.
Като отсеем плявата отговорът беше, че имат запитване от клиент, за човек като мен. Имат и идея, евентуално, да развиват направелнеито в което аз им се струвам компетентен.
Опитах се да ги подкарам в посока на нещо свързано с анагажименти, нещо което да поне малко да напомня за някаква сигурност. Тоест напускам си сегашната работа, започвам при тях, нещата с клиента им се разпадат и аз .... започвам да си търся друга работа, само след 3 месеца?!?
Взеха нещо да им обясняват за динамиката на Outsourcing сектора, все едно аз работя ХВП сектора. Изобщо момичето, така като го гледам с 1/4 от моят стаж, нещо взе да ми налива акъл в главата.
Изчаках я да свърши.
Тя свърши след известно време общи приказки. С върпос.

Какво възнаграждение очаквам?

Обясних и че не се уточнили кой какво и как ще работи, при какви условия, така че няма как да и кажа какво възнаграждение искам.
Мога естествено, но пък не виждах защо.
Пробвах пак да подкарам нещата в плоскостта на анагажиментите.
Никакъв смисъл. Нито от страна на HR-ката, нито острана на ТЛ-а, който беше на това измъчено интервю.
След около 45-50 минути общи приказки и опити за надлъгване, разгововрът просто се изчерпа.

Изпратиха ме с думите, че ще поддържаме връзка.

След около 10-тина дена същото момиче, HR-ка, ми се обади. Отново. Каза ми, че за момента не можели да ми предложат нищо, сме щели да поддържаме връзка.
Отвърнах, че така или иначе никога нищо не са ми предлагали освен да им отида на гости, да им "разкажа повече за себе си" и да им кажа каква заплата искам.
Опитах да и обясня, че те искат нещо, но се вижда дори опит да поемат някакъв плах анагажимет, за каквото и да било. Дори не сме обсъждали да го спазват, а само да си ги говорят нещата, че дори и толкова не правят.
Тя отговори нещо мъгляво, около 2 минути говорене.
Гледах си после лога на мобилният телефон.
Първият път съм говорил с нея 17 минути, вторият път почти 15. Бях и на интервю поне 45 минтуи.
Ако за този над 1 час трябва напиша резюме повече от 200 думи, за това какво сме си говорили - това много ще ме затрудни. Адски много.

Само толкова опит имам с тях. Лично.

Имам познат, не бих казал приятел, но се познаваме, човек от друга част на ИТ сферата, който работи за тях. Питах го как е при тях. Той каза, че било добре. Парите били около средните за бранша, дори по-добри предложения, като заплащане от други компании, но за сега там го устройвало, щото му било удобно и други подобни, общи приказки- а по мое скромно мнение, той просто си е слаб специалсит и го е шубе да рискува, за да не лъсне и за това стои там.

В последствие попаднах и на този блог:
http://miteff.blogspot.bg/2013/03/Otzivi-za-bgrabotodatel-ScaleFocus.html

Saturday, March 9, 2013
Отзиви за работодателя ScaleFocus
Тук ще дам своите отзиви за ScaleFocus, тъй като в bgrabotodatel няма секция за тази фирма. Мнението ми за фирмата се базира само на това че съм бил кандидат за работа там.

Факти
25.01.2013 – Първо интервю с Живко Радев (по визитка Solution Delivery Manager).
31.01.2013 – Второ интервю с Виктор Билянски (по визитка Chief Technical Officer)
Началото на февруари - Трето интервю – беше с Пламен Цеков (Chief Executive Officer) и отново Виктор (CTO).
След срещата получих предложение за работа при финансовите условия, който бях поискал. Хората ми казаха и начална дата за започване. На следващия ден потвърдих на Виктор и отказах другото предложение за работа, което имах.

Обачеееее... (още факти)
До тук всичко е много добре, но когато дойде времето ми да ме извикат да си предам документите за започване (трудова книжка и т.н.), Виктор ми казва че плановете на фирмата са се променили и ще трябва да започна по-късно. Ами ОК, седмица, две няма да са ми проблем. После се оказва, че фирмата може да ми предложи работа, евентуално, след месец и половина след първоначално заявената дата на започване. Но само евентуално, като отказва да подпишем договор, които да ми гарантира стабилност и който е потвърждение на техните думи. До днес, почти месец по-късно, нямам никакъв контакт от тяхна страна.
Размисли
Още на първото си интервю, Живко ми заяви, че за по-малко от година фирмата планува .....


бивш служител

6 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
-1
Привилегии
2
Фирмена сигурност
3
Натоварване
-1
Потенциал
-3
Местоположение
1
Колеги
3
Работна среда
2

Съответната компания е така да се каже "необичайна". Лично никога не съм имал проблем с прекия ми ръководител, човекът е водещ майкрософт отдела и е доста приятен и опитен човек. Проблемите започват с отношението и мениджмънта, отношението от С левела е сякаш си добитък, даден под наем за Х сума пари. Естествено вие няма да видите и 1/3 от съответната сума, но това е нормално за аутсорсинг компаниите, все пак сме "европейските китайци".

Липсва идея зад компанията, изглежда, че главната мотивация е била финансова. Нормално е една фирма да иска да прави пари, но тези, които имат още някакъв мотив, лъсват и колкото и да иска скейл фокус да бъде такава компания - не е.

Често ще чуете приказки за качество, но от сега ви казвам, че такова нещо съществува само частично, имат добри намерения, но финансовата част ги спира.

Няколко пъти съм говорил (и ест. пил) със СЕО-то (дори на рождения му ден), човекът е приятен и се опитва да създаде една лъжлива визия за компанията, че всичко е хубаво и цветно, но трябва да се има предвид, че този човек е само лице на компанията, зад нея стоят коренно различни хора.

Има позитиви, аз лично съм бил повишаван не веднъж и то за по-кратък период от писания в договора, но естествено това зависи от прекия ви ръководител, остах с впечатлението, че виждахме око на око с моят ръководител и може би затова съм получавал повишения, познавам хора, които са адски ниско платени и не са виждали повишение за повече от година.

Повечето колеги са готини хора, мястото е луксозно, макар че трудно се намира хубава храна. Ако сте тихи и не създавате проблеми, ще имате невероятна фирмена сигурност, но в моят случай един пост в социална медия, макар и създаден след последният работен ден, доведе до разговори за съдебен процес против мен. Както казах, ако не сте проблемни, няма да имате проблеми.

Заплащането не е прекрастно, но върши работа, бих казал, че ако си знаете стойноста, не биха платили над средния стандарт, но винаги биха приветствали способност да ви плащат по-малко (нормално все пак сме в България).

Доста от специалистите им напуснаха, някак се вижда как са преминали през тези фази: бутикова фирма -> нормален оутсорсинг -> (все още в процес към) продавалник на нови неопитни специалисти. Макар и да го отричат търновъра им е ужасен, но като "прост програмист" това няма да стигне до вас.

Ако търсите място, където да започнете като стажант или джуньор - това е един доста добро място, но всичко над тези позиции е просто самоубийство. Лично загубих година и половина при тях и мога да кажа, че професионално не съм се развил изобщо, но от друга страна св-тото ми отиде при звездите. Не очаквайте да бъде различно от фирми като luxoft, VMware, bulpros, etc.

Ако сте морален човек и не обичате да лъжете, не ви препоръчвам компанията или поне си затваряйте очите, защото биз дева им, колкото и да е добър, лъже отвратително много, мен ме изкараха като "специалист" angular js и node.js, макар че никога не бях пипал технологиите до тогава.

Както споменах в началото, това е една необичайна фирма, която иска да бъде нещо повече, но алчността към финансите ги спира.


30 точки

виж подробна оценка
Заплащане
5
Уважение
5
Привилегии
5
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
5
Местоположение
0
Колеги
5
Работна среда
5

https://www.youtube.com/watch?v=6-sYTAHtzXM


бивш служител

-15 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
-2
Привилегии
-3
Фирмена сигурност
2
Натоварване
-1
Потенциал
-5
Местоположение
-4
Колеги
4
Работна среда
-3

Не си губете времето с фирмата.
Проектите са безинтересни
Заплатите са ниски, дори и да ви предложат добра начална, имайте предвид че на нея ще си останете. Може да се разберете при наемането след 6тия месец да има повишение - все ще измислят оправдание да не ви го дадат (примерно че си работил по вътрешен проект или за наприоритетен клиент, не си взел сертификат)
Условията на работа са зле като за сектора - евтини лаптопи, периферия за по 10лв, използват се само безплатни тулове - даже не им се плаща за елеменатрни услуги като slack, да не говорим да ви купят желаното IDE (InteliJ)
Пълно е със стажанти, добрите програмисти са малко и постоянно напускат. Няма много хора, от които можете да научите нещо.
Плюс е че може да сменяте често проектите (пак зависи, може да ви забият по един) но качеството е много ниско - не съществуват концепции като Automation, Unit testing-a e много слабо застъпен само на някои места. CI липсва в почти всички проекти. Ползват се допотопни методологии като ръчно ъплоудване на jar в application server-a дори на production.
Мениджмънта лъже супер нагло и клиенти и служители. За разлика от други фирми където се грижат за служителите си и гледат да им е възможно най-комфортно, в СкейлФокус разчитат единствено на това че няма да ви се занимава да си търсите по-добра работа или сте некадърен и ще си седите там.
Коледни бонуси - НЯМА. Всъщност никакви бонуси няма, може би само за мениджърите.
Колкото до мениджърите - доста от тях ще се чудите какво правят, като например Любо Г. Никой във фирмата, предполагам и той, не е наясно каква е ползата от него.


бивш служител

-18 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-3
Уважение
-5
Привилегии
-1
Фирмена сигурност
-3
Натоварване
-1
Потенциал
-2
Местоположение
2
Колеги
-2
Работна среда
-3

СкейлФокус е една от най- гадните фирми, в които съм работил. На интервюто ми обещаха много, след това се изхвърлиха пред клиента и ме изкараха още супермен-магьосник. На клиента вероятно му е ясно, но си траеше. Въпросният клиент е доста труден - чувах се с него 2 пъти в седмицата по 10 минути, а самия той почти не пише в jira. На въпроса защо нямаме PO, PM и т.н., ми отговориха, защото клиента не плащал. Няма да забравя как клиента искаше едно, шефът ми каза да направя друго и накрая клиента мрънка.
Самият ръководител на този отдел лъже като за световно. Ще го познаете по това, че не ви гледа в очите. Технически е добре, но като човек е доста чепат и скапан характер, но го крие лукаво до последния момент и едва тогава почва да ръмжи и да хапе. Идва и ти казва, ето ти тези круши, направи ги нещо. Ти ги направиш на компот и той ти мрънка защо не си направил ракия. Втори път направиш компот и ракия и ти мрънка защо си направил компот. Много е възможно да ви се наложи да лъжете, но на лъжата краката са къси.

Доста от задачите имат само заглавия, без никакво описание, като пример за такава задача е "Направи лог", но дали да логва във файл, дали в база, кое е критично, кое не е, оправяй се.

Ако не сте неолиберали и не сте фанатизирани към евроатлантизма, то това място не е за вас, няма да ви понесат нервите. Също така ще ви баламосват за увеличение, които няма да получите, или ще са около 200 лв. Много сеньори си тръгнаха докато бях там. Повечето хора са стажанти, а мениджмънта е на клизми.

Миналата година не накараха служителите да си пуснат отпуска около коледа (насила), но това е правено преди.

Съжалявам, че работих в тази фирма и се радвам, че вече не съм част от този цирк. По- голям цирк не бях виждал никога, в каквато и да е сфера.

И за последно - шефовете обичат да имат лакеи и лакеите ще ви портят дори ако пръднете. Внимавайте с тях. Ако вие самите не искате да сте лакеи на шефовете, ще берете грижи.


шубе го/я е и не казва!

16 точки

виж подробна оценка
Заплащане
2
Уважение
3
Привилегии
2
Фирмена сигурност
2
Натоварване
-1
Потенциал
1
Местоположение
3
Колеги
1
Работна среда
3

Има плюсове и минуси,всеки ще хареса или няма да хареса нещо,но едно нещо е показателно за претенциите на компанията - коледните/новогодишни бонуси липсват.
Мислех си, че това не съществува в този бранш в днешно време,но........


бивш служител

-21 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
-5
Привилегии
2
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-3
Потенциал
-5
Местоположение
0
Колеги
-3
Работна среда
-2

Искам само да напиша, че преди 2 седмици уволниха 7 служители без никаква основателна причина и то от днес за днес. На служителите не им бе дадена възможност дори да си вземаат нещата от работното място. Шефът ме повика и ми каза, че работа за мен тук повече няма. Тръгнах си същия ден при обещание, че ще ми изплатят обезщетение. Нямаше едномесечно предупреждение. Взеха ми картата и ми казаха да напусна сградата. Като работа през няколкото години така и не получих шанс за развитие, а ми се даваха някакви смешни задачки или да чета за какво ли не. Не препоръчвам фирмата!


бивш служител

-45 точки

виж подробна оценка
Заплащане
-5
Уважение
-5
Привилегии
-5
Фирмена сигурност
-5
Натоварване
-5
Потенциал
-5
Местоположение
-5
Колеги
-5
Работна среда
-5

Една от най-гадните компании за които човек може да работи в ИТ сектора. Единственото от което се интересуват е как да си 'продадат' служителите.От там нататък проявяват пълна незаинтересованост към тях. Което води и до много ниско ниво 'колегите' - скейлфокус са готови да наемат и хора от домове за хора с умствена изостаналост стига да печелят от това.

Но са най-гадни когато решиш да напускаш - правят всичко възможно да ти попречат да си намериш работа - включително да злословят и да разпростаняват лъжи за вас.

Стойте далеч от тези хора - това не е технологична компания а по-скоро пазар за тикви.


кандидат за работа

0 точки

виж подробна оценка
Заплащане
0
Уважение
0
Привилегии
0
Фирмена сигурност
0
Натоварване
0
Потенциал
0
Местоположение
0
Колеги
0
Работна среда
0

След две интервюта и ангажимент за обратна връзка, ни вест ни кост!
Хубава работа, ама българска...


бивш служител

1 точка

виж подробна оценка
Заплащане
3
Уважение
-3
Привилегии
2
Фирмена сигурност
4
Натоварване
-5
Потенциал
-1
Местоположение
1
Колеги
2
Работна среда
-2

Ако сте човек, който не търси особен смисъл в работата си и генерално не му пука какво се случва - вероятно фирмата ще ви е ок. Плащат карта за градски транспорт, фитнес, а аз лично си договорих и добри пари. Локацията (Капитал Форт) е ок ако сте с метро, но ако сте с кола неминуемо се минава през задръствания навсякъде. Анархия е по отношение на часовете, всеки влиза и излиза когато си иска и никой не гледа и не знае и не го интересува кога си отишъл и кога си си тръгнал.

Иначе фирмата носи типичните негативи на аутсорсинга. Има 200% шанс да попаднете на проект, управляван по най-некадърния възможен начин от лаици. Мениджмънта е там единствено и само за да дундурка клиента и грам не му дреме за вас или за софтуера който се пише/поддържа. Отношението - все едно клиента си е наел проститутки и ако проявиш малко самостоятелна мисъл, клиента изпитва желание да те напляска. Основната част от работата е на принципа закърпи тук, замажи там. Като цяло мениджмънта не управлява техническата част, ще оставят да правиш каквото си искаш и въобще няма да се заинтересоват от кода, който пишеш. Стане ли въпрос обаче за писане на имейл към клиента, мениджъра веднага ще скочи и ще ти висне на главата.

Нещата за които ще ви излъжат като ви зарибяват:
- държи се на качество - нагла лъжа;
- работи се по нови технологии - само частично вярно;
- ценят си хората и застават зад тях - лъжа, ценят си клиентите и застават зад тях и вие го ядете.

Фирми по азбучен ред:
Използваме бисквитки, за да броим посещенията в уеб сайта. В тях не съхраняваме никаква лична информация. АЗ РАЗБРАХ Какво са бисквитки?